Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas spacer jest codziennie. Raz dłuższy, raz krótszy. Czasem dwa razy dziennie. Ostatnio byłam z nią ponad 3h w parku nad morzem.
Tez mnie zastanawia czas karmienia. Od 16 siedzimy średnio co godzinę na cycu tak z 10-15 minut. Teraz na zmianę, bo zasypia. Dałam jej butelke, aby dłużej pospala, ale zjadła tylko 20 ml. MislM wyjść na spacer drugi raz, ale ledwo zdarze się okręcić już się karmimy. Ona trochę pomemla i zasypia. Nie wiem czyje czy raczej robie za smoczek.
01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
Gameta Gdynia
07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, a powiedzcie jeszcze co stosujecie do pielęgnacji. My kąpiemy na razie w oleju ze słodkich migdałów, ale mały strasznie się łuszczy i ta skóra wciąż taka sucha
pediatra kazala kupić maść z witaminą A, ale nie wspomniała jaką...
Do tego te czerwone krosty mu wszędzie sypie 🥴
Polecacie coś z dobrym składem do smarowania i do kapeli?
-
Mój ma w ciągu dnia dwie dłuższe drzemki, około 3 godzinne. A pomiędzy nimi wusi mi co pół godziny na cycu. Poje trochę i zasypia, budzi się i znów chce. W nocy po kropelkach na wzdęcia (mam przynajmniej taką nadzieję) spał super z jedną pobudką na cyca. Zresztą widzę, że dziś już go tak brzuszek nie męczy. Za to jestem z każdej strony opluta mlekiem, bo często je i zwraca, bo za dużo.
Także ten, dwa razy w ciągu dnia też robię za smoczek, trwa to około 2-3 godzin. I też nie mogę się zbytnio ruszyć i coś zrobić -
Natka95 wrote:Dziewczyny, a powiedzcie jeszcze co stosujecie do pielęgnacji. My kąpiemy na razie w oleju ze słodkich migdałów, ale mały strasznie się łuszczy i ta skóra wciąż taka sucha
pediatra kazala kupić maść z witaminą A, ale nie wspomniała jaką...
Do tego te czerwone krosty mu wszędzie sypie 🥴
Polecacie coś z dobrym składem do smarowania i do kapeli?
Jak posmarujesz tą suchą skórę to może się paprac dłużej. Pozwól jej zejść do końca i wtedy dopiero coś do pielęgnacji.
Ja kąpie też w odrobinie oleju z migdałów I przecieram tym samym.Natka95 lubi tę wiadomość
-
Ja tez czekam aż ta sucha skóra zejdzie. Najgorzej było nabczole,bo ja kremem z filtrem posmarowałam. Ale powoli schodzi inspiracja pod spodem jest mięciutka i ładna. Na raczkach i nóżkach jeszcze ma ale bić z tym nie robię. Kapie ja w wodzie z moim mlekiem, którego nie dojadała lub w olejku ze słodkich migdałów.
Co do karmienia piersią to ja na razie się ciagle uczę. Przystawiam do jednej piersi i jak chce to do drugiej. Ciagle nie wiem czy to jej wystarcza, ale uznaje ze jak spi to jest Ok. Zazdrosne Wam karmiacymnod początku, bo po przyrostach waginwiecie ze jest Ok. Ze względu na dokarmianie mamy tez zadko kupę wiec już wogole nie ma pewności czy dziecka nie głodzenie. Wazę ja codziennie i każde 10 dag mnie cieszy. W pon sprawdzę przyrost z kilku dni i mam podać cdl jak na idzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2021, 18:56
01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
Gameta Gdynia
07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)
-
nick nieaktualnyA ile tego olejku ze słodkich migdałów się daje do "standardowej" wanienki? Mam taki w kroplach.
