Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Tabolek wrote:Tak połówkowe, wg usg dzisiaj wychodzi 18t4d i lekarz powiedział że najlepiej za 2 tygodnie zrobić
Lada moment zaczniemy połówkowe, ale ten czas leci 😯Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2021, 22:47
Tabolek, vatolina lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTęczowa wrote:Mi doktor powiedziała że będzie mi badać szyjkę na każdej wizycie,ale to dlatego że poprzednią ciążę straciłam w 26 tygodniu i chcemy kontrolować sytuację
-
shooa wrote:kochana.. może pisałaś ale przeoczyłam w podczytywaniu.. co się stało, czy wiadomo czemu taka tragedia Was spotkała..?
Nie przegapiłaś, chyba tylko raz o tym wspomniałam. Nie wiadomo co się stało, dzidzia rozwijała się wzorowo, aż pewnego dnia odeszły mi wody, karetką do szpitala, ale niestety było już za późno, serduszko nie biło18.06.2020 Emma [*] 26 tc
27.04.2021 Maksym Marcel [*] 29 tc -
Tęczowa wrote:Nie przegapiłaś, chyba tylko raz o tym wspomniałam. Nie wiadomo co się stało, dzidzia rozwijała się wzorowo, aż pewnego dnia odeszły mi wody, karetką do szpitala, ale niestety było już za późno, serduszko nie biło
Współczuje, to już pozna ciąża a takie rzeczy 😔 już nie powinny się zdarzać takie przypadki... -
Tęczowa wrote:Nie przegapiłaś, chyba tylko raz o tym wspomniałam. Nie wiadomo co się stało, dzidzia rozwijała się wzorowo, aż pewnego dnia odeszły mi wody, karetką do szpitala, ale niestety było już za późno, serduszko nie biło
Bardzo mi przykro. Niestety też znam kilka podobnych tragedii.
Przytulam -
Anszelika wrote:Współczuje, to już pozna ciąża a takie rzeczy 😔 już nie powinny się zdarzać takie przypadki...
Niestety. Dlatego teraz zamiast się cieszyć, to ciągle żyję w strachu że sytuacja się powtórzy. Dlatego bardzo niewiele osób wie o ciąży. Nawet mojej rodzinie nie powiedzieliśmy18.06.2020 Emma [*] 26 tc
27.04.2021 Maksym Marcel [*] 29 tc -
To bardzo przykre co Cię spotkało. 😥 Zwłaszcza, że to już wiek, w którym dzieciątko może przeżyć.
Teraz już napewno będzie dobrze, ale rozumię strach. -
Widzę, że poruszalyscie już temat wyprawki i to jest w sumie temat rzeka. Bo każda z nas ma inne upodobania. Mogę tylko napisać co kupowałam przy pierwszym dziecku i co kupię dla tego dziecka.
Termin miałam na październik a syn przyszedł na świat w sierpniu. Z tym problemu nie było bo ciuchów dla niego miałam tone! Dostalam od dwóch kuzynek, więc wybór miałam ogromny. Pamiętam, że upały się skończyły i ubierałam body z krótkim, na to pajac. Albo body z długim i polspiochy. Na spacer sweterek/bluza i kocyk ewentualnie, w zależności od pory dnia i temperatury.
Mój był całkiem mały po porodzie i na szybko dokupowala mi przyjaciółka rozmiary 44 w lumpkach. Ogólnie rozmiar 50-56 nosił rowno 3 mce. Syn nie ulewał i najczęściej wystarczyl jeden komplet ubrań na cały dzień. Z ciuszkami nie ma co przesadzać bo i tak najczęściej zakłada się w kółko te ulubione.
Pieluchy tetrowe, te zwykłe najtańsze przydają się do dziś więc teraz też dokupię około 20 sztuk. Inne, typu muslinowe czy bambusowe u nas były tylko "do wyjścia " i żałuję, że wydałam na to kasę. Teraz nie kupuję bo jeszcze kilka mam i to wystarczy.
Kocyki tak ale Nie dużo bo dostaniecie pewnie w prezencie a one szybko lubią się mnożyć. Mam sześć sztuk, bo kupiłam ja, moja mama, teściowa i siostra i ktoś jeszcze, już nie pamiętam.
Kosmetyki do pielęgnacji to sprawa indywidualna. Dziecko na początku nie potrzebuje wiele. Coś do pupy na odparzenia, olejek na ciemieniuchę bo pewnie się pojawi i jak kto woli cos do kąpieli. Ja przez kilka pierwszych tygodni kąpałam tylko w wodzie, nie używałam balsamów ani oliwek. Do pielęgnacji pępka tylko octanisept na waciku.
Grzebyk, nożyczki do paznokci, waciki lub kompresy sterylne do przetarcia oczek.
Pieluchy - małe paczki dwóch firm, bo może się zdarzyć, że niektóre będą dupke odparzać. Podkłady jednorazowe na przewijak, czy na kanapę - te mi się bardzo przydały. Zawsze miałam ze sobą, kiedy szliśmy w odwiedziny. Czy jak chciałam dupke przewietrzyć
Śpiworek do spania - tu już zależy od dziecka, czy będzie chciało w tym spać. Dlatego może jeden cienki na próbę.
