Lipcówki 2015:)!
-
WIADOMOŚĆ
-
Biedroneczka83 wrote:kurcze tez sobie chyba konto ZUS załoze
zeby podglądać
fajna sprawa... przynajmniej nie muszę codziennie na konto zaglądać i zastanawiać się kiedy dostanę kasę... teraznp wiem od tygodnia, że 20.03 wypłacą i ile - mogę sobie zaplanować jakoś wydatkiNona lubi tę wiadomość
Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif -
zania1313 wrote:No to Ci powiem Dora,że u mnie nie ma w tej zakładce NIC, czy to może oznaczać,że pracodawca nie wysłał im mojego L4?
a w zaświadczeniach lekarskich masz wprowadzone zwolnienia?? od kiedy jesteś na l4? i czy dostałas już jakąś kasę z zusu??
Ivettka - STOOOOOO LAAAAAT STOOOO LAAAATTTTT
dora- śliczna niunia córunia;)
cati- super że masz taką położną i że zapisała cię na darmowe zajęcia;) Mnie na ostatniej wizycie moja gin namawiała by zacząć szkołę rodzenia tak od ok 26 tyg ciąży i dała ulotkę szkoły w której zajęcia prowadzą położne pracujące w szpitalu w którym chcę rodzić więć też myślę o większym wgłębieniu się w ten temat i zobaczymy...
Biedroneczka83- powodzenia na wizytacji , czekamy na relację po
cati, Ivettka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitam Kobietki
podczytuje Was ale z moim charakterem wolałam się nie udzielać. Za bardzo się wszystkim przejmuje a później się uspokoić nie mogę. Mam nadzieję że już będzie można spokojnie dodawać swoje wypowiedzi
Co do wagi to ja przed ciążą miałam 64kg przy 168cm wzrostu a teraz od miesiąca waga stanęła w miejscu na 59kg. Jem wszystko na co mam ochotę, zero mdłości, diet, ćwiczeń. Julka rośnie w odpowiednim tempie, a mi widocznie całe jedzenie idzie w brzuch i cyckiPewnie waga mi będzie rosła wraz ze wzrostem dziecka a nie koniecznie przez to ile jem. Więc myślę że wcale nie trzeba przybrać dużo na wadze żeby urodzić zdrowe dziecko.
Ivettka trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze.
Naala śliczne zd. Fajnie że te nasze Dzieciątka już takie ładniutkie
Dora domyślam się ile najadłaś się strachu.Ale bardzo się cieszę że wszystko się wyjaśniło i Bobas jest zdrowy. Oby tak dalej
no i oczywiście gratuluję Córki
A co do mnie to: wczoraj miałam usg połówkowe. Mała waży 370g. Łożysko na przedniej ścianie , typ 1. Ilość wód prawidłowa. Stan płodu dobry. Przepływy pępowinowe prawidłowe. Szyjka długa. Niby wszystko ok ale... Doktor długo oglądał serduszko i powiedział że widzi w nim ognisko hiperchogeniczne, taka jasna plamka. Umówił mnie na echo serca za 2 tyg i powiedział żeby się na zapas nie martwić. No więc staram się spokojnie czekać na badanie i nie stresować Julki. Kurde zawsze coś...
Po wizycie pojechałam się odstresować i nakupiłam ubranek w lumpku. Teraz czekam na maj/czerwiec i biorę się za kosmetyki
Ktoś chyba pytał o sprzedawcę na allegroJa kupiłam akcesoria u r_p77 , a ubranka mi wczoraj przyszły od sylwina5555 . Bardzo mi się spodobał materiał ubranek, taki mięciutki.
dora8201, 1kasiulka1, Daisy, rex, Nona, ewela86, Ivettka, wikaa, katepr, believe lubią tę wiadomość
-
Na zwolnieniu lekarskim jestem od 5.12.2014, z racji tego,że poszłam na l4 na przełomie roku to pracodawca musiał mi płacić zarówno za grudzień jak i za styczeń i czesc lutego, (po 33dni, w każdym roku). Z ZUS-u nie dostałam jeszcze pieniażków. Wpisane są wszystkie zwolnienia od grudnia, nie ma tego ostatniego z tamtego tygodnia.
-
SANDRA będzie dobrze
trzymamy mocno kciuki za piękne i mocne serduszko!
ale taka rola matki.,.. wiecznie się już będzie zamartwiać..
r_p77 to naprawdę fajny sprzedawca... ja dla syna wszystko u niego kupowałam a to prawie 7 lat temu było...
nick nieaktualny1kasiulka1 wrote:Ivettka - STOOOOOO LAAAAAT STOOOO LAAAATTTTT
dora- śliczna niunia córunia;)
cati- super że masz taką położną i że zapisała cię na darmowe zajęcia;) Mnie na ostatniej wizycie moja gin namawiała by zacząć szkołę rodzenia tak od ok 26 tyg ciąży i dała ulotkę szkoły w której zajęcia prowadzą położne pracujące w szpitalu w którym chcę rodzić więć też myślę o większym wgłębieniu się w ten temat i zobaczymy...
Biedroneczka83- powodzenia na wizytacji , czekamy na relację po
Właśnie tak mi się wydawało żeby do szkoły rodzenia iść przed 30tc. A mój gin jak go wczoraj spytałam kiedy mogę się zapisać to mówi że już. A ja przecież dopiero mam 21tc skończonych. No nic... pójdę jak mi będzie pasowało.1kasiulka1 lubi tę wiadomość
-
Zania, musisz uzbroic sie w cierpliowsc. Ja jestem na l4 od stycznia wiec mialam tez placone za czesc lutego teraz w marcu, nie ma znaczenia od kiedy jestes na l4, tylko od kiedy przejmuje Cie ZUS. Takze skoro mialas w marcu placone teraz za luty jeszcze, to pewnie na dniach dostaniesz kase z ZUS. No bo od lutego przejal Cie ZUS dopiero. Ja mam wyznaczony przelew na 16.03. Zadzwon do oddzialu swojego i podpytaj, mi powiedzieli bez problemu
.
