X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • vatolina Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2021, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    Vatolina, u nas nikt nam nie mierzył i nie byliśmy pod lampami. Tzn w dzień wyjścia ze szpitala w drugiej dobie tylko pediatra powiedział żeby karmić dużo na żądanie i pilnować kup i siku. W 4 dobie była położna też tylko na oko stwierdziła żeby się nie martwić. No i w piątek będzie u nas kolejny raz, a my dzisiaj 8 doba i młoda jest marchewkowa na buzi i coś to nie schodzi...

Hmmm to u nas w szpitalu nie było szans żeby nas wypuścili 🤔 w 2 dobie przyszedł neonatolog zaczął mierzyć i badać każdego noworodka i badali każdego przez skore mój miał 10,4 , kazali karmić (ja dopiero rozkręcałam laktację 😏) i jak nie urośnie na drugi dzień to normalnie do domu ale że mu urosło do 11,9 to zleciła naświetlenia dobę bo niby to urządzenie tez oszukuje trochę i z surowicy może i by mu wyszło 13 🤨 No mi się już wtedy nawał zaczął wiec w niego ładowałam ile wlezie rano mu pobrali krew i zaczęła się wycofywać bo z surowicy miał 10,4. Do tej pory widzę ze jest jednego dnia lepiej innego gorzej ale oczka dalej żółte.
    W przychodni nie mają takiego urządzenia żeby to zmierzyć? Z tymi lampami jest o tyle lepiej ze pomagają szybciej ustąpić tej żółtaczce bez tego może nawet miesiąc schodzić 😣 ALE dziewczyna w szpitalu mówiła mi ze są takie firmy które tą maszynę wypożyczają przyjeżdża mierzy ile dziecko ma i wypożyczają. Może jak się martwisz to poszukaj czegoś takiego u siebie?

Starającasie kurde może i mi wtedy wylazł a teraz dopiero zaczął bolec😔 bo ta pierwsza 🪰💩 nie była dla mnie łatwa 💀

ojxel6d846sat3l9.png
    20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
    17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
    17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
    14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
    12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
    02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
    10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
    18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
    05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2021, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 15:39

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2021, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vatolina wrote:
    Hmmm to u nas w szpitalu nie było szans żeby nas wypuścili 🤔 w 2 dobie przyszedł neonatolog zaczął mierzyć i badać każdego noworodka i badali każdego przez skore mój miał 10,4 , kazali karmić (ja dopiero rozkręcałam laktację 😏) i jak nie urośnie na drugi dzień to normalnie do domu ale że mu urosło do 11,9 to zleciła naświetlenia dobę bo niby to urządzenie tez oszukuje trochę i z surowicy może i by mu wyszło 13 🤨 No mi się już wtedy nawał zaczął wiec w niego ładowałam ile wlezie rano mu pobrali krew i zaczęła się wycofywać bo z surowicy miał 10,4. Do tej pory widzę ze jest jednego dnia lepiej innego gorzej ale oczka dalej żółte.
    W przychodni nie mają takiego urządzenia żeby to zmierzyć? Z tymi lampami jest o tyle lepiej ze pomagają szybciej ustąpić tej żółtaczce bez tego może nawet miesiąc schodzić 😣 ALE dziewczyna w szpitalu mówiła mi ze są takie firmy które tą maszynę wypożyczają przyjeżdża mierzy ile dziecko ma i wypożyczają. Może jak się martwisz to poszukaj czegoś takiego u siebie?

Starającasie kurde może i mi wtedy wylazł a teraz dopiero zaczął bolec😔 bo ta pierwsza 🪰💩 nie była dla mnie łatwa 💀
    Wiesz co właśnie nie wiem czy się powinnam martwić 🤷🏻‍♀️ Pisałam do położnej czy by nie dała rady przed piątkiem bo ta żółtaczka, ale ona twierdzi że jak siku i kupa są regularnie (a u nas mega dużo jest), karmię po 9-11 razy na dobę a wczoraj to w ogóle od 16-23 młoda była nieodkladalna robiła sobie smoczek z piersi i że jak nie jest ospała to że nie ma potrzeby wcześniejszej wizyty.

Udało mi się w końcu mała do przychodni zapisać to wizytę patronazowa będziemy mieć dopiero za półtorej tygodnia bo robią tylko w jeden dzień tygodniowo więc już mają poumawiane 🤷🏻‍♀️

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2021, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straw wrote:
    Czy ma któraś z Was drewniany przewijak z IKEA? Jeśli tak, to jaką macie do niego matę? Standardowe mają 50x70, a przewijak w środku 47x68. Jak to rozwiązałyście?
    Ja też mam i mamy mate też z Ikei ta dmuchana. Trochę się obawiałam bo czytałam że powietrze uchodzi ale z naszą nie ma żadnego problemu. Do tej pory nic nie trzeba było dodmuchiwać

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2021, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny orientujecie się może czy można się zaszczepić na covid biorąc zastrzyki neoparin? Mam termin na jutro a olsnilo mnie że przeciez mam po CC te zastrzyki 🤷🏻‍♀️

klz9mg7yyp19n25l.png
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2021, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Ja tydzien pokarmilam. To nie dla mnie.