U nas nie sprawdził się ani rozek ani otulacz
Sprawy grubsze typu łóżeczko, materac, przewijak, wózek fotelik, czy kosz Mojżesza. To też indywidualna sprawa.
Synkowi kupiłam wózek adamex używany. Mnie trochę wkurzał ale mąż był nim zachwycony. Musimy wziąć pod uwagę, że całą zimę aż do wiosny przejezdzimy w gondoli, więc powinna być duża. Reszta to już wasze upodobania i wymagania. Spacerówki z 2w1 najczęściej są wielkie i mało praktyczne, warto to wziąć pod uwagę. Tym razem będę chciała kupić wózek również używany ale najlepiej tylko z gondolą. Spacerówkę mam po synku w dobrym stanie.
Fotelik do auta najlepiej nowy lub ze znanego źródła bezwypadkowy. Ja stawiam na maxi cosi lub cos britaxa z bazą. Jeszcze nie zdecydowałam. Ważne też aby był dopasowany do auta. Dla mnie też wazne aby był w miarę lekki. Poprzednio miałam kiddy evoluna i był strasznie ciężki
Tym razem zdecydowałam się na kosz Mojżesza do salonu, bo z trzylatkiem może być niebezpiecznie na kanapie.
Butelki, smoczki, mm to raczej zakupy na moment kiedy dziecko już jest. Bo nie wiemy czy nam się w ogóle przyda. Praktycznie Rossmann czy inne tego typu sklepy są w pobliżu i można szybko skoczyć i dokupić.
Co dla mamy? Do szpitala? Tu raczej nie będę zbytnio pomocna bo u nas w szpitalu nie potrzebuje żadnych podkładów, podpasek, majtek siatkowych i tego typu rzeczy.
Po porodzie ubrałam ciążowe legginsy i koszulkę. W domu już wystarczyły zwykle podpaski.
Staniki do karmienia czy koszulki były mi raczej nie przydatne.
Jak mi się jeszcze coś przypomni to napiszę
anjaa25, Andziorek, Kama_86, shooa lubią tę wiadomość
-
Laski kręci wam się w głowie? Mi jakoś to nigdy nie doskwierało nawet w pierwszym trym a dziś jakoś tak dziwnie , siedzę pod lidlem o mysle czy wejść czy nie 😳 bo nawet jak synkowi robiłam kanapki do zerówki to musiałam na siedząco.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2021, 09:41
20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈 -
Vatolina może anemia się przypałętała? Kiedy morfo robiłaś ostatnio?
Mi się w głowie nie kręci, za to szybko mi się duszno robi zwłaszcza jak dużo mówię. Jak wieczorami młodemu czytam bajkę a potem jeszcze piosenkę zaśpiewam to wychodzę z jego pokoju cała zasapana🤦♀️ -
Już mi przeszło ale morfologię miałam ponad 12 tydzień temu. Z tym czytaniem to tez tak mam ze za sapie 🤣
20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈 -
Hej dziewczyny, ja od paru dni coś słabszą jestem a przecież siły powinny wracać... Praca, dieta, pobudki w nocy na zmierzenie cukru i siku dają mi w kość, ale zostały mi ostatnie 2tyg i idę na zwolnienie. Zdarzyło mi się też kilka razy ostatnio że krew z nosa mi leciała, w piątek idę na badania, mam nadzieję że to nie anemia właśnie...
Poza tym odważyłam się i zamówiłam kilka ciuszkow dla małej na vinted ale nie mogłam się powstrzymać już 🤦 Nie mogę się doczekać aż przyjdą 😅 -
Gratulacje udanych wizyt.Ja mam dopiero w przyszłą środę i już się nie mogę doczekać.wczoraj czułam kopniaki ale gdzieś baaaardzo głęboko🤔.Ogólnie słabo jakoś w tej ciąży czuje,pewnie przez to że jestem 10kg cięższa🤣🤣🤣 i dużo więcej tłuszczyku na brzuchu mam.
Ja na fotelu byłam tylko na początku ciąży.na każdej wizycie mam za to USG.
4x córka😁❤️🤪
-
Dziewczyny a może któraś z was zna się na kadrach? Mam kilka dni zaległego urlopu i zastanawiam się czy jak za dwa tygodnie pójdę już na zwolnienie lekarskie i do końca ciąży nie wrócę do pracy to czy on mi przepadnie? Nikt mnie nie poinformował że muszę go wybrać przed L4.
Niezapominajka5 lubi tę wiadomość
-
Kosmo, nie przepadnie Ci urlop, będzie się kumulował i potem po macierzyńskim możesz wykorzystać większą ilość na raz. Tk jest hedyna okazja, żeby wziąć dłuższy urlop, którego pracodawcą odmówić nie może. Ja mam z zeszłego roku zaległe 10 dni i raczej nie wykorzystam do zwolenienie, więc na przyszły rok będę miała 10+26 z fego+26 z przyszłego.
Kosmo lubi tę wiadomość
👧 07.2021