X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama_86 wrote:
    Kosmo, ja ogólnie bardziej słucham fizjoterapeutów niż ortopedów. Często mają sprzeczne opinię, ale fizjo patrzy na rozwój bardziej całościowo, a ortopeda tylko na wąski wycinek. Kiedyś niemal wszystkie dzieci miały zalecenie szerokiego pieluchowania.
    Teraz ortopeda zalecił przypinanie rękawa do body, żeby usztywnić rękę Józia, a w poradni fizjoterapii dostał ćwiczenia, które w polegają na uciskaniu nerwy, żeby wywołać machanie rączką.
    No właśnie bo też zaczęłam czytać różne fora i też piszą że już się odchodzi od szerokiego pieluchowania i większość dzieci fizjologicznie sobie radzi z takim przykurczem z czasem a tu już mnie dzisiaj kobieta postraszyła rehabilitacją 🤯 Bo spytałam czy przy takim ćwiczeniu się to poprawi, jakie są szanse a ona że to zależy jak sobie wezmę do serca polecenie ćwiczenia z córką 😐🥴 I gadaj tu z takimi lekarzami, komentarze jakbym 16lat miała i by mi łaskę robila tym badaniem 🤦‍♀️

Natka95 lubi tę wiadomość

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a wiem że tu ostatnio pisaliście o spiworkach do spania. Powiedzcie mi bo chce kupić młodej taki na teraz i na zimę do drzemek w dzień kiedy jej nie krępuje rąk, a kto wie może niedługo już w nocy też nie będzie trzeba tulika ile tog powinnam kupić? Nie znam się na tym? Zakładając że jak się zaczyna sezon na grzanie to mamy w mieszkaniu te 20-21 stopni (obecnie 23 bez grzania). W sypialni ciut chłodniej bo tam kaloryfer jest zazwyczaj zakręcony ale nie mniej niż 18stopni

klz9mg7yyp19n25l.png
  • olimama Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi, myślę, że nie przyzwyczai się do noszenia. Teraz to jedyne co jej pomaga i czuje się bezpieczna. A jak dziecko starsze to i łatwiej je czymś zająć i zainteresować. A później kolejny problem jak zacznie się przemieszczac i znów nic nie zrobimy, bo bedziemy ganiac za gadami. Ja już mam przed oczami wizję wyciągania lego z buzi. 😖

Kosmo, ja bym w Twoim przypadku wziela 2,5 tog. W sypialni na zimę z pajacem, a jak będzie cieplej to najwyżej samo body. Ja ma 1 tog i teraz wydaje mi się optymalny z pajacem bez stop.

Kosmo lubi tę wiadomość

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • LENi Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś

0.2 Tog - upalne lato - wykonany z jednej warstwy materiału, bez wypełnienia, przeznaczony na gorące letnie noce i temperatury w pomieszczeniu w zakresie 24-27 i powyżej °C

0.5 Tog - upalne lato - wykonany z jednej warstwy materiału, bez wypełnienia, przeznaczony na gorące letnie noce i temperatury w pomieszczeniu w zakresie 21-27 °C

1.0 Tog - całoroczny light - wykonany z dwóch warstw materiału z lekkim wypełnieniem, przeznaczony do temperatury pokojowej w zakresie 18-24 °C

2.5 Tog - całoroczny - wykonany z dwóch warstw materiału z ciepłym wypełnieniem, przeznaczony do całorocznego użytkowania i temperatury pokojowej w zakresie 15-21 °C

3.5 Tog - zimowy - wykonany z dwóch warstw materiału z bardzo ciepłym wypełnieniem, przeznaczony do temperatury pokojowej poniżej 18 °C

Straw, Kosmo, olimama lubią tę wiadomość

l22ndf9helggnp3z.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olimama oby! dzięki! Dziś zdążyłam zrobić córce śniadanie gdy się darła, ubrać się gdy się darła haha, miałam w planach przygotować biurko
    i rzeczy do szkoly a zdążyłam podczas drzemki tylko natemperowac kredki 😅

l22ndf9helggnp3z.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daliście mi do myślenia z tym odchylaniem i noszeniem na fasolkę, bo mojej nie bardzo da się tak ułożyć. Ona się prostuje i odgina na siłę. Ułożenie odwrotnie nie bardzo daje radę bo się spina i ma nerwy

