X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • ina-1409 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas spacer jest codziennie. Raz dłuższy, raz krótszy. Czasem dwa razy dziennie. Ostatnio byłam z nią ponad 3h w parku nad morzem.

Tez mnie zastanawia czas karmienia. Od 16 siedzimy średnio co godzinę na cycu tak z 10-15 minut. Teraz na zmianę, bo zasypia. Dałam jej butelke, aby dłużej pospala, ale zjadła tylko 20 ml. MislM wyjść na spacer drugi raz, ale ledwo zdarze się okręcić już się karmimy. Ona trochę pomemla i zasypia. Nie wiem czyje czy raczej robie za smoczek.

17u9df9hmomyrllt.png
    01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
    29.10.20. FET
    20.01.20. ET 💔(10tc)
    15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
    Gameta Gdynia
    07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2021, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, czyli jednak nie jestem nienormalna 😌

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2021, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika wrote:
    Nie ma raczej opcji żebym wyszła w dwupaku 😅 gin mi napisał właśnie wiadomość że podobno będzie CC... Nie bardzo mi się to podoba. Zobacze jak to będą argumentować...
    Oo, a kiedy będziesz coś więcej wiedziała?

• Natka95 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a powiedzcie jeszcze co stosujecie do pielęgnacji. My kąpiemy na razie w oleju ze słodkich migdałów, ale mały strasznie się łuszczy i ta skóra wciąż taka sucha :/ pediatra kazala kupić maść z witaminą A, ale nie wspomniała jaką...
    Do tego te czerwone krosty mu wszędzie sypie 🥴

Polecacie coś z dobrym składem do smarowania i do kapeli?

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój ma w ciągu dnia dwie dłuższe drzemki, około 3 godzinne. A pomiędzy nimi wusi mi co pół godziny na cycu. Poje trochę i zasypia, budzi się i znów chce. W nocy po kropelkach na wzdęcia (mam przynajmniej taką nadzieję) spał super z jedną pobudką na cyca. Zresztą widzę, że dziś już go tak brzuszek nie męczy. Za to jestem z każdej strony opluta mlekiem, bo często je i zwraca, bo za dużo.
    Także ten, dwa razy w ciągu dnia też robię za smoczek, trwa to około 2-3 godzin. I też nie mogę się zbytnio ruszyć i coś zrobić

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka95 wrote:
    Dziewczyny, a powiedzcie jeszcze co stosujecie do pielęgnacji. My kąpiemy na razie w oleju ze słodkich migdałów, ale mały strasznie się łuszczy i ta skóra wciąż taka sucha :/ pediatra kazala kupić maść z witaminą A, ale nie wspomniała jaką...
    Do tego te czerwone krosty mu wszędzie sypie 🥴

Polecacie coś z dobrym składem do smarowania i do kapeli?

Jak posmarujesz tą suchą skórę to może się paprac dłużej. Pozwól jej zejść do końca i wtedy dopiero coś do pielęgnacji.
    Ja kąpie też w odrobinie oleju z migdałów I przecieram tym samym.

Natka95 lubi tę wiadomość

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • ina-1409 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez czekam aż ta sucha skóra zejdzie. Najgorzej było nabczole,bo ja kremem z filtrem posmarowałam. Ale powoli schodzi inspiracja pod spodem jest mięciutka i ładna. Na raczkach i nóżkach jeszcze ma ale bić z tym nie robię. Kapie ja w wodzie z moim mlekiem, którego nie dojadała lub w olejku ze słodkich migdałów.

Co do karmienia piersią to ja na razie się ciagle uczę. Przystawiam do jednej piersi i jak chce to do drugiej. Ciagle nie wiem czy to jej wystarcza, ale uznaje ze jak spi to jest Ok. Zazdrosne Wam karmiacymnod początku, bo po przyrostach waginwiecie ze jest Ok. Ze względu na dokarmianie mamy tez zadko kupę wiec już wogole nie ma pewności czy dziecka nie głodzenie. Wazę ja codziennie i każde 10 dag mnie cieszy. W pon sprawdzę przyrost z kilku dni i mam podać cdl jak na idzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2021, 18:56

17u9df9hmomyrllt.png
    01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
    29.10.20. FET
    20.01.20. ET 💔(10tc)
    15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
    Gameta Gdynia
    07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2021, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile tego olejku ze słodkich migdałów się daje do "standardowej" wanienki? Mam taki w kroplach.
    Mój miał ten rumień noworodków- czerwone plamki z jasną kropka w środku. Polecili mi go wykąpać w nadmanganianem potasu. Raz go wykąpałam i jest lepiej. Ale jak jest sucha skóra to chyba bym tego nie używała. Po kąpieli smaruje kremem HiPP do twarzy i ciała. I przecieram buzię rumiankiem, bo ma trochę prosiaków.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2021, 19:17

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wasze maluchy jak zasypiają to w tej aktywnej fazie też tak wywracają oczami i strzelają miny? I czy jak są zdenerwowane np moja na przewijaku to rzucaja tak rękami jak do odruchu moro ale przy okazji skupiają wzrok na 2-3sek na czymś ? Myślałam że to normalne bo przecież ten układ nerwowy nie jest jeszcze wykształcony a dzisiaj mi znajoma dowalila że to może być epilepsja bo ktoś tam z jej rodziny tak miał ... No i spanikowałam trochę wiadomo, bo ja totalnie sądziłam że to normalny etap

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Ana__33 Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2021, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    Dziewczyny czy wasze maluchy jak zasypiają to w tej aktywnej fazie też tak wywracają oczami i strzelają miny? I czy jak są zdenerwowane np moja na przewijaku to rzucaja tak rękami jak do odruchu moro ale przy okazji skupiają wzrok na 2-3sek na czymś ? Myślałam że to normalne bo przecież ten układ nerwowy nie jest jeszcze wykształcony a dzisiaj mi znajoma dowalila że to może być epilepsja bo ktoś tam z jej rodziny tak miał ... No i spanikowałam trochę wiadomo, bo ja totalnie sądziłam że to normalny etap
    Mój dokładnie tak robi, podobno to normalne.

