Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas też był problem z ropiejącymi oczkami, przemywam gazikiem nasączonym solą fizjologiczną i już praktycznie jest ok. Jak utrzymuje się to dłużej, to lekarz przepisuje krople, można też masować kanaliki.
Ada też gubiła skórę. Jak posmarowałem jej w międzyczasie nogi kremem z filtrem, to była biała kilka dni, bo zmyć się nie chciało z tej suchej skóry 😉
Kosmo, ja zgłosiłam urodzenie przez neta z odbiorem osobistym, po dwóch dniach zadzwonili z urzędu, że dokumenty gotowe do odbioru. -
Po pierwszym porodzie też sporo płakałam, wszystko analizowałam. Córka była praktycznie stałe przyklejona do mnie, do tego sporo płakała, a właściwie wyła, aż była bordowa. Spacery bardzo mi pomagały, udało nam się wypracować sposób, chociaż nieraz całe osiedle nas słyszało 😉 chusta też nam sporo ułatwiła 🙂 polecam spotkanie z doradcą. Zresztą spotkania z dziewczynami chustującymi, które również w sporej ilości miały dzieci bardziej wymagające bardzo mi pomogło i nie przejmowałam się porównaniami do innych, spokojnych dzieci w rodzinie.
-
nick nieaktualnygf95 wrote:Dziewczyny, wrocily mi migreny po ciazy, co przy kp? Nimesil pomagal...i tutaj chybs zapadla klamka by przejść na mm. Bo zaczyna się dramat
Nimesil nie jest bezpieczny przy karmieniu piersią. Podobnie jak wszystkie mieszanki z kodeiną (Solpadeina)
Z bezpiecznych substancji, przy nie przekraczaniu zalecanych dawek: ibuprofen (Ibum, Ibuprom) , ketoprofen (Ketonal), diclofenac (Voltaren). Ewentualnie są jeszcze inne leki, które nie działają przeciwzapalnie, ale są stosowane w migrenie i bezpieczne podczas kp. Z tym, że to już z przepisu lekarza (z resztą tak jak Nimesil).
Przy migrenach to każdemu w sumie pomaga co innego. Tak czy inaczej współczuję tego bólu.
Jest dostępna strona e-lactancia, na której można na własną rękę sprawdzić czy daną substancję można stosować podszas kp czy nie 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2021, 07:18
martini92 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyByłam na wizycie patronażowej u pediatry i przepisała nam krople na to ropiejące oczko, kupiłam krople i nagle oczko przestało ropieć, no ale w razie czego będę już je miała.
Dziewczyny macie jakieś sprawdzone sposoby na ujędrnienie ciała? Brzuch już praktycznie nie mam, ale jest jak ciasto do pizzy, a przed porodem miałam kamień...jest coś co mogę robić już teraz w trakcie połogu z tym? Bo z ćwiczeniami zaczekam sobie do końca połogu, ale nie chcę tego zaniedbać, bo potem pewnie będzie gorzej wrócić do formy -
Kosmo ja co prawda jestem z okolic bb ale w ostatnim miesiacu slyszalam 2 bardzo pozytywne opinie nt dr grzywacza i podobno przyjmuje gdzies w bb na nfz.
vatolina lubi tę wiadomość
W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. P.C.
-
Agi83 wrote:Kosmo ja co prawda jestem z okolic bb ale w ostatnim miesiacu slyszalam 2 bardzo pozytywne opinie nt dr grzywacza i podobno przyjmuje gdzies w bb na nfz.
-
nick nieaktualny
-
vatolina wrote:Miałam pytać jaka witaminę D3 podajecie maluchom i czy coś jeszcze dajecie?
I z formalności oprocz tego usc i zgłoszenia do przychodni coś jeszcze trzeba zrobić? Ja nic nie pamietam z pierwszej ciąży 🙈
I czy wasze noworodki tez tak obłażą ze skory!? Mój jak wąż 🙈 oblazil na dłoniach i stopach a jak go wczoraj wykapalam to teraz jest jedną wielką żmijką 🐍
Wit. D podaję Bioaron 400j i jeszcze DHA Omegamed baby.
Z formalnosci ja zapisałam mała na USG bioderek. Muszę ogarnąć jeszcze zgłoszenie do ubezpieczenia, zeby wyplacili kaske za urodzenie dziecka.
U nas mocno łuszczy się skóra. Na brzuszku i raczkach juz jest ładnie, ale stopy i twarz wyglądają strasznie.vatolina lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
A na tą wizytę patronażową przychodzi położna z przychodni tak? Mam tam zadzwonić i zapisać małego? Mimo ze w szpitalu pobierali dane przychodni? Czy jak to wyglada? 🙈 zielona jestem!
20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈 -
vatolina wrote:A na tą wizytę patronażową przychodzi położna z przychodni tak? Mam tam zadzwonić i zapisać małego? Mimo ze w szpitalu pobierali dane przychodni? Czy jak to wyglada? 🙈 zielona jestem!
Tak, aby położna przyszła trzeba do niej zadzwonić i się umówić
W. Szpitalu pobierali dane aby móc wysłać kartę szczepień, dokumenty dziecka.
Musisz też się umówić na wizytę patronażowa w przychodni..vatolina lubi tę wiadomość
-
Aha no i oczywiście i musiało mi się to przyplątać 🙄🙈 wczoraj podczas robienia kupy zaczęło mnie coś piec jakby tam siedziało posprawdzałam i wylazł mi żylak 😢 chyba od parcia podczas porodu 😭🥺 bo ostatnie 3 parte miałam naprawdę potężne..... nie wiem co mam teraz robić 🥴🙉
20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈 -
Angiee, ja smarowałam tylko balsamem po porodzie z Bielendy i u mnie wystarczyło. Jest jeszcze czas, żeby brzuch wrócił do swojej własnej normy. W końcu przez wiele tygodni skóra była mocno rozciągnięta.
Dziewczyny, czy bakterie w moczu mogły wyjść dlatego że próbka była wieziona w upale? Mam lekko przekroczoną normę, ale żadnych objawów infekcji nie odczuwam.Angiee, Straw lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny