Lipcówki 2015:)!
-
WIADOMOŚĆ
-
zania1313 wrote:Znów mam pytanie odnośnie ZUS-u, pierwsze świadczenie zostanie mi wypłacone 19.03, czekałam 30 dni.... teraz jak wchodze na PUE, to widzę,że mój pracodawca nie dostarczył im mojego obecnego l4 z 5.03.15... wysłałam go w dniu kiedy go otrzymałam. Czy teraz znów będę musiała czekać 30 dni od daty dostarczenia na rozpatrzenie przez ZUS?? Wściekne się - i co najlepsze, to na nich nie ma paragrafu!!! W sensie na pracodawce, który nie dostarcza L4.
-
kate851 wrote:Zania z tego co mówili mi w zusie mają 30 dni na przelew od daty otrzymania l4. .a zakład pracy niby ma w miarę szybko dostarczyć ale nie ma podanego terminu jak u pracownika ze 7dni, ja czekałam równo 3miesiace na pierwszy przelew! Masakra, zapomnieli wysłać, wiec trzeba sprawdzać tez w firmie, ja osobiście zanosze do firmy i mówię księgowym żeby już teraz szybko wysyłali a nie po 2msc. .
kate851 nie martw się, ja ostatnią kaskę dostałam w styczniu za 8dni
Przez upszejmość mojej szefowej pierwszą wypłatę z zusu będę miała w kwietniu -
Dziewczyny, tak z ciekawości..
Wiedziałyście, że na NFZ należy nam się opieka położnej od 21 tc co tydzień, a od 32 tc dwa spotkania ??
Jest to zamienne przy szkole rodzenia czyli 30 godzin - ja nie mam możliwości iśc do szkoły rodzenia i próbuję sobie załatwić "zamiennik" -
kate - taka kupiłam pościel do łóżeczka a do wózka tez dobrałam od nich ten sam wzór i jest naprawdę fajna
Łóżeczkowa -> http://allegro.pl/16-el-posciel-dziecieca-120x90-do-lozeczka-gratisy-i5168947730.html
Wózeczkowa -> http://allegro.pl/promocja-posciel-do-wozka-2-el-z-wsadem-i5175049190.html
Za oba komplety zapłaciliśmy 303 zł a przesyłka była gratis
Wybraliśmy z mężem kolor piaskowo beżowy jako że mamy żółty pokoik dla małego.
-
Zania nie martw się- jak już mają naliczoną podstawę i reszte to już dużo szybciej idzie zusowi - ja dostaję zawsze na 3 dzień po zakończeniu zwolnienia niezależne od tego czy po 2 dniach zwolnienie jest w zusie czy po 2 tyg...
Mon!ta przy synu miałam spirytem smarować... a teraz zobaczymy czym każą smarować
a czemu kupujesz sab simplex?? w sensie ja wiem na co ale czemu akurat sab simplex a nie espumisan, esputicon, infacol, bobotik - dostępny w naszych aptekach i dużo taniej niż sprowadzany z Niemiec czy kupiony w sumie niewiadomo od kogo sab simplex?? wszystkie mają simeticon w sobie w dokładnie takiej samej dawce i działają tak samo
Mikolay ooo ja nei biorę nic a ostatnio ciągle bym spała... to chyba przesilenie wiosenne
Kasiulka dzięki za odpowiedź z wagą...pocieszyło mnie to bardzo
pościel śliczna ale ciekawe kiedy pozdejmujesz te baldachimy, przyborniki i innepięknei to wygląda ale niepraktyczne - chyba, ze baaardzo często prane
co do pokoju, szukam ciągle inspiracji... mam problem bo mam dość wąski a długi pokój, taki wagon trochę, od zacienionej strony więc raczej ponury (choć w lato idealnie chłodny), meble mam w kolorze teak więc muszą być jasne ściany i reszta... no i uniwersalny chcę, żadnych różów ani fioletów, amarantów czy jak je zwał... myślę o delikatnej zieleni albo bardzo neutralnym kremowym
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2015, 21:14
Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif -
katepr wrote:Aha, myślałam że jak już zwolnienie wyjdzie to nie można go zmienić czy przerwać, to w sumie fajnie nie musisz się juz zwolnieniem martwić
o, jesteśmy w tym samym tyg
nieee zwolnienie lekarskie kończy się z dniem porodu... ja pamiętam jak z synem byłam już 14 dni po terminie i dostałam w szpitalu kolejne zwolnienie na miesiąc i do domu odesłali jeszczepoczułam się jakbym miała jeszcze miesiąc sie bujać z brzuchem:P ale lekarz wyjaśnił, że dał tak, żeby nie pisać mi co 2 dni kolejnego - bo u mnie w szpitalu jets taki jakby dzienny oddział dla ciężarówek od 37-39tc zależy od kondycji - nazywa się to monitoring - chodzi się co 2-3 dni tam i robią ktg, badanie na samolocie, usg i decydują czy jeszcze do domu czy trzeba zostać
