Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Gratulacje dla nowych rozpakowanych mamusiek i czekamy na resztę naszych lipcowek, oby jeszcze w lipcu dziewczyny!
Kurcze nie nadążam za każdym razem nadrabiać wszystkiego na raz ale widzę, że Olimama robi robotę.
Ja mimo, że już drugi raz jestem mamą to i tak wielu rzeczy nie wiem, zapomniałam i chętnie czytam Twoje rady.
Na szczęście z kp u nas problemu nie ma jak narazie. Doceniam jaka to wygoda, szczególnie w nocy. Kupki też ok ale zaczynają się boleści brzuszka. Chwilowo nie jakoś uporczywe, dicoflor daje radę, choć wiem, że to się może zmienić.
Nie próbuje ustalać jakiegoś porządku dnia, czy regularności bo moim zdaniem to i tak niewiele da na tym etapie. Próbowałam tego z pierwszym i nijak to nie funkcjonowało bo ja sobie a dziecko sobie, co mnie tylko dodatkowo frustrowało i stresowało, że nie daję rady.
Daję cyca na żądanie, nie ma stałych por spania czy kąpieli, mimo to w nocy śpi budząc się średnio 2 razy na karmienie.
Młody ma silny odruch ssania więc wciskam smoczek. Sprawdza się avent 0. Kiedy już trochę possie i zaśnie to go wypluwa. W nocy śpi bez.
Cdn ... Bo o wilku mowaBabcia, lysinka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyakilegna♥ wrote:Gratulacje dla nowych rozpakowanych mamusiek i czekamy na resztę naszych lipcowek, oby jeszcze w lipcu dziewczyny!
Kurcze nie nadążam za każdym razem nadrabiać wszystkiego na raz ale widzę, że Olimama robi robotę.
Ja mimo, że już drugi raz jestem mamą to i tak wielu rzeczy nie wiem, zapomniałam i chętnie czytam Twoje rady.
Na szczęście z kp u nas problemu nie ma jak narazie. Doceniam jaka to wygoda, szczególnie w nocy. Kupki też ok ale zaczynają się boleści brzuszka. Chwilowo nie jakoś uporczywe, dicoflor daje radę, choć wiem, że to się może zmienić.
Nie próbuje ustalać jakiegoś porządku dnia, czy regularności bo moim zdaniem to i tak niewiele da na tym etapie. Próbowałam tego z pierwszym i nijak to nie funkcjonowało bo ja sobie a dziecko sobie, co mnie tylko dodatkowo frustrowało i stresowało, że nie daję rady.
Daję cyca na żądanie, nie ma stałych por spania czy kąpieli, mimo to w nocy śpi budząc się średnio 2 razy na karmienie.
Młody ma silny odruch ssania więc wciskam smoczek. Sprawdza się avent 0. Kiedy już trochę possie i zaśnie to go wypluwa. W nocy śpi bez.
Cdn ... Bo o wilku mowa
Ja tez nie mam stalych por kapieli, ostatnio o 15 ja kąpałam bo akurat mialam chwile, bo wieczorem to roznie. Czyli dalej bebiko dawac i tyle, widocznie tyle kup musi byc.
Moja jak zasnie kolo 20 to ja budze o 23 by potem chwile ja moglam pospac, bo akurat 23-24 my chodzimy spac, wiec potem wstanie kolo 3 i 6Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2021, 13:42
-
Gf a ile dajesz espumisanu? I dajesz ten 40mg czy normalny?
Ja daję na noc biogaje i widzę że pół nocy jest spokojna i śpi 3h pierwsza drzemke ale potem znów się zaczyna. Zastanawiam się czy mogłabym na dzień jej dawać jeszcze dicoflor albo vivomixx. Nie wiem czy to już nie za dużo, ale dziewczyna się mocno męczy. Położna radzi przeczekać ale jak sobie pomyślę że to jedyne rozwiązanie na kolejne miesiące to mi się serce łamie 🙄 Liczę że pediatra coś za tydzień doradzi -
nick nieaktualnyKosmo wrote:Gf a ile dajesz espumisanu? I dajesz ten 40mg czy normalny?
Ja daję na noc biogaje i widzę że pół nocy jest spokojna i śpi 3h pierwsza drzemke ale potem znów się zaczyna. Zastanawiam się czy mogłabym na dzień jej dawać jeszcze dicoflor albo vivomixx. Nie wiem czy to już nie za dużo, ale dziewczyna się mocno męczy. Położna radzi przeczekać ale jak sobie pomyślę że to jedyne rozwiązanie na kolejne miesiące to mi się serce łamie 🙄 Liczę że pediatra coś za tydzień doradzi -
akilegna♥ wrote:Ina jeżeli dobrze przybiera na wadze to pozwól jej spać. Jak zglodnieje to na pewno się obudzi.
Pozwalam jej spać, bo wybudzanie od początku się nie sprawdzało.
Jestem troche sfiksowana z jej jedzeniem, bo na początku żółtaczka, potem problem z przybieraniem i teraz piersi, które nie produkują pokarmu. Nastawiłam się na kp a tutaj niespodzianka.
Teraz przybiera bo je mm lub moje odciągnięte jak się uda.
01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
Gameta Gdynia
07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)
-
nick nieaktualnyina-1409 wrote:Pozwalam jej spać, bo wybudzanie od początku się nie sprawdzało.
Jestem troche sfiksowana z jej jedzeniem, bo na początku żółtaczka, potem problem z przybieraniem i teraz piersi, które nie produkują pokarmu. Nastawiłam się na kp a tutaj niespodzianka.
