X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xD to ja mialam wlasnie taka przedwczoraj po same pachy xD :P

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też nie kupujemy żadnego chodzika.
    Skoczek bym kupiła, ale nie sprzedają takiego jak my mieliśmy :P tamten był ribiony i dupcia była w dole, a nogi szeroko i w górze. W sumie to bardziej hustawka na sprężynie była.
    W tych sprzedawanych strasznie miednice deformuje bo te majtki węższe w kroku niz bini :P
    Małej wczoraj posmakował wreszcie sok ;) może się przekona do owoców jakoś...

dxom6iye1ka3dosl.png
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was sama gotuje warzywka dla malucha?

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Radiszka ja czasem gotuję bo u nas nie ma samych warztw.

dxom6iye1ka3dosl.png
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rex a gotujesz na parze czy normalnie w wodzie? jak w wodzie to sie miksuje z tą wodą, a jak na parze to dodajesz tą wodę z parowania? Dodajesz troszkę oleju/oliwy z oliwek? Działasz wg jakiegoś schematu typu, 1.marchewka, 2.marchewka+ziemniak, 3.marchewka+ziemniak+pietruszka... czy poprostu co mam to daje? ;) Zawsze masz wszystkie warzywa eko, czy czasem coś np dynia a marketu przejdzie?
    Ja gotuję sama ale nie zawsze mam dostęp do wszystkich warzywek eko do tej pory miałam marchew, ziemniaka i pietruszkę. Teraz miałam zamiar dać dynie ale nie mogę znaleźć :/

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja marchewkę często biorę z rosołu, jak na parze to wodę z parowaru zbieram albo z czajnika dolewam, a jak w garnku to wyciskam same warzywa i dodaję tylko tyle tej wody żeby miało lekką konsystencję. Daję co mi się nawinie :p ale zaczynałam od samej marchewki.
    Tłuszczyku jeszcze nie daję ale masło będę dodawać.

dxom6iye1ka3dosl.png
  • Edyta23 Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka.
    My już ogarnęłyśmy kleik. Tzn dostaje na razie z butelki ale bardzo jej smakuje, jak się kończy to jest krzyk :) dziś będzie pierwszy raz marchewka i mam zamiar gotować normalnie w wodzie. Też się zastanawiałam czy warzywa których nie mam swoich i nie mam dostępu do eko czy lepiej kupić i przygotować samej czy lepiej dać słoiczek.

Wracając do sytuacji z krztuścem... Też mnie to zastanowiło od razu jak dziecko złapało krztusiec skoro są szczepienia...

Tasha już dzieciaczki zdrowe? Już wszystko ok?

EdytaPe
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2017, 13:54

zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo szczepienie ani jedno nie chroni w 100% pezed chorobą. Zresztą nie wiem czy w 10% chroni hehe.
    Mój w 8 mcu złapał odrę, jak miał 2 lata- świnkę i jak miał 3 chorował na ospę ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 19:44

dxom6iye1ka3dosl.png
  • Edyta23 Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To po cholere co 6tyg kluc dziecko 3 razy lub placic kilka stowek... Rex w tym kraju gdzie mieszkacie szczepienia sa obowiazkowe?

EdytaPe
  • Edyta23 Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co myslicie na temat dawanie kaszek/kleikow z butelki czy nauka lyzeczka od początku. Moja ni w ząb nie moze załapać lyzeczki. Tzn warzywka i tak bede uczyc lyzeczka ale kleik bede dawac na razie z butli bo smakuje jej a lyzeczka w zyciu by sie nie najadla. Moja mama mowi ze tez kaszki jadlam z butli i jakos nie bylo problemu później nauczyc mnie jedzenia lyzeczka jak przyszedl czas i bylam na to gotowa.

