X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika wrote:
    Właśnie miałam zmierzony przez pielęgniarkę glukometrem cukier. Mam 99 po zjedzeniu godzinę temu kanapki z boczkiem i majonezem 😅
    To nie do końca tak działa. Wyrzut cukru równo godzinę po rozpoczęciu jedzenia jest tylko w przypadku posiłku odpowiednio zbilansowanego. Jeśli zjadłaś kanapkę z pszennym pieczywem itd mogłaś mieć gwałtowny wyrzut nawet po 15 czy 30min, po czym nastąpił nagły spadek. Tak to działa właśnie że mierzenie cukru godzinę po posiłku ma sens tylko jak pilnujemy diety. Gdybyśmy chciały jeść co nam ochota podpowiada to najlepiej sprawdziłby się sensor, bo glukometry również mogą mieć mniejszy bądź większy margines błędu no i trzebaby się było kłuć kilka razy żeby wychwycić skok.

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    To nie do końca tak działa. Wyrzut cukru równo godzinę po rozpoczęciu jedzenia jest tylko w przypadku posiłku odpowiednio zbilansowanego. Jeśli zjadłaś kanapkę z pszennym pieczywem itd mogłaś mieć gwałtowny wyrzut nawet po 15 czy 30min, po czym nastąpił nagły spadek. Tak to działa właśnie że mierzenie cukru godzinę po posiłku ma sens tylko jak pilnujemy diety. Gdybyśmy chciały jeść co nam ochota podpowiada to najlepiej sprawdziłby się sensor, bo glukometry również mogą mieć mniejszy bądź większy margines błędu no i trzebaby się było kłuć kilka razy żeby wychwycić skok.

To w takim razie diabetolog popełniła debilizm, nie mówiąc mi nic o diecie tylko kazać mierzyć sobie cukier godzinę po posiłku. Ale fakt, racja to. A o bilansowaniu posiłków ani słowa. Eh... Bez sensu.
    W każdym razie nie mam recepty na paski nawet. Płacić za nie nie planuje. Już mnie to tylko denerwuje. Nie cierpię takiego gdybania i braku konkretów.

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika wrote:
    To w takim razie diabetolog popełniła debilizm, nie mówiąc mi nic o diecie tylko kazać mierzyć sobie cukier godzinę po posiłku. Ale fakt, racja to. A o bilansowaniu posiłków ani słowa. Eh... Bez sensu.
    W każdym razie nie mam recepty na paski nawet. Płacić za nie nie planuje. Już mnie to tylko denerwuje. Nie cierpię takiego gdybania i braku konkretów.
    To bardzo dziwne...🤷 Glukometr powinnaś od diabetologa dostać za darmo a z recepta dla ciężarnych paski są w jakimś procencie refundowane - nie pamiętam niestety jaka jest dokładnie odpłatność.

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    To bardzo dziwne...🤷 Glukometr powinnaś od diabetologa dostać za darmo a z recepta dla ciężarnych paski są w jakimś procencie refundowane - nie pamiętam niestety jaka jest dokładnie odpłatność.

Glukometr dostałam, ale na paski nie mam recepty. Niby rodzinna miała wystawić, ale podobno rodzinna nie może na ryczałt. Kierowniczka przychodni ma się tematem zająć. Ogólnie diabetolog się nie popisala

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam cukrzycę a i tak pozwalam sobie na loda co kilka dni - pomagają mi na zgage 😉

Moje wyniki na czczo są w normie, po posiłkach najczęściej też. Unikam białego pieczywa, makaronów i ryżu, ziemniaków. Wszystko pełnoziarniste. Raz w tygodniu pozwalam sobie na białą bułeczkę ale z dużą ilością warzyw. Wg mojej diabetolog raczej już nie powinno być gorzej.

Byłam dziś w szpitalu na kontroli przyrostu wagi młodego i jest w normie. W 2 tygodnie przybrał z 1700 do 2100. Afi lekko spadło ale dalej jest ok, z 20 na 19.

Największa niespodzianka to położenie dziecka. Mianowicie zrobił fikolka i jest dupcią i nogami na dole. Ma około 4 tygodni żeby wrócić do pozycji główka w dół bo inaczej mogę zapomnieć o sn. Zaproponowali mi również tą metodę na przekręcenie malucha. Mam nadzieję, że nie będzie to konieczne.
    Są jakieś "domowe" sposoby na przekonanie dziecka do dobrego ułożenia się? 😅

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2021, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .
    Są jakieś "domowe" sposoby na przekonanie dziecka do dobrego ułożenia się? 😅[/QUOTE]

Moja córka już w brzuchu pokazała, że nikt nie będzie jej mówił co ma robić. Obróciła się w ten sam dzień, kiedy lekarz powiedział, że już się raczej nie obróci 🤣

akilegna♥, Anszelika lubią tę wiadomość

• akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczytałam trochę i jest kilka sposobów ale niekoniecznie muszą pomóc. To dziecko decyduje czy mu się chce obrócić 😅 Takie małe a już stawiają na swoim 😁

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja bratowa w 37tc miała położenie pośladkowe, w 39 już ma główkowe, także wszystko się może zdarzyć 😉

akilegna♥ lubi tę wiadomość

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • Natka95 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh zła passa dopadła i mnie.

