X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewela ja sama przeszlam na nutramigen z powodu mega wrazliwego brzuszka u Miłoszka. Jakas wysypka teraz z perspektywy czasu pamietam tez jakas wysypke ale na nóżkach. Ja poprostu jak Livia radzila oznajmilam pediatrze ze zmienilam na nutre i jest lepiej ita dala mi recepte z refundacja. Bez recepty tez kupisz ale drozej niestety. Zdrówka dla malutkiej! Moze sprobuj a moze akurat pomoze...

ewela86 lubi tę wiadomość

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • ewela86 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Radiszka, chyba bede musiala cos sprobowac bo mala ewidentnie sie meczy :/ Te kolki, ktore trwaja do tej pory chyba tez sa wlasnie z tym zwiazane... Jeszcze sprobuje isc u siebie do lekarza i zasugerowac, ze mala moze miec skaze bialkowa i zobaczymy czy cos z tym zrobi jesli nie to bede musiala leciec znowu do Polski.

Aniolek (*) 12.02.2014

3jvzcwa1e34kv3jd.png
    mhsvanli88vjtg38.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewela takim maluszkom nie robi się testów. U nas były okropne kolki i wysypka (szczególnie na policzkach czerwona i sucha skóra bardzo), później wysypka była na całym ciele a skóra ogólnie była sucha. Przeszłam na Nutramigen i kolki zniknęły z dnia na dzień, wysypka po jakimś czasie. I tak jak Radiszka Ci napisała - poszłam do pediatry i powiedziałam co się działo i że Nutramigen działa. Bez gadania dała mi receptę ;) Ale Ty w Irlandii to może nie być tak łatwo... Jakiś czas temu moje dziecko odrzuciło Nutramigen i obecnie jesteśmy na Bebilonie pepti :) Zrobiłam tak samo jak z Nutramigenem - poszłam do lekarza i powiedziałam, że zmieniłam mleko. Dostałam receptę na Bebilon.

A co do suchej skóry - polecam Biodermę do skóry atopowej. Stosuję cały czas bo Tomek ma suche poliki i fajnie nawilża.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2015, 19:27

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3 godziny dziennie w żłobku siedzi.
    No ja już w robocie, ale 3 godziny szybko mijają ;)
    Ona normalnie to do 12 miała jedną długą albo dwie krótsze drzemki. Tylko im tam nie chciała spać.
    Dzisiaj dałam im jej ulubioną przytulankę i spała już ładnie :)

Ja pojęcia nie mam jak skaza wygląda na szczęście..

dxom6iye1ka3dosl.png
  • ewela86 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Livia myslalam, ze trzeba isc do lekarza i pod jego nadzorem podawac... Pewnie troche smieszne ,ale jakos pierwszy raz sie z czyms takim spotykam :/ No wlasnie nie wiem jak to w Irlandii wyglada, bo u nich to jakos tak na luzie do wszystkiego sie podchodzi my wedlug nich przewrazliwieni jestesmy ;) Napewno (juz sprawdzalam) jest tutaj Aptamil pepti i nutramigen lipil czyli takie cos tez istnieje, umowimy sie na wizyte i pogadamy z pania doktor zobaczymy co nam powie ;)
    Rex 3 godzinki to nie tak zle myslalam, ze musisz juz caly dzien w pracy siedziec, ja w sumie niedlugo tez powinnam wracac do pracy (od 29.12) ale mam nadzieje, ze uda mi sie przeciagnac na jakims zwolnieniu choc do konca stycznia ;)

Aniolek (*) 12.02.2014

3jvzcwa1e34kv3jd.png
    mhsvanli88vjtg38.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie śmieszne ;) Ja też nie wiedziałam na początku co i jak. Mam nadzieję, że nie odeśle Cię doktorka z kwitkiem. U nas można kupić bez recepty też Bebilon (tamtejszy Aptamil)i Nutramigen ale wiadomo, że cena inna. Może w Irlandii też bez recepty można? Nie orientuję się ale może spróbujesz podejść lekarza jak ja jeśli będzie stwarzać problemy. Kupisz na własną rękę i udowodnisz, że pomaga i jest poprawa ;) Tylko łatwo może nie być z chęcią picia tego mleka, Nutramigen wali niesamowicie i jest okropny, Bebilon lepszy trochę (Tomek łyka go jak szalony, po Nutramigenie nie dziwne) :D Trzymam kciuki

