Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • LENi Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak najprosciej-, wszpitalu otrzymasz karteczkę, że urodziłaś i musi ja mąż zawieźć do wybranej przychodni i otrzymać pieczątkę. Wtedy szpital może Was wypuścić, abyście wyszli musicie być pod opieką przychodni i położnej.

l22ndf9helggnp3z.png
  • Tabolek Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    A jak to jest z tym dziewczyny z ośrodkiem i położna. Jakiś czas temu się przeprowadziliśmy i nie składaliśmy w żadnej przychodni deklaracji (więc chyba stale możemy korzystać z tej w naszym rodzinnym mieście, ale to jest 70km dalej). Mamy prywatną opiekę z medicover, więc nawet mi się nie chce bawić w jakieś przychodnie państwowe, ale jak z bobasem. Muszę go gdzieś państwowo zapisać po porodzie żeby miał szczepienia czy można też w medicover i to wystarczy? I czy jest szansa żeby żadna położna do mnie nie przychodziła? 😂 Muszę poinformować mój stary ośrodek że już dawno tam nie mieszkam? Skąd one biorą info że już się bobas urodził i przychodzą później do domu?

Wybaczcie jestem zielona w temacie 😆

Dobre pytanie bo ja też się nad tym zastanawialam

zem3mg7ythr95x2e.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lepiej mieć przychodnie mimo wszystko, przez pierwsze 2 tygodnie położna będzie przychodzić. Poza tym w czasach covid ciężko czasem znaleźć termin do lekarza na medicover, placówki wola przyjmować swoich pacjentów deklarowanych. Więc warto założyć deklaracje chociażby do szczepień, czy żeby dostać skierowanie na jakieś badania bezplatnie. Nie zawsze wszystko mieści się w pakiecie medicover, choć sama posiadam.

l22ndf9helggnp3z.png
  • olimama Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tabolek, jak uzyskasz jakieś ciekawe informacje to daj znac. Ja w poprzedniej ciąży chodziłam do szkoły rodzenia na NFZ i tam deklarowalam położną, teraz odpuszczam. Ale na takie indywidualne spotkania z polozna byłabym chętna skoro nam przysługuje.

Kosmo, w szpitalu po porodzie podajesz dane położnej, a jesli nie masz wybranej to chyba wybierasz od nich i oni przekazuja dane. Chyba nie ma opcji nie miec w ogole, ale kto wie. 😅 A deklaracje na położną skladasz niezaleznie od tego, gdzie masz lekarza rodzinnego.

Tabolek, Kosmo lubią tę wiadomość

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi wrote:
    Tak najprosciej-, wszpitalu otrzymasz karteczkę, że urodziłaś i musi ja mąż zawieźć do wybranej przychodni i otrzymać pieczątkę. Wtedy szpital może Was wypuścić, abyście wyszli musicie być pod opieką przychodni i położnej.
    O wow to ciekawe, a co jeśli będę rodzic w prywatnym szpitalu 50km od miejsca obecnego zamieszkania i mąż bedzie miał wykupiony pobyt ze mną? Taka sama procedura będzie i będzie musiał jechać załatwiać pieczątkę i wracać po nas? 😆

Nie ma możliwość zrezygnowania z tych wizyt? Jestem jakoś do nich nie przekonana, do mojej przyjaciółki zaraz po porodzie bez uprzedzenia przyjechała położna, zdziwiona ich zdziwieniem bo była godzina 8 rano i jeszcze odsypiali... W piżamach musieli ja wpuścić i ona jeszcze budziła dziecko żeby je obejrzeć 🙄 Nie mogę po prostu korzystać z usług położnej którą planuje mieć ze sobą przy porodzie? 🤔

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Tabolek Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olimama wrote:
    Tabolek, jak uzyskasz jakieś ciekawe informacje to daj znac. Ja w poprzedniej ciąży chodziłam do szkoły rodzenia na NFZ i tam deklarowalam położną, teraz odpuszczam. Ale na takie indywidualne spotkania z polozna byłabym chętna skoro nam przysługuje.

Kosmo, w szpitalu po porodzie podajesz dane położnej, a jesli nie masz wybranej to chyba wybierasz od nich i oni przekazuja dane. Chyba nie ma opcji nie miec w ogole, ale kto wie. 😅 A deklaracje na położną skladasz niezaleznie od tego, gdzie masz lekarza rodzinnego.