Trafiłam dziś z krwawieniem na IP...
    Rozwarcie na jeden palec, dostalam juz pierwszy zastrzyk sterydów, jutro drugi i kroplowka z magnezem.
    Szyjka 2.65 cm..

Kompletnie niespodziewanie, nic się nie działo... żadnych bóli, ani skurczy... nagle w toalecie krew na papierze...

Trzymajcie kciuki, żeby maly jeszcze chwilę posiedzial... :( :( :(

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • aliciaaa Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka wyobrażam sobie jaki stres przeżyłaś... trzymam kciuki żeby było wszystko dobrze! Jesteś w szpitalu pod stałą opieką, a to teraz najważniejsze !

Jaką ostatnio miałaś długość szyjki?

💙05.2018 21:50 synek, 36tc - 2730g, 51cm
    💔12.2019 aniołek, 9tc, poronienie zatrzymane
    🌈💙30.06.2021 1:35 synek, 38+4 - 3390g, 55cm

atdc20mmfi0aq01z.png
    atdc2n0ar4eb4z07.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka95 wrote:
    Ehh zła passa dopadła i mnie.

Trafiłam dziś z krwawieniem na IP...
    Rozwarcie na jeden palec, dostalam juz pierwszy zastrzyk sterydów, jutro drugi i kroplowka z magnezem.
    Szyjka 2.65 cm..

Kompletnie niespodziewanie, nic się nie działo... żadnych bóli, ani skurczy... nagle w toalecie krew na papierze...

Trzymajcie kciuki, żeby maly jeszcze chwilę posiedzial... :( :( :(

Trzymaj się ciepło, jak najdłużej zapakowana!

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka trzymam mocno kciuki ✊✊✊

2,65cm to wcale nie ma tragedii na ten tydzień ciąży. Już ma prawo się skracać... Nie powiedzieli skąd ta krew? Bo to chyba nie jest normalne zjawisko ☹️

Oby to był tylko fałszywy alarm, może jakieś zadrapanie czy cholera wie. Najważniejsze że już masz podawane sterydy w razie W. Ile młody obecnie waży?

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Natka95 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie bardzo wiedzą skąd krwawienie mam wrażenie. Podejrzewają że jak szyjka się rozwarła to jakieś naczynka popękały...

Maly ma 2kg..

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2021, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2021, 16:07

Anszelika lubi tę wiadomość

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będzie dobrze, zobaczysz. Może wcale się tak nie pcha na świat, skoro nie miałaś żadnych skurczy itd i wystarczy leżenie. Na szczęście 2kg to już sporo i już do końca ciąży niewiele nam zostało

Natka95 lubi tę wiadomość

klz9mg7yyp19n25l.png
  • StarającaSię Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka a tak samo z siebie to krwawienie?dużo krwi?teraz już nie masz?

4x córka😁❤️🤪

ex2bzbmhtxo2wcnz.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka a pewność że z dróg rodnych to krwawienie? Ja pamiętam jak z córką wylądowałam na oddziale bo właśnie na papierze toaletowym zauważyłam krew, okazało się, że to nie z dróg rodnych a miałam krew w moczu - jakaś infekcja. Z córką było wszystko ok. Przesiedziała dłużej niż miała w brzuchu :)

l22ndf9helggnp3z.png
  • Natka95 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak na razie odpukać ustało, wkładka czysta.
    Leni jestem pewna, przy przyjęciu jak Pani doktor robiła usg dopochwowe to głowica tez czerwona była:(

Niby nie było jej duzo, nie tak że się lało, ale te skrzepy mnie przerazily, no i żywo czerwony kolor...samo z siebie, nic nie robiłam, nic nie podnioslam, zauważylam w toalecie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2021, 22:27

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2021, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka, kciuki, żeby wszystko było dobrze ❤️

U mnie przy cukrzycy najbardziej Cukier wybijały ziemniaki. Piekłam ciasta i po nich cukry miałam w porządku. Myślę, że lody raz na jakiś czas, zwłaszcza jedzone w trakcie spaceru też by nie zaszkodziły.
    Mierzenie jednorazowe glukometrem nie ma sensu. Do stwierdzenia cukrzycy sensowna jest tylko krzywą, a i tak, jeśli się pójdzie np. po źle przespanej nocy, wynik może być zaburzony.
    Ja na paski miałam recepty, ale cena i tak była 100 procent. Refundacja jest chyba tylko przy cukrzycy typu I i II.

• StarającaSię Autorytet

Wysłany: 26 maja 2021, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bym się wystraszyła.Trzymaj się i na bierząco dawaj znać.Ważne że jesteście pod opieką.

4x córka😁❤️🤪

ex2bzbmhtxo2wcnz.png
‹‹ 285 286 287 288 289 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