LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Karla_ wrote:Ja też niezmiennie Was czytam i trzymam kciuki za te z Was, które mają poród jeszcze przed sobą! 💕
Z wątku czerwcowego też czerpię dużo rad. Poza tym kilka rzeczy u nas mnie niepokoilo, a jak już wiem, że nie tylko moje dziecko tak ma, to jest mi raźniej.
I zgadzam się z jedną z Was, że opieka nad takim maluchem jest bardzo absorbująca. U nas ucieka dzień za dniem i trudno znaleźć jakikolwiek czas dla siebie. Mam nadzieję, że z czasem będziemy sobie lepiej radzić logistycznie.
Mocno trzymamy kciuki za logistykę, chociaż wydaje się to słowo dość abstrakcyjne przy dziecku 🥹Karla_, szona lubią tę wiadomość
👩🏼 PCOS, niedoczynność tarczycy, brak regularnych owulacji, kariotyp ✅
🧑🏻 niskie parametry nasienia, ŻPN, kariotyp ✅
fragmentacja DNA pow. 30%, SORP 3,87% ❌poniżej 1 mln, reszta nie do oceny z powodu małej ilości
⭕️ wstrzymana procedura ivf - zła cytologia | kolposkopia - zabieg elektrokonizacji szyjki macicy ⭕️ CIN I i CIN II zmiana usunięta z marginesem zdrowej tkanki |
KIR AA, MTHFR homo (C677), PAI hetero ⭕
💉 11 pobranych - 10 dojrzałych - 6 zapłodniono - 4 zapłodnione - 3 blastki | jedna wczesna blastka 1 podana w 5 dobie, 4.2.2 ❄️ i 4.2.3 ❄️ na zimowsku |
28.10 transfer | 5 dpt 3,4 | 6 dpt ⏸️ | 7 dpt 33,2 mlU/ml | 9 dpt 82,5 mlU/ml | 10 dpt 114,7 mIU/ml | 15 dpt 679,5 mlU/ml 16 dpt 1075,9 | 24 dpt CRL 3.0mm | 28 dpt 33407 ng/ml | 29 dpt CRL 6.4mm i 💜 | 8w6d 2.04cm i 168 bmp
-
weruseeek wrote:Z mężem się śmiejemy, że praktycznie mamy w domu miesięczniaka i ominęliśmy fazę noworodka 😅
Co do oczekiwania - całkowicie rozumiem, nam mówiono, że duży bobas od początku i urodzi się ok 3 tygodnie przed terminem, a tu przenoszona o 2 dni i skończyło się cc. Już niedługo pojawi się pewnie twój bobas i zapomnisz o wszystkich tych zmartwieniach teraz. 🥹
Haha można faktycznie tak powiedzieć, że u Was ten rozwój przyspieszył 🥹
Tak mi już tyle razy wróżono przedwczesny porod i ostatni lekarz mi powiedział że pewnie spotkamy się na indukcji bo to tak przewrotnie bywa właśnie 🫣 czekam na ten moment i już myślę jak to będzie 🥹👩🏼 PCOS, niedoczynność tarczycy, brak regularnych owulacji, kariotyp ✅
fragmentacja DNA pow. 30%, SORP 3,87% ❌poniżej 1 mln, reszta nie do oceny z powodu małej ilości
⭕️ wstrzymana procedura ivf - zła cytologia | kolposkopia - zabieg elektrokonizacji szyjki macicy ⭕️ CIN I i CIN II zmiana usunięta z marginesem zdrowej tkanki |
💉 11 pobranych - 10 dojrzałych - 6 zapłodniono - 4 zapłodnione - 3 blastki | jedna wczesna blastka 1 podana w 5 dobie, 4.2.2 ❄️ i 4.2.3 ❄️ na zimowsku |
28.10 transfer | 5 dpt 3,4 | 6 dpt ⏸️ | 7 dpt 33,2 mlU/ml | 9 dpt 82,5 mlU/ml | 10 dpt 114,7 mIU/ml | 15 dpt 679,5 mlU/ml 16 dpt 1075,9 | 24 dpt CRL 3.0mm | 28 dpt 33407 ng/ml | 29 dpt CRL 6.4mm i 💜 | 8w6d 2.04cm i 168 bmp
-
Nieprzejrzysta wrote:Ja tak samo, nie planuje przechodzić na messengera. Nawet nie wiem, która to i po co to wymyslila. Jesteśmy w tym razem od samego początku i fajnie by było jakby tak zostało. Też dużo czytam czerwcowek i trochę im zazdroszczę, nawet ostatnio czytałam bodajże październik 2023 i nadal dziewczyny mają tam fajny kontakt ze sobą 🙂
Tak czerwcowki super się trzymają 🥹 ja zostaje! 🫶🏻👩🏼 PCOS, niedoczynność tarczycy, brak regularnych owulacji, kariotyp ✅
-
Gosiaczek.prosiaczek wrote:A jest ktoś tutaj, kogo nie ma na messenger? Również chciałabym pozostać w kontakcie i szkoda że tu taka cisza się zrobiła.
