X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • OlaW84 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamyk umarlam po prostu:)))
    Kayepr karmienie kota cyckiem również należy do najdziwniejszych snów o jakich słyszałam;)

Amarranta super ze pytasz:) a my czyli te co już jakieś dzieci mają jesteśmy od tego żeby Wam pokazać jakich błędów nie popełniać;) szczególnie ze ja wybudzalam na początku co było jednym z największych błędów:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2015, 10:53

radiszka, Kamyk1989, Mia1988, katepr, amarranta lubią tę wiadomość

wniddf9hsz1h0ghb.pngzrz63e5edfgcorsm.png
  • Kamyk1989 Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2015, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przegryzania nie pamiętam :P
    Pierwszy raz miałam tak durny sen :)

Ja swoje dzieciaczki od poczatku uczyłam przesypiać noc. Anastazja miała 2 tygodnie odkąd zaczęła całą noc spać. Z Emilką udało się to jak skończyła 2 miesiące. Nie budziłam w nocy na mleko. Obie ładnie przybierały na wadze bez nocnego karmienia :)
    Mam nadzieje, że z Lilą też mi się to uda :)

Mia1988, radiszka, 1kasiulka1, OlaW84, amarranta lubią tę wiadomość

• Olisie Koleżanka

Wysłany: 29 czerwca 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale sny :)

Mi się śniło, że był grudzień, a ja dalej byłam w ciąży, bo zapomniałam iść na wywołanie. Co więcej, okazało się, że jestem już też w kolejnej ciąży :/

Rex, kurcze, to ja już teraz nie wiem. Jak się córa urodziła to ją ciągle wypakowywałam z tej pieluszki, w którą ją uporczywie w szpitalu wiązali, bo było gorąco. A potem rehabilitant mi powiedział, że to przez to ona jest asymetryczna, bo niby dziecko ma być ciasno zawinięte 24/7 przez co najmniej 6 tygodni, a najlepiej prze 2-3 miesiące. I tak miałam robić z małym (wiem, że to bezduszne latem szczególnie). I teraz nie wiem. Nie owijać i dać normalnie się układać tak jak mu wygodnie?

W urzędzie poszło ekspresem. Nawet pojechałam autem, choć już niby miałam nie jeździć, ale taka pogoda, że autobusem mi się nie chciało, a na taxi żal mi kasy.
    A teraz wreszcie śniadanko i wizyta dopiero po 15:30

Co do butelek, smoczków i laktatorów. Ja kupiłam przy córce ręczny laktator canpola i tam od razu była ich butelka i tylko smoczki sobie dokupiłam takie anatomiczne jak polecali w internecie. Ale mała z butli i tak nie bardzo chciała ciągnąć, często wolała głodować do czasu aż dam cycka ;) A laktator to był koszmar, ciągnęłam, ciągnęłam, i nigdy nie uciągnęłam więcej niż 30-40 mm. :/ A piersi były pełne i mała na 100% wyciągała więcej, bo jak mi już laktator nie wyciągał, to ona potrafiła się jeszcze krztusić tym, co sama wyciągała. Żeby jej zostawić na posiłek 70-120 ml w późniejszym okresie, musiałam na kilka razy ściągać. Także teraz jeśli będę potrzebować, to też w elektryczny zainwestuję. I też o medeli słyszałam dobre opinie, ale jakbyście z tańszych były zadowolone już później, to też dajcie znać :)

amarranta lubi tę wiadomość

relgwn15s3n3hx02.png
    zrz6f71xrzypi0nz.png
  • kate851 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:) jestem po weekendzie, wypoczeta i doladowana:) mama czuła ze przyjadę:) serce matki jednak czuje takie rzeczy:) chcemy jeszcze z M pojechać za 2tyg do rodziców będzie 38tc, mam nadzieję że lekarz pozwoli:)
    Ja dziś po 6 wstałam, rano badania hormonów tarczycy, umówiłem się do endo, przyjmuje od 12 do 15 wiec znów na czuja idę, z badań poszłam do rodzinnego po drugie skierowanie do dedermatologa na jutro i do domu w końcu, trochę się zmachalam ale ok, zjadłam śniadanie i juz są siły:) spotkałam Zanie na mieście:) Lublin jednak mały hi hi.
    A o 16.40 jadę do gina na wizytę, wiec dziś aktywnie. Odebrałam gbs i mam dodatni:/kktóraś z Was ma?
    Trzymam kciuki za wizytujace:)
    Kamyk ale sen ha ha:)
    Mam już wszystkie foty od fotografa i mega ich dużo, nawet bez retuszu mi się podobają:) jeszcze niech M zobaczy i zdecydujemy czy chcemy jakies do retuszu:)

amarranta lubi tę wiadomość

• Mia1988 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurczę dziewczyny co za sny...
    Kamyk - padlam...
    Katepr sen z kotem tez miałam ale nie ze go karmiłam a urodziłam... &-)
    Nie wiem skąd sie takie głupoty biorą hihihi :-D

