X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas dziś kończymy 8tydzien. chyba mieliśmy drugi skok w poprzednim. młody był mało odkładalny i bardzo strachliwy i płaczliwy jak nie on. jakieś głośne dźwięki zaczęły go przestraszac, nawet jego głośne pierdki i w ryk od razu. albo jadł i nagle przestawał ssać i w histerie. ale widziałam tez ze w tym tygodniu odkrywa swoje zabawki i zaczyna się nimi interesować i ze chyba powoli ogarnia ze ma łapki i nóżki.
    a dzisiaj rano biorę go do odbicia i chce położyć na ramieniu a on „stał” jak żołnierz ;) sztywny kręgosłup, wyprostowany idealnie, głowa prosto i mocno trzymana dluuugie kilkanaście sekund ew na boki się rozglądał.

olimama, Kosmo lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny co sądzicie o czymś takim ?
    wydaje mi się fajne ale nie wiem może na co zwrócić uwagę.. mysle czy nie za mały bo młody już powoli wyrasta z ubranek 62.
    https://enanoshop.com/Zaffiro-Spiworek-5w1-spiwor-do-wozka-i-fotelika-velvet-grey-mint-leaves-p5017/?ref=Google+Merchant+Center&gclid=EAIaIQobChMIuMOmk6TY8gIVweR3Ch0elArFEAQYBSABEgI1NvD_BwE

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2021, 10:09

• jusci Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Brala ktoras z Was tabletki antykoncepcyjne Limetic?
    Ja brałam po pierwszej ciąży, ale mi nie pasowały.. Troszkę nadtoj usiadł... Płakałam o głupoty...
    Teraz mi przepisał inne, z innym składnikiem, jakieś nowsze, ale nie pamiętam nazwy🙄

Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
    PAI-1 homo, mthfr hetero
    f2wl20mmcvxm5eim.png
    ex2bpiqvl3ojtl60.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straw cóż za zbieg okoliczności 🙈 jedyne czego się boję,że będzię za mała

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maferka wrote:
    Moja też się tak potrafi wyginac, i do tego strasznie się pręży i wygina jak ja nosimy na leżąco, ale ona jest wyprostowana na rękach i głowę do tyłu wygina mało mi z rąk nie wypadnie,mam wrażenie że jej nie wygodnie może to o to chodzi, muszę spróbować nosić ja jak fasolkę.

No własnie nam fizjoteraputka pokazywała różnice jak na fasolke w ramionach, to mała była wyluzowana a jak tylko pionowo to zaraz spięta cała i no jest duża poprawa, teraz co prawda zaczęła się dużo rozglądać i trochę przez to się wygina, ale wcześniej się wyginała w C normalnie

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maferka pewnie na youtubie jest jakiś filmik jak wgl podonosić dziecko, bo to też trochę czarna magia jest 🙄

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wasze dzieci też są takie wrażliwe na każdy dźwięk jak śpią? Moją Łucje potrafi obudzić nawet jak głośniej przełkne przy niej śline 🙄 i tu powstaje błędne koło, bo nic nie moge przez to w domu robić jak śpi, bo zaraz się obudzi, muszę wręcz na palach chodzić po mieszkaniu...a wiadomo jak nie śpi, to też nic nie zrobie 🤯