ezra, Wojcinka lubią tę wiadomość
A🩷 27.11.2020
M🩵02.07.2025 -
Wojcinka wrote:Hejka
pozdrawiam z nocnego odciągania po nocnym karmieniu 😅 (na co komu sen 🥴)
U nas od kilku dni jest teść i czasu na wszystko standardowo brak. Mój dzień toczy się od jednej sesji z laktatorem do kolejnej, ale nie narzekam bo tym razem laktacja idzie mi jak Marzenie 💛 po tygodniu mam już zamrożone 2l mleka a mała jest najedzona i od porodu tylko i wyłącznie na moim mleku 💛 to taka cudowna odmiana po tym co przeszłam z Mayą 🙏
Mam nadzieję że ten post się zamieścić bo już 3h temu próbowałam co napisać i widzę że nie ma mojej wiadomości 🤦♀️
Woow jaka laktacja! Pozazdrościć 🫶🏻 a jak ogólnie wspólne docieranie? Jak Maya odnajduje się w rzeczywistości starszej siostry?🥹👩🏼 PCOS, niedoczynność tarczycy, brak regularnych owulacji, kariotyp ✅
-
Wojcinka wrote:Co do "wymierajacego forum" to ja powiem tylko ze liczy się nie ilość a jakośc
ja na wątku z Mayą miałam bardzo kameralną grupę, było nas ok 10, teraz 4 lata później zostało nas nadal 7 .
To że nie zostanie tutaj dziki tłum nie znaczy że wątek musi umrzećnawrt w skromnym gronie można odnaleźć ogromne wsparcie a uważam że to we wczesnym macierzyństwie jest najważniejsze 🙏
Amen 🩷👩🏼 PCOS, niedoczynność tarczycy, brak regularnych owulacji, kariotyp ✅
-
ConteBis wrote:Ezra, trochę to nie w porządku, ze tak piszesz, zwłaszcza, ze dołączyłaś tu "trochę pozniej" 🙄 zawsze możesz sie przepisać do czerwcówek, skoro nie odpowiada Ci, ze ktoś rzadziej sie odzywa 🤷♀️
Dziewczyny sa uznawane za zaginione bo sie kilka dni nie odzywają ale sa takie, ktore nie odzywały sie miesiącami, nagle cudownie wracają i jest wszystko okej.
Nawet nie skomentuję 😳Gosiaczek.prosiaczek, wave533, Milka676, KamiKami90 lubią tę wiadomość
-
ConteBis wrote:Dziewczyny sa uznawane za zaginione bo sie kilka dni nie odzywają ale sa takie, ktore nie odzywały sie miesiącami, nagle cudownie wracają i jest wszystko okej.
A cos złego jest w tym że ktoś nie odzywał się miesiącami i potem nagle “cudownie” wrócił?
wave533, Praskovia lubią tę wiadomość
👩🏻 34 & 👨🦱 42
26.04.2024 - 9 tc 💔
01.07.2025 - Krzyś [39+0] 😍😍😍😍😍😍 -
Gosiaczek.prosiaczek wrote:A cos złego jest w tym że ktoś nie odzywał się miesiącami i potem nagle “cudownie” wrócił?
