Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyu nas dziś kończymy 8tydzien. chyba mieliśmy drugi skok w poprzednim. młody był mało odkładalny i bardzo strachliwy i płaczliwy jak nie on. jakieś głośne dźwięki zaczęły go przestraszac, nawet jego głośne pierdki i w ryk od razu. albo jadł i nagle przestawał ssać i w histerie. ale widziałam tez ze w tym tygodniu odkrywa swoje zabawki i zaczyna się nimi interesować i ze chyba powoli ogarnia ze ma łapki i nóżki.
a dzisiaj rano biorę go do odbicia i chce położyć na ramieniu a on „stał” jak żołnierz sztywny kręgosłup, wyprostowany idealnie, głowa prosto i mocno trzymana dluuugie kilkanaście sekund ew na boki się rozglądał.
olimama, Kosmo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnydziewczyny co sądzicie o czymś takim ?
wydaje mi się fajne ale nie wiem może na co zwrócić uwagę.. mysle czy nie za mały bo młody już powoli wyrasta z ubranek 62.
https://enanoshop.com/Zaffiro-Spiworek-5w1-spiwor-do-wozka-i-fotelika-velvet-grey-mint-leaves-p5017/?ref=Google+Merchant+Center&gclid=EAIaIQobChMIuMOmk6TY8gIVweR3Ch0elArFEAQYBSABEgI1NvD_BwEWiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2021, 10:09
-
gf95 wrote:Brala ktoras z Was tabletki antykoncepcyjne Limetic?
Teraz mi przepisał inne, z innym składnikiem, jakieś nowsze, ale nie pamiętam nazwy🙄Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
PAI-1 homo, mthfr hetero
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnymaferka wrote:Moja też się tak potrafi wyginac, i do tego strasznie się pręży i wygina jak ja nosimy na leżąco, ale ona jest wyprostowana na rękach i głowę do tyłu wygina mało mi z rąk nie wypadnie,mam wrażenie że jej nie wygodnie może to o to chodzi, muszę spróbować nosić ja jak fasolkę.
No własnie nam fizjoteraputka pokazywała różnice jak na fasolke w ramionach, to mała była wyluzowana a jak tylko pionowo to zaraz spięta cała i no jest duża poprawa, teraz co prawda zaczęła się dużo rozglądać i trochę przez to się wygina, ale wcześniej się wyginała w C normalnie -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCzy wasze dzieci też są takie wrażliwe na każdy dźwięk jak śpią? Moją Łucje potrafi obudzić nawet jak głośniej przełkne przy niej śline 🙄 i tu powstaje błędne koło, bo nic nie moge przez to w domu robić jak śpi, bo zaraz się obudzi, muszę wręcz na palach chodzić po mieszkaniu...a wiadomo jak nie śpi, to też nic nie zrobie 🤯
-
shooa wrote:dziewczyny co sądzicie o czymś takim ?
wydaje mi się fajne ale nie wiem może na co zwrócić uwagę.. mysle czy nie za mały bo młody już powoli wyrasta z ubranek 62.
