Lipcówki 2015:)!
-
WIADOMOŚĆ
-
Daisy wrote:Tak piszecie o tych wadach wzroku, moja cora niestety odziedziczyla po rodzinie wade wzroku i ma 5 dioptrii na jednym, na drugim 2.75. Jedno oko niedowidzenie, drugie nadwzrocznosc. Tzn to sa ustalenia z wrzesnia 2013r. Teraz, po roku zaklejania oka plasterkiem na 8h, zaklejamy tylko na godzinie, oczko jedno jej sie calkiem wyprostowalo (zezowala do srodka), a niedowidzenie prawego oka jej w ogole juz nie grozi. W marcu prawdopodobnie bedziemy juz zmieniac szkielka na inne . A najlepsze jest to, ze teraz robia takie szkla, ze nie widac w ogole, ze ona ma taka duza wade Nikt by nie powiedzial, bo szkal sa cieniutkie, jakas tam technologia. Mam nadzieje, ze da sie to jakos zaleczyc do konca, ale i tak slicznie wyglada w okularkach, lubi nosic. O dziwo, jak tylko sie dowiedziala ze bedzie nosic, to sie doczekac nie mogla
Ja do tej pory pamiętam jak bardzo nienawidziłam okularów. Na tyle, że w gimnazjum odstawiłam.
Też pamiętam zaklejanie oka, rysowanie kropek w zeszycie w kratke... nienawidziłam tego. To dość uciążliwe dla dziecka.
Kurde ale jestem mamejka
oblałam ketchupem dokumenty w pracy a potem sobie spódniczkę. <olaboga>
-
kasiulka30 wrote:Tysia ja miałam dwa razy cc.W pierwszej ciąży musiałam mieć bo syn ważył 4,5kg i całe szczęście,że miałam cc bo miałam już zielone wody,cesarke miałam planowaną na całe szczęście,jak zaszłam w drógą ciąże to nie brałam nawet pod uwage porodu sn,ze strachu,że sytuacja się powtórzy.Obydwie cc miałam planowane po 39 tygodniu.Więc to zależy od indywidualnego przypadku
Podobno w moim przypadku jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że sytuacja sie powtórzy ( nadciśnienie i bardzo duże obrzęki) i wtedy bez gadania cc.
A ja mam taką silną potrzebę, zeby urodzić sn... no chciałabym to przeżyć po prostu.
Na pierwszym usg lekarka mówiła, że jeśli nie powtórzy się sytuacja z pierwszej ciąży to jak najbardziej sn można rodzic - ja się obawiałam o bliznę i ogólnie o macicę - czy były z tym jakieś prolemy, stąd moje pytanie
Oczywiście, nie upieram się bardzo mocno na żadną metodę - chcę żeby dziecko urodziło się zdrowe i tyle Bo i sn i cc to ból, więc nie da się chyba wybrać "lepszej"metody. -
nick nieaktualny
-
Nona wrote:Dziewczyny czy przy wadzie -4,5 na obu oczach można rodzić naturalnie? Od jakiej wady wzroku jest cesarka?
Gdzieś kiedyś słyszałam, że od -7 ale nie jestem pewna.
Ja mam na jedym-3,75 a an drugim -4,75. Przynajmniej w zeszłym roku tak było a czuje, że się ciut pogorszyło jedno oko. -
Tysia85 - Ja miałam wadę -9,5 D na oboje oczu... W czerwcu 2012 miałam operację laserową metodą LASIK - nie mój wybryk czy kosmetyka, tylko po prostu robią tylko do -10D i gdyby mi wada się posunęła to już by mi nie zrobili operacji. Po zabiegu miałam wadę zredukowaną do 0,00.
Zapalenie rogówki i nagle -3D... Byłam mega załamana, ale po antybiotykach Lewe 0,0, a prawe -1,5D, no i z dnia na dzień jest troszkę lepiej. Nie wiem czy stan moich oczu nie będzie mnie kwalifikował do CC, ale chyba bym jednak chciała i nie ryzykować, że nie zobaczę swojego maluszka...
Praca 8h dziennie przed komputerem też nie wspomaga mojego leczenia rogówki. Lekarka mi powiedziała, że wada może postępować po prostu przez ciążę, a niekoniecznie przez poród naturalny. L4 na oczy dostałam na tydzień, bo na tyle mi dała lekarka, nic nie mówiła o dłuższym, a ja nie naciskałam, bo już tydzień beze mnie w firmie to rozwalanie wszystkim pracy. Więc albo zwolnienie do końca ciąży i szukają kogoś innego na moje miejsce, albo nie mogę iść wcale, bo będzie mega zamieszanie... -
serena1989 wrote:Tysia85 - Ja miałam wadę -9,5 D na oboje oczu... W czerwcu 2012 miałam operację laserową metodą LASIK - nie mój wybryk czy kosmetyka, tylko po prostu robią tylko do -10D i gdyby mi wada się posunęła to już by mi nie zrobili operacji. Po zabiegu miałam wadę zredukowaną do 0,00.
