Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
vatolina wrote:Dziewczyny dziś chodziłam w legginsach sprzed ciąży i zsunelam je poniżej brzucha ale czułam ze i tak mnie uciskają na wysokości spojenia , czy od tego może mnie teraz bolec brzuch tak nisko na wysokości jajnika? 🙄 dzisziuś jest wyżej wiec nie sądziłam ze tak się urządzę ale boli mnie fest 😑 tak czytam o tych położnych i ja niczego nie pamietam z pierwszej ciąży masakra 🤷🏽♀️😄
Myślę że to może być możliwe że przez te legginsy teraz boli.
Ja z kolei jak jadę samochodem to mnie brzuch gniecie. -
Kurde ale tak mi promieniuje aż jakby do szyjki 🤷🏽♀️ Aż mnie na rzyga ciągnie , i mi słabo nie wiem czy na sor nie pojadę dziś bo trochę spanikowałam...
20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈 -
Kosmo wrote:Ja sobie kupiłam adapter do pasów besafe chyba się nazywa i jeździ się super przyjemnie
Oo, choć mnie pasy jakby nie bolą, nie cisną, tylko bardziej ułożenie ciała mnie gniecie. Może dzidzia tak leży że akurat w tej pozycji mnie uciska.. Ciężko powiedzieć -
vatolina wrote:Kurde ale tak mi promieniuje aż jakby do szyjki 🤷🏽♀️ Aż mnie na rzyga ciągnie , i mi słabo nie wiem czy na sor nie pojadę dziś bo trochę spanikowałam...
Mnie wczoraj i dziś też brzuch bolał ale po nospie przeszło.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2021, 17:15
4x córka😁❤️🤪
-
StarającaSię wrote:U nas też się nie lata po pieczątki.Podajesz wybrany ośrodek oraz lekarza pediatrę dla dziecka.szpital wysyła papiery bezpośrednio do wybranej placówki.
Pediatrę tez trzeba wybierać? 😱
Ja totalnie nie mam pojęcia o czym mówicie 🙊 pierwsza ciąża, mieszkam w małej miejscowości i nie wiem czy nie będę rodzic jakies 60 km od miejsca zamieszkania 🤔 położona musi być z okolic? -
Ja wybrałam pediatrę blisko domu w pierwszej ciąży i stamtąd.przylazila położna. Teraz wybrałam największą przychodnie w mieście, zobaczymy. Położna stamtąd jest mocno polecana. A przed porodem nie korzystałam poprzednio z opieki. Teraz w sumie nie planuje bo nie wiem niby po co. Później się przyda. Może...
-
Natka95 wrote:Pediatrę tez trzeba wybierać? 😱
Ja totalnie nie mam pojęcia o czym mówicie 🙊 pierwsza ciąża, mieszkam w małej miejscowości i nie wiem czy nie będę rodzic jakies 60 km od miejsca zamieszkania 🤔 położona musi być z okolic?
Obczaimy jeszcze jakieś szpitale po drodze, co by w razie W nie rodzic w aucie
Przy pierwszym dziecku wszystko trwa długo, ale przy drugim już może być różnie.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Kosmo wrote:Ja sobie kupiłam adapter do pasów besafe chyba się nazywa i jeździ się super przyjemnie
Jest spoko,lubię go, ale nie nadaje się do sukienek i spódnic 🙃Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Niezapominajka5 wrote:Kupiłam go w pierwszej ciąży i teraz też już w nim jeżdżę.
Jest spoko,lubię go, ale nie nadaje się do sukienek i spódnic 🙃Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2021, 20:08
-
Jej, też się muszę zapisać na połówkowe. I w ciągu najbliższych 2tygodni powtórzyć glukozę na czczo.
We wtorek byłam w końcu zbadać poziom tsh. Okazało się, że jednak niepotrzebnie na czczo. Wyszło mniej więcej po środku normy. Przez zarwane noce i ostatnią infekcję gardła miałam 2 tygodnie obsuwy, ale wreszcie mam to z głowy.
W pierwszej ciąży byłam pod opieką położnej ze szkoły rodzenia od 21 tc, a przed porodem poszłam do przychodni, gdzie chciałam zapisać córkę i dowiedziałam się co i jak. Z tego, co pamiętam nie trzeba było wozić żadnych zaświadczeń, ale jeszcze jak byłam w szpitalu mąż wziął skierowanie do poradni preluksacyjnej, bo są kolejki, a najlepiej iść w 6 tygodniu życia dziecka.
W szpitalu musiałam podać jaką przychodnię i położną wybrałam. Szpital przesyła chyba informacje do przychodni, a ja umówiłam się też z położną, że zadzwonię, kiedy będę w domu i umówimy się na wizytę.
Pamiętam, że przyszła do nas najpierw w Wigilię, a potem w Sylwestra, a trzecia wizyta była już w przychodni i wtedy też pediatra obejrzała dziecko.