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Ewela, powodzenia z tą zmianą mleka. mam nadzięję, że w Irlandii jest lepiej niż w Niemczech - podaję bebilon pepti (ze wzgledu na skład i ryzyko alergii), ale nasz pediatra tutaj powiedział, że receptę dostanę tylko jeśli faktycznie młoda ma alergię na mleko krowie i właśnie miał robić jej testy, ale nie wiem jak to wygląda dokładnie, bo odwołałam. będę sobie z Polski wozić. trzymam kciuki, żeby Ci się udało załatwić, bo tutaj różnica w cenie jest kolosalna - 33 pln i 34 euro za to samo mleko (znaczy aptamil pepti)

o1489vvjal2gnmht.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2015, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta szok ta cena :o

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KOnwalia jak ropieje oczko to możesz również masaż robici. W kąciku oczka przyciskasz paluszkiem i ciągniesz w dół przy nosku kawałek. To taki masaż bo kanalik się zapchał + przemywanie tak jak robisz i zaraz tego nie będzie. Niemowlaczki tak mogą mieć i to kilka razy moze sie zrobic.

xD no to ładnie cenowo to wygląda. Lepiej już przesyłkę dać 120zł do Londynu kosztuje i 30kg mozna nadać kurierem chyba lepsze cos takiego :)
    Edyta Tak to był skok bo 3 dni miał takie ryczące a teraz jest spokojne dziecko :)

A u nas wszystko ok aktualnie :) tylko zastanawiam się nad bo mały wkłada plauchy do buzi (wiadomo że to też uczy się teraz przez buzie faktury, dziąsła swędzące itd.) ale wkłada palce również jak się denerwuje. Smoczek jest beee żaden raz na jakiś czas weźmie i pociumka i wypluwa i tyle z tego :/ a z palcem kciukiem to wkłada i trzyma w budzi i czasem ciumka.

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmm...

Macie już jakieś plany na święta? W co bedziecie chały poubierać maluszki? Już coś myślicie...

zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2015, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rex zaakceptuj zaproszenie na bo chciałam Cię o coś zapytać a nie chcę tu zaśmiecać bo to inny wątek. ;)

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rex właśnie miałam pytać czy już zaczęłaś naukę czytania?

zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Radiszka, zaakceptowałam. Nie wchodziłam wczoraj wieczorem już.
    Mon!ta no własnie nie.. Zaczęłam kartki dopiero robić i muszę się streścić bo w żłobku mają ponoć.
    A co z basenem, chodzicie już? Ja chciałam od 3 go mca. Ale przez przedszkole muszę odczekać chwilę, żeby za dużego nawału bakterii nie miała :P

dxom6iye1ka3dosl.png
  • edytka_j81 Znajoma

Wysłany: 11 listopada 2015, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wybieramy sie na basen w sobotę,zobaczymy czy synkowi sie spodoba

0a36f4348b.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2015, 08:53

0a36f4348b.png
  • Konwalia Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuski z lipca 2015 czy Wam też tak garsciami wychodzą włosy? Macie na to jakiś sposób?

l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png
  • Edyta23 Koleżanka

Wysłany: 12 listopada 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie.

Mon!ta^ z paluszkami w buzi u nas to samo i smoczka też już tylko do spania bierze.

A u nas nie wiem czy to jakiś ciągnący się skok czy o co chodzi... :( Nadal śpi w nocy niezbyt spokojnie, przez ostatni tydzień budziła się na jedzenie co godzinę, co dwie...Do tego zaczęła później chodzić spać a wstaje nadal wcześnie i w dzień ciężko ją uspać.

Co do świąt to będą pierwsze święta jako małżeństwo no i z maleństwem. Zastanawiamy się jak to rozegrać tzn ile spędzić u moich rodziców, kiedy jechać do teściów itd. A malutkiej jakąś sukienkę wybiorę pewnie, zobaczymy która będzie dobra w święta. Przechodzimy właśnie na rozmiar 68 ubranek.