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze wczoraj wysypki na klatce i brzuszku dostała. Zastanawiam się czy nie od mleka, bo nic innego w sumie się nie zmieniło 😒

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Spróbuj kupic ta poduszke profilująca, u mnie mega poprawa, teraz juz w obie strony glowe daje jak spi, a stosujemy dopiero tydzien z hakiem
    Serio? Myślałam, że ona służy tylko do korygowania jak jest już głowa spłaszczona z jednej strony (poprzez to, że głowa jest ułożona na wprost). A ona też sprawia, że dzieciaczek zaczyna w obie strony główkę obracać? Jak ja stosujesz? Na noc, ja dzień? Ile godzin?

Straw lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Brala ktoras z Was tabletki antykoncepcyjne Limetic?
    Ja zaczynam zaraz brać. Mam receptę do wykupienia

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olimama, Leni dziękuję 😊

olimama lubi tę wiadomość

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 a ile dzieciaczek Twój ma?

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Serio? Myślałam, że ona służy tylko do korygowania jak jest już głowa spłaszczona z jednej strony (poprzez to, że głowa jest ułożona na wprost). A ona też sprawia, że dzieciaczek zaczyna w obie strony główkę obracać? Jak ja stosujesz? Na noc, ja dzień? Ile godzin?

zauwazylam, ze jak ja poloze teraz bez to zmienia pozycje tzn strone glowy, a i w poduszce zmieniac zaczyna. ja caly czas i w dzien i w noc.

Ula30 lubi tę wiadomość

• ina-1409 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siedze i czekam, aż mi się dziecko obudzi. Chciałam iść na spacer, bo akurat nie pada a ona spi. Dzisij tylko budzi się na jedzenie i spi dalej. Miał krótka chwile aktywności tylko na macie i poranna toaletę. Zdarzyłam zmienić pościel, poodkurzać, umyć podłogi, zrobić obiad o nawet zjeść ciepły. Ale żeby nie byłam tak pieknie wczoraj miała tylko jedna drzemkę- dłuższa wprawdzie, ale zanim zasnęła a była 14:30 to mnie uleczyła strasznie, bo tylko by wisiała na cycku. W końcu dałam butle, bo już mnie bolało wszystko. Jak się obudziła to tez nie było lepiej. Mielismy pójść do teściowej chociaż na chwile, ale nie było jak.
    Moje dziecko ma dwa oblicza. Nigdy nie wiadomo, na które się danego dnia trafi. Ciekawe czy w nocy będzie spała tak ładnie czy to już za dużo szczęścia.

Moja nadal się nie budzi przy głośniejszych dźwiękach, ale musi zasnąć głęboko. Dzisij odkurzam normalnie.

Tez szukam czegoś do fotelika. Mam kilka kombinezonów w różnych rozmiarach wiec myśle, ze jesień i zimę przechodzimy, ale nie wiem co do fotelika. Podoba mi się kilka, ale cena dość wysoka i siedze i myśle 🙃

17u9df9hmomyrllt.png
    01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
    29.10.20. FET
    20.01.20. ET 💔(10tc)
    15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
    Gameta Gdynia
    07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka miała tendencje do trzymania głowy tylko po jednej stronie (prawej). Na każdym kroku ktoś zwracał nam na to uwagę. Jedna lekarka straszyła nas nawet kręczem szyi czy jakoś tak. No nie powiem stresowało mnie to bardzo, bo pomimo usilnych prób nic nie pomagało i Łucja uparcie kładła głowe tylko na prawa strone. Zresztą poruszałam tutaj ten temat. Na chwilę obecną( mała ma 8 tygodni i 3 dni) problemu już nie ma, z chwilą kiedy zaczęła się uśmiechać i rozglądać problem ustąpił

• olimama Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi wrote:
    0.2 Tog - upalne lato - wykonany z jednej warstwy materiału, bez wypełnienia, przeznaczony na gorące letnie noce i temperatury w pomieszczeniu w zakresie 24-27 i powyżej °C