Ja wybudzać tez nie zamierzam, jesli waga będzie ok i mam nadzieje ze mały będzie mail spanie po mnie ;-)

Olisie fajnie ze sobie wszystko pozalatwialas :-)
    Ja tez jeszcze jeżdzę autem, tylko sama juz w jakieś dłuższe trasy sie nie wybieram, jak nie ma takiej konieczności :-)

Powodzenia wizytującym :-)

katepr, amarranta lubią tę wiadomość

1usah371io4htfas.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kate851 jak masz dodatni GBS to będziesz musiała zrobić dodatkowe badanie na GBS z odbytu oraz z moczu. Jak masz możliwość zadzwoń do swojego lekarza prowadzącego co dalej. Bo ogólnie jest to niebezpieczne dla Ciebie jak i dziecka jakbyś miałą rodzić naturalnie + na pewno antybiotyki.

Dzisiaj się wybieram do ginka :) a tak to w domku siedze. Zbiera sie na deszcz a wczoraj taka ladna pogoda byla.

Foteliki to najlepiej 2h i 15-20 minut przerwy.
    A sny to Wy macie niezle xD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2015, 11:35

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • kate851 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mon!Ta ja dziś mam wizytę, wiec od razu powiem o tym,będzie wiedział co robić, słyszałam że podaje się antybiotyk w czasie porodu.

• radiszka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kate851 wrote:
    Hej dziewczyny:) jestem po weekendzie, wypoczeta i doladowana:) mama czuła ze przyjadę:) serce matki jednak czuje takie rzeczy:) chcemy jeszcze z M pojechać za 2tyg do rodziców będzie 38tc, mam nadzieję że lekarz pozwoli:)
    Ja dziś po 6 wstałam, rano badania hormonów tarczycy, umówiłem się do endo, przyjmuje od 12 do 15 wiec znów na czuja idę, z badań poszłam do rodzinnego po drugie skierowanie do dedermatologa na jutro i do domu w końcu, trochę się zmachalam ale ok, zjadłam śniadanie i juz są siły:) spotkałam Zanie na mieście:) Lublin jednak mały hi hi.
    A o 16.40 jadę do gina na wizytę, wiec dziś aktywnie. Odebrałam gbs i mam dodatni:/kktóraś z Was ma?
    Trzymam kciuki za wizytujace:)
    Kamyk ale sen ha ha:)
    Mam już wszystkie foty od fotografa i mega ich dużo, nawet bez retuszu mi się podobają:) jeszcze niech M zobaczy i zdecydujemy czy chcemy jakies do retuszu:)

Ja niestety też mam dodatni. Wizyte mam dopiero w piątek. Ale czytając na necie znalazłam, że podają na to penicylinę. No i tu kolejne schody dla mnie bo jestem mega uczulona na penicylinę i się już raz prawie udusiłam przez pomyłkę lekarza. Teraz sie boje, że albo ja zapomnę o tym powiedziec, albo oni się poprostu pomylą... :/
    Daj proszę znać co Ci Twój gin powie, ok?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2015, 11:48

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • kate851 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dam znać no pewnie, szkoda ze mamy, ale na kogoś musi trafić :) ja też czytałam ze dają penicyline i ze to nie jest groźne jeżeli lekarz wie ze ma gbs dodatni, wiec będą nam dawać antybiotyk i będzie ok:)

• dora8201 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny GBS nie jest niebezpieczny jeśli wie się, że się go ma - po to badają że jak rodzi się sn to rodząca i dziecko od razu antybiotyk dostaje - i tyle.... bo jakby łyknęło to wtedy zapalenie płuc, sepsa czy inne badziewie by było z tego.... a nie miałyście od razu z odbytu? bo ja miałam pobierane z pochwy i odbytu...