https://enanoshop.com/Zaffiro-Spiworek-5w1-spiwor-do-wozka-i-fotelika-velvet-grey-mint-leaves-p5017/?ref=Google+Merchant+Center&gclid=EAIaIQobChMIuMOmk6TY8gIVweR3Ch0elArFEAQYBSABEgI1NvD_BwE
Co do noszenia pionowo, moja już w ogóle nie chce być noszona ja fasolkę 🤦♀️ Już tylko oglądanie świata, bo oglądanie lamp na suficie już jest za nudne. Ale polubiła też leżenie na brzuchu, już ją interesują karty kontrastowe jak jej układam przed nią i radzi sobie żeby na chwilkę podnieść głowę i spojrzeć albo przekręcić na drugą stronę i jak jest noszona to tak samo. Oczywiście asekuruje główkę ale potrafi już kilka sekund sztywno ja trzymać. Ale jeszcze niedawno wyginała się i dziobała mnie głowa
A tak w ogóle mieliśmy super noc. Pierwsza drzemka 5h 🙆 Potem 2h X2 ale młoda trochę stekala bo wczoraj przez cały dzień nie było kupy. W końcu nad ranem wystekala i znów pospała 2h. I ta kupka odkąd daje delicol jest trochę ciemniejsza ale konsystencja jest ok, jest trochę grudek. Trochę mnie zastanawia ten kolor. Przedwczoraj zrobiła musztardowa a dzisiaj taka ciemna, brazowa a pieluchę zmienialysny zaraz po zrobieniu 🤷🏻♀️
No i miałyśmy dzisiaj USG bioderek i jest ok ale podobno ma przykurcz jednej nóżki 🤷🏻♀️ Że niby po tej stronie która sobie upodobała (mimo że przecież fizjo mówiła że to normalne na tym etapie i nie widzi powodu do zmartwień). Mamy mieć kontrolę za 6tyg i mamy z nią ćwiczyć przy zmianie pieluchy rozszerzać te nóżki jak na żabkę, nosić też szeroko na żabę nogi i żeby dużo na brzuchu tak leżała - tylko że u nas młoda na brzuchu jak ćwiczy to kopie i odpycha się tymi nogami 🤷🏻♀️ generalnie pani doktor nie była zbyt miła i rozmowna ale nie powstrzymała się od komentarza jak spytała o powód CC a ja powiedzialam że mam oficjalnie wpisana tokofobie 😑shooa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAngiee wrote:Straw cóż za zbieg okoliczności 🙈 jedyne czego się boję,że będzię za mała
Wzięłam rozmiar 68, mam nadzieję, że będzie dobra przez całą jesień. Chociaż jakąś dużą głowę ma to moje dziecię😅
U nas z tymi dźwiękami to baaardzo różnie. Na zewnątrz przejeżdzający traktor albo koparka jej nie obudzą, czasem jak zaciągnę hamulec w wózku to się wystraszy, a czasem coś się głośniej odłoży w kuchni i oczy otwarte. -
Angiee wrote:Czy wasze dzieci też są takie wrażliwe na każdy dźwięk jak śpią? Moją Łucje potrafi obudzić nawet jak głośniej przełkne przy niej śline 🙄 i tu powstaje błędne koło, bo nic nie moge przez to w domu robić jak śpi, bo zaraz się obudzi, muszę wręcz na palach chodzić po mieszkaniu...a wiadomo jak nie śpi, to też nic nie zrobie 🤯
Olimama - dzięki za pomoc w zrozumieniu mojego ciężkiego egzemplarzu :p
Zazdroszxze tego że można coś zrobić, że dziecko leży spokojnie i że nawet SAMO ZAŚNIE
Już mi każdy mpiw- daj mm będzie spokojniejsza, będzie lepiej spała, butla i spokój. drażnią mnie te teksty. Ale już sama nie wiem.. .Bo czemu co chwilę by jadła? Już powinna się najadac na dłużej nie?
Te noce jakoś przeżyję skoro to skok i później się poprawi ale w ciągu dnia to potrzebuje coś zrobić, zająć się starszą, obiad zrobić, Cokolwiek... A tu młoda ciągle na mnie.. Bo inaczej ryk. Nie przyzwyczai się jak będę ją ciągle trzymała i nosiła? -
nick nieaktualnyLeni u mnie z karmieniem jest to samo, a nasze dzieci w tym samym wieku. O ile w nocy ładnie zasypia, po odłożenie do dostawki się nie wybudza i pobudka co 3h, tak w dzień to jest non stop na mnie. Nie dość, że raczej nie ma długich drzemek, tylko tak 30min-1h, to jeszcze najlepiej na mnie. No i je bardzo często. I też się obawiam, żeby to już tak nie zostało na amen.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2021, 11:01
-
Straw wrote:Wzięłam rozmiar 68, mam nadzieję, że będzie dobra przez całą jesień. Chociaż jakąś dużą głowę ma to moje dziecię😅
U nas z tymi dźwiękami to baaardzo różnie. Na zewnątrz przejeżdzający traktor albo koparka jej nie obudzą, czasem jak zaciągnę hamulec w wózku to się wystraszy, a czasem coś się głośniej odłoży w kuchni i oczy otwarte.
