X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martini92 wrote:
    Biedny Józio 🙁 jakie macie zalecenia w związku z tym złamaniem? Co z ubieraniem, pielegnacją itp? Żadnej winy Twojej w.tym nie ma, nawet tak nie żartuj.
    Mój syn też miał kilka trudnych dni, ale już jest lepiej, dzieciaki szybko się dostosowują do nowego😉
    Ważna jest kolejność ubierania i rozbierania. Ubieranie zaczynamy od chorej, a rozbieranie od zdrowej rączki. Nie można też kłaść na boku, gdzie jest złamanie, ewentualnie szybkie karmienie do 15 minut. Normalnie z tej strony można karmić w pozycji klasycznej albo futbolowej. No i trzeba uważać przy wszystkich czynnościach pielęgnacyjnych, żeby nie odginać tej rączki i żeby nie zwisała.
    Nie jest najgorzej, bo odruch Moro jest, tylko trochę słabszy. I jak Józio śpi to trzyma tę rączkę w górze, tak jak zdrową. Z drugiej strony nie rusza nią typowo. Jutro będę umawiać się na konsultacje do ortopedy i do fizjoterapeuty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2021, 20:03

• akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej bidulka.
    To nie Twoja wina. Wszystko będzie dobrze ❤

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po porodzie z nacięciem/ pęknięciem krocza i szwami- czy w procesie gojenia, oprócz bólu i ciągnięcia, odczuwałyscie świąd w okolicy pochwy, od strony szwów? Trochę mnie to denerwuje i zastanawiam się, czy to nie infekcja, ale oprócz zwykłej wydzieliny brunatnej/ krwistej nic innego się nie dzieje.

• Natka95 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula, taaak i to straszny!
    Im później tym bardziej swedzialo, jakby w miarę postępu gojenia..

Dopiero od kilku dni mam względny spokój 🥴

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka95 wrote:
    Ula, taaak i to straszny!
    Im później tym bardziej swedzialo, jakby w miarę postępu gojenia..

Dopiero od kilku dni mam względny spokój 🥴
    Ojej, to w sumie mnie pocieszyłaś bo już się bałam czy nie biec do gina, żeby zobaczył czy nie mam infekcji. Ale na samą myśl o zakładaniu wziernika mi słabo. Ale w sumie jak rana się goi w innych miejscach, to też swędzi, więc tak myślałam, że to po prostu gojenie. Oby się nie nasiliło 😨

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam problem z rana po nacieciu krocza...wszystko było super do czasu kiedy rozpuscil mi się ostatni szew. W tym miejscu zrobiła się jakby taka gulka, która krwawi przy podcieraniu :/ jestem zmuszona isc we wtorek do ginekologa, kurde zawsze coś

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angiee wrote:
    Ja mam problem z rana po nacieciu krocza...wszystko było super do czasu kiedy rozpuscil mi się ostatni szew. W tym miejscu zrobiła się jakby taka gulka, która krwawi przy podcieraniu :/ jestem zmuszona isc we wtorek do ginekologa, kurde zawsze coś
    O rany, mam nadzieję, że to nic poważnego.

• Kama_86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam pytanie do was. Czy którejś z was bardzo szybko odchody poporodowe były w minimalnych ilościach. U mnie dopiero 4 dzień od porodu, a krwi prawie już nie ma. Wydaje się, że macica obkurcza się prawidłowo.
    I czy ból okolicy krocza u tych z was, które miały nacięcie utrzymywał się długo? Po pierwszym porodzie miałam tylko lekkie pęknięcie i tzw. szew kosmetyczny. Teraz obrażenia są większe i szwy rozpuszczalne. Ciężko mi znaleźć odpowiednią pozycję do siedzenia, a chodzenie nawet z 4 kilowym obciążeniem też jest trudne.

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy wam też już zaczęły wypadać wlosy? 🙍Cała ciaze miałam piękne gęste włosy a teraz dosłownie z dnia na dzień coraz więcej wypada 🤦‍♀️ Bierzecie jakieś witaminy dalej? Ja brałam dalej te ciążowe ale tylko do skończenia opakowania i więcej nie kupiłam

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama_86 wrote:
    Też mam pytanie do was. Czy którejś z was bardzo szybko odchody poporodowe były w minimalnych ilościach. U mnie dopiero 4 dzień od porodu, a krwi prawie już nie ma. Wydaje się, że macica obkurcza się prawidłowo.
    I czy ból okolicy krocza u tych z was, które miały nacięcie utrzymywał się długo? Po pierwszym porodzie miałam tylko lekkie pęknięcie i tzw. szew kosmetyczny. Teraz obrażenia są większe i szwy rozpuszczalne. Ciężko mi znaleźć odpowiednią pozycję do siedzenia, a chodzenie nawet z 4 kilowym obciążeniem też jest trudne.