Konwalia z włosami u mnie tragedia. Przy myciu wypada mnóstwo, na szczotce mnóstwo, na poduszce, na dziecku zawsze gdzieś znajdę, aż się boję żeby się nie najadła tych moich włosów. Żadnego sposobu nie znalazłam na to, jak ktoś ma sprawdzony to chętnie poczytam i wypróbuję.

Poopowiadajcie dziewczyny co Wasze dzieciaczki nauczyły się ostatnio nowego, co jest teraz na topie u Waszych pociech?

Pozdrawiamy

EdytaPe
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka :D

Ja już tym kciukiem się nie przejmuje potem bede sie martwic tym. A smoczka zadnego nie toleruje wkłada pociumka i wypluwa xD wiec no coz bezsmoczkowy chłopaczek i tyle.

Odnosnie spania we wtorem szłam na imprezkę z koleżankami wyszłam po 19 i wróciłam koło 1 w nocy i wiecie co myslalam, ze ok 2 bede miała pobudkę na karmienie a tu obudził mnie o 5:40 :D więc byłam wyspana.Ostatnie karmienie miał o 22:30 butla z moim mlekiem i potem kolo 6 :) pierwsza taka noc byla.

Odnośnie świąt to mam fajne body frakowe :D Odnosnie rozmiaru to my juz dawno nosimy 68 i chyba moze z 2-3 tyg i trzeba bedzie wprowadzac 74noo zobaczymy jak to bedzie :)

Włosy mi nie wypadaja tzn wypadaja ale tak jak przed ciaza, w czasie ciazy wiec ja nie mam zadnych problemów. Ostatnio jak rozmiawialam z kolezanka to mowila ze w aptece sa jakies preparaty na takie rzeczy szampony ze zwieszona iloscia witamin.

A co moj maluszek sie nauczyl: dzisiaj nozki zaczynaja byc na topie :D próbuje sobie je wsadzic do buzi ale jeszcze ma kawał do tego xD umie juz przewrocic sie na brzuszek i potem na plecki + podnosi pupę do góry :D rączek jeszcze nie prostuje w calosci jak jest na brzuszku ale to kwestia czasu :D

Dzisiaj jest marudny i mysle ze to tez moze byc skok od 2 dni tak ma :) pozatym teraz jestesmy w tym 4 tyg kiedy jest dziecie marudne bo skok rozwojowy duzy. Duzo rzeczy sie uczy.

Rex ja kupilam to nie bawilam sie w robienie kart za duzo roboty xD poszlam na łatwizne poprostu :) dalam za caly komplet 330zł etap 1-2, 3-4, oraz liczby :) narazie jestem na etapie 1 i robie 3 grupy po 5 kart razem 9 razy dziennie. Niby to jest od 6 miesiaca i pozniej powinno sie pokazywac 15 razy ale maly spi w dzien wiec nie mam tyle czasu zeby mu to wszystko pokazac wiec jestem na 3 grupach :)

zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też kocha zabawy nogami.
    Najgorsze to, że z dnia na dzień zaczęło ją rwać do siedzenia.
    W domu się nie przejmuję bo ponapina się i nie da rady. Gorzej w aucie, bo siada w tym foteliku i siedzi :/ a jeździmy same i nie mam jak jej docisnąć.

dxom6iye1ka3dosl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2015, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałam posta i mi się skasował. Popsułam laptopa i korzystam tylko z tel z neta. Muszę kupić nowy bo nie wytrzymam. Jak będę miała chwilę to naskrobie co się u mnie działo. Chcialam wam jule pokazać ale z tel nie idzie wstawić. Także trochę cierpliwości jak dorwe jakiegoś laptopa to wstawie. Dobranoc ☺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2015, 00:26

radiszka, rex lubią tę wiadomość

• mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noo my robimy ćwiczonka na siedzenie i wstawanie :) ale jeszcze nie siada bo pasami mocno jest związany pozatym lubi spać w samochodzie :)

Dzisiaj mnie mój synek znowu zaskoczył dostał cyca po 7 i do tej pory śpi xD

zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
‹‹ 1239 1240 1241 1242 1243 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