X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • rex Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola witaj :)
    No to już końcóweczka i dzieciaczki będą miały towarzystwo :)

Ja z Bambino najbardziej byłam zadowolona i teraz też bym na nim była tylko muszę z Pl zamawiać :/ na początek będę miała, a później na urlopie zrobię zapasy na ile się da. Ale jak pisałam ja tylko oliwkę (często nawet zwykłą oliwę) i mydełko lub emulsję.
    Jak nie będę miała Bambino to u nas jedna sieciówka robi rewelacyjne kosmetyki dla dzieciaczków (niemieckie) o składzie jeszcze uboższym niż Baby Dream i mają öko-test, więc w razie "w" wskoczę na te.

Pay tu wit K też w zastrzyku, dlatego wolę upilnować.
    No a Hiszpanie mają jakieś swoje niekoniecznie zdrowe podejście do wielu rzeczy.
    Na początku przerażało mnie tylko to okołoporodowe przebijanie uszek. A teraz widzę, że przy innych pomysłach to tragedii nie ma :P
    Choć ubieranie i hartowanie dzieci bardziej popieram tutejsze.

dxom6iye1ka3dosl.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do kosmetyków jeszcze, to polecam Wam tą stronkę:) babka robi analizy składów chemicznych http://www.srokao.pl/

1kasiulka1 lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • Mia1988 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje, ze torby do szpitala spakowane :-D
    Wiem, ze to dość szybko bo termin mam na koniec lipca ale i tak siedzę w domu wiec miałam zajęcie... No i juz będzie z głowy, niech sobie stoją, jeść nie wołają... ;-)

OlaW84 - witaj! :-)
    Wow wiedzę ze niezle sie do roboty wzięliście ;-)
    Wyobrażam sobie tylko jakie to zaskoczenie dla was musiało byc... No a le z drugiej strony teraz odchowacie i będziecie mieć czas dla siebie :-)
    Ja chciałabym drugie dziecko tak za 3 lata, oczywiście jesli będzie nam dane no i jesli nie zmienię zdania bo rożnie to może byc, mały może tak dać popalić ze nie będę chciała słyszeć o drugim bobasie lub tak jak u was coś wcześniej wyskoczy... Tak czy inaczej gratuluje i witam raz jeszcze :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2015, 16:41

LillaMy, 1kasiulka1, ewela86 lubią tę wiadomość

1usah371io4htfas.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się muszę za torbę wziąć...

dxom6iye1ka3dosl.png
  • wikaa Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak starszy się urodził podawałam mu Wit. D, potem przy młodszym było zalecenie K+D i podawałam mu w tych jednorazowych ampulkach. Bardziej zastanawiał mnie ten fluor u Was Rex, a co Wit. K - przeciwwskazania ?

Witam nową Lipcóweczkę ;-) No to miałaś niespodziankę, dzidziuś jeden po drugim.... Pewnie było i jeszcze bedzie Ci cciężko, ale odchowasz sobie parę i za kilka lat odpoczniesz z dumą ;-)

gyxwkrhmxsjl3p0t.png serce-ruchomy-obrazek-0086.gif
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2015, 19:15

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • LillaMy Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny ;)

Monita pokaż Mi ten twój kocyk i podaj linka o ile jeszcze posiadasz :D

Kolejna nowa lipcóweczka ;) a to Ci niespodzianka z tą drugą ciążą ..
    W sumie są plusy i minusy tego ;)

Mia ja też mam torby spakowane, nigdy nie wiadomo kiedy się przydają :D

Będąc na dniach otwartych w szpitalu dostałam próbki witaminek D i K ..
    Mówili że są bardzo potrzebne w pierwszych dniach życia ;)

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej
    Ola witaj :)
    No ładnie połowa popakowana a ja zamierzam torbę dopiero za tydzień pakować ;pp
    Jeśli chodzi o wit.K to u nas się też podaje tą jednorazową dawkę po porodzie, po fizjologi doustnie a po cc domięśniowo w zastrzyku, niestety pokłady wit K u noworodka starczają uwaga na 1 dobę po urodzeniu ;p a później powinno się dawać od 8 doby życia przy wyłącznym karmieniu piersią.
    A propo innych to ja będe używać octeniseptu z tym że nie będe psikać pępka co 5min bo najważniejsze jest aby był on suchy, generalnie nic się nie powinno z nim robić dopiero gdy pojawi się śluz, brzydki zapach czy coś jeszcze to wtedy octenisept ale osuszać należy przede wszystkim bo czasem matki psikają psikają i tak zostawiają i robi się bagienko i pępek jakimś cudem nie odpada 3 tyg ;p
    Żel i oliwkę mam z hippa
    Karmić będę na początku słoiczkami. Nie wyobrażam sobie gotować takich małych porcji ;p

