Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Słuchajcie kupiłam dzisiaj te nakładki silikonowe na piersi z medeli najmniejszy rozmiar (lejek do laktatora medeli też mam najmniejszy i jest ok). A tu chyba powinnam mieć większe... Sama nie wiem. Bo po stymulacji młodej on jeszcze bardziej się poszerzył i był problem go zdjąć ból w takiej próżni 🤷🏻♀️🤦♀️ No ale kurde to mój trzeci dzień od porodu i ilości jakie produkują moje piersi są słabe żeby nikogo nie obrazić. Więc po pierwsze nameczylam się żeby jak w instrukcji dać tam pokarm żeby dziecko czuło i otwierało paszczę - ale kurde straciłam połowę mleka na próby założenia nakładek - po czym piersi były w połowie puste już. A moja córka owszem dobrze je ssała, czułam to samo co na samych piersiach bez tego ale to okienko gdzie powinno wypływać mleko jest na tyle duże że ona po kilkunastu minutach padła jak mucha z wysiłku a niewiele dostała bo bardzo mało było przełykania. Nie mam już pomysłu co zrobić bo laktator podobna sytuacja - więcej po ściankach zleci niz ona finalnie wypije.
Nie mam już pomysłu co zrobić, a taki dzisiaj mam lekki kryzys więc wybaczcie moje zale. Dzisiaj już z obydwu sutków po karmieniu widać krew i boli jak skurwysyn...😥 -
nick nieaktualny
-
Kosmo, u mnie po SN dopiero po powrocie do domu nastąpił nawał, a wyszłyśmy w 4 dobie. Może spróbuj jeszcze o rozmiar większe nakładki i inne pozycje do karmienia? U mnie słabo szło spod pachy, w klasycznym przystawieniu też bez szału i dopiero jak po nawale zaczęłam kłaść się do karmienia na boku to było to.
Kosmo, KasiaLukasia lubią tę wiadomość
-
Za nami ciężka pierwszą noc. Spalam tylko 1,5h 🙄 Starałam się karmić z tymi nakładkami tylko próbować innych pozycji bo a nóż się uda i nawet z powodzeniem się udało ale najpierw młoda nie chciała być w ogóle odłożona do dostawki, a po drugiej pobudce o 2 w nocy nie wiem co się stało do 5 non stop przy piersi. Aż słyszałam jak jej w brzuchu chuczało bo tyle opróżniła. Pewnie daje znać na jeszcze większą produkcję tylko czemu akurat w nocy 🤷🏻♀️ A cierpliwa to ona nie jest od razu złości, wywija rękami i krzyk
Dzisiaj wyśle chłopa po większe nakładki, może to się uda.
Mam jeszcze do was pytanie czy po karmieniu piersią odbijacie maluchy? Ja tego nie robiłam ale od wczoraj widzę że jak leży na płasko to ma odruch zwrotny ale nic nie leci, tylko się dławi - przekrecilam ja wtedy też na bok ale nic nie ulala. Potem ją położyłam po karmieniu do spania już na boku bo się bałam jakby się miała zachłysnąć jak ja śpię obok... I znów miała ten odruch i trochę spienionej śliny polecialo. A na koniec jak zasnęła kolejny raz przy piersi to trzymając ją jak do karmienia klepałam ją delikatnie po plecach i beknela sobie ale przy okazji rozbudziła na tyle żeby urządzić awanturę na nowo 🤷
Zastanawiam się czy takie odruchy jak do wymiotów są normalne. Wiem że malutkie dzieci ulewaja ale w sumie nie wiem na ile to prawda i jak się zachowywać w takim razie. Te wszystkie kliny w łóżeczku np to się sprawdza przy takich? Ona woli spać na płasko a teraz się boje ją tak zostawiać samą -
My mieliśmy klinek pod materac. Dzięki temu głowa była nieco wyżej. W wózku też głowa trochę wyżej. W ciągu dnia w kokonie też układaliśmy żeby głowa była nieco uniesiona. Klinek nie robi dużej różnicy poziomu, ale wystarcza, żeby w razie, gdyby dziecku się ulało, nie doszło do zadławienia.