Po prostu dziwne jest to, ze ktoś kogo nie było, nagle ma problem z tym, ze ktoś inny przeszedł na msg. Ktoś kto sam dawno sie nie udzielał albo udzielał sie raz na ruski rok... to trochę śmierdzi.
Poza tym burza sie zrobiła po tym jak napisałam o córeczce Joa, nagle poruszenie bo na msg cos tam... no jak widac, są problemy, z którymi nie każda chce sie dzielić z wszystkimi, są problemy, przez ktore ktoś znika, niektóre wypisały sie z msg i nikt przez to do nikogo pretensji nie ma.
A druga sprawa, tak jak shaylen napisała.Begginer, Begginer, Lusia90 lubią tę wiadomość
-
ezra wrote:Nawet nie skomentuję 😳
Prawdą jest taka, ze juz zostało ttlko kilka dziewczyn nierozpakowanych i po prostu nie na wszystko wystarcza czasu a tematy sie rozmijają, nawet na msg. Mnie juz nie za bardzo interesuje temat porodu, indukcji czy zakupów, bardziej na tapecie kupy, brzuszki, wizyty popołogowe, szwy po cc, więc jeśli tu jest temat, który mnie JUŻ nie dotyczy, to sie nie udzielam.Ala1416 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny po co ta burza ? Każda ma prawo tu być i się udzielać kiedy ma czas i ochotę , ja też pisze raz na ruski rok, bo zwyczajnie nie mam na to czasu , wchodzę raz dziennie wieczorem nadrabiam wpisy , ale się nie udzielam i nie widzę w tym nic złego . Jesteśmy tu po to żeby się wspierać , a nie dopierdzielać sobie . Każda wie o sobie tyle co piszemy o ile same chcemy o sobie pisać , nie wiemy jak wygląda czyjeś życie w realu , nie wiemy z czym inna kobietą się mierzy każdego dnia . Bądźmy dla siebie wyrozumiałe i bądźmy wsparciem ,wystarczająco mamy krytyki w codziennym życiu . Po co sobie dokładać ?
Nowucjuszka, wave533, ConteBis, Ala1416, ezra, Optymistka90, Kinia92, Praskovia, Kamax9, Wojcinka lubią tę wiadomość
A🩷 27.11.2020
M🩵02.07.2025 -
Maniaaa. wrote:Dziewczyny po co ta burza ? Każda ma prawo tu być i się udzielać kiedy ma czas i ochotę , ja też pisze raz na ruski rok, bo zwyczajnie nie mam na to czasu , wchodzę raz dziennie wieczorem nadrabiam wpisy , ale się nie udzielam i nie widzę w tym nic złego . Jesteśmy tu po to żeby się wspierać , a nie dopierdzielać sobie . Każda wie o sobie tyle co piszemy o ile same chcemy o sobie pisać , nie wiemy jak wygląda czyjeś życie w realu , nie wiemy z czym inna kobietą się mierzy każdego dnia . Bądźmy dla siebie wyrozumiałe i bądźmy wsparciem ,wystarczająco mamy krytyki w codziennym życiu . Po co sobie dokładać ?
Każdy ma prawo tu byc, każda miala możliwość dolaczyc do grupy na msg i uważam, ze to nie powinno byc w ogóle tematem do dyskusji, dlatego ja z swoje strony kończę udział w niej.Nowucjuszka, Ala1416, Maniaaa. lubią tę wiadomość
-
Maniaaa. wrote:Dziewczyny po co ta burza ? Każda ma prawo tu być i się udzielać kiedy ma czas i ochotę , ja też pisze raz na ruski rok, bo zwyczajnie nie mam na to czasu , wchodzę raz dziennie wieczorem nadrabiam wpisy , ale się nie udzielam i nie widzę w tym nic złego . Jesteśmy tu po to żeby się wspierać , a nie dopierdzielać sobie . Każda wie o sobie tyle co piszemy o ile same chcemy o sobie pisać , nie wiemy jak wygląda czyjeś życie w realu , nie wiemy z czym inna kobietą się mierzy każdego dnia . Bądźmy dla siebie wyrozumiałe i bądźmy wsparciem ,wystarczająco mamy krytyki w codziennym życiu . Po co sobie dokładać ?