0.5 Tog - upalne lato - wykonany z jednej warstwy materiału, bez wypełnienia, przeznaczony na gorące letnie noce i temperatury w pomieszczeniu w zakresie 21-27 °C

1.0 Tog - całoroczny light - wykonany z dwóch warstw materiału z lekkim wypełnieniem, przeznaczony do temperatury pokojowej w zakresie 18-24 °C

2.5 Tog - całoroczny - wykonany z dwóch warstw materiału z ciepłym wypełnieniem, przeznaczony do całorocznego użytkowania i temperatury pokojowej w zakresie 15-21 °C

3.5 Tog - zimowy - wykonany z dwóch warstw materiału z bardzo ciepłym wypełnieniem, przeznaczony do temperatury pokojowej poniżej 18 °C
    Mój 1tog nie ma wypelnienia, tylko 2 warstwy grubszej bawelny. 🤔 Ale przy 21-22 stopniach jest ok.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • olimama Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi wrote:
    Olimama oby! dzięki! Dziś zdążyłam zrobić córce śniadanie gdy się darła, ubrać się gdy się darła haha, miałam w planach przygotować biurko
    i rzeczy do szkoly a zdążyłam podczas drzemki tylko natemperowac kredki 😅
    Dobrze, że pierwszy tydzień szkoły jest luźny, może do tego czasu młodsza będzie już odkladalna.

LENi lubi tę wiadomość

qdkkroeq0u8d5vnj.png

• olimama Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ina, moja przy odkurzaniu jak w hipnozie, a jak śpi to nawet nie drgnie. 😅

Angiee, jest tak jak piszesz dzieci lubią sobie jedna stronę upodobac bardziej, zwykle wlasnie prawa. A z momentem jak stają się bardziej ogarnięte to układają się już równomiernie. Więc jeśli nie ma odksztalconej główki to starć się w miarę mozliwosci ukladac na drugą, ale nic na siłę.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

• Natka95 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika, mój też się tak odginal od początku praktycznie, teraz już stabilniej zaczyna głowę trzymać, ale dalej zdarza mu się szarpać do tyłu. Niestety, ale pionowa pozycja to jego ulubiona, na fasolke z nim ciężko.

Kosmo,Ty planujesz całkiem przejść na mm? Ja niby bym chciała, ale nie umiem... Jakąś mam chorą głowę. Boję się że sobie nie poradzę chociażby z uspokojeniem małego jak odstawie cyca.. teraz jest lekiem na całe zło, nie tylko jak głodny. Właściwe mamla cały czas jak nie śpi.. zastanawiam się jakby to było na mm. Teraz podaję jedną butlę średnio na dobę i mały ma problem z brzuszkiem, pręży się aż czerwony i potem idą bąki. Nie wiem czy to może być od mleka, skoro podaję go w takiej ilości, czy może od mojego, że coś zjadłam znów.. jeszcze ten śluz w kupie. Przy mieszanym karmieniu będzie ciężko znaleźć przyczynę..

Generalnie boję się że im dłużej będę karmic, tym ciężej będzie mi odstawić, a w sumie dłużej niż pół roku nie planowałam karmić, potem chciałam to skrócić do 3 msc i nie umiem jak przychodzi co do czego...🤦🤦

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angiee wrote:
    Ula30 a ile dzieciaczek Twój ma?
    5 tygodni i 3 dni

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angiee wrote:
    Moja córka miała tendencje do trzymania głowy tylko po jednej stronie (prawej). Na każdym kroku ktoś zwracał nam na to uwagę. Jedna lekarka straszyła nas nawet kręczem szyi czy jakoś tak. No nie powiem stresowało mnie to bardzo, bo pomimo usilnych prób nic nie pomagało i Łucja uparcie kładła głowe tylko na prawa strone. Zresztą poruszałam tutaj ten temat. Na chwilę obecną( mała ma 8 tygodni i 3 dni) problemu już nie ma, z chwilą kiedy zaczęła się uśmiechać i rozglądać problem ustąpił
    Też dziewczyny tu pisaly, że jak maluch się zrobi bardziej kontaktowy to to zniknie i na to liczę ale wiadomo, człowiek się ciągle zastanawia

‹‹ 493 494 495 496 497 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