X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • aliciaaa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2021, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęczowa rozumiem. Pewnie, że musisz trochę odpocząć i przygotować się na następny etap w życiu 😅. No a praca w sklepie też do lekkich nie należy więc fajnie,że już niedługo perspektywa wolnego 😜

Alunis ja, że tak powiem, wybierając mojego lekarza wybrałam też szpital 😀 nie chciałam i nie chce rodzic w moim mieście przez to co musiałam przeżyć z pierwszym dzieckiem. Mój lekarz pracuje w szpitalu 30km od mojego miasta więc nie jest daleko 😊
    A jak u Ciebie z tym wyborem?

💙05.2018 21:50 synek, 36tc - 2730g, 51cm
    💔12.2019 aniołek, 9tc, poronienie zatrzymane
    🌈💙30.06.2021 1:35 synek, 38+4 - 3390g, 55cm

atdc20mmfi0aq01z.png
    atdc2n0ar4eb4z07.png
  • adu Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2021, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alunis, ja szpital mam 1 km od domu, ale za chiny nie chcr tam rodzic :P wiec będę wybierać spośród warszawskich, chyba stanie na Solcu.

👧 07.2021
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2021, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alunis ja pierwsze ciuszki prałam w płatkach mydlanych na 90 stopni 😅

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2021, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi wrote:
    Ja wyprawka zajmę się bliżej porodu, teraz nie będę miała gdzie to trzymać, a że szukamy większe mieszkanie to się wstrzymuje, choć już oglądam i kusi wszystko :)
    Na jakim etapie jesteście z szukaniem mieszkania? My też szukamy, ale najpierw musimy sprzedać nasze. Mamy potencjalnego kupca i mam nadzieję, że się uda. Za jakiś tydzień będzie można obejrzeć mieszkanie, które wydaje się idealne, ale pozostaje kwestia jak szybko właściciele będą chcieli je sprzedać i czy nie trafi im się ktoś z gotówką. Mąż oglądał jedno, na które byśmy się zdecydowali, ale pewnie szybko się sprzeda.

• LENi Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2021, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama_86 wrote:
    Na jakim etapie jesteście z szukaniem mieszkania? My też szukamy, ale najpierw musimy sprzedać nasze. Mamy potencjalnego kupca i mam nadzieję, że się uda. Za jakiś tydzień będzie można obejrzeć mieszkanie, które wydaje się idealne, ale pozostaje kwestia jak szybko właściciele będą chcieli je sprzedać i czy nie trafi im się ktoś z gotówką. Mąż oglądał jedno, na które byśmy się zdecydowali, ale pewnie szybko się sprzeda.

Póki co szukamy czegoś w okolicy, ale też będziemy musieli sprzedać nasze dotychczasowe, więc na pewno jeszxze to trochę potrwa.
    A mieszkań do wyboru dużo nie ma u Nas, więc idzie jak krew z nosa..
    oglądaliśmy już kilka ale szybko się sprzedają... Eh

l22ndf9helggnp3z.png
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2021, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia-kasia wrote:
    Witamy :) Widzę ze będzie u nas podobna różnica wieku, moja starsza jest z sierpnia 2018.

Również mocno się zastanawiam nad koszem albo jakimś leżaczkiem typu tiny love 3w1. Wcześniej nie było mi to potrzebne bo nawet na kocu kładłam na podłodze jeśli potrzebowałam coś zrobić. Odnośnie wózka mam tą samą sytuacje najlepiej kupiłabym używkę samą gondolę.

Ja dziś umówiłam się na połówkowe - 22.02. Poza tym byłam u fizjoterapeutki bo już mocno plecy mi dokuczają.

Kojarzę Cię z wątku sierpniowek, bo czasem tam zaglądałam żeby poczytać co już Wasze dzieci umieją robić a co nie. Planowałam nawet dołączyć ale jak dla mnie za często tam wybuchało i pozostałam z czytaniem z zza krzaka ;)

No właśnie ze względu na starszaka i jego ruchliwość zdecydowałam się na kosz. Leżaczka nie kupuję bo mam krzesełko z pewnością perego rozkładane do pozycji leżącej.
    A powiedz czy Twoja córa też taka mamina się zrobiła? Mój nie pozwala nic nikomu przy sobie zrobić, wszystko mama. Nawet o kota jest zazdrosny :/

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2021, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika wrote:
    Akilegna ja się z częścią co do ciuchów nie zgodzę. Miałam kilka sztuk zgodnie z poradnikami a młody tak ulewal że co chwilę był mokry. Do tego zanim się nauczyłam dobrze pieluchy zakładać to co chwilę cos przeciekało. Mąż jeździł do całodobowego Tesco i na gwałt pajace kupował.

Dlatego napisałam, że mój nie ulewał i jak nie przesikal pampersa to wystarczyło rano go ubrać i wieczorem przebrać do spania.