ConteBis lubi tę wiadomość
-
ConteBis wrote:Spoko, nie musisz. Nic złego nie napisałam. Tak Ci imponuja czerwcowki a tu Ci zle, więc ja bym sie nie zastanawiała. Przykrość sporą sprawiasz takimi komentarzami, że gdzieś jest fajniej niz u tu.
Prawdą jest taka, ze juz zostało ttlko kilka dziewczyn nierozpakowanych i po prostu nie na wszystko wystarcza czasu a tematy sie rozmijają, nawet na msg. Mnie juz nie za bardzo interesuje temat porodu, indukcji czy zakupów, bardziej na tapecie kupy, brzuszki, wizyty popołogowe, szwy po cc, więc jeśli tu jest temat, który mnie JUŻ nie dotyczy, to sie nie udzielam.
A to ciekawe. I to uważasz, że jest okej pisząc, że nie interesują Cię brzuszki indukcja poród etc. Każda rodzi w swoim tempie - i to jest ta właśnie subtelna różnica, że albo się ludzie w grupie trzymają i wspierają mimo że każda ma lekko różny moment.
Nigdzie nie napisałam, że tu mi źle tylko, że szkoda, że wiele osób przeszło na msg i tu zrobiła się pustka, nie przeżywamy razem „porodowych” historii i momentów, które są dla każdej ważne. Nie widzę w tym nic złego, że podzieliłam się swoim „smutkiem” tą sytuacją, za to Ty mnie bardzo aktywnie zaatakowałaś.
A twierdzenie, że zaczęło się od historii @Joa to już gruba przesada - od dawna przebąkujemy, że tu wygasa aktywność.. i nie ma to związku z tą sytuacją. Tyle ode mnie.
wave533 lubi tę wiadomość
-
Ależ się gorąco zrobiło na forum! @ConteBis podpisuje się nogami i rękami pod tym co piszesz.
U nas też mniej czasu na ovu, bo macierzyństwo pochłania mnóstwo czasu - kto by się spodziewał? Ale staram się nadrabiać forum. Mało się udzielam ostatnio, bo się po prostu nie znam. Wychowanie Małej to jedna wielka niewiadoma, bo to moje pierwsze dziecko. Szczerze mówiąc, wszystko googluję xD
Na razie jesteśmy po 2 wizytach położnej. Na drugiej żółtaczkę dalej miała, ale w granicach do zostania w domu, przybrała w dolnej granicy normy. W środę lub czwartek kolejna wizyta. Jestem w większości na KPI i czasem wjedzie MM. Aktualnie testujemy Nan Opti Pro.
W przyszłym tygodniu chyba przejadę się do pediatry, bo jest zalecana taka wizyta. No i muszę załatwić w ciul skierowań do specjalistów z uwagi na mozaikę. Ciekawe co z tego wyjdzie.
Wszystkim rozpakowanym lajkowałam posty, bo gratulowanie każdej z osobna zajęło by mi chyba dwa dni :c mam nadzieję, że mi wybaczcie takie traktowanie zbiorcze. Cieszę się, że u Was wszystko ok!
Koleżankom w dwupakach życzę jak najszybszego ewakuowania bobasa w najlepszy dla Was sposóbtrzymam kciuki i lece spróbować chociaż jedno oko pomalować zanim Mała wstanie
shaylen, ConteBis, tygrysek7773 lubią tę wiadomość
👨🦱 91 👩94 -> 👰🤵 5.10.2024
07.2024 - początek starań i odstawienie antykoncepcji (Kontracept) po 12 latach
05.2025 - kariotypy prawidłowe
8.07.2025 Emilia, 2730g, 52cm, mozaikowy ZD bez mocno widocznych cech (bruzda na stopie, na ręce, duży język) -
ezra wrote:A to ciekawe. I to uważasz, że jest okej pisząc, że nie interesują Cię brzuszki indukcja poród etc. Każda rodzi w swoim tempie - i to jest ta właśnie subtelna różnica, że albo się ludzie w grupie trzymają i wspierają mimo że każda ma lekko różny moment.
