X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2021, 00:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie kupiłam dzisiaj te nakładki silikonowe na piersi z medeli najmniejszy rozmiar (lejek do laktatora medeli też mam najmniejszy i jest ok). A tu chyba powinnam mieć większe... Sama nie wiem. Bo po stymulacji młodej on jeszcze bardziej się poszerzył i był problem go zdjąć ból w takiej próżni 🤷🏻‍♀️🤦‍♀️ No ale kurde to mój trzeci dzień od porodu i ilości jakie produkują moje piersi są słabe żeby nikogo nie obrazić. Więc po pierwsze nameczylam się żeby jak w instrukcji dać tam pokarm żeby dziecko czuło i otwierało paszczę - ale kurde straciłam połowę mleka na próby założenia nakładek - po czym piersi były w połowie puste już. A moja córka owszem dobrze je ssała, czułam to samo co na samych piersiach bez tego ale to okienko gdzie powinno wypływać mleko jest na tyle duże że ona po kilkunastu minutach padła jak mucha z wysiłku a niewiele dostała bo bardzo mało było przełykania. Nie mam już pomysłu co zrobić bo laktator podobna sytuacja - więcej po ściankach zleci niz ona finalnie wypije.

Nie mam już pomysłu co zrobić, a taki dzisiaj mam lekki kryzys więc wybaczcie moje zale. Dzisiaj już z obydwu sutków po karmieniu widać krew i boli jak skurwysyn...😥

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2021, 03:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 15:00

Kosmo lubi tę wiadomość

• Kama_86 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2021, 06:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo, u mnie po SN dopiero po powrocie do domu nastąpił nawał, a wyszłyśmy w 4 dobie. Może spróbuj jeszcze o rozmiar większe nakładki i inne pozycje do karmienia? U mnie słabo szło spod pachy, w klasycznym przystawieniu też bez szału i dopiero jak po nawale zaczęłam kłaść się do karmienia na boku to było to.

Kosmo, KasiaLukasia lubią tę wiadomość

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2021, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za nami ciężka pierwszą noc. Spalam tylko 1,5h 🙄 Starałam się karmić z tymi nakładkami tylko próbować innych pozycji bo a nóż się uda i nawet z powodzeniem się udało ale najpierw młoda nie chciała być w ogóle odłożona do dostawki, a po drugiej pobudce o 2 w nocy nie wiem co się stało do 5 non stop przy piersi. Aż słyszałam jak jej w brzuchu chuczało bo tyle opróżniła. Pewnie daje znać na jeszcze większą produkcję tylko czemu akurat w nocy 🤷🏻‍♀️ A cierpliwa to ona nie jest od razu złości, wywija rękami i krzyk

Dzisiaj wyśle chłopa po większe nakładki, może to się uda.

Mam jeszcze do was pytanie czy po karmieniu piersią odbijacie maluchy? Ja tego nie robiłam ale od wczoraj widzę że jak leży na płasko to ma odruch zwrotny ale nic nie leci, tylko się dławi - przekrecilam ja wtedy też na bok ale nic nie ulala. Potem ją położyłam po karmieniu do spania już na boku bo się bałam jakby się miała zachłysnąć jak ja śpię obok... I znów miała ten odruch i trochę spienionej śliny polecialo. A na koniec jak zasnęła kolejny raz przy piersi to trzymając ją jak do karmienia klepałam ją delikatnie po plecach i beknela sobie ale przy okazji rozbudziła na tyle żeby urządzić awanturę na nowo 🤷

Zastanawiam się czy takie odruchy jak do wymiotów są normalne. Wiem że malutkie dzieci ulewaja ale w sumie nie wiem na ile to prawda i jak się zachowywać w takim razie. Te wszystkie kliny w łóżeczku np to się sprawdza przy takich? Ona woli spać na płasko a teraz się boje ją tak zostawiać samą

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2021, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy klinek pod materac. Dzięki temu głowa była nieco wyżej. W wózku też głowa trochę wyżej. W ciągu dnia w kokonie też układaliśmy żeby głowa była nieco uniesiona. Klinek nie robi dużej różnicy poziomu, ale wystarcza, żeby w razie, gdyby dziecku się ulało, nie doszło do zadławienia.
    Podobno po KP nie trzeba na początku odbekiwać, ale może nie jest to żelazną regułą. Przy mm odbekiwanie jest konieczne.

• Kama_86 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2021, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta, gratulacje!🎉

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2021, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 15:00

• Mimi2 Przyjaciółka

Wysłany: 9 lipca 2021, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj przespalysmy ciągiem 4 godziny w nocy ❤ Czuję, że mogę góry przenosić tak się wyspałam 😁

lysinka, StarającaSię, akilegna♥, KasiaLukasia lubią tę wiadomość

km5s8iik6akuuidv.png
    2690g i 51cm słodkości- Igusia ❤
    USG 18.04 1011 gram ❤
    USG 18.03 700 gram szczęścia 🥰
    USG 18.02 Dziewczynka ❤ 320 gram 😍
    USG 04.01 - 152bpm, CRL 6,64 cm szczęścia <3
  • lysinka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2021, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta gratulacje ❤️

Kosmo nie każde dziecko przy kp musi odbić, Ada teraz potrzebuje, jak widzę, że się denerwuje przy piersi, to podnoszę do odbicia.

