X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2021, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u Was te twardnienia też tak wyglądają? Tu się dziecko nie ruszało, tylko brzuch jak się napina to tak właśnie jakby młodego opina i tak to wygląda. To to jest normalne? Sorry, pierwsza ciąża 🙈8ca45000cacb.jpg

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2021, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie takie wygibasy to ewidentnie wypinanie pupy młodej 🙄 Jak mi twardnieje to po prostu czuję mega napięcie i aż nieprzyjemnie się wyprostować czy ruszyć

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2021, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    U mnie takie wygibasy to ewidentnie wypinanie pupy młodej 🙄 Jak mi twardnieje to po prostu czuję mega napięcie i aż nieprzyjemnie się wyprostować czy ruszyć
    Czuję dokładnie to samo, plus wygląda to wtedy jak na focie. Ewidentnie czuję różnice, kiedy jest to tylko wypinanie dziecka, a kiedy twardnienie. Osiwiec idzie w tej ciąży 🙈. W drugiej będzie lepiej 😄

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2021, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez mam takie kształty brzucha i tez mi się wydaje ze to jednak pupa młodego ;)

vatolina lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2021, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są dwie sytuacje u mnie- młody się rusza i wtedy co chwilę coś tam wypina i można to uchwycić na zdjęciu i wygląda jak wyżej. Albo inaczej- młody się nie rusza, a ja czuję, że brzuch się spina, podnoszę kołdrę a tam taki widok. Wtedy wszystko jest takie sztywne i twarde 😏. Trzyma chwilę i puszcza i brzuch znowu okrągły i miękki. To tam oczywiście takie pierdoły, skoro u Was też tak jest to oki 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2021, 15:06

• Kama_86 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2021, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi to wygląda właśnie na wypinanie się pupą albo plecami, jak dziewczyny pisały. Dzieci już mają mało miejsca, to czasami nie mają jak się inaczej ruszyć, tylko tak mogą się przeciągnąć. Czasami może temu towarzyszyć twardnienie brzucha. No a w tych miejscach wystających to już brzuch jak kamień. Oprócz takich mam też twardnienia, przy których nie czuję ruchów i wtedy brzuch wygląda normalnie. Czuję wtedy jakby podciągał się od dołu. Czasami mam też krótkie bolesne skurcze, które też chwytają od dołu brzucha.

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2021, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    GF, ja to mam już kryzys. boli mnie wszystko, ledwo się podnoszę z krzesła czy kanapy. młody nawala w brzuch tak ze mnie aż chwilami kręgosłup od wewnątrz boli. glowka nisko i czasem strach krok gwałtowny zrobić. stopy mi puchną, nawet dzisiaj rano jedna jest spuchnięta i aż podeszwa stopy boli.
    jadę zaraz do mojego dr na ktg i ustalam kiedy wywołanie jak przez weekend nie ruszy. jestem wykonczona, niedospanai nie wiem skąd mam mieć sile na np 20h poród..
    Shooa, u mnie podobnie 😥
    Strasznie spuchłam przez te upały. Mam stopy jak Shrek i jedynie dzisiaj jest z nimi troszeczkę lepiej.
    Po nocach nie śpię, bo albo mi gorąco, albo po prostu się budzę. Za to spałabym rano.. Dlatego dzisiaj zwlokłam się z łóżka dopiero o 9. Na szczęście moja córa też zdecydowała się pospać dłużej :)
    Włączył mi się syndrom wicia gniazda i nom stop jestem na nogach.
    Wieczorami normalnie padam i jeśli akcja zaczęłaby się w nocy, to chyba bym się wykończyła 🙃

Poki co mam trochę więcej skurczy BH, ale jako tako nie widzę, żeby coś większego się działo.

A z innej beczki- miałyście kiedyś tak, że dziecku ulokowało się pod zebra i nie mogłyście oddychać?
    Ja miałam tak już 2 razy. Trwało to z 15 min i myślałam, że wykituje albo zaraz jadę na IP.
    Ból żeber, trudności z oddychaniem.. Przeszło dopiero jak zmieniła pozycje.