Olimama dla mnie na razie wszystkie są ciekawe 😂😂 napisze Wam wszystko czego się dowiem ☺️
    Zabrałam się za sprzątanie a moje dziecko razem ze mną 😂 tak się wierci że musiałam na chwilę usiąść ☺️❤️

zem3mg7ythr95x2e.png
  • olimama Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam zadowolona z tych wizyt przy pierwszym dziecku. Trafila mi się młoda, sympatyczna dziewczyna, ze świeża wiedzą. Sciagnela mi szwy i umozliwila tym samym siedzenie na tyłku. 😁 Uratowała moje karmienie piersią, pomogla przy pierwszej kąpieli, pokazała jak pielęgnować pępek itp.

akilegna♥, Tabolek, aliciaaa lubią tę wiadomość

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • akilegna♥ Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie trochę to inaczej z położna wygląda więc nie doradzę.

Za to położna, którą sobie wybrałam przy pierwszym dziecku to złota kobieta z ogromną wiedzą. Cieszę się, że była wtedy i doradzała jak mogła. Niedtety tym razem za późno się do niej odezwałam i już nie ma dla mnie miejsca i czasu :( Innej nie chcę, więc nie szukam.

Myślę, że dla mam, które rodzą pierwsze dziecko, położna to dobra sprawa. O ile oczywiście jest to dobra położna, bez poglądów że średniowiecza ;)

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • LENi Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo w takiej sytuacji nie wiem :p. Ale z tego co pamiętam to mój dostał karteczkę i z tą karteczka leciał do przychodni i później przy wypisie trzebabylo ja okazać. Ale może się coś zmieniło.. Wkoncu to było 8lat temu :p

l22ndf9helggnp3z.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra dziewczyny, jesteście kopalnią wiedzy 😁 W przyszły wtorek mam wizytę u mojego ginekologa i on mi się od samego początku pyta czy potrzebuje zwolnienie. I zawsze mówiłam że jeszcze nie, ale teraz już chce wziąć i nie wiem jak to się odbywa bo nigdy w życiu nie miałam L4 😅 Przez 8lat pracy 😆 Ja mu muszę podać NIP firmy? I czy on je może wystawić z datą od środy (we wtorek jeszcze planuje być w biurze) i czy to wystawiają zawsze na okres od wizyty do wizyty czy jak 🤔

klz9mg7yyp19n25l.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W tym nie pomogę bo też nie korzystam z l4 :) musisz mieć nip firmy i automatycznie system prześlę, ale na jaki czas dają to nie wiem.
    Może faktycznie od wizyty do wizyty

l22ndf9helggnp3z.png
  • anjaa25 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    Dobra dziewczyny, jesteście kopalnią wiedzy 😁 W przyszły wtorek mam wizytę u mojego ginekologa i on mi się od samego początku pyta czy potrzebuje zwolnienie. I zawsze mówiłam że jeszcze nie, ale teraz już chce wziąć i nie wiem jak to się odbywa bo nigdy w życiu nie miałam L4 😅 Przez 8lat pracy 😆 Ja mu muszę podać NIP firmy? I czy on je może wystawić z datą od środy (we wtorek jeszcze planuje być w biurze) i czy to wystawiają zawsze na okres od wizyty do wizyty czy jak 🤔

Lekarz może wystawić zwolnienie 3 dni wstecz lub jeden dzień do przodu. Jeżeli będziesz w pracy we wtorek a potem do lekarza To może wypisać Ci od środy. Ja zawsze mam zwolnienie od wizyty do wizyty bo podobno najlepiej żeby była ciągłość o ile kobieta już nie zamierza wrócić do pracy aż do porodu. NIPU nie podajesz bo to wszystko lekarz ma w systemie. Poza tym założyłam sobie Internetowe Konto Pacjenta gdzie będziesz miała wszystko - recepty, wizyty, zwolnienia (oczywiście na NFZ).

Kosmo, Kama_86 lubią tę wiadomość

lprki09kusm93td5.png
  • anjaa25 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do położnych - MÓJ stan wiedzy na dzisiaj.
    W szpitalu o ile nie masz "zapłaconej" konkretnej położnej lub "znajomej" to od przyjęcia opiekuje się Tobą położna dyżurująca. Jeśli chodzi o położną która ma nad Tobą opiekę od 21 tygodnia ciąży na NFZ wybierasz sobie jaką chcesz - niekoniecznie musi to być położna z Twojej przychodni NFZ - ważne aby miała podpisany kontrakt z NFZ. Wiele położnych prowadzi swoje działalności gospodarcze ale mają podpisany kontrakt z NFZ. Przecież niekoniecznie musi mi "pasować" położna z przychodni. Poza tym jak już się wybierze swoją położną to taka mała uwaga:
    "DROGIE, ZADEKLAROWANE DO NAS PACJENTKI !!! ZWRACAMY SIĘ Z PROŚBĄ, ABY PODCZAS WIZYT W GABINETACH GINEKOLOGICZNYCH NOWOHUCKICH PRZYCHODNI I SZPITALI, ZWRACAŁY PANIE UWAGĘ NA DOKUMENTY, KTÓRE PANIE PODPISUJĄ. PODPISUJĄC DEKLARACJĘ DO POŁOŻNEJ W POWYŻSZYCH MIEJSCACH AUTOMATYCZNIE PRZESTAJĄ BYĆ PANIE NASZYMI PACJENTKAMI I NIE BĘDĄ MOGŁY SKORZYSTAĆ ZE ŚWIADCZEŃ PRZEZ NAS OFEROWANYCH"
    Przez nieuwagę można zrezygnować ze swojej i wybrać inną przy podpisywaniu dokumentów np. w szpitalu.
    Dodatkowo wczoraj koleżanka doradziła mi żeby wybierać położną tzw. laktacyjną tak aby od razu doradzała w zakresie karmienia (położne chyba robią jakiś kurs z tego..).
    Jeśli się w czymś mylę dziewczyny to poprawcie. Bo to jest moja pierwsza ciąża więc to jest moja wiedza zaczerpnięta z zewnętrznych źródeł :):)

