X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Radiszka ponoć dziewczynki wstydliwe i nie chcą się ujawnić ;-) Moja Maja do 7 miesiąca się nie chciała pokazać :D A Tomek już w 14 tyg wystawił siura ;-) Ja marze o dziewczynce teraz chociaż z drugiej strony z synka drugiego też się ucieszę. Co by nie było to po tej ciąży koniec, zakładam spiralkę i więcej dzieci nie będzie.

U lekarza byłam już dwa razy :/ Tydzień temu u swojej lekarki bo TSH mi bardzo skoczyło to przy okazji mnie zbadała. Dzisiaj byłam u innego bo wczoraj plamiłam i mąż mnie przymusił przed wylotem na wakacje. Na razie jest wszystko ok poza tym, że ciąża wychodzi jakoś 2 tygodnie młodsza niż powinno wychodzić z OM ale wiedziałam o tym bo dokładnie wiem, kiedy współżyliśmy i owulację miałam jakoś w 28 dc chyba :/ Zarodka w każdym razie na razie nie widać, pęcherzyk 7mm. Wrócę z wakacji to 12 lipca pojade do swojej lekarki i powinno być już wiadomo co i jak ;-) Na razie biore luteinę 2x1 zgodnie z zaleceniem dzisiejszego i mamy się nie seksić :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2016, 19:29

czekoladowa201 lubi tę wiadomość

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • Konwalia Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekoladowa dziękuję, ja czuję się świetnie. Miałam lekkie mdłości ale chyba już przechodzą. Brzuszek jakoś szybciej mi się zaokraglil.

Jestem na wakacjach w Grecji. Oslaniam się od słońca i niestety nie kapie się ani w morzu ani w basenie. Ale i tak wypoczywam - mąż dużo robi przy Lilce. Niestety podróż samolotem dla raczkujacej Lilci to była mordega. Dobrze, że tylko 2,5h. Do upału tez jej trudno było się przyzwyczaić. Jak juz cala noc przespala w nowym miejscu (znaleźliśmy metodę, żeby nie było jej ani za zimno ani za gorąco) to wyjeżdżamy ;) Uwielbia pluskac się w basenie. Radocha niesamowita.

Podejrzewam uczulenie na białko krowie. Lilcie po jogurcie wysypalo. Jeszcze będę obserwować. Mąż mówi, że to może być też od słonej wody morskiej albo chloru.

Livia udanych wakacji. Jak u mnie wszystko pójdzie dobrze, to też będę miała trójkę i basta. Czeka na nas jeszcze jeden zarodek, ale to najpierw tą dwójkę odchowamy.

l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png
  • czekoladowa201 Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2016, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciesze sie ze wszystko u Was wporzadku. Konwalia wypoczywaj ile sie da :) w jakim miejscu wysypalo Lilke? Konkretnie na buzi, policzki, okolice nosa czy zuchwy? Tez mialam nieznaczna wysypke po nabiale.
    Tak...woda tez mogla zadzialac... W koncu to cos znacznie innego niz zawsze, slonosc, slodkosc czy inne ph i juz skora reaguje.
    Livia30 jak najstarsza pociecha zareagowala na kolejnego malucha? Trzymaj sie zdrowo, zazdroszcze ze wakacje masz pod nosem prawie, my wyjezdzamy 25 lipca i strasznie mi sie dluzy:/
    Jak nasza pani połówkowa radiszka? Jak synus sie czuje?

• livia30 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konwalia to mnie nie pocieszyłaś z tym lotem, my będziemy 5 godzin lecieć :/ Ale wierzę, że Tomek zachowa się jak trzeba :D

Ja o trójce dzieci zawsze marzyłam więc spełnione marzenie i nie ma co przesadzać i rozmnażać się w nieskończoność :D W sumie można by tylko chyba to nie dla mnie ;-) Trójka to taki max ale jeśli ktoś ma ochotę na więcej i jest w stanie zapewnić im wszystko co potrzeba to czemu nie? ;-)

Czekoladowa moja córa jak dowiedziała się, że jestem w ciąży (tylko ona wie) to powiedziała dokładnie tak: "No nie, znowu? Tak szybko? O Boże, kolejne dziecko..." :D Ale Tomka uwielbia więc jakoś to przeżyje :P W ogóle pochwalę wam się, bo wczoraj wywiesili wyniki i moja córka dostała się do szkoły plastycznej - jestem z niej dumna :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2016, 08:45

ewela86 lubi tę wiadomość

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png

Wysłany: 28 czerwca 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brawa dla Majeczki!:) hehe wlasnie tak przypuszczalam ze powie bo nastolatki maja teraz ciete teksty, moja siostrzenica ma 12 lat i jak cos czasem powie( nie obrazliwego lecz slangiem nastolatek) to zatyka i szczeka opada. Nie wiadomo czy sie smiac czy plakac :)

• livia30 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konwalia a czemu sie nie kapiesz wcale w basenie? Ja planuje bo chyba nie dalabym rady bez ochlody ;-)

Czekoladowa no fakt, nastolatka jak cos palnie to nie wiadomo jak zareagowac :-D

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekoladowa u nas dobrze. Choc jestem zawiedziona ze dalej nie znam plci.
    A Miloszek lepiej tylko dalej pic nie chce. No i do tego ma taki wodnisty katar od tygodnia, ktory raz jest raz go nie ma. Juz zaczynam myslec ze to jakas alergia moze. Spotkala sie ktoras z Was z tym?

