Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDziewczyny, a Wy przebieracie pieluchę przed każdym karmieniem? Co ileś godzin? Jak widzicie, że jest brudna? Ja w sumie nie bardzo wiem co mam z karmieniem robić. Karmić Za każdym razem, jak się obudzi? Za każdym razem jak płacze? Czasami sprawdzam po prostu czy szuka jak mu dotykam kącików ust, czy zwija język w rurkę i wtedy go karmie. Jak się budzi i jest spokojny, to nie. Nie wiem, czy tak ma być.
-
Ina nie martw się, nic na siłę. Ja też się martwię, bo raz idzie super, od razu łapie i pije a czasem się wkurza, bo nie potrafi złapać, possie 5minut i zasypia..
ale jestem dobrej myśli.
Właśnie położna mi mówiła o tym multi mam i jesCze mówiła żeby kolektor kupić,.zawsze to da ulgę drugiej piersi. Zobaczymy, bo im są bardziej twarde tym gorzej m
Jej złapać.. I się wkurza.. -
nick nieaktualnyUla30 wrote:Dziewczyny, a Wy przebieracie pieluchę przed każdym karmieniem? Co ileś godzin? Jak widzicie, że jest brudna? Ja w sumie nie bardzo wiem co mam z karmieniem robić. Karmić Za każdym razem, jak się obudzi? Za każdym razem jak płacze? Czasami sprawdzam po prostu czy szuka jak mu dotykam kącików ust, czy zwija język w rurkę i wtedy go karmie. Jak się budzi i jest spokojny, to nie. Nie wiem, czy tak ma być.
-
Ula30 wrote:Dziewczyny, a Wy przebieracie pieluchę przed każdym karmieniem? Co ileś godzin? Jak widzicie, że jest brudna? Ja w sumie nie bardzo wiem co mam z karmieniem robić. Karmić Za każdym razem, jak się obudzi? Za każdym razem jak płacze? Czasami sprawdzam po prostu czy szuka jak mu dotykam kącików ust, czy zwija język w rurkę i wtedy go karmie. Jak się budzi i jest spokojny, to nie. Nie wiem, czy tak ma być.
-
nick nieaktualnyKosmo wrote:Ja po każdej pobudce przystawiam, ale moja miala problem z przybieraniem to raz, a dwa że jest cycoholikiem i chciałaby ciągle...
No moja np teraz wstala zjadla 30 ml i poszla w kime dalej. A ze jestesmy na budowie świeże powietrze to sobie spi a rodzice robia grillaAnszelika lubi tę wiadomość
-
Ula30 wrote:Dziewczyny, a Wy przebieracie pieluchę przed każdym karmieniem? Co ileś godzin? Jak widzicie, że jest brudna? Ja w sumie nie bardzo wiem co mam z karmieniem robić. Karmić Za każdym razem, jak się obudzi? Za każdym razem jak płacze? Czasami sprawdzam po prostu czy szuka jak mu dotykam kącików ust, czy zwija język w rurkę i wtedy go karmie. Jak się budzi i jest spokojny, to nie. Nie wiem, czy tak ma być.
Pieluchę to ocenialam na oko czy bardzo napompowana. Jak nie i nie obsrana to zostawiałam. A z karmieniem wg mnie dobrze robisz. Jak nie daje sygnałów że chce jeść to nie ma potrzeby. Mój syn mlaskał i zasysał wszystko co miał koło paszczy jak chciał jeść. -
Dziewczyny a po czym rozpoznać biegunkę? 🤯 Od popołudnia już mieliśmy 3 takie kupy gdzie grudek jest mało a sporo takiej co się wchłania w pieluchę, ale co mnie zmartwiło to że słychać jak jej jeździ po brzuchu a zaraz potem odgłos jakby właśnie sama woda szla. Powinnam się martwić? 😱 Poza tym młoda się zachowuje standardowo
-
Ula ja zmieniam pieluchę co siku/kupę.
Mała głośno obwieszcza, że jej przeszkadza i nie ma wyjścia.
Karmię tak jak Anszelika syna- jak zaczyna ładować do paszczy wszystko, czyli średnio co 2godz.
Co do kup to u nas jest 1-2 dziennie, też czasami z małą ilością grudek. Kosmo ja jak mam wątpliwości to patrzę na blog hafija - tam są zdjęcia różnych kupek, i takie bezgrudkowje są ok chyba.
-
Cześć, to i ja się zamelduje, co prawda od dawna się nie udzielałam, ostatnie 3 miesiące to prawie ciagle szpital, ciągle krwawienia i plamienia, przyczyna nieznana.
