Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Pfizer i moderna wypuścili badania dotyczące bezpieczeństwa szczepienia w ciąży, ja bardzo chce się zaszczepić z tego powodu, że szczepionka w ciąży nie zagraża dziecku, a covid już tak, ale niestety Nasz cudowny rząd postawił zdrowych 40-latków nad osoby przewlekłe chore i zamiast skorzystać ze szczepienia w grupie 2, będę czekać niewiadomo ile, bo przez wiek wyląduję gdzieś na samym końcu... Także jeśli masz szansę, to korzystaj. Jeżeli ktoś ma taką opcję i nie chce się zaszczepić w ciąży to nic złego, w końcu szczepienie jest dobrowolne, to musi być wybór każdej osoby.
Natka95 lubi tę wiadomość
Córeczka 13.03.2020
Jest i on 💕 24.06.2021r.
Mutacja czynnika V Leiden hetero. -
Z grupy „Szczepienia - Rozwiewamy wątpliwości” na Facebooku:
Szczepionki Pfizer/BioNTech i Moderny przeciwko Covid-19 są skuteczne u ciężarnych i karmiących kobiet, które w efekcie mogą przekazać aktywne przeciwciała noworodkom.
Badanie opublikowano w American Journal of Obstetrics and Gynaecology. Badacze w Massachusetts General Hospital w Bringham, Szpitalu Kobiecym i Instytucie Ragona w MGH, MIT i Harvardzie sprawdzili 131 kobiet, które otrzymały szczepionkę Pfizer/BioNTech lub Moderny.
🔹Spośród uczestniczek 84 były w ciąży, 31 karmiło piersią i 16 nie było w ciąży. Próbki pobrano pomiędzy 17 grudnia 2020 i 2 marca 2021.
🔹Poziomy przeciwciał wywołanych szczepionką były równe u kobiet ciężarnych i karmiących piersią, w porównaniu do kobiet niebędących w ciąży.
🔹Poziomy przeciwciał były istotnie wyższe, niż te wynikające z zakażenia koronawirusem w ciąży, zauważył zespół.
Dodatkowo zespół odkrył, że kobiety przekazały przeciwciała ochronne swoim dzieciom - znaleziono je w mleku i łożysku.
Teraz potrzebne są dodatkowe badania, żeby ocenić jak długo utrzymają się te przeciwciała u noworodków.
Uczestniczki korzystały z aplikacji V-safe od CDC, która pomaga ludziom zgłaszać reakcje po szczepieniu przeciw Covid-19. Nie znaleziono żadnych dowodów na więcej powikłań poszczepieych u ciężarnych czy karmiących piersią niż u ogólnej populacji.
Pomimo tego, że badacze znaleźli podobne poziomy przeciwciał u kobiet zaszczepionych dwiema szczepionkami, wyższe poziomy przeciwciał IgA obserwowano u ciężarych kobiet po szczepionce Moderny. Ten konkretny typ przeciwciał może być przekazywany dzieciom skuteczniej, na dłużej.
Dodatkowe badania w kwestii tego odkrycia pomogą podjąć decyzje, które szczepionki będą używane u ciężarnych.
🔸Niedawne badania podobnie wykazały, że szczepionki mRNA wywołują u kobiet w ciąży przeciwciała, które mogą zostać przekazane ich dzieciom. Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie były objęte wstępnymi badaniami klinicznymi szczepionek.
Ponieważ nie było danych, które mogłyby pomóc w podjęciu decyzji o szczepieniu kobiet w ciąży przeciwko Covid-19, badacze oraz młode i przyszłe matki - zwłaszcza pracownicy ochrony zdrowia - podjęli kroki, aby wypełnić tę lukę.
„MGH i Brigham zaczęły rozmawiać z pracownicami służby zdrowia, które kwalifikowały się do szczepień i również były w ciąży. Stworzono również badanie, aby umożliwić kobietom w ciąży możliwość śledzenia ich reakcji, a także opracować dane, które mogą zasadniczo pomóc całemu światu w podejściu do szczepień.
🔺Według CDC ciężarne kobiety z Covid-19 są narażone na zwiększone ryzyko ciężkiej choroby i niekorzystne skutki, takie jak poród przedwczesny. CDC twierdzi, że ma nadzieję zbadać bezpieczeństwo szczepionek u około 13 000 ciężarnych dla każdej z trzech zatwierdzonych szczepionek przeciwko koronawirusowi. Agencja będzie korzystać ze specjalnego rejestru ciąż V-safe, do którego zapisano około 3612 kobiet w ciąży, począwszy od 22 marca.
