X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alunis wrote:
    Jak u Ciebie to wyglądało, igg i igm reaktywne, czy tylko igm? Jakie miałaś wyniki? Ja mam na granicy dosłownie. Co oznacza awidnosc? Ja mam powtórzyć wynik za około 2 tygodnie i jeśli wyjdzie już jednoznaczny, to będę musiała mieć amniopunkcję, żeby sprawdzić, czy pasożyt przeszedł do dziecka i wtedy zmienia się leczenie 🥺 Współczuje, a nie ma zamiennika, który można wziąć w tym przypadku, żeby nie uczulał?

Tabelek dalej trzymam kciuki, czy musisz zostać w szpitalu do rozwiązania? Czy mogą Ci założyć szew?
    Alunis, w temacie awidnosci, bo ja też wykonywałam to badanie + to powtórzenie podstawy igg/igm. Awidnosc pokaże czy igg jeśli się pojawiło w tym podstawowym badaniu (np niewielkie) jest wynikiem dawnego zakażenia czy świeżego.

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Zuzia273 Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca 2021, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alunis wrote:
    Jak u Ciebie to wyglądało, igg i igm reaktywne, czy tylko igm? Jakie miałaś wyniki? Ja mam na granicy dosłownie. Co oznacza awidnosc? Ja mam powtórzyć wynik za około 2 tygodnie i jeśli wyjdzie już jednoznaczny, to będę musiała mieć amniopunkcję, żeby sprawdzić, czy pasożyt przeszedł do dziecka i wtedy zmienia się leczenie 🥺 Współczuje, a nie ma zamiennika, który można wziąć w tym przypadku, żeby nie uczulał?

Tabelek dalej trzymam kciuki, czy musisz zostać w szpitalu do rozwiązania? Czy mogą Ci założyć szew?
    Igm reaktywne ,igg 103 lekarz stwierdził że toxo jest i po 6 tyg brania antybiotyku robiłam ponownie badanie igm nadal reaktywne awidnosc wysoką... Awidnosc to przeciwciała im wyżej tym lepiej bo dziecko chronione.. ale antybiotyk nadal biorę... Zakażenie było przed zajściem w ciąże co pokazuje awidnosc.. wynik dodatni bardzo długo może utrzymywać się..

• LENi Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tabolek - trzymam kciuki abys wytrzymala do rozwiązania! Dobrze ze szybko lekarz wykrył i zareagował, jesteś pod opieką, to najważniejsze! Będzie dobrze! Odpoczywaj :)
    I dawaj nam znac koniecznie! Buziaki!

l22ndf9helggnp3z.png
  • Zuzia273 Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca 2021, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym zrobiła awidnosc na Twoim miejscu i będziesz wiedziała czy to świeża sprawa czy już trochę trwa... Ja amniopunkcji nie miałam robionej...

• Zuzia273 Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca 2021, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zamiennika to dowiem się za 2 tyg bo narazie metodą prób i błędów próbowałam wyeliminować przyczynę odstawiłam wszystko prócz antybiotyku i mi się wydaje że to może być to. Tym bardziej że to nie jest pierwszy lek na który miałabym uczulenie...

• Tabolek Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za dobre słowo Dziewczyny 🙂😘 nie miałam żadnych objawów,bardzo dobrze się czułam,to była standardowa wizyta kontrolna. Na razie leżę cały czas pod ta pompa i dopiero jutro jak mi ją odłącza to mnie zbadają i postanowią co dalej,więc muszę spokojnie czekać do jutra,kciuki za wasze wizyty ✊✊✊

zem3mg7ythr95x2e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2021, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2021, 15:26

LENi lubi tę wiadomość

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2021, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tabolek wrote:
    Dzięki za dobre słowo Dziewczyny 🙂😘 nie miałam żadnych objawów,bardzo dobrze się czułam,to była standardowa wizyta kontrolna. Na razie leżę cały czas pod ta pompa i dopiero jutro jak mi ją odłącza to mnie zbadają i postanowią co dalej,więc muszę spokojnie czekać do jutra,kciuki za wasze wizyty ✊✊✊
    Daj znać jak po badaniu ❤️
    Moglas wstawać do toalety, czy kazali cały czas leżeć, póki kroplówki i pompa nie zejdzie?
    A w badaniu usg wszystko wyszło ok? Ile już waży maluszek? :)
    Jesteś już po obu dawkach celestonu, czy na razie po jednej?
    Dużo osób w sali?

Gf95 niektórzy fizjologicznie mają szyjkę około 3 cm. Lekarz oceni na następnej wizycie, bo może akurat taka Twoja uroda.