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • Konwalia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekoladowa wysypka jest na rączkach, nóżkach i pleckach.

Livia ja mam tendencję do infekcji intymnych, więc wole nie ryzykować. W basenie można łatwo coś złapać.
    Hehe może Tomek lepiej zniesie lot niż Lilcia. Lilci się nudziło, chciała raczkowac, chodzić...

l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To lepiej nie ryzykowac ;-) Chociaz mi lekarka Lactovaginal mowila zeby po basenie zapodac i mozna plywac. Chyba wezme ze soba na wszelki wypadek bo to nigdy nie wiadomo ;-)

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png

Wysłany: 28 czerwca 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konwalia to moze faktycznie woda?? U nas wyszlo tylko na buzi okolice zuchwy tuz pod uchem wygladalo jak zwykly pryszcz, duze czerwone wypryski naszczescie bez ropy czy plynu w srodku.
    Radiszka tak z ciekawosci ile Milosz wypije na dzien? Dziwne paskudztwo sie do Was przyplatalo...

• katepr Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Livia brawa dla córy :) dla mnie reakcja fajna, a zazdrosna jak maly sie urodzil nie byla? My bylismy ostatnio u kuzyna mojego, ma corke 6letnia, no takiego focha strzeliła na wszystkich ze myslalam ze padne :D najbardziej na tate bo za naszym mlodym ganial hehe a jak moj zapytal czy chcialaby takiego braciszka to prawie go zabiła spojrzeniem :D
    Radiszka jeszcze chwila i sie okaze kto tam w brzuchu sie ukrywa :D
    Moj ostatnio ma taki wodnisty katar kolo 2tyg przed kazdym zebem ktory wychodzi.

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekoladowa oprocz mleka 2x210 to nie wiem czy ze 100ml innego picia udaje mi sie wmusic. A musi duzo sikac po tym incydencie niesikania przez 2,5doby... walczymy.
    Z butelki nie, z kubka niekapka wogole nie czai jak pociagnac teraz troche lyzeczka ale duzo rozlewa wiec ciezko okreslic ile dokladnie wypija.

Katepr no w sumie idzie mu 8zab ale przy pozostalych 7 nie bylo tego problemu.

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja nie jest zazdrosna o Tomka i chyba nigdy nie była, bawi się z nim, przytula ale oczywiście mówi, że go nie lubi :P Wychodzi z nim na plac zabaw, w domu jak go przyniosę do niej do pokoju to też bawi się - nie jest źle ;-)

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dawno mnie tu nie było a tu tyle się dzieje. Miło Konwalia że o mnie pamiętasz :)

Livia, Czekoladowa Gratuluje!!! Tak co miesiąc nowa ciąża, kto nastepny?
    Radiszka jak Miłosz?

Do pracy wracam w wrześniu. Zapisałam małego do klubu malucha, 10 dzieci do 2 lat, dwie opiekunki... Nie wiem jak go tam zostawie, już w sierpniu będę prowadzać na godz, potem dwie i tak coraz dłużej. Boje się jak to będzie. Do tego u mnie nowa praca, apteka w nowym miejscu, teren wiejski, nie znam lekarzy i nie wiem co piszą, a mam być kierownikiem heh

Zaczeliśmy budowe domu i od samego początku niemiłe niespodzianki. Najpierw przy wykopie fundamentów mielismy basen, tak mokro było, wody do kolan, więc osuszanie terenu. Teraz jak stawiają mury to budowlańcom zapomniało się o oknie w korytarzu i kuchni. Wycieli co prawda tylko trzeba stać i patrzeć im na ręce.

Jeśli chodzi o lot samolotem to zależy od dziecka, mój Szymon miał 8 m i był zachwycony. Raczkował po przejściu, dreptał przy fotelach, albo stał u nas na kolanach i zaglądał do innych pasażerów a lecieliśmy ponad 4godz.

Radiszka u nas niekapek wala się po podłodze i mały sam pije. Chwile mu zajęło zanim załapał ale teraz nie ma problemu i te kubuś water mają niekapek, ja kupuje samą wode. A najchetniej pije z normalnego kubka tylko wtedy jest cały mokry. Może spróbuj mu dać coś czym będzie się bawił i pił "niechcący".