Wiadomo, że jak dziecko ulewa to potrzeba więcej ciuchów ale tego nie zaplanujesz.
    I raczej nie raz i nie dwa mąż będzie wysyłany do sklepu bo albo o czymś nie pomyślałyśmy a by się na gwałt przydało. Albo wybraliśmy źle albo albo albo. Także mąż będzie przydatny ;)

Tabolek lubi tę wiadomość

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2021, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta, trzymam kciuki za amniopunkcję ❤️

Co do fotelika, zgadzam się, że najlepiej zdać się na fachowca, bo super drogi i polecany fotelik może nie pasować do naszego auta. My mamy taki, który starcza na cały okres jeżdżenia dziecka w foteliku i umożliwia jazdę tyłem przez długi czas (córka ma 2 lata i nadal tak jeździ).

Będę rodzić w szpitalu państwowym. I tu wybór się kończy, bo w moim mieście są dwa szpitale (uniwersytecki i wojewódzki), mają ten sam stopień referencyjności i porównywalne warunki. Porodówki dyżurują na zmianę, więc to loteria, gdzie trafię.
    Mam trochę nadzieję, że trafię znowu do uniwersyteckiego i że będzie ten sam anestezjolog, co przy pierwszym porodzie.
    W poprzedniej ciąży zapisałam się do KOC, bo miało to gwarantować poród w wybranym szpitalu (wolałam uniwersytecki), ale okazało się, że i tak liczy się, który dyżuruje. Dyrektor szpitala wziął kasę, a położne nic z tego nie dostały, lekarze dostali tylko więcej papierologii, a pacjentki jeszcze dłużej czekały w przychodni na wizyty. Ogólnie przychodnia przyszpitalna to była porażka, chociaż ginekolog była w porządku. Na ktg musiałam chodzić raz do jednego, raz do drugiego szpitala, zależnie gdzie był dyżur.
    W przypadku szpitala uniwersyteckiego w grę wchodzi też obecność studentów. Dla mnie nie był to problem, a nawet odpowiadało mi to, że prawie przez cały czas na porodówce siedziały że mną dwie studentki położnictwa.

Aneta8 lubi tę wiadomość

• akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2021, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama mogę spytać jaki masz fotelik?
    Mój syn dosyć szybko przestał się mieścić w łupinie. Na długość i kg było jeszcze sporo miejsca ale na szerokość było ciężko. Po około 10 mcach kupiliśmy britaxa z możliwością jazdy tyłem ale pozycja nie była już tak mocno leżąca

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • StarającaSię Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2021, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja fotelik i wózek dostałam więc już kupować nie muszę.😁
    Co do ciuszków to mam sporo i narazie nic nie dokupuję.po remoncie pokoju wezmę się za ogarnianie tego.Będę prała na pewno w dzidziusia(uwielbiam)

4x córka😁❤️🤪

ex2bzbmhtxo2wcnz.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2021, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z fotelików tylem mogę polecić axkid minikid. Syn wielki a jeździł prawie do 4 lat tyłem. Teraz mam w jednym aucie takate maxi a w drugim cybexa. Ale to jak wyżej, zależy czy będzie do auta pasować.

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2021, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dla córki pierwszy mieliśmy maxi cosi, później britax Romer king plus a teraz mamy recaro Monza nova 2- córka ma prawie 8lat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2021, 18:25

l22ndf9helggnp3z.png
  • jusci Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2021, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam teraz minikida. Szymek ma 4 lata i spokojnie się mieści. Ale już rozglądam się za jakimś większym, np takata.

Anszelika lubi tę wiadomość

Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
    PAI-1 homo, mthfr hetero
    f2wl20mmcvxm5eim.png
    ex2bpiqvl3ojtl60.png
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2021, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akilegna♥ wrote:
    Kama mogę spytać jaki masz fotelik?
    Mój syn dosyć szybko przestał się mieścić w łupinie. Na długość i kg było jeszcze sporo miejsca ale na szerokość było ciężko. Po około 10 mcach kupiliśmy britaxa z możliwością jazdy tyłem ale pozycja nie była już tak mocno leżąca

Nie pamiętam jaka to marka. Pytałam męża, ale też nie pamięta. Nasz też jest teraz w pozycji do siedzenia. Z boku ma oznaczenia jakie ustawienie w jakim przedziale wagi dziecka można stosować. Nie pamiętam też teraz do ilu kilogramów jest przedział, ale następny jest już do montowania przodem do kierunku jazdy i wtedy już będzie całkiem na siedząco.