Radiszka u Ciebie pewnie antybiogram trzeba by zrobić - często zamiast penicyliny daje się ampicylinę ale na antybiogramie wychodzi na jakie antybiotyki bakterie są wrażliwe - a jeśli boisz isę, że zapomnisz poproś na wizycie albo zrób to sama - wpisz na czerwono w kartę ciąży w widocznym miejscu informacje o uczuleniu - to bardzo ważne

jeśli chodzi o foteliki to wiecie - jasne, nie wolno trzymać dziecka cały dzień w foteliku.leżaczku itp ale nei ma co panikować jak raz na jakiś czas dłużej posiedzi dziecko - ważne, żeby nie pół dnia codziennie

hahaah dziewczyny a sny macie boskie :)

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
  • Daven Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Ammaranta - żebyś nie wykrakała i ten kot nie pojawił się właśnie "na powitanie" Malutkiej :D. Jeszcze chwila!

Dora - uśmiałam się z tych "wszystkich gorszych nocek", bo u mnie tak samo :). Żeby tylko wszyscy zdrowi byli ;)!

Wikaa - ta fryzjerka to tak pół żartem-pół serio o swoich metodach wychowawczych ;), ale...natchnęła mnie ;D.

Rex - a widzisz :)! Bo mi to wszystkie stare baby tłukły do głowy o kręgosłupie dziecka i jakoś mi się tylko z tym kojarzyło to "prostowanie" dziecka.

OlaW - mi pediatra kazała synka do 3m-ca w nocy na karmienie wybudzać :/. Już jako noworodek potrafił przespać 5-6h w nocy i pediatra się za głowę złapała jak to usłyszała. Że niby dziecko może w jakąś śpiączkę wpaść (coś na zasadzie: nie zje - nie ma sił się wybudzić - nie je dalej - jest coraz słabsze). Nastraszyła mnie bardzo i wybudzałam. Ale z tego co widzę, większość mam tutaj dzieci nie wybudza na karmienie i nic się nie dzieje, więc chyba teraz z tego wybudzania zrezygnuję - o ile córka sama nie będzie się budzić co 3h, bo od pierworodnej to zegarki można było nastawiać ;).

Kamyk, Katepr - :D. Co za głupoty się potrafią po głowie tłuc to historia :D.

Olisie - ja też syna namolnie rozwiązywałam w szpitalu z tych powijaków (kłóciłam się z pielęgniarkami o to strasznie - 30st w cieniu, dziecko upocone i walcz sobie później z potówkami :/), w domu nie wiązałam i nie jest asymetryczny, więc to chyba nie tak działa.

Pluj - 2012
    Truj - 2013
    Zbój - 2015
  • kate851 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora miałam też z odbytu, wiec ok:) tak wiem ze jest niebezpieczny tylko wtedy gdy się nie wie ze się go ma a tak dadzą antybiotyk i będzie ok:)

dora8201 lubi tę wiadomość

• zania1313 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Lublin jednak mały:-) ale miło spotkac bratnia dusze,która wie choć trochę co u Ciebie,a jesZcze wspólne tematy:-)

Ja dziś zrobilam wymaz GBS od razu z pochwy i odbytu,tak mi doradzila położna która pobierala wymaz. Wynik za 4 dni.
    Kate pokażesz lekarzowi wynik i Ci powie co dalej:-) nie martw się.

bl9chdge3a49q998.png
    thgf3e3k3bihok3y.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam w sklepie, autem a ledwie stoję :( czytam Was na raty i piję lodowatą Pepsi.
    Mamy 40 stopni w cieniu teraz :(

Olisie, ale jakiś wiekowy ten rehabilitant był? bo w sumie, to co szkoła to inne poglądy, ale co do zawijania to raczej we wszystkich tak samo uczą.
    Chyba, że coś od początku było ze wskazań. Bo czasem faktycznie jest tak, że trzeba zawijać i to w konkretny sposób.

Nam jak się starszy urodził to ortopeda zalecił tylko, żeby często przekładać Go inaczej, zwłaszcza jeśli upodoba sobie jedna stronę do wyginania się ;)

A z tym wybudzaniem to jeszcze pod warunkiem, że by się Wam udało :P bo mojego to nawet wodą mogłam polewać, nie było szans na obudzenie ;) jak zasnął to nawet na perkusji mogłam grać koło niego ;) przenosić z miejsca w miejsce po 100 razy i nie do zdarcia był :D

dxom6iye1ka3dosl.png
  • Mia1988 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez czytałam ze ten Gns nie jest groźny jesli sie wierze sie go ma.
    No właśnie mi takiego wymazu nikt tu nie pobierał, we czwartek mam wizytę w szpitalu to zapytam...