Nic na siłę. Ja pierwszego tylko 4 tygodnie, bo kpi to była męczarnia.
    Szczęśliwą mama to szczęśliwe dziecko

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2021, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika wrote:
    Po synu też tak twierdzę. Spróbuję, może będzie tym razem inaczej, ale nie planuje się tak umartwiać jak z synem. Wyjdę na alkona, ale wina mi się chce 🤪

Mi się strasznie piwa chciało całą ciążę i jak jeszcze w piątek miałam niewiele mleka to wieczorem wypiłam jedno. Na drugi dzień mleko leciało jak ta lala. Nie ma co sobie odmawiać niewielkiej ilości raz na jakiś czas 😉

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2021, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2023, 18:58

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2021, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• maferka Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2021, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie już 34 st na dworze, nie ma czym oddychać a ja chora, boli mnie gardło i kaszle, nie miało kiedy się coś przyplątać. Muszę się jakoś szybko wykurować tylko nie wiem co na kaszel można stosować

l22nmg7y9ifd1d1g.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2021, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maferka wrote:
    U mnie już 34 st na dworze, nie ma czym oddychać a ja chora, boli mnie gardło i kaszle, nie miało kiedy się coś przyplątać. Muszę się jakoś szybko wykurować tylko nie wiem co na kaszel można stosować

Mnie jak dopadł ból gardła to brałam prenalen - po 2 dniach przeszło! Na kaszel mają chyba syrop :)
    Zdrówka!

l22ndf9helggnp3z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2021, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    Dziewczyny orientujecie się może czy można się zaszczepić na covid biorąc zastrzyki neoparin? Mam termin na jutro a olsnilo mnie że przeciez mam po CC te zastrzyki 🤷🏻‍♀️
    Można

Kosmo lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2021, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2023, 18:58

• olimama Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2021, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo, jeszcze nie zrobilam tego testu SMA. Za tydzien mam wizyte w przychodni to wtedy może uda sie pobrac.

Gf95, ja uważam, że nie powinno się przepajac bez względu na sposób żywienia.
    A odnosnie zatrzymania laktacji. Jak masz sporo pokarmu to najlagodniej zrobic to stopniowo, czyli jak masz pelne piersi to proponuj córce miedzy mm lub odciagnij do poczucia ulgi, a zebrane mleko możesz sobie zamrozic i użyć podczas choroby albo jako lek na skórę. Stopniowo będziesz produkować mniej, az laktacja wygasnie. Szałwia chyba hamuje. Ale jak masz mocno rozchulana i chcesz zatrzymać ja szybko to najlepiej do lekarza po receptę. Badaj piersi, czy nie robi Ci się jakiś zastój.

Vatolina, u mnie wyszedl przy partych, polozna go wsadzilam, ale po kilku dniach w domu wyszedł i zaczął boleć. 😕 Smarowalam go często i zaczął się wchlaniac, nie wciskalam go.
    Odnośnie różnicy wieku, u mnie 5,5 roku. Dokladnie mam tak samo. Jak kladlam go do snu przed porodem był moim małym przedszkolakiem, a od dnia wyjścia ze szpitala wydaje mi się taki ogromny. 😱

Natka, trzymam kciuki żeby ruszylo samo. U mnie też nic nie zapowiadało, szybkiego postepu.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • olimama Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2021, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na kaszel syrop prwoslazowy można.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2021, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2021, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    A ile sie czeka na wynik tego SMA?
    Wydaje mi się że ok 2tyg mają podane na stronie.

Dziewczyny a jakich pieluch używacie? Które się u was sprawdzają?

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2021, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olimama ja twierdzę że mój 5 latek i tak jest ogromny, nawet jak go z innymi z jego rocznika porównuje. Mam nadzieję że mała aż tak szybko nie będzie rosła. Pamiętam że na pół roku synowi zakładałam już rozmiar 86 😒

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • KasiaLukasia Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2021, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Moje dziecko staje sie nie odkladalne, na rękach spi u mnie u meza, odlozymy do wozka 30 sekund i ryk, na rece wezmiemy spo..

Wydaje mi się, że to naturalne. Osesek każdego ssaka jest instynktownie wklejony w mamę i czuje się jeszcze jej częścią. Są owszem takie dzieci, które potrzebują tej bliskości troszkę mniej, ale są i takie, które najbardziej na świecie potrzebują non stop czuć ciepło ciała i zapach mamy. Wiem, że teraz jak jest taki upał, nieustanne wczepienie może być bardzo uciążliwe, ale nie sądzę, że można temu jakoś zaradzić. Kiedyś minie, a na razie malutka potrzebuje widać tej bliskości jak powietrza. Może spróbuj otulać ją (w bezpieczny sposób!) swoją koszulką? Będzie czuć Twój zapach, może będzie spokojniejsza. Pamiętam, że mąż koleżanki musiał chodzić w jej szlafroku kiedy przejmował synka, bo tylko wtedy mały się uspokajał.

olimama, akilegna♥ lubią tę wiadomość

dqprdf9hqua5dnr5.png
    atdci09kha8ndghq.png
  • KasiaLukasia Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2021, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    Wydaje mi się że ok 2tyg mają podane na stronie.

Dziewczyny a jakich pieluch używacie? Które się u was sprawdzają?

U nas przy córce sprawdzały się Dady 1, jak bedzie teraz niewiadoma. Co ciekawe, często uczulenia i odparzenia pojawiały się przy zmianach rozmiarów. 1 były ok, ale już 2 zaczynały uczalać i wtedy zmiana na inne. Każda pupa inna.

dqprdf9hqua5dnr5.png
    atdci09kha8ndghq.png
‹‹ 399 400 401 402 403 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