Źródła:
▫️https://www.ajog.org/article/S0002-9378(21)00187-3/pdf
▫️https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.03.21250579v1.full?fbclid=IwAR3TKgm8XFaM8hswle8eMCJxjPq3n3aga15hX35PZtvdt3h44DrsdStQi9o
▫️https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/950113/jcvi-advice-on-priority-groups-for-covid-19-vaccination-30-dec-2020-revised.pdf?fbclid=IwAR0OL9bpHRqUVxUnEgzg9iPFyod2wWBgQkblHKML5nW6H2l_1c4mrmR2P1o
▫️https://www.england.nhs.uk/coronavirus/publication/patient-group-direction-for-covid-19-mrna-vaccine-bnt162b2-pfizer-biontech/?fbclid=IwAR0duhHjXiTxpZ49HirXGl9HRPGjDTyBVNDh4mZiXrbdiZN_aNBB4V6STAI
▫️https://www.bmj.com/content/372/bmj.n64?fbclid=IwAR1w-yqZTc_k_M2IUDessEu1tT1UI5m42oCFvpRJ0MKdR86Es0mKylschsU
▫️https://stacks.cdc.gov/view/cdc/5842?fbclid=IwAR3rrqT6oqrdmaAELyevniOsudTg6pFjBTVUG8ukycOuY-6elHE8gnYoCyI
▫️https://www.breastfeedingnetwork.org.uk/coronavirus/?fbclid=IwAR1TltUjgJGsp1qmf9_YwO0UQRItFTiB7L9ymkR43Chb9lQxa-bLCkdD9x8
▫️https://www.infantrisk.com/covid-19-vaccine-pregnancy-and-breastfeeding?fbclid=IwAR0duhHjXiTxpZ49HirXGl9HRPGjDTyBVNDh4mZiXrbdiZN_aNBB4V6STAI
▫️https://www.mp.pl/pacjent/szczepienia/aktualnosci/255712,szczepionki-przeciwko-sars-cov-2-plodnosc-kobiet-i-syncytynaNatka95 lubi tę wiadomość
Córeczka 13.03.2020
Jest i on 💕 24.06.2021r.
Czytałam o tych pfizera, ale mnie np chcieli szczepić astra... Przecież nie będą nam dawać wyboru 🙄
Alunis lubi tę wiadomość
Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
PAI-1 homo, mthfr hetero
-
jusci wrote:Czytałam o tych pfizera, ale mnie np chcieli szczepić astra... Przecież nie będą nam dawać wyboru 🙄
Na tej samej grupie pisali, ze wystarczy zadzwonić na infolinie i zmieniają preparat, lub umawiają na szczepienie konkretnym preparatem, niby miało nie być wyboru, a jednak jest :pCóreczka 13.03.2020
Jest i on 💕 24.06.2021r.
A wiadomo ile czasu jest pomiędzy rejestracją, a terminem szczepienia?
Ja jestem 95 więc dopiero byłabym na szarym końcu, 🙄 ale szczepienie Pfizerem albo Moderną bym rozważyła, tez czytalam te źródła które wrzuciła Alunis. Może chociaż przy KP 🤔 -
Natka95 wrote:A wiadomo ile czasu jest pomiędzy rejestracją, a terminem szczepienia?
Ja jestem 95 więc dopiero byłabym na szarym końcu, 🙄 ale szczepienie Pfizerem albo Moderną bym rozważyła, tez czytalam te źródła które wrzuciła Alunis. Może chociaż przy KP 🤔
To jesteśmy w podobnym wieku, ja jestem z rocznika 94 Ciężko stwierdzić, mój tata jest w grupie 60+ i termin ma na koniec kwietnia, wiec około miesiąc musi czekać, a jak puścili terminy dla osób 40+, to niektórzy się porejestrowali nawet na następny dzień, także pewnie kwestia tego ile będzie punktów szczepień. Coś mnie tknęło we wtorek, żeby zgłosić się z tym formularzu, że jestem chętna na szczepienie i następnego dnia już go zlikwidowali wiec mam nadzieję, że te szczepienia faktycznie ruszą
Zula36 - jeżeli wydaje się, że czegoś nie można zepsuć, to wystarczy to dać Naszemu rządowi do realizacji... podobno przychodnie maja dzwonić do seniorów i oferować im wcześniejsze terminy, a osoby 40+ przerzucać na drugą połowę maja, ciekawe jak to wyjdzie w praktyceWiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2021, 22:44
Córeczka 13.03.2020
Jest i on 💕 24.06.2021r.
Zula36 wrote:Alunis no to na przykładzie mojej ciotki powyżej 60 wyszło, ze to ją przerzucili. Ja się tylko boje, ze nakupią z Chin i zanim przyjdzie nasza grupa wiekowa to nam to zaproponują. A już wogóle będą cyrki jak będzie jak grypą, ze co roku potrzebne będzie nowe szczepienie. Jak widać wirus już mutuje.