Ewela a jak u Ciebie z tym wyrazem?
    Pobierali, na własna rękę musiałaś robic, czy może tutaj to oni jakoś inaczej sprawdzają?
    Orientujesz sie coś w tej sprawie?

Aaa pamiętacie jak załatwiałam na szybko papiery do macierzyńskiego w zeszłym tygodniu bo juz grubo po terminie byłam?
    No właśnie dzis dostałam odpowiedz ze zaakceptowali, przyznali i wsio ok, płacić bedą :-D
    Także udało sie dziękuje za kciukasy :-)

dora8201, Konwalia, wikaa, amarranta, Ivettka lubią tę wiadomość

1usah371io4htfas.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nawet jak ktoś nie wie że ma ten gbs dodatni to nie będzie groźny bo jak rodząca nie ma wyniku to u nas też podają antybiotyk - mamie przy porodzie , dziecku się nie podaje 'w razie wu' tylko dopiero jak crp wzrośnie, albo w wymazach pobranych po porodzie coś wyrośnie :)
    Ja dziś jakaś zamulona jestem, może to przez pobudkę o 4 rano :|
    Mia fajnie że załatwione, u nas pewnie byłby problem ;p

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super wieści MIA! a ten gbs to inaczej badanie mikrobiologiczne - stopień czystości pochwy czy coś z tą czystością pochwy - może pod inną nazwą u Was funkcjonuje?

np w tym szpitalu gdzie będę rodzić teraz jak byłam na ktg to jest na zasadzie przyjęcia do szpitala, badania i wypisu - pewnie nfz wtedy płaci lepiej ale w moim miejscowym też tak było - normalnie wypisy dostałam za każdy monitoring po porodzie. No ale do rzeczy - na izbie przyjęć położnicznej zaraz obok ekranu wielką czcionką jest wydrukowane zalecenie, że każdej ciężarnej od 35tc przyjmowanej do szpitala trzeba zrobić gbsa z pochwy i odbytu niezależnie do tego czy ma własne badania czy nie.... więc już wiem czemy ginek mi na wizycie nie robił ;) podejrzewam, że w wiekszości szpitali pewnie tak jest bo to w sumie taka ochronka potem przed zakażeniem noworodków

REX hehe uważaj bo ja się nastawiam, że moje nowe dziecko będzie zuepłnie inne niż poprzednie - więc ja będę miała anioła :P ale u Ciebie jak ta zasada będzie miała bytność to może być zupełnie inaczej :P:P i współczuję upałów!

a jeszcze z tym zawijaniem - to zależy dużo od szkoły - są szkoły, że ten 4 trymestr (czyli do końca 3 miesiąca) powinno się warunki jak najbardziej zbliżone do brzuchowych stworzyć dziecku, otulać, nie prostowac, nosić przy sercu itd... każda z nas musi chyba wybrać co do niej bardziej przemawia.... ja myślałam o woombie http://otulacz.pl/ i podejrzewam, że jeśli będą kolki i problemy ze spaniem to kupię....

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
  • tasha Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam wymaz z pochwy i odbytu. Tylko wyniku nie znam bo mi appka luxmed nie działa. Muszę jutro w kiosku spróbować.
    Kamyk, Katepr ale macie sny

relgh3711uwzgjjp.pngdqprtrd8yngu0vh9.png
  • Mia1988 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak u was z monitorami oddechu?
    Macie, kupujecie, nie chcecie?
    Ja miałam nie kupować, ale coraz cześciej myśle ze jednak chyba zmienię zdanie,
    Bo inaczej nie wyobrażam sobie zasnąć, no bo jak coś sie stanie?
    Tyle sie naczytałam o tych bezdechach, ze chyba wole nie ryzykować....

Myśle o Snuza Hero.
    Używała może któraś z was?

1usah371io4htfas.png
  • kate851 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez z pochwy i odbytu, liczyłam ze będzie ujemny no ale cóż:) dobrze ze się wie.
    Mia może u Was jakoś inaczej to nazwane?

‹‹ 1005 1006 1007 1008 1009 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