Bo ja się kiedyś orientowałam i nie mogłam być dopuszczona do zabiegi bo wada min. rok nie może się powiększyć. -
Tysia co do blizny i rozchodzenia się jej,to nie jest tak,że może pęknąć.Moja siostra rodziła w październiku(2x)cc,przez pirwsze kilka miesięcy chciała rodzić sn(pierwszy poród miała cc odkleiło jej się łożysko,krwotok w przeciągu 25min dziecko było na świecie z dojazdem do szpitala)do drugiego porodu nie miała przeciwskazań do cc,jedynie cięcie po cięciu ale bała się jednak powtórzenia sytuacji i zdecydowała się na cc,miała być cięta 13.10 a 9.10 poszła na kontrole i już coś się zaczeło dziać tzn rozpoczynsł się poród i odrazu na cc.Więc żadna z nas tak naprawdę nie wie jak się rozwinie sytuacja. A tobie Tysia życze upragnionego i bezbolesnego porodu sn
-
Serena, to masz niezłą historię z oczami.... faktycznie, nieźle Ci ta rogówka porobiła
Z tego co pamiętam, to sama wysoka wada nie jest teraz wskazaniem do cc, a jakieś sprawy związane z siatkówką.
W każdym bądź razie ginekolog powinien wpisać obowiązkową konsultację okulistyczną.
Moja wada jest na tyle mała i stała, że nie powinno być żadnych historii...
Kasiulka to prawda, co ciąża to inne rozwinięcie... w sumie to mogę sobie pogdybać i tak wszystko się samo wyklaruje.... Moja gin już na pierwszej wizycie zapytała, to co, cięcie będzie? -
Cześć Dziewczyny,
dołączam do grona zafasolkowanych choć wciąż w to nie wierzę
Wczoraj i dziś testowałam, były blade drugie krechy. Rano zrobiłam betę - 119,9Aneta210, Sabela, Tysia85, pepitka, Lena87, Ivettka, MarliOne, usia89, believe, Foto_Anna lubią tę wiadomość
-
Helen wrote:Robię dokładnie tak samo Kokosowy jest super w Rossmanie, Isana olejek pod prysznic tez jest super, a płyn do higieny intymnej Facelle, jest bardziej delikatny. Do mycia ciała też jest z serii Babydream dla kobiet w ciąży mleczko do mycia ciała, super jest, taki delikatny, ale szybko kiedyś mi szedł, ale warto.
dzięki za polecenie dodatkowych balsamów jak skończę kokosowy (uwielbiam zapach!) i oliwkę, to będę szukała dalej. W Rossmannie widziałam ostatnio też nowość HIPP dla mam, masło do ciała i brzuszka w słoiku i też mnie kusi
I leżę w łóżku, na zwolnieniu do końca tyg. Lekarz powiedział, aby się nie martwić, bo takie przeziębienie nie zaszkodzi Groszkowi. Dostałam dodatkowo wodę morską i coś do płukania gardła, poza tym domowe sposoby, apap mogę wziąć, jeżeli będzie gorączka, ale na szczęście nie mam i będę się starała nie brać.
-
Tysia85 wrote:Serena, to masz niezłą historię z oczami.... faktycznie, nieźle Ci ta rogówka porobiła
Z tego co pamiętam, to sama wysoka wada nie jest teraz wskazaniem do cc, a jakieś sprawy związane z siatkówką.
W każdym bądź razie ginekolog powinien wpisać obowiązkową konsultację okulistyczną.
Moja wada jest na tyle mała i stała, że nie powinno być żadnych historii...
Kasiulka to prawda, co ciąża to inne rozwinięcie... w sumie to mogę sobie pogdybać i tak wszystko się samo wyklaruje.... Moja gin już na pierwszej wizycie zapytała, to co, cięcie będzie?
Tak, ryzyko klejenia siatkówki jest wskazaniem do CC, nie dioptrie.
Madziulku, no NARESZCIE! witam Cię bardzo serdecznie i bardzo gorąco, kibicowalam na OF ) Widzę, że Tobie suwaczek policzył 4 tygodnie i 2 dni, czyli tak jak ja mam, chociaż miałaś owu 2 dni później. wg czego liczysz termin porodu? -
mała2930 wrote:Ja wczoraj byłam na NFZ lekarz oki ale usg nie miał dał mi skierowanie na usg mam w przyszły wtorek i potem znowu do niego ale na szczeście udało mi sie przepisać z piątku na jutro prywatnie hura:)
Ivettka lubi tę wiadomość
-
JagodaP wrote:
Madziulku, no NARESZCIE! witam Cię bardzo serdecznie i bardzo gorąco, kibicowalam na OF ) Widzę, że Tobie suwaczek policzył 4 tygodnie i 2 dni, czyli tak jak ja mam, chociaż miałaś owu 2 dni później. wg czego liczysz termin porodu?
Ja policzyłam na podstawie pierwszego dnia ostatniego @, nie wiem czy to się tak robi