A mi wyszedł niejednoznaczny wynik covid. Chyba za późno zrobiłam test (już prawie jestem zdrowa). Mąż za to ma pozytywny i już trafił na izolacje.

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2021, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie się synuś rozkasłał. Jak co roku na wiosnę, ale pediatra już nam chciała test wlepić. Wywinelam się dzieki temu że miała w systemie że młody był pozytywny na jesień. Dostałam recepty na przeciwalergiczne na razie, ale dużo nie brakło a było by wesoło...

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • martini92 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2021, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka to pewnie posiedzisz sobie w domu dłużej od męża? Nie zazdroszczę. My się odpukać uchroniliśmy póki co przed zachorowaniem, kwarantanną, testami... do czasu.
    Byłam dziś na krzywej, wyniki ok, ale cały dzień chodzę zmulona, nie wiem czy to od badania, ale jest na co zwalać😛. Za to morfologia mi leci, jeszcze w normie, ale już niedługo zdaje się.

preg.png
  • Tabolek Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2021, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Daj znać jak po badaniu ❤️
    Moglas wstawać do toalety, czy kazali cały czas leżeć, póki kroplówki i pompa nie zejdzie?
    A w badaniu usg wszystko wyszło ok? Ile już waży maluszek? :)
    Jesteś już po obu dawkach celestonu, czy na razie po jednej?
    Dużo osób w sali?

Gf95 niektórzy fizjologicznie mają szyjkę około 3 cm. Lekarz oceni na następnej wizycie, bo może akurat taka Twoja uroda.

A mi wyszedł niejednoznaczny wynik covid. Chyba za późno zrobiłam test (już prawie jestem zdrowa). Mąż za to ma pozytywny i już trafił na izolacje.

Niezapominajka do toalety mogę sama wstawać, pompę dzisiaj odłączyli i badanie jutro rano bo nie zdążyli dzisiaj ze względu na jakaś trudna cesarkę,więc czekam.Lekarz powiedział że 24 h po odpięciu pompy obserwujemy co się będzie działo,ale chciałabym już coś wiedzieć więc byle do rana. Sterydy już dostałam obie dawki. We wtorek mała ważyła około 1100 gram

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2021, 18:40

zem3mg7ythr95x2e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2021, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tobołek trzymam kciuki za wynik badania jutro. Jak będzie wszystko dobrze to możesz iść dalej leżeć w domku? Czy póki co zostajesz w szpitalu?. Dziewczyny ja też przeziębiona i właśnie czekam na wynik covidu. Chociaż już raz chorowałam przed samą ciążą. Mam nadzieję, że to nie Covid tylko zwykle przeziębienie, ale wolałam się upewnić przed wyjazdem na święta do rodziców. Z pozytywów to udało mi się upolować Chicco baby Hug, używany w super stanie, za 450zl. Jutro jadę odebrać :). (Jak test będzie negatywny oczywiście )

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2021, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tabolek, kciuki do jutra w takim razie. Mam nadzieję że wszystko się już ustabilizowało!

Z pozytywów to kupiliśmy dzisiaj niedaleko nas w bardzo fajnej cenie w stanie idealnym espiro next. Więc wózek mamy z głowy

Z negatywów to chcieliśmy dzisiaj skorzystać z okazji że chłop mój miał wolne i chcieliśmy podjechać do usc żeby mógł uznać córę (nie mamy ślubu). Dzisiaj czwartek więc urząd do 18 czynny, codziennie sprawdzałam czy nie ma jakiegoś komunikatu że wcześniej kończą etc bo święta. I generalnie cały czas pisało że do 18 i załatwimy z miejsca. I na wstępie dwóch panów 'ochroniarzy' czy byliśmy umówieni. Na to ja ze nie bo system kolejkowy nie działa dla usc tylko dla innych urzędów a ten się kłóci ze mną że muszę być umówiona to raz a dwa że już nikogo nie ma. A że ja mam krótki lont w ciąży, to powiedziałam panu co myślę że to chore i nigdzie na stronie nie widnieje takie info i skąd ja mam wiedzieć, że uwaga jest czwartek przed świętami więc wszyscy urzędnicy z USC skończyli pracę o 15 (mimo że to jedyny dzień w tygodniu kiedy powinni być do 18). I że jeszcze mam dzwonić się umawiać mimo że na stronie nie ma nigdzie takiej informacji. No wkurzyłam się bo już chciałam to mieć z głowy, specjalnie jechaliśmy, ciśnienie mi się podniosło ale ok. I wracamy do auta a na to wszystko mój chłop pojazd na mnie że mu wstyd, że ja biednemu panu pewnie z grupą inwalidzką robiłam problem o coś na co on nie ma wpływu i że się na gościu wyzyłam a to nie jego wina... Klotnia gwarantowana i powrót do domu z moim bekiem 🤦

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2021, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2021, 15:26

• martini92 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2021, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się nie zdecydowałam w ciąży szczepić, chociaż bym mogła w grupie 0. Może gdybym została aktywna zawodowo i miała wysokie ryzyko zachorowania to bym się zaszczepiła.