Co fajnego kupiłyście :p pochwalcie się bo chyba przegapiłam :p -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyshooa wrote:ja biorę od 3tyg po porodzie.
I dobrze reagujesz? Ja biore od 13 sierpnia i wczoraj mialam lekkie brunatne plamienie a dzis juz zywa krew. Zastanawiam sie zatem czy jest sens implanti z tym samym skladnikiem, czy isc we wkladke. Myslisz, ze rodzinny moze mi przepisac inne tabsy? Bo dopiero 15.09 ginekolog -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyStraw wrote:Wzięłam rozmiar 68, mam nadzieję, że będzie dobra przez całą jesień. Chociaż jakąś dużą głowę ma to moje dziecię😅
U nas z tymi dźwiękami to baaardzo różnie. Na zewnątrz przejeżdzający traktor albo koparka jej nie obudzą, czasem jak zaciągnę hamulec w wózku to się wystraszy, a czasem coś się głośniej odłoży w kuchni i oczy otwarte.
Ja też 68, ale w 51015 te rozmiary chyba nieco większe wypadają -
LENi wrote:Mam tak samo... Już ja zanoszę do sypialni, ale i tak śpi krótko i budzi się z rykiem i zaraz chce cycka. Nic. Tylko je,co godzinę by chciała :%
Olimama - dzięki za pomoc w zrozumieniu mojego ciężkiego egzemplarzu :p
Zazdroszxze tego że można coś zrobić, że dziecko leży spokojnie i że nawet SAMO ZAŚNIE
Już mi każdy mpiw- daj mm będzie spokojniejsza, będzie lepiej spała, butla i spokój. drażnią mnie te teksty. Ale już sama nie wiem.. .Bo czemu co chwilę by jadła? Już powinna się najadac na dłużej nie?
Te noce jakoś przeżyję skoro to skok i później się poprawi ale w ciągu dnia to potrzebuje coś zrobić, zająć się starszą, obiad zrobić, Cokolwiek... A tu młoda ciągle na mnie.. Bo inaczej ryk. Nie przyzwyczai się jak będę ją ciągle trzymała i nosiła?olimama lubi tę wiadomość
-
Kosmo, ja ogólnie bardziej słucham fizjoterapeutów niż ortopedów. Często mają sprzeczne opinię, ale fizjo patrzy na rozwój bardziej całościowo, a ortopeda tylko na wąski wycinek. Kiedyś niemal wszystkie dzieci miały zalecenie szerokiego pieluchowania.
Teraz ortopeda zalecił przypinanie rękawa do body, żeby usztywnić rękę Józia, a w poradni fizjoterapii dostał ćwiczenia, które w polegają na uciskaniu nerwy, żeby wywołać machanie rączką. -
Kosmo, tez mam do wózka cottonmoose (wersję 0-36),ale to już na typowo zimną porę, na jesien będę stosowac albo ten otulacz z fotelika albo misiowy kombinezon (kupilam na vinted, taki na 2 zamki, zeby łatwo ulokować w nim mała) albo ciepłą bluzkę i kocyk merino.
Shooa, ten spiworek ma taki wymiar jak gondola? To pewnie się zmiesci dzieci i tak śpią na zabke. Do fotelika tez bedzie ok, ale jak sie wpasuje w spacerowke, trudno powiedziec, najwyzej założysz kurteczke, a otulacz na nóżki.
Angiee, moja jest przyzwyczajona do krzykow i rzucania zabawkami przez syna, do szczekają psa tez. Ale jak jest w łagodnym śnie to potrafi ja wybudzic zamykanie szuflady, czy SMS. Ostatnio kichlam przy niej jak zasypiala to tak się wystraszyla i wpadła w placz, że miałam ciężko wyciszyć. 🙈