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2021, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama_86 wrote:
    Mi to wygląda właśnie na wypinanie się pupą albo plecami, jak dziewczyny pisały. Dzieci już mają mało miejsca, to czasami nie mają jak się inaczej ruszyć, tylko tak mogą się przeciągnąć. Czasami może temu towarzyszyć twardnienie brzucha. No a w tych miejscach wystających to już brzuch jak kamień. Oprócz takich mam też twardnienia, przy których nie czuję ruchów i wtedy brzuch wygląda normalnie. Czuję wtedy jakby podciągał się od dołu. Czasami mam też krótkie bolesne skurcze, które też chwytają od dołu brzucha.
    Dzięki!

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2021, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 u mnie pojawiają się czasem takie spięcia, ale dość rzadko. U mnie nie jest to pupa, bo pupa jest po drugiej stronie brzucha. Tutaj mam nóżki i dziecko nie zmieniło pozycji od kilku tygodni.
    Według mnie są to skurcze BH i po prostu ćwiczenia macicy.
    Według mnie może niepokoić jeśli byłoby ich sporo, albo zaczęłyby się robić regularne.

Ula30 lubi tę wiadomość

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2021, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2021, 18:08

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2021, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny - gorsze nacięcie krocza czy ewentualne nieskoordynowane pęknięcie ? czy to również loteria ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2021, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2021, 18:08

• martini92 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2021, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shooa większość niepowiklanych porodów to pęknięcia max 1 lub 2 stopnia podczas gdy nacięcie to pewniak 2stopnia czyli uraz skóry i mięśni. Więc warto próbować bez nacięcia, zwłaszcza jeśli wcześniej było przygotowanie masażami itp. oczywiście jeśli w trakcie są jakieś komplikacje, dziecko wstawiło się nieprawidłowo, są spadki tętna itp to inna sytuacja, ale to położna na bieżąco ocenia i w razie co podejmuje decyzje

Kama_86, shooa lubią tę wiadomość

preg.png
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2021, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie chciałam pisać to samo, co Martini.
    W sumie jest to trochę loteria, ale położna powinna potrafić ocenić sytuację. Czytałam też gdzieś (możliwie, że w raporcie Rodzić po ludzku), że nacięcie może prowadzić do tego, że dojdzie do dalszego rozdarcia. Tak jak przy nacięciu tkaniny łatwiej ją potem rozerwać. Było też tam napisane, że nacięcie powinno być wykonywane tylko w wyjątkowych sytuacjach, a nie być regułą.
    Przy pierwszym porodzie nie miałam nacięcia. Położna mówiła, że tkanki są dobrze rozciągnięte. Ja przy przyjmowaniu do szpitala powiedziałam,że zgadzam się na cięcie, jeśli sytuacja będzie tego wymagać, ale wolałabym tego uniknąć. Miałam pęknięcie pierwszego stopnia, ale niewielkie. A tak, jak napisała Martini - nacięcie to drugi stopień. I nie daje gwarancji, że nie dojdzie do trzeciego.
    Myślę, że u mnie pęknięcie mogło powstać, bo Lusia rodziła się z ręką przy głowie i położna interweniowała. Jak powiedziała do praktykantek, że idzie żołnierz to mnie zamurowało. Pewnie nie chciała mnie przestraszyć, ale wiedziałam, co to oznacza, więc zdążyłam się najeść strachu.

martini92, shooa lubią tę wiadomość

• jusci Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2021, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dziś o 14.35 przez cc pojawił się nasz synek, 3 kg, 52cm, 10/10.
    Na razie ok. Mam nadzieję że szybko się rizruszam 😉

martini92, Kama_86, Maniuś, olimama, Kosmo, StarającaSię, Natka95, shooa, vatolina, Niezapominajka5, Alunis, Aneta, Zula36, sandrina22, akilegna♥ lubią tę wiadomość

Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
    PAI-1 homo, mthfr hetero
    f2wl20mmcvxm5eim.png
    ex2bpiqvl3ojtl60.png
  • martini92 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2021, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusci wielkie gratulacje i dużo zdrowia dla Was 😊

preg.png
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2021, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusci, gratulacje! 🎉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2021, 21:48

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2021, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2021, 18:09

• olimama Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2021, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje, zdrówka dla Ciebie i synka

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2021, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusci ogromne gratulację i dużo siły dla was 🙂

Vatolina, coś cicho jesteś, czyżby jednak się coś rozkręciło? 😁

klz9mg7yyp19n25l.png
‹‹ 355 356 357 358 359 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