Mój miał ten rumień noworodków- czerwone plamki z jasną kropka w środku. Polecili mi go wykąpać w nadmanganianem potasu. Raz go wykąpałam i jest lepiej. Ale jak jest sucha skóra to chyba bym tego nie używała. Po kąpieli smaruje kremem HiPP do twarzy i ciała. I przecieram buzię rumiankiem, bo ma trochę prosiaków.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2021, 19:17
-
Dziewczyny czy wasze maluchy jak zasypiają to w tej aktywnej fazie też tak wywracają oczami i strzelają miny? I czy jak są zdenerwowane np moja na przewijaku to rzucaja tak rękami jak do odruchu moro ale przy okazji skupiają wzrok na 2-3sek na czymś ? Myślałam że to normalne bo przecież ten układ nerwowy nie jest jeszcze wykształcony a dzisiaj mi znajoma dowalila że to może być epilepsja bo ktoś tam z jej rodziny tak miał ... No i spanikowałam trochę wiadomo, bo ja totalnie sądziłam że to normalny etap
-
Kosmo wrote:Dziewczyny czy wasze maluchy jak zasypiają to w tej aktywnej fazie też tak wywracają oczami i strzelają miny? I czy jak są zdenerwowane np moja na przewijaku to rzucaja tak rękami jak do odruchu moro ale przy okazji skupiają wzrok na 2-3sek na czymś ? Myślałam że to normalne bo przecież ten układ nerwowy nie jest jeszcze wykształcony a dzisiaj mi znajoma dowalila że to może być epilepsja bo ktoś tam z jej rodziny tak miał ... No i spanikowałam trochę wiadomo, bo ja totalnie sądziłam że to normalny etap
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKosmo wrote:Dzięki dziewczyny. Nie rozumiem czemu ludzie niepytani czy nieproszeni mówią w eter takie farmazony a ja się potem zastanawiam jak głupia bo to moje pierwsze dziecko czy czegoś nie przeoczyłam...
Tez tak mam zastanawiam sie nad wszystkim -
Kosmo, mówią, bo nie mają nic mądrego do powiedzenia. Przy pierwszym dziecku i tak jest ciągły stres, czy wszystko w porządku, wszystko jest dla nas nowe i tak naprawdę same się uczymy wszystkiego, ja na szczęście zawsze bylam hmm dość asertywna, więc się pilnują z takimi głupotami.
akilegna♥ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA jaki macie schemat na kąpiel wieczorem? mój młody je i śpi. Jak się obudzi to raczej od razu jest marudny i chce jesc, nie ma takiej chwili spokojnego czuwania. No i teraz tak- karmie go, idzie spać, około pół godziny przed spodziewaną pobudką sama go budzę i robię toaletę wieczorna z kąpielą. No ale budzoy przeze mnie też nie jest specjalnie zadowolony i płacze. Jak to u Was wygląda?
-
nick nieaktualnyUla30 wrote:A jaki macie schemat na kąpiel wieczorem? mój młody je i śpi. Jak się obudzi to raczej od razu jest marudny i chce jesc, nie ma takiej chwili spokojnego czuwania. No i teraz tak- karmie go, idzie spać, około pół godziny przed spodziewaną pobudką sama go budzę i robię toaletę wieczorna z kąpielą. No ale budzoy przeze mnie też nie jest specjalnie zadowolony i płacze. Jak to u Was wygląda?
Ula30 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, choć mało się udzielałam, to dobrze się Was czytało i czyta.
Zostałam mamą Michasi w czwartek 29.07 o 17.40. Mała ma 3030g,54cm,10/10 i jest małym smoczusiem.Ula30, medimind, jusci, Ana__33, olimama, martini92, Babcia, sandrina22, akilegna♥, Kama_86, vatolina, lysinka lubią tę wiadomość
-
Aleczemutek, gratulacje.
Kosmo, to normalne w lekkiej fazie snu. Wszystko co opisujesz jest charakterystyczne dla tego etapu. Odnośnie kąpieli, staram się to zrobić w spokojnym czasie czuwania, sle bywalo, ze wsadzilismy ja do wanny na spiocha i byla zadowolona. Nigdy gdy jest glodna lub zmęczona.Wtedy lepiej odpuścić.
Ja kapie w mleku lub krochmalu.
Ina, fakt, że zejście z mm jest cięższe, ale zaufaj swojej intuicji. Cały czas jesteś na początku drogi, więc dziecko wysle sygnał ile mu na ten moment potrzeba i piersi to zrealizują. Sugeruj się mokrymi pieluszkami. Za kilka tygodni przy kp kupka i tak zacznie znikać na kilka dni.
Spacerujemy codziennie, ostatnio podjezdzamy na wieksze place zabaw żeby i starszak mógł się wyszalec. A jutro planujemy pierwsza wycieczkę z obiadem w terenie. Ciekawe, czy wypali.akilegna♥ lubi tę wiadomość
-
Straw, właśnie tak jest, czasami maluch bardziej potrzebuje bliskosci, zeby poczuc sie bezpiecznie niz tego jedzenia. Ból jesli jest na poczatku i mija po chwili karmienia jest normalny na poczatku. Jedyne co mozesz zrobic to pilnowac zeby dziecko głęboko chwytalo i smarować brodawke, z czasem minie. Ja już od pewnego czasu nie mam dyskomfortu nawet na poczatku.
A pisalas jeszcze o przytrzymaniu glowki, nie blokuj jej przy karmieniu. Musi mieć swobode odchylenia do tylu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2021, 22:22
Straw lubi tę wiadomość