• Alunis Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2021, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aliciaaa wrote:
    Tęczowa rozumiem. Pewnie, że musisz trochę odpocząć i przygotować się na następny etap w życiu 😅. No a praca w sklepie też do lekkich nie należy więc fajnie,że już niedługo perspektywa wolnego 😜

Alunis ja, że tak powiem, wybierając mojego lekarza wybrałam też szpital 😀 nie chciałam i nie chce rodzic w moim mieście przez to co musiałam przeżyć z pierwszym dzieckiem. Mój lekarz pracuje w szpitalu 30km od mojego miasta więc nie jest daleko 😊
    A jak u Ciebie z tym wyborem?

U mnie w grę wchodzi tylko szpital z 3 stopniem, ze względu problemow zdrowotnych. W moim mieście są trzy, aczkolwiek wybrałam ten, w którym są najlepsze warunki, pracuje tam mój lekarz prowadzący i on będzie robił cc, na czym mi zależało. Więc poniekąd tym się kierowałam. Gdybym mogła rodzić naturalnie, to sprawdzałabym w rankingu "Rodzić po ludzku", które szpitale mają najmniejszy odsetek nacięć krocza + gdzie można wykupić położną. :)

adu wrote:
    Alunis, ja szpital mam 1 km od domu, ale za chiny nie chcr tam rodzic :P wiec będę wybierać spośród warszawskich, chyba stanie na Solcu.

W Warszawie jest wybór, też mieszkam w mieście wojewódzkim, aczkolwiek wiele kobiet tu rodzi poza miastem, bo jest w pobliżu szpital bardzo nastawiony na porody rodzinne itd :)
    Anszelika wrote:
    Alunis ja pierwsze ciuszki prałam w płatkach mydlanych na 90 stopni 😅

Ja kilka ciuszków, które wyprałam w 90 musiałam wywalić, bo zrobiły się takie jakieś twarde :( Na szczęście to były te ciuszki bardziej po przejściach, więc tak serce nie bolało :)
    akilegna♥ wrote:
    Kojarzę Cię z wątku sierpniowek, bo czasem tam zaglądałam żeby poczytać co już Wasze dzieci umieją robić a co nie. Planowałam nawet dołączyć ale jak dla mnie za często tam wybuchało i pozostałam z czytaniem z zza krzaka ;)

No właśnie ze względu na starszaka i jego ruchliwość zdecydowałam się na kosz. Leżaczka nie kupuję bo mam krzesełko z pewnością perego rozkładane do pozycji leżącej.
    A powiedz czy Twoja córa też taka mamina się zrobiła? Mój nie pozwala nic nikomu przy sobie zrobić, wszystko mama. Nawet o kota jest zazdrosny :/

Czekam, aż moja się taka mamina zrobi, dajesz nadzieję :) Bo narazie jest tylko tata :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2021, 21:03

Córeczka 13.03.2020 <3
    Jest i on 💕 24.06.2021r.
    atdcpiqv6jtb1fho.png

Mutacja czynnika V Leiden hetero.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2021, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vatolina, mi tez się czasem kręci w głowie. jak szybko wstanę albo bez powodu. ale to sporadycznie już.

I krew z nosa tez mi leci, ale ja biorę heparynę i acard wiec pewnie dlatego.

dziewczyny, polećcie jakaś książkę- poradnik dla zupełnie zielonych.. nie mam pojęcia o niczym i przeraża mnie skąd mam się wszystkiego dowiedzieć. do tego nie mam nikogo blisko kto będzie mi pomagał :(
    bardzo dużo pracuje i niestety nie mam czasu siedzieć na necie i czytać dziesiątek portali a fajna praktyczna książka by załatwiła może temat.

• anjaa25 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2021, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny oglądałam dziś na insta rozmowę cookapl oraz @polozna_kasia o tym co wziąć do szpitala. Wiem że jeszcze sporo czasu ale potem się przyda 😉 można sobie wszytsko już odnotować...a poza tym polecam profil poloznejkasi...ja się dowiedziałam wielu przydatnych informacji 😉

lprki09kusm93td5.png
  • anjaa25 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2021, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak samo robię czytając Wasze wiadomości...czytam i notuje...jaki fotelik..jaki wózek...itp. a właśnie pisałyście coś o bujaczku Tiny love. Ale który konkretnie bo dostępnych jest parę różnych. 🤣

lprki09kusm93td5.png
  • anjaa25 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2021, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajne też zestawienie rzeczy do szpitala zrobiła na swoim kanale ulapedantula 😉🤣 oczywoscie ze szpitale dają listy co należy wziąć..ale o paru rzeczach takich praktycznych fajnie się dowiedzieć od drugiej strony 😉

lprki09kusm93td5.png
  • Zula36 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2021, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 14:16

Alunis, shooa lubią tę wiadomość

event.png
    age.png
    ❤️👶🏼Adaś 22.06.2021🌈
    💔👼🏼09.04.2020 (9tc)
    ❤️👧🏼Zosia 28.06.2018
    👩🏼 Ja, 39 lat 🤦🏼‍♀️
‹‹ 137 138 139 140 141 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