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    dziewczyny co sądzicie o czymś takim ?
    wydaje mi się fajne ale nie wiem może na co zwrócić uwagę.. mysle czy nie za mały bo młody już powoli wyrasta z ubranek 62.
    https://enanoshop.com/Zaffiro-Spiworek-5w1-spiwor-do-wozka-i-fotelika-velvet-grey-mint-leaves-p5017/?ref=Google+Merchant+Center&gclid=EAIaIQobChMIuMOmk6TY8gIVweR3Ch0elArFEAQYBSABEgI1NvD_BwE
    Fajne ale wydaje mi się to być właśnie na chwilkę tylko. No i jak do gondoli to tak samo byś musiała ta osłonkę zapinać bo ten śpiworek zmoknie jak będzie padało. Nie wiem jaki masz fotelik do auta, bo my np mamy 5punktowe pasy a w tym śpiworku są otwory na 3. Pytanie czy korzystalabys w foteliku czy tylko w domu do spania? Ja na jesień i zimę do wózka zamówiłam śpiwór z cottonmoose, do fotelika wydaje mi się być za gruby bo auta trzymamy w garażu więc zawsze jest nagrzane a na spacery chodzimy codziennie niezależnie od pogody więc zależało mi żeby nie musieć dopinać tej osłonki wierzchniej do gondoli (muszę zejść z młodą na dół po schodach na zewnątrz, nie mamy wejścia do garażu z mieszkania a wózek w garażu więc za dużo rzeczy do zabrania by było), im mniej roboty przy pakowaniu jej na spacer tym lepiej. No i plus że jest mega ciepły (przynajmniej takie s opinie) więc nie będę musiała jej pakować w kombinezony itd. Do fotelika szukam właśnie samego otulaczka nic specjalnego. No pytanie do czego ma Wam się przydać 🤷🏻‍♀️

Co do noszenia pionowo, moja już w ogóle nie chce być noszona ja fasolkę 🤦‍♀️ Już tylko oglądanie świata, bo oglądanie lamp na suficie już jest za nudne. Ale polubiła też leżenie na brzuchu, już ją interesują karty kontrastowe jak jej układam przed nią i radzi sobie żeby na chwilkę podnieść głowę i spojrzeć albo przekręcić na drugą stronę i jak jest noszona to tak samo. Oczywiście asekuruje główkę ale potrafi już kilka sekund sztywno ja trzymać. Ale jeszcze niedawno wyginała się i dziobała mnie głowa

A tak w ogóle mieliśmy super noc. Pierwsza drzemka 5h 🙆 Potem 2h X2 ale młoda trochę stekala bo wczoraj przez cały dzień nie było kupy. W końcu nad ranem wystekala i znów pospała 2h. I ta kupka odkąd daje delicol jest trochę ciemniejsza ale konsystencja jest ok, jest trochę grudek. Trochę mnie zastanawia ten kolor. Przedwczoraj zrobiła musztardowa a dzisiaj taka ciemna, brazowa a pieluchę zmienialysny zaraz po zrobieniu 🤷🏻‍♀️

No i miałyśmy dzisiaj USG bioderek i jest ok ale podobno ma przykurcz jednej nóżki 🤷🏻‍♀️ Że niby po tej stronie która sobie upodobała (mimo że przecież fizjo mówiła że to normalne na tym etapie i nie widzi powodu do zmartwień). Mamy mieć kontrolę za 6tyg i mamy z nią ćwiczyć przy zmianie pieluchy rozszerzać te nóżki jak na żabkę, nosić też szeroko na żabę nogi i żeby dużo na brzuchu tak leżała - tylko że u nas młoda na brzuchu jak ćwiczy to kopie i odpycha się tymi nogami 🤷🏻‍♀️ generalnie pani doktor nie była zbyt miła i rozmowna ale nie powstrzymała się od komentarza jak spytała o powód CC a ja powiedzialam że mam oficjalnie wpisana tokofobie 😑

shooa lubi tę wiadomość

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angiee wrote:
    Straw cóż za zbieg okoliczności 🙈 jedyne czego się boję,że będzię za mała

Wzięłam rozmiar 68, mam nadzieję, że będzie dobra przez całą jesień. Chociaż jakąś dużą głowę ma to moje dziecię😅

U nas z tymi dźwiękami to baaardzo różnie. Na zewnątrz przejeżdzający traktor albo koparka jej nie obudzą, czasem jak zaciągnę hamulec w wózku to się wystraszy, a czasem coś się głośniej odłoży w kuchni i oczy otwarte.

