LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Letycja wrote:Jak coś to polecam winigrono bezpestkowe z Lidla 😅 też żyje na owocach, jak mi wyjdzie cukrzyca ciążowa to ja nie wiem co będę jadła... na razie pomarańcze, winogrono, mango, kiwi. Wydaje na to fortunę. Mięso mogłoby dla mnie nie istnieć.
Mam zrobić badania na następną wizytę w lutym to będę wiedziała jak stoję z cukrem i żelazem.👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1
9 dpt 88,3
12 dpt 379
14 dpt 914
17 dpt 3553
26 dpt ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
9+1 👶🏻 2,4 cm ❤️
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️ 158
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne USG ok 🩵, trisomie ok, zwiększone ryzyko stanu przedrzucawkowego (acard 150)
13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
-
Elena20 wrote:Wjechał chlebek z posolonym zielonym ogóreczkiem 🥒🥒. Tak w ogóle to pojechałam do Lidla kupiłam nektarynki (mega słodkie), mandarynki i truskawki haha 😂
Muszę się opamiętać 😆Elena20, Dosia_24 lubią tę wiadomość
-
A propos owocożerstwa w ciąży… W poprzedniej miałam fazę na grejpfruty, w ogóle cytrusy, ale sok grejpfrutowy mogłam pić litrami. I serio piłam- tak z 800ml dziennie pewnie. Nie mogłam się powstrzymać, jak narkoman normalnie. 🤦🏼♀️ Potrafiłam pojechać o 22:00 do sklepu oddalonego o 15 km tylko po sok grejpfrutowy.
I słuchajcie co się stało. Na prenatalnych było wszystko świetnie, a na połówkowych już nie. Zwapnienie zastawki. Pilne skierowanie na echo serca i dłuuuugie dni przerażenia. W końcu lekarz wykonujący badanie potwierdził- jest zwapnienie, ale też dał nadzieję, że to może się cofnąć. Zapytał czy jem dużo aronii albo cytrusów. Jak się przyznałam ile soku grejpfrutowego wypijam to od razu powiedział, że to jest prawdopodobna przyczyna- polifenole mogą powodować takie wady. Polifenole, czyli na dobra sprawę bardzo zdrowe związki. Obecne w sumie we wszystkim, nawet kawie. Na koniec trochę żartem, a trochę serio zalecił mi do końca ciąży odpuścić sobie zdrowe jedzenie. 🫣 Wada się rzeczywiście cofnęła, a ja przytyłam 24kg na fast foodach. 😂Gosiaczek.prosiaczek, Elena20, Dosia_24 lubią tę wiadomość
-
Czytam o tych Waszych odczuciach po prenatalnych i powiem szczerze, że nawet nie wiedziałam, że lekarze mają takie podejście. Byłam przekonana, że zdają sobie sprawę jaki to stresujący moment dla każdej przyszłej mamy i właśnie dlatego wszystko łopatologicznie tłumaczą, sprawdzają itd. 🙈 (U mnie tak było).
Lekarz, poświęcił nam przynajmniej 25 min (choć tak naprawdę, przez pierwsze 2 min nic nie mówił, tylko szybko sprawdzał maluszka- pewnie był w stanie przez to +/- przewidzieć przebieg badania). Wyczerpująco odpowiadał na pytania moje i mojego męża, pokazywał wszystkie wymiary tłumacząc dlaczego akurat tak to się mierzy itp. żartował- ale z taktem, przez co atmosfera z każdą sekundą się rozluźniała, a mój mąż na koniec skwitował, że do takiego ginekologa to nawet on by mógł chodzić 😂 Lekarz przekazał dokumentację oraz zdjęcia z USG.
Już wiem, że jeśli termin będzie dostępny, to na połówkowe chce iść koniecznie do niego.
Mam nadzieję, że tym, którym się nie poszczęściło na pierwszych prenatalnych, połówkowe będą już profesjonalne i przyjemne 🌸Kamax9 lubi tę wiadomość
-
Wy owoce a ja pochłaniam lody😆
Nie mogę się opamiętać ostatnio, codziennie muszę zjeść jakiegoś.
Kupiłam też do mojego męża ale nie uwierzycie kto go zjadł 😆 oczywiście, że ja bo nie mogłam się powstrzymać 😆 wchodzą jak złoto 😂Anka657, Dosia_24 lubią tę wiadomość
Starania od 06.2022
Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
Listopad 2023- ciąża biochemiczna
Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻
6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
08.01 135 g szczęścia ♥️
22.01 198 g 💪
-
Praskovia wrote:A propos owocożerstwa w ciąży… W poprzedniej miałam fazę na grejpfruty, w ogóle cytrusy, ale sok grejpfrutowy mogłam pić litrami. I serio piłam- tak z 800ml dziennie pewnie. Nie mogłam się powstrzymać, jak narkoman normalnie. 🤦🏼♀️ Potrafiłam pojechać o 22:00 do sklepu oddalonego o 15 km tylko po sok grejpfrutowy.