Podobno po KP nie trzeba na początku odbekiwać, ale może nie jest to żelazną regułą. Przy mm odbekiwanie jest konieczne. -
nick nieaktualny
-
My dzisiaj przespalysmy ciągiem 4 godziny w nocy ❤ Czuję, że mogę góry przenosić tak się wyspałam 😁
lysinka, StarającaSię, akilegna♥, KasiaLukasia lubią tę wiadomość
-
Aneta gratulacje ❤️
Kosmo nie każde dziecko przy kp musi odbić, Ada teraz potrzebuje, jak widzę, że się denerwuje przy piersi, to podnoszę do odbicia.
Położna laktacyjna w szpitalu mówiła, że od 3 doby można się wspomagać femaltikerem i podobnymi specyfikami, żeby zwiększyć produkcję mleka.
KasiaLukasia lubi tę wiadomość
-
Kosmo, ja odbijam przy KP. Trochę ulewa, więc idzie do odbicia. O dziwo większości przypadków idzie bekniecie 🤷♀️ widać tak je lapczywie 🤷♀️Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
PAI-1 homo, mthfr hetero
-
sandrina22 wrote:Aneta gratulacje!
Ja nadal w dwupaku i nic nie wskazuje, że się to szybko zmieni 🤷[/QUOTE
Witaj w klubie, ja też i już mnie to zaczyna wkurzać 😳 większość rozpakowana, a u mnie ani widu ani słychu, żeby cokolwiek się miało dziać...
Nie wiem czy ktoś już został na moim etapie, jeszcze w dwupaku tutaj... 🤔 -
Natka95 wrote:sandrina22 wrote:Aneta gratulacje!
Ja nadal w dwupaku i nic nie wskazuje, że się to szybko zmieni 🤷[/QUOTE
Witaj w klubie, ja też i już mnie to zaczyna wkurzać 😳 większość rozpakowana, a u mnie ani widu ani słychu, żeby cokolwiek się miało dziać...
Nie wiem czy ktoś już został na moim etapie, jeszcze w dwupaku tutaj... 🤔
Ja też, pewnie zostanę sierpniową mama... Gin tak twierdzi, zwolnienie mi do 5 sierpnia wystawił już... -
nick nieaktualnyBleeeeh.... Wszystko przeżyje byle nie bycie sierpniówką. Ale wczoraj na wizycie gin zachowywał się tak jakby jednak zakładał możliwość porodu, bo niby umówił wizytę za 2 tygodnie, ale kazał się odezwać jeśli urodzę, żeby zwolnić termin. No i szyjka zamknięta, ale miękka i mówi że jak się zacznie skracać, to nie powinno być problemów z rozwieraniem. Zobaczymy. Wiesiołek i liście malin na tapecie. Piłka za kilka dni.
-
Moja się wieczorami strasznie wierci, aż to bolesne i modlę się aby przestała 🙈
Ja jutro mam anestezjologa, do 20.07 już niedługo.. Stresuj jest.
Ja przynajmniej wiem że się rozpakuje w lipcu, do sierpnia to oo mamo...zwariowałabym, ani nie idzie skorzystać z pogody ani nic..
Czekam na info odnośnie osłonek :p.moze któraś z Was ma doświadczenie też z tymi medeli cxy inne też są ok.. Bo muszę zamówić -
Kosmo, nakladki powinny byc większe niż lejki laktatora i zbierac troche otoczki, ja lejki mam s, a nakladki przy pierwszym dziecku używałam L. Przy karmieniu piersią, ja w nocy albo jak zasypia przy piersi nigdy nie odbijam, tez często uleje troszke albo podejdzie jej do gardelka, to normalne. Dzieci sobie z tym radzą, nawet leżąc na plecach, bo odchylaja glowe w bok. Odbijam jak jest aktywna albo widze, ze cos ja meczy. Jeszcze odnosnie przelykania tak to jest raz jest głodna to bedzie lykac intensywnie, a innym razem tylko pocycka dla przyjemności. Pamiętaj, że żołądek noworodka jest maleńki i wiele mu do sytosci nie potrzeba. Piersi pokarm produkują na bieżąco, jak są miękkie, nic nie szkodzi, najwyżej poleci wolniej. Pierwsze 2 tygodnie to dopiero budowanie laktacji. Laktator tez nie jest wyznacznikiem ile dziecko wyciaga z piersi, jedyny wskaznik, którym możemy sie sugerowaC to mokre pieluszki i kupka.
-
Leni, ja poprzednio używałam Aventu, teraz kupilam w razie w Medeli, ale nie używałam. Jedyne co mogę powiedzieć to są ciensze i bardziej miękkie.
LENi lubi tę wiadomość