I tak piszecie o tych ciążach a ja nie moge sobie przypomnieć kiedy ostatnio okres miałam... Jakoś dawno, może też powinnam kupić test :/

czekoladowa201, radiszka lubią tę wiadomość

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia

Wysłany: 29 czerwca 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś

I tak piszecie o tych ciążach a ja nie moge sobie przypomnieć kiedy ostatnio okres miałam... Jakoś dawno, może też powinnam kupić test :/[/QUOTE]
    Uuu powialo nutka niepewnosci??:) hehe

• katepr Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2016, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay no to chyba czas na test :D

Ja tez do zlobka daje malego, mam nadzieje ze jakos to bedzie.

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A już się nakrecilam. Muszę min rok popracować i dobrze byłoby skończyć dom.

Szymon mówi Mama! Niesamowite uczucie. Trochę musiałam na to poczekać. I zazwyczaj jak coś chce to staje przy moich nogach, oczy wielkie jak u kota z Shreka i mama-mama-mama.

Co kupujecie na roczek w prezencie? Konwalia Twoja Lila to chyba z 2.07 wiec pojutrze.

Radiszka tak myślę o Twoim Miloszku. A dużo pieluch moczy? I lubi arbuza? jest tak soczysty ze nim się napije

@@$/&*"#@$ wrrr ścina mi posta.
    Test ciążowy ujemny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2016, 08:19

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Konwalia Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Pay, Lilcia już w poniedziałek skończy roczek. Nie wiem jak Wam Dziewczyny, ale mi szybko ten rok zleciał. Myślimy, aby kupić Lilci na roczek pchacz drewniany z klockami. Planujemy imprezę na 17-07 i tort w kształcie lilii. Poza tym niedługo czeka nas kolejne obowiązkowe szczepienie i zamierzamy Lilkę zaszczepić na pneumo.

Któraś pytała o wysokość wynagrodzenia na powtórnym macierzyńskim. Niestety jest ono mniejsze, bo bierze się średnią z poprzedniego roku a przecież przez rok na macierzyńskim dostawało się tylko 80%. Na przykładzie moim na macierzyńskim z Lilcią dostawałam 80%, od 04-07 jestem na urlopie wypoczynkowym czyli będę dostawać 100% a potem idę na L4 ciążowe czyli też 100%. Niestety te 80% obniży średnią roczną.

Pay jak czytam Twoje perypetie z budową to przypomina mi się jak sami budowaliśmy dom. Jeżeli na etapie fundamentów macie już problem z wodą to radzę Ci patrzeć na ręce fachowców podczas izolacji piwnicy.

Radiszka trzymam kciuki, żeby Miłoszek miał siostrzyczkę.

Moja Lilcia jest całkowicie nie samolotowa. Powrót był jeszcze gorszy niż się spodziewałam. Lot był opóźniony dwie godziny, więc wystartowaliśmy o 1 w nocy. Lilcia przez 2 godziny płakała nie mogąc zasnąć. Na 30 minut przed lądowaniem w końcu zasnęła, ale i tak wśród pasażerów dostała łatkę tego dziecka co ciągle płacze. Młoda para siedząca obok zabijała mnie i mojego męża wzrokiem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2016, 13:11

radiszka lubi tę wiadomość

l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łomatkobosko. Myslalam ze średnia sie bierze z okresu pracy, ze macierzynskiego sie nie bierze pod uwage , dobrze wiedziec straszna lipa :p
    Ja nadal niewiem co na rok mam kupic, pchacza mamy...miejsca na jakies auta i rowery nie mamy..niewiem niewiem, maly ma 14 urodzinki a imprezka juz 15 lipca :)
    Konwalia miałabym gdzieś tą pare hehe :p

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpadłam przypadkiem i chciałam sprostować. Jeżeli między zasiłkami np macierzyńskim i chorobowym, a później kolejnym macierzyńskim nie ma więcej niż 3 mies przerwy, to podstawa do wypłaty zasiłku nie zmienia się. Tj bierze się średnią sprzed pierwszego zasiłku (12 mies przed).
    Innymi słowy mówiąc, jeśli nie dopuscicie do więcej niż 3 mies przerwy między zasiłkami (obojętnie jakimi, może być chorobowy, opieka na dziecko czy macierzyński), to macierzyński nr 2 będzie w takiej samej wysokości jak nr 1.

Tu można przeczytać na przykładach
    http://www.infor.pl/prawo/zasilki/zasilek-chorobowy/226299,Kiedy-nie-przelicza-sie-ponownie-wysokosci-zasilku.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2016, 18:31

katepr, Konwalia lubią tę wiadomość

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
‹‹ 1276 1277 1278 1279 1280 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