Teraz przybiera bo je mm lub moje odciągnięte jak się uda. -
Kosmo wrote:Gf a ile dajesz espumisanu? I dajesz ten 40mg czy normalny?
Ja daję na noc biogaje i widzę że pół nocy jest spokojna i śpi 3h pierwsza drzemke ale potem znów się zaczyna. Zastanawiam się czy mogłabym na dzień jej dawać jeszcze dicoflor albo vivomixx. Nie wiem czy to już nie za dużo, ale dziewczyna się mocno męczy. Położna radzi przeczekać ale jak sobie pomyślę że to jedyne rozwiązanie na kolejne miesiące to mi się serce łamie 🙄 Liczę że pediatra coś za tydzień doradzi
U nas po biogai starszy miał jeszcze gorsze bóle brzuszka ale jak u Was pomaga to super. Myślę, że spokojnie możesz jeszcze coś dorzucić na dzień, po co ma się tak męczyć -
gf95 wrote:Ja tez nie mam stalych por kapieli, ostatnio o 15 ja kąpałam bo akurat mialam chwile, bo wieczorem to roznie. Czyli dalej bebiko dawac i tyle, widocznie tyle kup musi byc.
Moja jak zasnie kolo 20 to ja budze o 23 by potem chwile ja moglam pospac, bo akurat 23-24 my chodzimy spac, wiec potem wstanie kolo 3 i 6
A to I ja czasem wybudzam na jedzenie właśnie przed nocą, żebym mogła zasnąć i postać d te 3-4 godziny do kolejnego karmienia -
ina-1409 wrote:Pozwalam jej spać, bo wybudzanie od początku się nie sprawdzało.
Teraz przybiera bo je mm lub moje odciągnięte jak się uda.
A pijesz coś na laktacje? Herbatki, felmatiker czy piwo ? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa to mojej poloznej o nic nie pytam, bo takie bzdury gada ze szok. Mam swoj rozum, czytam artykuly naukowe a i wykształcenie medyczne. Wiadomo bez przesady, ale nie lat z wszystkim do poloznej i pediatry, bo bhm codziennie dzwonila 🤣🤣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2021, 15:19
-
Mój pierwszy po biogaji tez miał lipę. Teraz jakbym miała coś spróbować to będzie to vivomixx. Ale narazie się wstrzymuje bo jak mamy kryzysowy moment ze się spina i ciśnie to sabsimplex mu naprawdę pomaga , 40 minut i kupka zrobiona.
Mój syno to sika jak wściekły 🤷🏽♀️ Ale kupkę tez robi jedną A PORZĄDNĄ 🙈 i to zazwyczaj wczesnym rankiem/nocą 😁 dziś o 5 uwalił taką ze mu się wylało górą i bokami 🤷🏽♀️🤷🏽♀️🤷🏽♀️🤭 na początku były kleksiki na każdej pieluszce.
https://naforum.zapodaj.net/fa0a930e5860.jpg.html
Starającasię - krzyżowe coś najgorszego 😣 ja sobie lałam gorącą wodę po kręgosłupie bo za przeroszeniem myślałam ze się zes*am 🤷🏽♀️ A głowę miałam poza prysznicem żeby się nie udusić 😁
20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈 -
My mamy vivomix, lekarz zalecił i oczywiście podajemy vit d.
Ina też kupiłam wagę - powinna przyjść w poniedziałek. Wolałam kupić nową, ceny używki jak cena nowej. A potem te spróbuję sprzedać.
Ale widzę po sobie ze juz lepiej bo więcej ciągnie i częściej.
Ale mam poranione już sutki więc muszę kupić sobie kolektor i żelowe nakładki - polecała położna.
No właśnie muszę też wybudzać moją bo w ciągu dnia to śpiocha i je a w nocy mi marudzi
Choc chętnie bym odespałam nockę.. Mam nawał pokarmu i nie wiem w sumie co z nim robić. Laktator mam nie używać bo pobudzam.. I mleka więcej 🤪
Ogólnie z ciągu dnia tragedii nie mam acz kolwiek ciągle wisi mi na cycu.. Ale boję się tej nocy znów.. -
Leni na poranione brodawki polecam kompresy multimam. Robią cuda naprawdę mi ratowały życie
A przy nawale ważne żeby często dostawiać do piersi a jak się nie da to laktator ale tylko do uczucia ulgi. Bo można się dorobić zapalenia niestetyBabcia, akilegna♥, olimama, lysinka lubią tę wiadomość
-
akilegna♥ wrote:A pijesz coś na laktacje? Herbatki, felmatiker czy piwo ?
Tak herbatkę i felmatiker -może nie zawsze 2x dziennie ale się staram
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
Gameta Gdynia
-
DIsiaj młoda prawie wcale cycka nie chce Possie 5 minut i koniec Z laktatora uzbierałam 50 ml Podałam jej to był ryk ze za mało.
W poradni laktacyjnej położna poleciła system sns medela do karmienia. Kupiłam to ale słabo nam idzie, bo dziecko musi ssać pierś. Poza tym te dreniki sie płaczą Młoda się nauczyła i wyczuwa dreniki i ssie tylko z niego a nie łapie dobrze cycka.
Nie miałam jakiś ambitnych planów karmienia ale myslalm ze te 6 miesięcy pociągnę Jeszcze przystawiam mała do piersi ale nie wiem jak długo to ciągnąć.
Może za mało pracowałam z laktatorem - w szpitalu starałam się regularnie chociaż chodziłam jak zombi. W domu było ciężej karmić, dokarmiać i ściągać plus ciagle zmęczenie i ogarnianie codzienności.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2021, 16:45
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
Gameta Gdynia