Nigdzie nie napisałam, że tu mi źle tylko, że szkoda, że wiele osób przeszło na msg i tu zrobiła się pustka, nie przeżywamy razem „porodowych” historii i momentów, które są dla każdej ważne. Nie widzę w tym nic złego, że podzieliłam się swoim „smutkiem” tą sytuacją, za to Ty mnie bardzo aktywnie zaatakowałaś.
A twierdzenie, że zaczęło się od historii @Joa to już gruba przesada - od dawna przebąkujemy, że tu wygasa aktywność.. i nie ma to związku z tą sytuacją. Tyle ode mnie. -
ezra wrote:A to ciekawe. I to uważasz, że jest okej pisząc, że nie interesują Cię brzuszki indukcja poród etc. Każda rodzi w swoim tempie - i to jest ta właśnie subtelna różnica, że albo się ludzie w grupie trzymają i wspierają mimo że każda ma lekko różny moment.
A twierdzenie, że zaczęło się od historii @Joa to już gruba przesada - od dawna przebąkujemy, że tu wygasa aktywność.. i nie ma to związku z tą sytuacją. Tyle ode mnie. -
Hejka!
Ja też dawno się nie udzielałam w prost, ale widzę co się dzieje i kto już rozpakowany, a kto czeka.
Wypowiem się jako osoba, która jest tu od początku, bo pamiętam nawet jak czytałam i pisałam w pracy gdzie jestem od 6 tyg na zwolnieniu 🤡 A jestem w zaginionych i w sumie przez to chyba że nie miałam szczególnych ekscesów ciążowych nie zostałam zapamiętana 🤷🏻
Mój synek już również od tygodnia jest na świecie. Wszystko z nim dobrze i zaczynamy się dogadywać w swoich potrzebach. Przepraszam, ale więcej nie opisze szczegółów.
Nie dlatego że nie jestem solidarna, ale dlatego że trochę zmądrzałam, a ten świat jest pełen ludzi który chętnie wykorzystają coś przeciwko nam. Przykładowo szukając opini na różnie tematy wpadałam na fora gdzie ktoś pisał o różnych intymnych rzeczach 20 lat temu i zastanawiałam się: jejku to wszystko tu zostanie!
Też nie byłam za grupą na msg, ale się przełamałam i nie żałuję. Każdym miała prawo dołączyć i zaryzykować i jak dziewczyny piszą to jest każdej dobrowolny wybór. My na msg nie piszemy że nie jesteście solidarne, bo was nie ma 🫶
Tutaj mam nadzieję że zostanie masa wsparcia będzie przez Was sobie udzielana, ja w miarę możliwości będę podczytywać, ale szczegółowo w dyskusje wchodzić nie będę 👍
Buziaki dla Was wszystkich i zdrówka maluchom i brzuchom! 😃ConteBis, shaylen, Ala1416 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny nie kłóćcie się.
Prawda jest taka po prostu, że jeśli piszecie w kogoś imieniu że coś się dzieje (czy dobrego czy złego) a potem jak ktoś prosi o więcej informacji to piszecie że może ta osoba by sobie tego nie życzyła to myślę że po prostu najlepiej wcale nie pisać w imieniu tej osoby. Jak będzie chciała to sama da znać, a osoby nie będące na mess nie będą się czuły dziwnie że coś wam powiemy ale nie wszystko bo to trzeba być na mess. Mam nadzieję że jasno to napisałam i nie będzie źle odebrane.
Ogólnie uważam że pisać tu może każdy czy udzielał się więcej czy mniej. To nie jest wymóg że trzeba codziennie czy coś.
Jeśli chodzi o tematy to dla mnie dowolność. Te które zostały w dwupaku to fajnie wspierać i się interesować bo my już mamy doświadczenie jak to jest i możemy wspomóc radą. Tego samego przecież oczekujemy od innych w temacie kupek itp.
Gosiaczek.prosiaczek lubi tę wiadomość