I słuchajcie co się stało. Na prenatalnych było wszystko świetnie, a na połówkowych już nie. Zwapnienie zastawki. Pilne skierowanie na echo serca i dłuuuugie dni przerażenia. W końcu lekarz wykonujący badanie potwierdził- jest zwapnienie, ale też dał nadzieję, że to może się cofnąć. Zapytał czy jem dużo aronii albo cytrusów. Jak się przyznałam ile soku grejpfrutowego wypijam to od razu powiedział, że to jest prawdopodobna przyczyna- polifenole mogą powodować takie wady. Polifenole, czyli na dobra sprawę bardzo zdrowe związki. Obecne w sumie we wszystkim, nawet kawie. Na koniec trochę żartem, a trochę serio zalecił mi do końca ciąży odpuścić sobie zdrowe jedzenie. 🫣 Wada się rzeczywiście cofnęła, a ja przytyłam 24kg na fast foodach. 😂 -
Ja byłam teoretycznie na nfz ale w prywatnej klinice, bo teraz chyba dużo prywatnych klinik ma taką opcję. Poza tym co piszecie sprawdzał mi jeszcze przepływy macicy (?) jak dobrze zrozumiałam, żeby na tym etapie sprawdzić czy może być problem z nadciśnieniem ciazowym później (ale mogłam coś poplątać ) Myślę że jakby nie było problemu z ułożeniem dziecka to całe badanie by zajęło tak koło 15-20 minut i to by było wystarczająco bo przechodził dokładnie od głowy do stóp od razu też dostałam termin na połówkowe i nie trzeba bylo do tego nowego skierowania. Tak na prawdę to jeśli jest to jedno z dwóch podstawowych USG w ciąży to powinno być zrobione z odpowiednia dokładnością, ale widocznie rzeczywistość jest inna
-
Praskovia wrote:A propos owocożerstwa w ciąży… W poprzedniej miałam fazę na grejpfruty, w ogóle cytrusy, ale sok grejpfrutowy mogłam pić litrami. I serio piłam- tak z 800ml dziennie pewnie. Nie mogłam się powstrzymać, jak narkoman normalnie. 🤦🏼♀️ Potrafiłam pojechać o 22:00 do sklepu oddalonego o 15 km tylko po sok grejpfrutowy.
I słuchajcie co się stało. Na prenatalnych było wszystko świetnie, a na połówkowych już nie. Zwapnienie zastawki. Pilne skierowanie na echo serca i dłuuuugie dni przerażenia. W końcu lekarz wykonujący badanie potwierdził- jest zwapnienie, ale też dał nadzieję, że to może się cofnąć. Zapytał czy jem dużo aronii albo cytrusów. Jak się przyznałam ile soku grejpfrutowego wypijam to od razu powiedział, że to jest prawdopodobna przyczyna- polifenole mogą powodować takie wady. Polifenole, czyli na dobra sprawę bardzo zdrowe związki. Obecne w sumie we wszystkim, nawet kawie. Na koniec trochę żartem, a trochę serio zalecił mi do końca ciąży odpuścić sobie zdrowe jedzenie. 🫣 Wada się rzeczywiście cofnęła, a ja przytyłam 24kg na fast foodach. 😂
Dla wyrównania teraz wcinam chipsy 😂👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1
9 dpt 88,3
12 dpt 379
14 dpt 914
17 dpt 3553
26 dpt ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
9+1 👶🏻 2,4 cm ❤️
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️ 158
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne USG ok 🩵, trisomie ok, zwiększone ryzyko stanu przedrzucawkowego (acard 150)
-
Hej Wszystkim. Byłam z Wami na tym wątku. 25 listopada poronienie... Później okres a dziś w 27 DC pozytywny test ciążowy... Kreska delikatna, ale jest.
Nie wiem co myśleć. Moja pierwsza ciąża 2016 rok, niestety powonienie i przez 8 lat nic nawet bladej kreski... 17 października 2024 pozytywny test, ale poronienie i dziś znowu kreska... Mam tyle mieszanych uczuć... Nie wiem co dalej.Meggi5991, Sanana, Anka657, Róża11, tygrysek7773, Elena20, Dosia_24, Meeegy91, Somebody_33, Galaxis, Wojcinka, Lileepi, Domi1999, Lusia90, AkacjowaM lubią tę wiadomość
-
Eustoma32 wrote:Hej Wszystkim. Byłam z Wami na tym wątku. 25 listopada poronienie... Później okres a dziś w 27 DC pozytywny test ciążowy... Kreska delikatna, ale jest.