Mysle, ze nie ma co za wczesnie isc na sr bo potem sie nic nie pamieta i jak sie nie prowadzi notatek to lipa, a czytac notatki przed porodem to jakos tego nie widze. Ja sie caly czas zastanawiam nad sr.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2015, 11:25
-
zania1313 wrote:Na zwolnieniu lekarskim jestem od 5.12.2014, z racji tego,że poszłam na l4 na przełomie roku to pracodawca musiał mi płacić zarówno za grudzień jak i za styczeń i czesc lutego, (po 33dni, w każdym roku). Z ZUS-u nie dostałam jeszcze pieniażków. Wpisane są wszystkie zwolnienia od grudnia, nie ma tego ostatniego z tamtego tygodnia.
ale wiesz co... ja nie jestem księgową... ale jeśli poszłaś na zwolnienie 5.12 i ciurkiem jesteś bez żadnego dnia przerwy do teraz to pracodawca płacić Ci powienien tylko za 33 dni czyli do 6 stycznia... chyba, że np 2 stycznia czy któregoś na jeden dzień wróciłaś do pracy czy choćby na urlop.... bo tak to liczy się ciągłość zwolnienia więc od 7 stycznia powinien płacić Ci zus... jeśli masz wprowadzone wszystkie zwolnienia (oprócz ostatniego) tzn, że pracodawca je przesłał... do nich musi dołączyć dokumenty o należnych Ci pieniądzach zeby mogli Ci wyliczyć podstawę... jeśli zapłacił Ci w nowym roku tak jakby dodatkowo to poślizg może być związany z tym, że póki sprawy nie wyjaśnią to zus nie zapłaci Ci... musisz się liczyć też z tym, że np pracowdawca będzie chciał żebyś mu zwrocila kasę za ten czas ktory wypłacił Ci pomyłkowo albo sami z zusem się rozliczą jakby między sobą... nie wiem jak to jest ja musiałam kasę oddawać jak księgowa wypłaciła mi za coś co płacił mi zusDaisy lubi tę wiadomość
zania1313 wrote:Dora - wszystko sprawdzone u kilku księgowych. Każdy pracodawca ma obowiązek wypłacenia wynagrodzenia za 33 dni zwolnienia w każdym roku. Też sie zdziwiłam- ale podobno wszystko jest ok:)
mój mi nie wypłacił a zus bez problemu płaci za wszystkie dni... no ale mówię, nie upieram sięzus płaci mi więcej więc w ogóle luz
zania1313 wrote:no,dodzwoniłam się do ZUS-u - faktycznie przejmują mnie dopiero od 3 lutego. Do końca następnego tygodnia mają czas na wypłacenie świadczenia za ten okres.
i super... a oni chyba wprowadzają te dane na Twoje konto chyba dopiero jak założysz.. albo jakoś je udostępniają... ja pierwsze pieniądze dostałam w styczniu a byłam od listopada na l4 ale za to dostałam za 3 zwolnienia razembaaaardzo ładna kwota była
MON!TA super, że echo wyszło dobrzea już naprawdę nie wnikam w co było a czego miało nie być... szkoda nerwów
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2015, 11:52
MON!TA a jak to z tym płaceniem w nowym roku za 33 dni przez pracodawce?? bo z tego co piszesz Tobie płacił w grudniu a za styczeń już zus czyli jak u mnie... jedno 33 dni poszło a nie podwójne
nick nieaktualnySandra ja myślę ze lepiej SR zrobić wcześniej-ja zaczynam chyba w 26tygodniu, czasem trwa to 6-8 tygodni i ktoś może nie zdążyć na ostatnie zajęcia zaczynając w 30tygodniu. Samopoczucie też gorsze później. Idąc z facetem można go już wcześniej wprowadzić w temat żeby sobie już ten poród wizualizował i się w ciażę zaangażował. Po zatym na NFZ przysługuje 1 x w tygodniu od 21 coś-jakies zajecia, a potem 2 x w tygodniu. Więc teraz będę mieć SR a potem jak szybko skoncze to zostanie mi czas na joge-rozciaganie rpzed porodem. W czerwcu/lipcu juz bede po teorii i bede mogla sie rozciagac
-
Ale się rozpisałyście:) poszłam na zakupki spożywcze a tu tyle czytania:) miło:) Sandra trzymam kciuki,żeby było wszystko ok:) konto na Zus może się zmotywuję i założę,bo ostatnio się naczekałam, jestem chyba rekordzistką bo dostałam kasę równo po 3 miesiącach od zaniesienia l4 do firmy..a to przez nowe księgowe, które zapomniały wysłać moich zwolnień i dopiero po mojej interwencji wysłały pod koniec stycznia, więc dlatego tak późno dostałam,ale dostałam chyba za 3 czy 4 zwolnienia,ale to konto fajna sprawa.
Dziewczyny zjadłam teraz i chyba czuję pierwszy raz dziwne odgłosy z brzuszka:)Daisy lubi tę wiadomość
-
Dora, ja tez założyłem to konto ZUS PUE, jestem teraz na pierwszym zwolnieniu od 13.02 do 14.03. Ale moje zwolnienie jest juz w systemie, czemu tak skoro to pracodawca mi płaci i mowil ze tego nie zawozi do zusu? Ciemna w tym jestem
A tak wogole gratuluję ZDROWIUTKIEJ córeczki, super ze ta historia szczęśliwie sie skończyładora8201 lubi tę wiadomość