EdytaPe
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej! nadal jestem chora, mój M też od 2 dni, dziś wnocy L pokasływała... jeszcze do kompletu pewnie Młody dołączy...:/

ja póki co daje słoiczki - jakoś nie mam wizji gotowania jednej marchewki, jednego ziemniaczka itd... bo potem codziennie to samo jeść to nie... na razie słoiczkami jedziemy a potem bazę zrobię zamrożę i ewentualnie będę dodawać różne rzeczy - zresztą teraz nie sezon na warzywa świeże dobre więc zostaje przy gotowcach

EDYTA ja ogólnie jest przeciwna dawaniu z butelki czegoś innego niż mleka - do wody kupiłam kubek, kleik i wszystko inne ma łyżeczką - i to nie chodzi o to że ma się dziecko od razu najadać - ma smaki próbować - nam ponad 2 tyg zeszło zanim L: zjadła tyle, ze zastąpiło jej to posiłek a z Młodym trwało ok miesiąca - wcześniej dawałam jej tyle ile zjadła i dostawała mleko po

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja narazie też kleik będę dawać z butli właśnie zakupiłam dzis smoczek trójprzepływowy w tym celu. Dawałam do tej pory łyżeczką, ładnie już je ale zanim zdąży się najeść to już jest znudzony i krzyczy, wierci się a głodny jest nadal. Wiec ciężko zastąpić tym jakikolwiek posiłek.

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też wszystko z łyżeczki. Jedynie mleko z butli. Starszemu też tak dawalismy.
    Ze dwa razy dałam małej kleik w butli, ale to jak dodawałam jedną łyżeczkę na 100 ml.
    Edyta z tymi szczepieniami u nas to i tak i nie.
    Niby są obowiązkowe, w dodatku obowiazkowo meningo i pneumokoki ale jak powiesz, że nie chcesz to nic nie mówią ;)

dxom6iye1ka3dosl.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2017, 13:54

zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny no nie od razu Rzym zbudowano i nie do razu dziecko będzie się najadało łyżeczką - jak wszystkiego musi się tego nauczyć - nie warto iść na skroty

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
  • tasha Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2015, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o naszą chorobę to Bartuś został zaszczepiony 2 razy na ksztusiec. Szczepienia były w terminie i zachorował 3 tyg po szczepieniu. Już się zastanawiałam czy to nie wina szczepionki...

Znowu mam mało pokarmu i musiałam dać mm bo się darł jak nigdy. Nie będę chyba na siłę walczyć o to karmienie piersią bo i tak planowałam od stycznia go przestawić.

Edytko zdrowi i oby tak było!

relgh3711uwzgjjp.pngdqprtrd8yngu0vh9.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też podaję wszystko łyżeczką - z butli tylko mleko no i woda. Dwa razy dałam soczek z butli ale kupiłam już kubeczek z aventa z jedną dziurką. Wiadomo, że to karmienie na początku pozostawia wiele do życzenia ale przecież musi się nauczyć. Wczoraj zjadł pół słoiczka marchewki z ziemniakiem i nie chciał później już mleka. Dopiero po kąpieli wypił.

U nas chwilowy przestój był z karmieniem nowościami bo wyskoczyła wysypka na policzkach a tego dnia dałam dwie nowe rzeczy i nie byłam pewna co więc przez trzy dni dawałam Fenistil i jak wszystko znikło to zaczęliśmy od nowa tzn od etapu do którego było dobrze ;) Prawdopodobnie kaszka ryżowa o smaku waniliowym ale pił też wtedy sok marchewki z jabłkiem więc i jabłko podejrzane jest jeszcze ;)

No i idzie pierwszy ząbek - już widać przez dziąsełko białą kropę. Ślini się na potęgę, dziąsło lekko opuchnięte. W dzień jest dzielny a w nocy budzi się i zasnąć nie może wiec zmieniamy się z mężem co drugą noc - tak godzinka max dwie trzeba pobujać, potulić i zasypia. Dentinox działa na 10 minut ale od razu jak posmaruję, wczoraj czopek poszedł w ruch bo męczył się bardzo. Ale co jak co - od Mikołaja mój syn dostanie pierwszego ząbka :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2015, 09:15

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Livia :D
    Ja mam cichą nadzieję, że mojej ząbki wyrosną za kilka mcy jednak hehe.

dxom6iye1ka3dosl.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo 1 ząbek świetnie :) ja tez chyba wolalabym pozniej :)
    A jaki kubek z aventa kupiłaś taki juz bez smoczka??

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
‹‹ 1245 1246 1247 1248 1249 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