Jeżeli chodzi o odchody połogowe, to u mnie było tak, że jednego dnia totalnie ustały, bardzo mnie to martwiło i też zastanawiałam się czy nic się tam nie dzieje, ale na drugi dzień wróciło wszystko do normy, często tak jest, że raz jest ich mniej, a potem znowu wracaja. Jeżeli chodzi o ból po nacięciu krocza, to te pierwsze 2 tygodnie ból był u mnie mocno odczuwalny. We wtorek będzie miesiąc po porodzie i czasami jeszcze mnie boli 🤷‍♀️

• jusci Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi położna mówiła, że może być kilka dni spokoju i potem zniwu krwawienie, i że to normalne i nie panikowac.
    Kosmo, przy satrsxym tak mi wylazły, że zakola miałam 😱
    Niby brałam jakieś na wzmocnienie, ale nie pamiętam już co 🤦‍♀️ale za bardzo nie pomogło 🤷‍♀️

Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
    PAI-1 homo, mthfr hetero
    f2wl20mmcvxm5eim.png
    ex2bpiqvl3ojtl60.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    Dziewczyny a czy wam też już zaczęły wypadać wlosy? 🙍Cała ciaze miałam piękne gęste włosy a teraz dosłownie z dnia na dzień coraz więcej wypada 🤦‍♀️ Bierzecie jakieś witaminy dalej? Ja brałam dalej te ciążowe ale tylko do skończenia opakowania i więcej nie kupiłam

Mi wypadaja znow, a w ciazy super mialam. Biotebal biore lub cos z biotyna co tansze xd

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama_86 wrote:
    Mnie krocze boli do tej pory. I to nie tyle rana, co tak jakby całe wargi sromowe większe i od dwóch dni kość guziczna. Też mi ciężko siedzieć, a przecież trzeba karmić. Dlatego teraz uczymy się karmienia na leżąco. Przy chodzeniu też mam dyskomfort.

• martini92 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wypadanie włosów jest normalne i żadne suple na to raczej nie pomogą. W ciąży wypadają mniej bo estrogeny wydłużają cykl wzrostu włosów, za to po ciąży jak się hormony regulują to wszystkie naraz wypadają

Kama_86 lubi tę wiadomość

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martini92 wrote:
    To wypadanie włosów jest normalne i żadne suple na to raczej nie pomogą. W ciąży wypadają mniej bo estrogeny wydłużają cykl wzrostu włosów, za to po ciąży jak się hormony regulują to wszystkie naraz wypadają

Ja zawsze bralam tzn przed ciaza i pomagalo

• Kama_86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, uspokoiło mnie to, co piszecie.

To wypadanie włosów, jak pisze Martini jest normalne, bo włosy prawie nie wypadają w ciąży i zagęszczają się przez to, a po ciąży wracają do normalnego stanu. Kiedy przed ciążą miałam problem z wypadaniem włosów pomógł mi szampon z wyciągiem z łubinu.

• Natka95 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas znów ciężka noc...

Mały najpierw nie mógł zasnąć, bolal go brzuszek bo się prężył i krzyczał... Potem w nocy zaczął nam się krztusić, ulał kilka razy jakby śliną o konsystencji flegmy 😶 pierwszy raz ma coś takiego.. Taka ciężka wydzielina, która mu jakby zalega w gardle bo charczy albo mymla ciągle buzią 😔😔 teraz śpi na brzuszku, ale wciąż niespokojnie... Wierci się i krzywi przez ten brzuch..

Nie wiem co znów się stało, może znowu nie podchodzi mu coś co zjadłam .. jak tak ma być to odejdę całkowicie od kp, albo przestanę jeść cokolwiek innego niż chleb z masłem 😫

Dzień był spokojny, a od mniej więcej 19 znów cyrki o 18 była ostatnia kupa i zaraz po niej prężenie i płacz. Do tej pory nie ma nic więcej.. samej chce mi się płakać 😭

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za no też ciężka noc, chyba z 5 pobudek bo męczył młodą brzuch. Ja się już zaczynam serio zastanawiać czy to normalne czy powinnam może iść i prosić o jakieś usg brzucha, nie mam pojęcia. Każdy pierdek czy kupka, nawet kleks to jest potężny wrzask i prężenie się. Nie śpimy przez to, a jedyne co ją uspokaja wtedy to pierś. Espumisan nic nie dawał, teraz próbujemy od 2 dni esputicon...

W ciągu dnia młoda często śpi na brzuchu albo nosimy ja na leniwca albo pionowo. Robię masaż brzuszka, nawet zaczęłam ją po piersi odbijać i mimo wszystko nic to nie zmienia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2021, 08:50

klz9mg7yyp19n25l.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja biorę witaminy dla kobiet w ciąży dalej.. Omega med.. W ciąży brałam composita mama, ale one drogie to zmieniłam.
    Oo mnie też swędzi rana po cc, ale to widac efekt gojenia.
    Końcówki szwów już mi położna odcięła w środę, także nic nie boli, jedynie przy jakimś krzywym siedzeniu.
    Co do krwawienia - u mnie od 3-4 dni suchO.. Właśnie też się zastanawiam czy to normalne. Bo brzuch jeszcze mam... Choć macica się obkurcza prawidłowo. Ale przy cc ponoć czyszczą w środku więc chyba ok.

l22ndf9helggnp3z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do preparatów na włosy, to dobrze, żeby taka kuracja trwała 3 miesiące. Można też zmieniać te preparaty, nie trzeba 3 miesiące brać tego samego.
    Co ma wypaść i tak wypadnie, tak jak pisze Kasia, ale trochę szybciej pojawią się nowe baby hair😉

Moja jeszcze nie ma problemów brzuszkowych (oby jak najdłużej, bo ból sutków mi wystarczy jak narazie), ale gdzieś czytałam, że jeśli ma się w domu piłkę, taką do ćwiczeń jak przed porodem, to można kłaść na niej dziecko na brzuszku i powoli kołysać zgodnie z ruch wskazówek zegara.

Leni, ja tydzień po cc, rana mnie nie swędzi co prawda, ale czasem jak źle usiądę to zaczypie w jednym miejscu.
    Krwawienie też już mi się powoli kończy. Dziewczyny w szpitalu też były zaskoczone, że krwawienia jest tak mało i nawet pytały lekarza czy to w porządku. Powiedzieli, że jak najbardziej, bo właśnie przy cc czyszczą macicę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2021, 09:14

‹‹ 441 442 443 444 445 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