Starania od 2014
    Mój mały cud.

iv092n0ap1ckjnkp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2021, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tez tak robi, cos duzo tych epilepsji by bylo

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2021, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też tak robi, bez przesady

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Nie rozumiem czemu ludzie niepytani czy nieproszeni mówią w eter takie farmazony a ja się potem zastanawiam jak głupia bo to moje pierwsze dziecko czy czegoś nie przeoczyłam...

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2021, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    Dzięki dziewczyny. Nie rozumiem czemu ludzie niepytani czy nieproszeni mówią w eter takie farmazony a ja się potem zastanawiam jak głupia bo to moje pierwsze dziecko czy czegoś nie przeoczyłam...

Tez tak mam zastanawiam sie nad wszystkim

• Ana__33 Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2021, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo, mówią, bo nie mają nic mądrego do powiedzenia. Przy pierwszym dziecku i tak jest ciągły stres, czy wszystko w porządku, wszystko jest dla nas nowe i tak naprawdę same się uczymy wszystkiego, ja na szczęście zawsze bylam hmm dość asertywna, więc się pilnują z takimi głupotami.

akilegna♥ lubi tę wiadomość

Starania od 2014
    Mój mały cud.

iv092n0ap1ckjnkp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2021, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki macie schemat na kąpiel wieczorem? mój młody je i śpi. Jak się obudzi to raczej od razu jest marudny i chce jesc, nie ma takiej chwili spokojnego czuwania. No i teraz tak- karmie go, idzie spać, około pół godziny przed spodziewaną pobudką sama go budzę i robię toaletę wieczorna z kąpielą. No ale budzoy przeze mnie też nie jest specjalnie zadowolony i płacze. Jak to u Was wygląda?

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2021, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    A jaki macie schemat na kąpiel wieczorem? mój młody je i śpi. Jak się obudzi to raczej od razu jest marudny i chce jesc, nie ma takiej chwili spokojnego czuwania. No i teraz tak- karmie go, idzie spać, około pół godziny przed spodziewaną pobudką sama go budzę i robię toaletę wieczorna z kąpielą. No ale budzoy przeze mnie też nie jest specjalnie zadowolony i płacze. Jak to u Was wygląda?
    Jak czuwa to ja kapie czy tam toaleta, bo nie kapie codziennie, tylko myje gazikiem z woda, myje dziasla, oczy, uszy karmienie i staramy sie by zasnela

Ula30 lubi tę wiadomość

• Aleczemutek Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2021, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, choć mało się udzielałam, to dobrze się Was czytało i czyta.
    Zostałam mamą Michasi w czwartek 29.07 o 17.40. Mała ma 3030g,54cm,10/10 i jest małym smoczusiem.

Ula30, medimind, jusci, Ana__33, olimama, martini92, Babcia, sandrina22, akilegna♥, Kama_86, vatolina, lysinka lubią tę wiadomość

• olimama Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleczemutek, gratulacje.

Kosmo, to normalne w lekkiej fazie snu. Wszystko co opisujesz jest charakterystyczne dla tego etapu. Odnośnie kąpieli, staram się to zrobić w spokojnym czasie czuwania, sle bywalo, ze wsadzilismy ja do wanny na spiocha i byla zadowolona. Nigdy gdy jest glodna lub zmęczona.Wtedy lepiej odpuścić.

Ja kapie w mleku lub krochmalu.

Ina, fakt, że zejście z mm jest cięższe, ale zaufaj swojej intuicji. Cały czas jesteś na początku drogi, więc dziecko wysle sygnał ile mu na ten moment potrzeba i piersi to zrealizują. Sugeruj się mokrymi pieluszkami. Za kilka tygodni przy kp kupka i tak zacznie znikać na kilka dni.

Spacerujemy codziennie, ostatnio podjezdzamy na wieksze place zabaw żeby i starszak mógł się wyszalec. A jutro planujemy pierwsza wycieczkę z obiadem w terenie. Ciekawe, czy wypali.

akilegna♥ lubi tę wiadomość

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • olimama Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straw, właśnie tak jest, czasami maluch bardziej potrzebuje bliskosci, zeby poczuc sie bezpiecznie niz tego jedzenia. Ból jesli jest na poczatku i mija po chwili karmienia jest normalny na poczatku. Jedyne co mozesz zrobic to pilnowac zeby dziecko głęboko chwytalo i smarować brodawke, z czasem minie. Ja już od pewnego czasu nie mam dyskomfortu nawet na poczatku.
    A pisalas jeszcze o przytrzymaniu glowki, nie blokuj jej przy karmieniu. Musi mieć swobode odchylenia do tylu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2021, 22:22

Straw lubi tę wiadomość

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
‹‹ 439 440 441 442 443 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