16.07 wybrałam się rano do poradni przy szpitalu, chcialam zrobić ktg, dodatkowo od dnia poprzedniego jakos czulam słabsze ruchy, zostawili mnie w szpitalu, w sobotę balonik, wypadł w nocy, rozwarcie 5 cm, ale w środku wszystko pozamykane. W niedzielę 18.07 rano mieli mnie brać na porodówkę, położna przyszła sprawdzić tętno malego, nie mogła znaleźc, biegiem na porodówkę, podłączyli ktg, jest. Od godziny 7 do 14 podawali oxy, zastrzyk z papaweryna, jakieś czopki, oszczędzę Wam szczegółów, ale w międzyczasie małemu spadało tętno, chyba z 7 razy, na szczęście nie wstawił się w kanał, położna postawiła się lekarzowi odmawiając dalszego męczenia mnie, i po prostu uratowała życie mojemu synkowi, który urodził się droga cc, okrecony pępowiną, o czym dowiedziałam się przy wypisie, na szczęście wszystko jest w porządku, mówili, że zdrowiutki.
Jan, 54 cm, 3060 kg.
Ogólnie szanuje Was dziewczyny, że decydujecie się na kolejne dziecko, ja po wielu latach starań mam przy sobie swój cud, ale porodu raczej nigdy nie zapomnę. Niewyobrażalny ból, a zachowanie lekarza skandaliczne, i to w szpitalu o 3 stopniu referencyjnosci, gdzie bylam przekonana, że jestem pod najlepsza opieka.
Czytam Was ciagle, wszystkiego się uczę, strasznie się martwię, prawie nie spie, mam nadzieję, że to się jakoś unormuje. Mały ciagle wisi na cycku, ma dopiero 6 dni, i jest całym moim życiemprzepraszam, jeśli troche chaotycznie, ale to wszystko naprawdę dla mnie jest cudem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2021, 20:38
shooa, olimama, akilegna♥, lysinka lubią tę wiadomość
-
Ina, jakbym czytała o sobie... Też byłam nastawiona na kp, a musiałam dać mm jeszcze w szpitalu.
Teraz karmimy się mieszanie, powiedziałabym że piersią to raczej dokarmiam. Mały wyssie do cna obydwie piersi i dalej szuka, więc zjada jeszcze ok 40 mm z butli..Jak nie dam mm, to drzemki są po kilkanaście minut i dalej głód. W szpitalu podawałam Hippa, ale ulewał mi po nim, zmieniłam na NAN.
Też mam wrażenie że karmienie to u nas jeden wielki chaos... Brak regularności, cyc na żądanie, a potem butelka też na żądanie... Czasem te odstępy między karmieniami są na prawdę małe..
Nie wiem czy to może tak wyglądać?... Kupy z 2-3 na dobę, konsystencja rzadkiej jajecznicy.
Powiedźcie mi, ja podaję Dicoflor 5 kropelek zazwyczaj do pierwszego porannego karmienia. Można to podawać częściej? I czy równoległe można podawać Espumisan? Jak to dawkować? Jestem zielona... A młody czasem też się pręży i cały czerwony widzę, że ma problem ze zrobieniem kupy.. -
Ana wg mnie te trzeciego stopnia to właśnie już największa znieczulica, bo w sumie widzieli już wszystko. Gratuluję synka, nie martw się wszystkim bo szkoda tych chwil. Pamiętam jak mój był mały i jak męża nie było obok to bałam się zasnąć... Porażka.
-
Natka probiotyk raz lub max dwa dziennie, Espumisan do każdego karmienia (przed, po lub w trakcie). Dawkowanie masz na ulotce, nie wiem jaki masz. Ten 100 daje się 5kropel jednorazowo. 40 pewnie 10 kropel. Syn dostawał na lyzeczce do paszczy. Rano mieszkałam mu Wit d z probiotykiem.
Natka95 lubi tę wiadomość
-
Anszelika wrote:Ana wg mnie te trzeciego stopnia to właśnie już największa znieczulica, bo w sumie widzieli już wszystko. Gratuluję synka, nie martw się wszystkim bo szkoda tych chwil. Pamiętam jak mój był mały i jak męża nie było obok to bałam się zasnąć... Porażka.
Staram się to jakoś wszystko ułożyć w głowie, wiem że muszę spac, ale ciągle patrzę czy oddycha, masakra. Mam nadzieję, że to minie, bo serio się wykończę. -
Pieluchę zmieniam kiedy słyszę bąki lub jest mocno nasikane. I to wypada różnie, czasami przed, czasami po a czasami w trakcie karmienia.
Karmie na zawołanie czyli wtedy kiedy szuka. Mój egzemplarz rzadko płacze i najczęściej kiedy ma już mocnego głoda, staram się nakarmić zanim rozbuczy się na dobreKama_86 lubi tę wiadomość
-
Kosmo wrote:Dziewczyny a po czym rozpoznać biegunkę? 🤯 Od popołudnia już mieliśmy 3 takie kupy gdzie grudek jest mało a sporo takiej co się wchłania w pieluchę, ale co mnie zmartwiło to że słychać jak jej jeździ po brzuchu a zaraz potem odgłos jakby właśnie sama woda szla. Powinnam się martwić? 😱 Poza tym młoda się zachowuje standardowo
Nie martw się, to normalne -
Ana__33 wrote:Cześć, to i ja się zamelduje, co prawda od dawna się nie udzielałam, ostatnie 3 miesiące to prawie ciagle szpital, ciągle krwawienia i plamienia, przyczyna nieznana.