Rex jeśli dobrze kojarzę to Ty ćwiczysz prawda?? ja ćwiczyłam przed ciążą (z trochę dłuższą przerwą na skręconą kostkę) i potem początek ciąży kiedy wymiotowałam jak dziki kot
ale od kilku tyg ćwiczę znów - specjalne zestawy dla ciężarówek - czyli takie lżejsze - średnio 3 razy w tyg żeby też nie obciążać zbytnio organizmu ale kurka ostatnie kilka dni spina mi się mocno brzuch podczas ćwiczeń i jeszcze trochę po jest twardy... tak zastanawiam się czy to wina tego że za ciężkie mimo wszystko mam ćwiczenia czy może to normalne.... jak zapytam gina to nie będzie umiał mi raczej odpowiedzieć
MIKOLAY wrote:dora8201,
masz rację - źle się wyraziłam. Zwolnienie się kończy z dniem porodu i potem siup na macierzyńskija chciałam tylko potwierdzić Twoje słowa
axox lubi tę wiadomość
Dora to jakis fajny szpital masz :p z tym oddzialem z monitoringiem bo czesto jesli wszystko jest ok to pierwsze ktg ma się robione w dzien porodu jak juz ze skurczami się przyjdzie
u nas chyba w żadnym szpitalu niema takiego oddziału dziennego, a szkoda fajny pomysł.
-
Dora, jak Ci się spina to zwolnij po prostu, albo zrób sobie chwilkę przerwy.
Tzn jeśli to macica. Bo jeśli mięśnie to nic się nie dzieje.
Ćwiczę cały czas, ale nie same zestawy dla ciężarnych. Z tych ćwiczeń od położnej tylko te na brzuch stosuję w sumie. Resztę sama sobie dobieram.
Musisz tylko pamiętać, że tętno ma wynosić 140 przy ćwiczeniach- nie więcej. I że masz swobodnie mówić, bez zadyszki. -
Hejka. Czytałam Was ale jakoś nie pisałam
Praca, dom, zakupy, lekcje - coś mi czasu na wszystko brakuje. ...
Jutro wyczekane usg. Trzymajcie kciuki, mam nadzieję że z moim bobaskiem jest wszystko dobrze i zdrowo się rozwija.
Co do zwolnienia ja po urlopie wracam na l4. Siedzenie przy kompie, nawet tylko 4 h potrafi negatywnie wpływać juz na mój kręgosłup. ...
W poprzedniej ciąży pamiętam, że gin mógł dać zwolnienie do wyznaczonego dnia porodu. Potem już ciążowe go nie chciał dać, podpowiedział jedynie, że jak nie chce tracić macierzyńskiego przed porodem to żebym poszła do rodzinnego i on mi wystawi l4. I tak też zrobiłam. Dostałam na tydzień i w tym czasie młody się już wykluł
Co do pępka używałam octanisept i skończyło się na i interwencji chirurgicznej. Źle się goil i z tego co pamiętam lekarz atakował pępek tlenkiem srebra....
Na kolki używałam esputicon i byłam zadowolona. Moje dzieci w zasadzie też !
Idę spać. Dobrej nocki. Do jutraWiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2015, 22:54
-
KATEPR no tez monitoring fajna sprawa ale to jedyne fajne w tym szpitalu
rodzic juz tam nie będę...
WIKAA myslalam o Tobie i wlasnie mialam Cię dziś wzywać jakbyś się nie odezwała:) myślami Cię ściągnęłambędę trzymać kciuki za wizytę- o której masz??
REX kurde właśnie nie wiem czy to mięśnie czy macica... Bardziej obstawiam jednak macicę. A ćwiczeń nie mam od położnej tylko z ytgdybym miala ćwiczyć te co od położnej to bym się zanudziła;) te co ja ćwiczę są takie same jak nie dla ciężarówek tylko niektóre ćwiczenia sa w wersji light
Tak w ogóle dzień dobry... Cala noc śniły mi się głupoty a teraz już po spaniu... Denerwuję się dzisiejszą wizyta żeby znowu coś nie wyszło...w sumie u jednego gina byl chłopiec i bylo źle, u drugiego zdrowa dziewczyna, dzis trzeci - jakby rozstrzygający... I mam stresa...wikaa lubi tę wiadomość
Dzień dobry.
Dora miło mi, że o mnie pamietalas. ...Wizytę mam po pracy, dopiero o 17.40 i stres juz jest....
Widzę, że i Ty dziś wizytujesz. Trzymam wiec mocno Kciukasy za Ciebie i Twoje maleństwo ! I za wszystkie dzisiaj wizytujace lipcówki !Dajcie koniecznie znać co po badaniach....
dora8201 lubi tę wiadomość