• LENi Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angiee wrote:
    Czy wasze dzieci też są takie wrażliwe na każdy dźwięk jak śpią? Moją Łucje potrafi obudzić nawet jak głośniej przełkne przy niej śline 🙄 i tu powstaje błędne koło, bo nic nie moge przez to w domu robić jak śpi, bo zaraz się obudzi, muszę wręcz na palach chodzić po mieszkaniu...a wiadomo jak nie śpi, to też nic nie zrobie 🤯
    Mam tak samo... Już ja zanoszę do sypialni, ale i tak śpi krótko i budzi się z rykiem i zaraz chce cycka. Nic. Tylko je,co godzinę by chciała :%

Olimama - dzięki za pomoc w zrozumieniu mojego ciężkiego egzemplarzu :p
    Zazdroszxze tego że można coś zrobić, że dziecko leży spokojnie i że nawet SAMO ZAŚNIE :P

Już mi każdy mpiw- daj mm będzie spokojniejsza, będzie lepiej spała, butla i spokój. :/ drażnią mnie te teksty. Ale już sama nie wiem.. .Bo czemu co chwilę by jadła? Już powinna się najadac na dłużej nie?
    Te noce jakoś przeżyję skoro to skok i później się poprawi ale w ciągu dnia to potrzebuje coś zrobić, zająć się starszą, obiad zrobić, Cokolwiek... A tu młoda ciągle na mnie.. Bo inaczej ryk. Nie przyzwyczai się jak będę ją ciągle trzymała i nosiła?

l22ndf9helggnp3z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leni u mnie z karmieniem jest to samo, a nasze dzieci w tym samym wieku. O ile w nocy ładnie zasypia, po odłożenie do dostawki się nie wybudza i pobudka co 3h, tak w dzień to jest non stop na mnie. Nie dość, że raczej nie ma długich drzemek, tylko tak 30min-1h, to jeszcze najlepiej na mnie. No i je bardzo często. I też się obawiam, żeby to już tak nie zostało na amen.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2021, 11:01

• LENi Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straw wrote:
    Wzięłam rozmiar 68, mam nadzieję, że będzie dobra przez całą jesień. Chociaż jakąś dużą głowę ma to moje dziecię😅

U nas z tymi dźwiękami to baaardzo różnie. Na zewnątrz przejeżdzający traktor albo koparka jej nie obudzą, czasem jak zaciągnę hamulec w wózku to się wystraszy, a czasem coś się głośniej odłoży w kuchni i oczy otwarte.

Co fajnego kupiłyście :p pochwalcie się :) bo chyba przegapiłam :p

l22ndf9helggnp3z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.51015kids.eu/czapka-niemowleca-wiazana-5x40a9?cid=km0001&gclid=EAIaIQobChMItLaZrZHW8gIVHYODBx2EvwRHEAQYCCABEgL-vPD_BwE

Czapę dla naszych antyczapkowych dzieci😅

LENi lubi tę wiadomość

• maferka Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja na razie wybudza tylko starsza siostra jak wrzasnie nagle to mała aż podskoczy, a tak to staram się robić wszystko normalnie żeby się nie przyzwyczajał do ciszy

l22nmg7y9ifd1d1g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    ja :) biorę od 3tyg po porodzie.

I dobrze reagujesz? Ja biore od 13 sierpnia i wczoraj mialam lekkie brunatne plamienie a dzis juz zywa krew. Zastanawiam sie zatem czy jest sens implanti z tym samym skladnikiem, czy isc we wkladke. Myslisz, ze rodzinny moze mi przepisac inne tabsy? Bo dopiero 15.09 ginekolog

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z karmieniem w dzień też za wesoło nie jest, w nocy różnie czasami je 4-5 razy, a czasami 2. No a w dzień to co chwilę jest przy cycku, no i uznaje zasade, że po każdej drzemce trzeba jeść...nawet po tej, która trwała 5 min także no 🙈

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straw wrote:

Ja też 68, ale w 51015 te rozmiary chyba nieco większe wypadają

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi wrote:
    Mam tak samo... Już ja zanoszę do sypialni, ale i tak śpi krótko i budzi się z rykiem i zaraz chce cycka. Nic. Tylko je,co godzinę by chciała :%