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2021, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się teraz boję, że jestem chora i ogólnie wolałabym być zaszczepiona, niż chorować. Ja się zdecyduję.

Alunis lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2021, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Powiedzcie, co myślicie o szczepieniu na COVID-19 w ciąży, jestem zapisana na 3 maja i chyba pójdę, lekarz powiedział, że nie widzi przeciwwskazań, położna też, drugi lekarz też. Czytałam badania, że więcej jest plusów niż minusów, dziecko też dostanie przeciwciała.
    A jak się zapisywałaś? Ja chciałam wypełnić formularz zgłoszeniowy, ale nie jestem ani w grupie wiekowej, ani z choroba przewlekłą. To jak się można zapisać?

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2021, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martini92 wrote:
    Niezapominajka to pewnie posiedzisz sobie w domu dłużej od męża? Nie zazdroszczę. My się odpukać uchroniliśmy póki co przed zachorowaniem, kwarantanną, testami... do czasu.
    Byłam dziś na krzywej, wyniki ok, ale cały dzień chodzę zmulona, nie wiem czy to od badania, ale jest na co zwalać😛. Za to morfologia mi leci, jeszcze w normie, ale już niedługo zdaje się.
    Jutro mam powtórny test i mam nadzieję, że już wyjdzie negatywny, bo jestem już prawie zdrowa :) może wtedy skrócą kwarantanne?
    Gorzej tylko, że nadal smaku i zapachu nie ma. To jest okropne :(
    Ale mimo wszystko cieszę się, że nic poważniejszego się nie stało.
    A może przeszliście bez objawów? To też możliwe :)

Tobolek, trzymam za Was kciuki. Mała już ma bardzo fajna wagę jak na ten tydzień :) daj znać jak będziesz coś wiedzieć.

Kosmo, nie dziwię się, że nerwy Ci puściły. Wczoraj oberwało się ochronie, że gościu skasował mnie na 3 zeta za podjazd na wymaz covida. Uznałam, że to chore, bo przecież płacąc gotówką mogę go zarazić 🙃

Ja nie zamierzam się w ciąży szczepić. Nie ma badań na ciężarnych, a wsrod znajomych jest już kilka problemów z zakrzepicą po szczepieniu astrą.
    Jak skończy się kwarantanna, to sprawdzę przeciwciała czy mam.

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Tęczowa Przyjaciółka

Wysłany: 1 kwietnia 2021, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Jutro mam powtórny test i mam nadzieję, że już wyjdzie negatywny, bo jestem już prawie zdrowa :) może wtedy skrócą kwarantanne?

Ja w lipcu po pozytywnym teście musiałam mieć dwa negatywy pod rząd i żeby skrócić mi wtedy kwarantannę, to musiałam dzwonić do lekarza żeby wysłał mi zaświadczenie, które ja musiałam przesłać do sanepidu (oczywiście wszystko mailowo)

Natka95 lubi tę wiadomość

18.06.2020 Emma [*] 26 tc
    27.04.2021 Maksym Marcel [*] 29 tc
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2021, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka, trzymam kciuki za jutrzejszy wynik w takim razie!

Ja jutro z rana niestety jadę na co miesięczne badania krew i mocz 🤦 Dla mnie to oznacza fatalny dzień bo w nocy ostatnio śpię tragicznie, łapią mnie skurcze albo syndrom niespokojnych nóg i normalnie zasypiam dopiero ok 5 rano i później odsypiam do 10-11. Już nie mówiąc o wędrówkach na siku a tam 3 krople 🤦

Dziewczyny w temacie covida w ciąży i szczepień to jest zapisany na Instagramie live z wczoraj na ten temat na koncie polozna_kasia.

Ja sama nie wiem co bym zrobiła, z tego co wiem jak się nie łapiemy z racji wieku czy zawodu to i tak nie doczekamy tego szczepienia w ciąży bo idą rocznikami. A może się mylę, nie interesowałam się tym nawet 🤷

Niezapominajka5 lubi tę wiadomość

klz9mg7yyp19n25l.png
‹‹ 215 216 217 218 219 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