16.07 wybrałam się rano do poradni przy szpitalu, chcialam zrobić ktg, dodatkowo od dnia poprzedniego jakos czulam słabsze ruchy, zostawili mnie w szpitalu, w sobotę balonik, wypadł w nocy, rozwarcie 5 cm, ale w środku wszystko pozamykane. W niedzielę 18.07 rano mieli mnie brać na porodówkę, położna przyszła sprawdzić tętno malego, nie mogła znaleźc, biegiem na porodówkę, podłączyli ktg, jest. Od godziny 7 do 14 podawali oxy, zastrzyk z papaweryna, jakieś czopki, oszczędzę Wam szczegółów, ale w międzyczasie małemu spadało tętno, chyba z 7 razy, na szczęście nie wstawił się w kanał, położna postawiła się lekarzowi odmawiając dalszego męczenia mnie, i po prostu uratowała życie mojemu synkowi, który urodził się droga cc, okrecony pępowiną, o czym dowiedziałam się przy wypisie, na szczęście wszystko jest w porządku, mówili, że zdrowiutki.
Jan, 54 cm, 3060 kg.
Ogólnie szanuje Was dziewczyny, że decydujecie się na kolejne dziecko, ja po wielu latach starań mam przy sobie swój cud, ale porodu raczej nigdy nie zapomnę. Niewyobrażalny ból, a zachowanie lekarza skandaliczne, i to w szpitalu o 3 stopniu referencyjnosci, gdzie bylam przekonana, że jestem pod najlepsza opieka.
Czytam Was ciagle, wszystkiego się uczę, strasznie się martwię, prawie nie spie, mam nadzieję, że to się jakoś unormuje. Mały ciagle wisi na cycku, ma dopiero 6 dni, i jest całym moim życiemprzepraszam, jeśli troche chaotycznie, ale to wszystko naprawdę dla mnie jest cudem.
Gratulacje i brawa dla położnej! Daj sobie czas a wszystko się ułoży.Ana__33 lubi tę wiadomość
-
Natka95 wrote:Ina, jakbym czytała o sobie... Też byłam nastawiona na kp, a musiałam dać mm jeszcze w szpitalu.
Teraz karmimy się mieszanie, powiedziałabym że piersią to raczej dokarmiam. Mały wyssie do cna obydwie piersi i dalej szuka, więc zjada jeszcze ok 40 mm z butli..Jak nie dam mm, to drzemki są po kilkanaście minut i dalej głód. W szpitalu podawałam Hippa, ale ulewał mi po nim, zmieniłam na NAN.
Też mam wrażenie że karmienie to u nas jeden wielki chaos... Brak regularności, cyc na żądanie, a potem butelka też na żądanie... Czasem te odstępy między karmieniami są na prawdę małe..
Nie wiem czy to może tak wyglądać?... Kupy z 2-3 na dobę, konsystencja rzadkiej jajecznicy.
Powiedźcie mi, ja podaję Dicoflor 5 kropelek zazwyczaj do pierwszego porannego karmienia. Można to podawać częściej? I czy równoległe można podawać Espumisan? Jak to dawkować? Jestem zielona... A młody czasem też się pręży i cały czerwony widzę, że ma problem ze zrobieniem kupy..
Z tego co wiem, to dicofl8r można tylko raz dziennie ale spokojnie możesz dorzucić coś jeszcze. -
nick nieaktualnyakilegna♥ wrote:Pieluchę zmieniam kiedy słyszę bąki lub jest mocno nasikane. I to wypada różnie, czasami przed, czasami po a czasami w trakcie karmienia.
Karmie na zawołanie czyli wtedy kiedy szuka. Mój egzemplarz rzadko płacze i najczęściej kiedy ma już mocnego głoda, staram się nakarmić zanim rozbuczy się na dobre -
Natka95 wrote:Ina, jakbym czytała o sobie... Też byłam nastawiona na kp, a musiałam dać mm jeszcze w szpitalu.
Powiedźcie mi, ja podaję Dicoflor 5 kropelek zazwyczaj do pierwszego porannego karmienia. Można to podawać częściej? I czy równoległe można podawać Espumisan? Jak to dawkować? Jestem zielona... A młody czasem też się pręży i cały czerwony widzę, że ma problem ze zrobieniem kupy..
Natka z tego co widze Twoj synek ma tydzień. Myśle, ze nasz jeszcze czas na rozbudzenie laktacji i unormowanie wszystkiego. Wiem, ze to frustrujace.
Ja myśle jeszcze nad wizyta cdl w domu. Tylko nie wiem czy to ma sens na tym etapie.
01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
Gameta Gdynia
07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)