Położna laktacyjna w szpitalu mówiła, że od 3 doby można się wspomagać femaltikerem i podobnymi specyfikami, żeby zwiększyć produkcję mleka.

KasiaLukasia lubi tę wiadomość

km5smg7yaiikzi6r.png
  • lysinka Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2021, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ubierałam koszulę do porodu wcześniej na IP po badaniu i ktg, teraz po badaniu od razu na porodówkę i koszulę zakładałam już na sali. Zawsze bez bielizny już

km5smg7yaiikzi6r.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2021, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo a w ogóle te osłonki z medeli są fajne, gdyby nie rozmiar? Też chcę kupić, ale kurcze też myślę nad rozmiarem i czy faktycznie są ok...
    Poprzednio miałam chyba tommee tepee..

l22ndf9helggnp3z.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2021, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta gratulacje!

Ja nadal w dwupaku i nic nie wskazuje, że się to szybko zmieni 🤷

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • jusci Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2021, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo, ja odbijam przy KP. Trochę ulewa, więc idzie do odbicia. O dziwo większości przypadków idzie bekniecie 🤷‍♀️ widać tak je lapczywie 🤷‍♀️

Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
    PAI-1 homo, mthfr hetero
    f2wl20mmcvxm5eim.png
    ex2bpiqvl3ojtl60.png
  • Natka95 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2021, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    Aneta gratulacje!

Ja nadal w dwupaku i nic nie wskazuje, że się to szybko zmieni 🤷[/QUOTE

Witaj w klubie, ja też i już mnie to zaczyna wkurzać 😳 większość rozpakowana, a u mnie ani widu ani słychu, żeby cokolwiek się miało dziać...

Nie wiem czy ktoś już został na moim etapie, jeszcze w dwupaku tutaj... 🤔

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2021, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka95 wrote:
    sandrina22 wrote:
    Aneta gratulacje!

Ja nadal w dwupaku i nic nie wskazuje, że się to szybko zmieni 🤷[/QUOTE

Witaj w klubie, ja też i już mnie to zaczyna wkurzać 😳 większość rozpakowana, a u mnie ani widu ani słychu, żeby cokolwiek się miało dziać...

Nie wiem czy ktoś już został na moim etapie, jeszcze w dwupaku tutaj... 🤔

Ja też, pewnie zostanę sierpniową mama... Gin tak twierdzi, zwolnienie mi do 5 sierpnia wystawił już...

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2021, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bleeeeh.... Wszystko przeżyje byle nie bycie sierpniówką. Ale wczoraj na wizycie gin zachowywał się tak jakby jednak zakładał możliwość porodu, bo niby umówił wizytę za 2 tygodnie, ale kazał się odezwać jeśli urodzę, żeby zwolnić termin. No i szyjka zamknięta, ale miękka i mówi że jak się zacznie skracać, to nie powinno być problemów z rozwieraniem. Zobaczymy. Wiesiołek i liście malin na tapecie. Piłka za kilka dni.

• LENi Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2021, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja się wieczorami strasznie wierci, aż to bolesne i modlę się aby przestała 🙈
    Ja jutro mam anestezjologa, do 20.07 już niedługo.. Stresuj jest.
    Ja przynajmniej wiem że się rozpakuje w lipcu, do sierpnia to oo mamo...zwariowałabym, ani nie idzie skorzystać z pogody ani nic..

Czekam na info odnośnie osłonek :p.moze któraś z Was ma doświadczenie też z tymi medeli cxy inne też są ok.. Bo muszę zamówić :)

l22ndf9helggnp3z.png
  • olimama Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2021, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo, nakladki powinny byc większe niż lejki laktatora i zbierac troche otoczki, ja lejki mam s, a nakladki przy pierwszym dziecku używałam L. Przy karmieniu piersią, ja w nocy albo jak zasypia przy piersi nigdy nie odbijam, tez często uleje troszke albo podejdzie jej do gardelka, to normalne. Dzieci sobie z tym radzą, nawet leżąc na plecach, bo odchylaja glowe w bok. Odbijam jak jest aktywna albo widze, ze cos ja meczy. Jeszcze odnosnie przelykania tak to jest raz jest głodna to bedzie lykac intensywnie, a innym razem tylko pocycka dla przyjemności. Pamiętaj, że żołądek noworodka jest maleńki i wiele mu do sytosci nie potrzeba. Piersi pokarm produkują na bieżąco, jak są miękkie, nic nie szkodzi, najwyżej poleci wolniej. Pierwsze 2 tygodnie to dopiero budowanie laktacji. Laktator tez nie jest wyznacznikiem ile dziecko wyciaga z piersi, jedyny wskaznik, którym możemy sie sugerowaC to mokre pieluszki i kupka.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • olimama Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2021, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leni, ja poprzednio używałam Aventu, teraz kupilam w razie w Medeli, ale nie używałam. Jedyne co mogę powiedzieć to są ciensze i bardziej miękkie.

LENi lubi tę wiadomość

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • martini92 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2021, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie od kilku dni wszystko z równowagi wyprowadza, liczę, że może od tej kur*icy szybciej urodzę...

KasiaLukasia, Babcia lubią tę wiadomość

preg.png
‹‹ 387 388 389 390 391 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