Kolega do mnie dzwonił wieczorem, że właśnie trafił na mój test i wyszedł pozytywny. Tak więc od jutra izolacja, a nie kwarantanna.
Pogadaliśmy troszkę dłużej. Poopowiadał mi trochę ciekawostek. Np. mówił , że w labie mają już informacje, że po jakimś czasie od szczepienia przebadali w Niemczech grupę 80-cio latków i po naprawdę niedługim czasie, tyllo 30 % z nich miała przeciwciała. To bardzo zła wiadomość
Ogólnie jego najbliżsi jeżdżą w karetkach covidowych i niestety zdarzyło się już nie raz, że wieźli na oiom pacjentów po podwójnej dawce pfaizera
I niestety nie są to odosobnione przypadki.
Sporo rzeczy mi poopowiadał, ale dużo by pisać.
Ogólnie dla mnie to też bardzo złe informacje. Np. mój tata bardzo źle przeszedł covida w tamtym roku. Bardzo liczył na szczepionki i chciał się szczepić. Czekał na to, żeby tylko drugi raz nie przechodzić. W pracy miał pocovidowe przypadki śmiertelne.
Wybór naprawdę nie jest łatwy
Jedno jest pewne. Przeciwciała spadają i albo człowiek będzie się szczepił, albo będzie narażony na zachorowanie (mimo, że przechorowal).
Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Nirzapominajko, u mnie rodzew styczniu przeszli. Mama ledwo się z tego wygrzebala,... Zrobili przeciwciała, ona ponad 30tys, a tata 3600,a w odstępie paru dni zachorowsli. Mama w zeszłym tygodniu miała druga dawkę, a tata za tydzień będzie miał. Mam nadzieję że choć trochę ich teraz ochroniNasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
PAI-1 homo, mthfr hetero
-
Ehh dziewczyny, nie pocieszacie nowinami, jeszcze trochę i nas wszystkich to cholerstwa wykończy zdrowotnie,psychicznie i finansowo.
Tobolek co u Was?
Mnie ciągnie w pachwinach, chodzę jak kaczka, zanim się w łóżku ułożę to się kręcę 20minut... A to jeszcze cały czas 2 trymestr, wesoło będzie w trzecim🙆 -
Dziewczyny brała któraś coś na zatrucie w ciąży? Czy dicoflor mogę wziąć?
Nie wiem do końca czy to jakaś pokarmowa ale muli mnie od wczoraj i dziś wymiotowałam ale to nie takie wymioty ciążowe bo ja w ciąży w ogle nie wymiotowałam.
20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈 -
vatolina wrote:Dziewczyny brała któraś coś na zatrucie w ciąży? Czy dicoflor mogę wziąć?
Nie wiem do końca czy to jakaś pokarmowa ale muli mnie od wczoraj i dziś wymiotowałam ale to nie takie wymioty ciążowe bo ja w ciąży w ogle nie wymiotowałam.[/QUOTE
Ja bralam..Smecta, Ranigast do ssania, nifuroksazyd przy biegunce i orsalit przy odwodnieniu...
Miałam wczoraj wizytę...chłopak waży już 1085 gram 😉 ułożony główka w dole...a za dwa tygodnie USG III trymestru..bardziej dokładne. Wyniki ok poza alt i Ast ale karz jest zdania że jest małe przekroczenie i że to nie cholestaza skoro nie ma świądu skóry. Z dolegliwości oprócz nieustajacyh zaparć i zgagi oraz bezsennosci 😭doszło mrowienie i drętwienie zewnętrznej części ud a czasem całej nogi i bóle lędźwi ..chyba czas na fizjoterapeutę lub osteopata...no i obecnie czekamy na wynik testu covidowego u męża...oby był negat bo nie wiem kto nam będzie z psem wychodził na spacery...martini92, Niezapominajka5, lysinka lubią tę wiadomość
-
Zula36 wrote:Niezapominajka to rzeczywiście nieciekawe wiadomości. A jak wogole się czujesz? Masz jakieś inne objawy? Ja niestety we wtorek bardzo zle zniosłam krzywą cukrową. Równo po godzinie ścięło mnie z nóg i ostatnie 40 minut do ostatniego pobrania spędziłam na leżance w stanie bliskiemu omdleniu. W tym czasie wchodziły kolejne osoby na pobranie. Teraz się bardzo boje, ze mogłam coś złapać.
Dziękuję, że pytasz 😘
Współczuję krzywej 😥
Ja słabo zniosłam badanie w pierwszej ciąży i tym razem udało się zrobić jak byłam w szpitalu. Nie jestem przyzwyczajona do takiej ilości cukru i też było mi słabo.
A jak sam wynik?
Trzymam kciuki żebyś nic nie złapała ✊ nie martw się na zapas.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