Te wizyty domowe nas uspokoiły. Martwiliśmy się szczególnie żółtaczką. Okazało się, że położna przypisana jest do dziecka, ale i tak ściągnęła mi szwy. To było bardzo wygodne rozwiązanie i ulga niesamowita.
Mam ostatnio coś takiego, że strzyka mnie w brzuchu coś w okolicy pępka lub jeszcze wyżej albo brzuch się spina, ale też znacznie powyżej miejsca, w którym jest teraz macica. Czy którejś z was też się tak robi? -
Kama_86 wrote:Jej, też się muszę zapisać na połówkowe. I w ciągu najbliższych 2tygodni powtórzyć glukozę na czczo.
We wtorek byłam w końcu zbadać poziom tsh. Okazało się, że jednak niepotrzebnie na czczo. Wyszło mniej więcej po środku normy.
Co bardziej doświadczony endokrynolog powie Ci, że tsh bada się na czczo.
Pielęgniarki niepotrzebnie wprowadzają w błąd
Po środku normy, czyli około 2?
Norma dla kobiet w ciąży jest do 2,5
vatolina lubi tę wiadomość
Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Moja endo tez kazała mi robić na czczo i to zanim tabletkę wezmę. Teraz po 4 Pierwszych tygodniach i za każdym razem.
P.s tez myślałam ze tsh w połowie normy tak jak u mnie jest ok, okazało się że bardzo się myliłam mój ginekolog i endokrynolog uważają ze żeby dziecko dobrze się rozwijało tsh powinno wynosić mniej niż 1 (żadne z nich nie patrzy na normy bo one są różne dla danego wieku )Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2021, 00:01
20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈 -
Niezapominajka5 wrote:Potrzebnie
Co bardziej doświadczony endokrynolog powie Ci, że tsh bada się na czczo.
Pielęgniarki niepotrzebnie wprowadzają w błąd
Po środku normy, czyli około 2?
Norma dla kobiet w ciąży jest do 2,5
Te 2,5 to chyba jest górna granica dla I trymestru, a w drugim podnosi się do 3. Nie wiem czy do tych norm ciążowych też bierze się też pod uwagę wiek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2021, 06:41
-
StarającaSię wrote:U nas też się nie lata po pieczątki.Podajesz wybrany ośrodek oraz lekarza pediatrę dla dziecka.szpital wysyła papiery bezpośrednio do wybranej placówki.
U mnie przy pierwszym dziecku było tak samo. Dostałam do wypełnienia kartę gdzie i kogo wybieram za pediatre. Nikt nigdzie nie musiał jeździć na szczęście:)
Co do położnej, ja korzystałam z tych spotkań od 21tc i byłam bardzo zadowolona. Też mi się trafiła młoda babeczka więc miałam z nią super kontakt i przede wszystkim ceniłam ją za wiedzę. Na tych domowych wizytach w ciąży zawsze słychałysmy serduszka, tłumaczyła mi wszystko. Po porodzie (synek wyszedł po miesiącu ze szpitala) też nam ze wszystkim pomogła. Poza tym zawsze dawała mi masę gratisów- butelki, smoczki, zabawki, książeczki. Zawsze to miły gest. Teraz też bardzo bym chciała z nią "współpracować", więc mam nadzieję,że nadal przyjmuje w moim mieście 😜 -
Hejka, dziewczyny jak wy liczycie te tygodnie, bo widzę że wszędzie inaczej -
np. 16+5 to jest 16 tydzień, czy 17 tydzień?
Bo różnie to liczą. Z pierwszej ciąży pamiętam że traktowano się jako 17tydzien. A widzę że aplikacje liczą mi różne. Raz 16 raz 17.. Zgłupiałam -
LENi wrote:Hejka, dziewczyny jak wy liczycie te tygodnie, bo widzę że wszędzie inaczej -
np. 16+5 to jest 16 tydzień, czy 17 tydzień?
Bo różnie to liczą. Z pierwszej ciąży pamiętam że traktowano się jako 17tydzien. A widzę że aplikacje liczą mi różne. Raz 16 raz 17.. Zgłupiałam
To chyba zależy, jak masz w ustawieniach, czy skończony, czy zaczęty, przynajmniej u mnie jest taka opcja do zaznaczenia. Ja liczę skończony, tak jak lekarz. -
Ana__33 wrote:Wiecie może, czy rodzinny może wystawić receptę na duphaston? Od środy nie mogę się skontaktować z moim ginekologiem, a dziś mi się tabletki kończą...
Ja po kardiologu. Dostałam isoptin dodatkowo, no i echo serca mam.zrobic. Wg niego to nie ciąża indukuje nadciśnienie tylko covid, a że się zbiegło to ciężko stwierdzić. Zobaczymy co powie echo.