Nie wiem co myśleć. Moja pierwsza ciąża 2016 rok, niestety powonienie i przez 8 lat nic nawet bladej kreski... 17 października 2024 pozytywny test, ale poronienie i dziś znowu kreska... Mam tyle mieszanych uczuć... Nie wiem co dalej.Lusia90 lubi tę wiadomość
-
Eustoma32 wrote:Hej Wszystkim. Byłam z Wami na tym wątku. 25 listopada poronienie... Później okres a dziś w 27 DC pozytywny test ciążowy... Kreska delikatna, ale jest.
Nie wiem co myśleć. Moja pierwsza ciąża 2016 rok, niestety powonienie i przez 8 lat nic nawet bladej kreski... 17 października 2024 pozytywny test, ale poronienie i dziś znowu kreska... Mam tyle mieszanych uczuć... Nie wiem co dalej.
Trzymam kciuki za fasolkę 🍀♥️Starania od 06.2022
Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
Listopad 2023- ciąża biochemiczna
Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻
6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
08.01 135 g szczęścia ♥️
22.01 198 g 💪
-
Nie wiem co myśleć. Moja pierwsza ciąża 2016 rok, niestety powonienie i przez 8 lat nic nawet bladej kreski... 17 października 2024 pozytywny test, ale poronienie i dziś znowu kreska... Mam tyle mieszanych uczuć... Nie wiem co dalej.Lusia90 lubi tę wiadomość
-
https://ibb.co/n1XxTRv
Wstawiam zdjęcie malca z wczorajszego USG.
Wcześniej myślałam, że dla chłopca dam na imię Kuba albo Dominik, a jak wczoraj dowiedziałam się, że to chłopiec to przestały mi się podobać te imiona. Jakoś mi nie pasują. Jak na razie pozostało na imieniu Mikołaj. To imię jakoś bardziej do mnie przemawia.Ala1416, Karla_, 3erin, Elena20, Dosia_24, Galaxis, Lileepi, AkacjowaM lubią tę wiadomość
-
Zazdroszczę Wam tej chęci na jedzenie. Co prawda lek pomógł mi odepchnąć mdłości i wymioty, ale jedzenie dla mnie to dalej męka. Na nic nie mam ochoty.
-
Lawenda_a wrote:Ja byłam teoretycznie na nfz ale w prywatnej klinice, bo teraz chyba dużo prywatnych klinik ma taką opcję. Poza tym co piszecie sprawdzał mi jeszcze przepływy macicy (?) jak dobrze zrozumiałam, żeby na tym etapie sprawdzić czy może być problem z nadciśnieniem ciazowym później (ale mogłam coś poplątać ) Myślę że jakby nie było problemu z ułożeniem dziecka to całe badanie by zajęło tak koło 15-20 minut i to by było wystarczająco bo przechodził dokładnie od głowy do stóp od razu też dostałam termin na połówkowe i nie trzeba bylo do tego nowego skierowania. Tak na prawdę to jeśli jest to jedno z dwóch podstawowych USG w ciąży to powinno być zrobione z odpowiednia dokładnością, ale widocznie rzeczywistość jest inna
Lawenda_a lubi tę wiadomość
-
Nie wiem co myśleć. Moja pierwsza ciąża 2016 rok, niestety powonienie i przez 8 lat nic nawet bladej kreski... 17 października 2024 pozytywny test, ale poronienie i dziś znowu kreska... Mam tyle mieszanych uczuć... Nie wiem co dalej. -
Wojcinka wrote:Bardzo możliwe że taką mają politykę jeśli chodzi o wyniki tych badań. Jednak interpretacja testu PAPP-A nie jest łatwa i oczywista dla kogoś kto się na tym nie zna i może po prostu mają taką politykę że omawiają wyniki z każdą pacjentka (tak to na przykład u mnie wygląda, ale nie mieszkam w Polsce)
Nie stresuj się na zapas, jeśli na obrazie usg wszysyko wyglądało dobrze to myślę że małe są szanse że krew mogła aż tak namieszać do tego jesteś młoda więc wiek też ci nie podnosi ryzyk. Będzie ok!
Jednak nie tylko procedura, napisałam wyżej skąd to wezwanie 🫣 ale z wieku wyszlo 1:890 i po skorygowaniu właśnie tylko skoczyło do 1:911
-
OlgaWa wrote:Dziewczyny jestem po konsultacji, trisomia 21 (zespół downa) mam 1:911.
Gdyby było powyżej 1000 to nie byłoby problemu i nie było tego okropnego telefonu, lekarz zalecał badanie sanco ale już sama nie wiem, to chyba nie wielkie ryzyko -
OlgaWa wrote:Dziewczyny jestem po konsultacji, trisomia 21 (zespół downa) mam 1:911.
Gdyby było powyżej 1000 to nie byłoby problemu i nie było tego okropnego telefonu, lekarz zalecał badanie sanco ale już sama nie wiem, to chyba nie wielkie ryzyko👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1
9 dpt 88,3
12 dpt 379
14 dpt 914
17 dpt 3553
26 dpt ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
9+1 👶🏻 2,4 cm ❤️
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️ 158