Olimama - dzięki za pomoc w zrozumieniu mojego ciężkiego egzemplarzu :p
    Zazdroszxze tego że można coś zrobić, że dziecko leży spokojnie i że nawet SAMO ZAŚNIE :P

Już mi każdy mpiw- daj mm będzie spokojniejsza, będzie lepiej spała, butla i spokój. :/ drażnią mnie te teksty. Ale już sama nie wiem.. .Bo czemu co chwilę by jadła? Już powinna się najadac na dłużej nie?
    Te noce jakoś przeżyję skoro to skok i później się poprawi ale w ciągu dnia to potrzebuje coś zrobić, zająć się starszą, obiad zrobić, Cokolwiek... A tu młoda ciągle na mnie.. Bo inaczej ryk. Nie przyzwyczai się jak będę ją ciągle trzymała i nosiła?
    Leni u nas to gadanie o mm się nie sprawdza. Teraz co prawda daje jej 2-3 razy dziennie bardziej lekkostrawne mleko typowo na problemy brzuszkowe ale wcześniej dawałam zwykły nan i jak się często budziła tak na mm to samo. Chyba po prostu niektóre tak mają, że są szybciej wyspane albo potrzebuja sobie posmoczkować. Moja też dalej by najchętniej wisiała na cycu, ale teraz wygląda to tak że jak weźmie to je i najada się szybko tak w 15min i często już potem nie chce i odpycha i zasypia. Ale w dzień to ma z tego drzemkę 30min po której znowu by chciała. I znowu je chwilę i już nie chce no i jak ma dobry humor to jest wtedy jakąś aktywność a jak nie ma to trzeba kombinować 😉 No generalnie najlepiej żeby cyc był wiecznie na wierzchu. Co do dźwięków to też zależy, nieraz jej remont u sąsiada nie wybudza a napieprza mocno a nieraz uderzę widelcem o talerz i już oczy jak 5zl. Teraz jak już sobie parę minut radzi sama to korzystam i na raty coś robię, a to zmywarkę rozładuje a to pralkę itd. Ale posiłki dalej przygotowuje jak wraca mąż wieczorem i rano przed jego pracą żeby potem tylko odgrzac. Wierzę że u Ciebie też się tak nagle poprawi jak u nas 🤞 U nas to się chyba zbiegło w czasie i skok się skończył i chyba coś co działa na brzuszek w końcu odkryliśmy 😉

olimama lubi tę wiadomość

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo, ja ogólnie bardziej słucham fizjoterapeutów niż ortopedów. Często mają sprzeczne opinię, ale fizjo patrzy na rozwój bardziej całościowo, a ortopeda tylko na wąski wycinek. Kiedyś niemal wszystkie dzieci miały zalecenie szerokiego pieluchowania.
    Teraz ortopeda zalecił przypinanie rękawa do body, żeby usztywnić rękę Józia, a w poradni fizjoterapii dostał ćwiczenia, które w polegają na uciskaniu nerwy, żeby wywołać machanie rączką.

• olimama Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2021, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo, tez mam do wózka cottonmoose (wersję 0-36),ale to już na typowo zimną porę, na jesien będę stosowac albo ten otulacz z fotelika albo misiowy kombinezon (kupilam na vinted, taki na 2 zamki, zeby łatwo ulokować w nim mała) albo ciepłą bluzkę i kocyk merino.

Shooa, ten spiworek ma taki wymiar jak gondola? To pewnie się zmiesci dzieci i tak śpią na zabke. Do fotelika tez bedzie ok, ale jak sie wpasuje w spacerowke, trudno powiedziec, najwyzej założysz kurteczke, a otulacz na nóżki.

Angiee, moja jest przyzwyczajona do krzykow i rzucania zabawkami przez syna, do szczekają psa tez. Ale jak jest w łagodnym śnie to potrafi ja wybudzic zamykanie szuflady, czy SMS. Ostatnio kichlam przy niej jak zasypiala to tak się wystraszyla i wpadła w placz, że miałam ciężko wyciszyć. 🙈

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
‹‹ 492 493 494 495 496 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