lprki09kusm93td5.png
  • anjaa25 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro wizyta po 5 tygodniach. Będzie mierzenie i ważenie :). I pierwsze usg w obecności męża :) Trzymajta kciuki :) Pozdrawiam mamusie.

martini92, Tabolek, olimama, aliciaaa, Zula36, Ana__33, Kosmo, akilegna♥, Kama_86 lubią tę wiadomość

lprki09kusm93td5.png
  • martini92 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olimama wrote:

Ja tak samo miałam położną ze szkoły rodzenia. Wiesz może czy jeżeli tym razem nie będę uczestniczyła w kursie, ale też nie wezmę żadnej innej położnej to z automatu mam przydzieloną tą co poprzednio?

Ja też bylam zadowolona z tych wizyt i teraz też będę chętna, chociaż zeby dziecko zważyła i w razie gdyby było coś niepokojącego to zobaczyła. A w szpitalu podawałam dane położnej, ale żadnych pieczątek nie trzeba było, mąż nigdzie nie latał.

preg.png
  • olimama Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martini92 wrote:
    Ja tak samo miałam położną ze szkoły rodzenia. Wiesz może czy jeżeli tym razem nie będę uczestniczyła w kursie, ale też nie wezmę żadnej innej położnej to z automatu mam przydzieloną tą co poprzednio?

Ja też bylam zadowolona z tych wizyt i teraz też będę chętna, chociaż zeby dziecko zważyła i w razie gdyby było coś niepokojącego to zobaczyła. A w szpitalu podawałam dane położnej, ale żadnych pieczątek nie trzeba było, mąż nigdzie nie latał.
    Nie mam pojęcia, czy tak jest. 🤔

qdkkroeq0u8d5vnj.png

• aliciaaa Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anjaa25 wrote:
    Ja jutro wizyta po 5 tygodniach. Będzie mierzenie i ważenie :). I pierwsze usg w obecności męża :) Trzymajta kciuki :) Pozdrawiam mamusie.

Też jutro mam wizytę 😍
    Trzymam mocno kciuki ❤ dla męża będzie super przeżycie 😊

anjaa25 lubi tę wiadomość

💙05.2018 21:50 synek, 36tc - 2730g, 51cm
    💔12.2019 aniołek, 9tc, poronienie zatrzymane
    🌈💙30.06.2021 1:35 synek, 38+4 - 3390g, 55cm

atdc20mmfi0aq01z.png
    atdc2n0ar4eb4z07.png
  • StarającaSię Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też się nie lata po pieczątki.Podajesz wybrany ośrodek oraz lekarza pediatrę dla dziecka.szpital wysyła papiery bezpośrednio do wybranej placówki.

4x córka😁❤️🤪

ex2bzbmhtxo2wcnz.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Założyłam sobie internetowe konto pacjenta, w sumie nawet to pomocne :) przynajmniej mam tam info o l4 :), receptach, skierowaniach.

l22ndf9helggnp3z.png
  • vatolina Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziś chodziłam w legginsach sprzed ciąży i zsunelam je poniżej brzucha ale czułam ze i tak mnie uciskają na wysokości spojenia , czy od tego może mnie teraz bolec brzuch tak nisko na wysokości jajnika? 🙄 dzisziuś jest wyżej wiec nie sądziłam ze tak się urządzę ale boli mnie fest 😑 tak czytam o tych położnych i ja niczego nie pamietam z pierwszej ciąży masakra 🤷🏽‍♀️😄

ojxel6d846sat3l9.png
    20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
    17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
    17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
    14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
    12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
    02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
    10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
    18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
    05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈
‹‹ 149 150 151 152 153 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