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wikaa, nie ma przeciwwskazań. Po prostu jak nie ma wskazań to nie chcę, żeby jechali z masówką. 10 lat temu nikt nikomu wit K nie podawał i nikt też z tego powpdu problemów nie miał.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2015, 17:42

dxom6iye1ka3dosl.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katepr, a ja też najszybciej w sierpniu torbę ogarnę :p jakoś mi nie po drodze do tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2015, 17:42

dxom6iye1ka3dosl.png
  • 1kasiulka1 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobryyyy ;)

OlaW84 - oczywiście serdecznie witamy cię w naszym gronie ;)

Ivetka - cudaśne ubranka i kocyk ;)

Pay - fajne zakupki ;)

Asiulka - z tego co napisałaś to rzeczywiście nikt nie chciałby spędzać swoich urodzin tak jak ty ale całe szczęście że wszystko dobrze się skończyło i że ogólnie dobrze znosisz ciążę ty i twój mały skarb więc teraz tylko oby tak pozytywnie do samego rozwiązania ;)

Bommbelek - ojoojojj intensywnie się u ciebie działo i dziwne że nikt nawet nie zaproponował ci pomocy w kuchni żeby cię troszkę odciążyć :/ trzeba było otwarcie komuś to zasugerować lub też później dać do zrozumienia że jesteś padnięta i nie masz siły na nocne posiadówki. Jak ci się uda wrzuć fotkę tego albumiku który dostałaś ;)

Mia - co do tematu kosmetyków czy jedzenia dla naszych pociech to oczywiście również uważam że nie można dać się zwariować;). Wiadomo każdy wychowuje i stosuje rzeczy takie jakie mu się podoba i ma się do tego prawo ale jeśli o mnie chodzi i o to czego wraz z mężem będziemy starać się trzymać to również nie popadanie w paranoje i stosowanie wszystkiego co tylko wymyślają producenci. Tak jak mówisz my tez wychowaliśmy się bez tych wszystkich specyfików i mamy się dobrze, mamy inne czasy i inne możliwości i jasne tez uważamy że jeśli można sobie w życiu w czymś ułatwić to czemu z tego nie skorzystać;) ale na pewno nie będziemy przesadzać ;) I tak :
    -octenisept - również kupiliśmy uważając że zawsze się może przydać i że jest teraz ogólnie chwalony ale przez mamy, naszych znajomych czy położne i to był dla nas argument ZA czyli zdanie bardziej doświadczonych osób, aleeee nieoficjalnie na zajęciach w SR nasza położna też mówiła że teraz jest to niby zabronione wspominać i radzić przyszłym rodzicom stosowanie spirytusu ale powiedziała że on właśnie jeśli chodzi o kikut naszych maleństw najlepiej wysusza i się sprawdza i spokojnie można go stosować bo kiedyś właśnie tylko tego się używało i nie było problemu ;) jedyne co zaradziła to to by przy położnej z patronatu nie przyznawać się do tego bo zależy na jaką osobę się trafi ;)a po co ma nam suszyć głowę ;) najważniejsze jaki będzie rezultat tej pielęgnacji ;)
    - oliwka - często teraz tez słyszy się że wysusza skórę itd a właśnie z lekcji kąpania maluszka położna mówiła że oczywiście może np po kąpieli się tak zdarzyć ale wtedy gdy osuszymy na maxa skórę naszego dzieciątka i tego nie powinno się robić a wręcz zostawić delikatnie wilgotną skórę dziecka i wówczas na taką skórę malucha zastosować oliwkę bo wtedy dopiero spełnia swoją najważniejszą rolę ;) lub też mówiła że niektórzy dodają oliwkę do wody w wanience i też tak można , czy też by zapobiec powstaniu ciemieniuchy najlepiej właśnie oliwka się sprawdza przed kąpielą by zastosować ja na główkę maleństwa , potem przeczesać główkę szczoteczka a następnie spłukać podczas kąpieli ;) więc ogólnie rzecz biorąc ma różnorodne zastosowanie ;) My z mężem kupiliśmy oliwkę hipp bo miała dobre rekomendacje i np moja dermatolog nie zalecała bambino bo ostatnio miała coraz więcej osób u których wyszło że pogorszyła się i ma więcej właściwości uczulających ale tu również uważam że na jednych jeden kosmetyk zadziała ok a na innych ten sam wpłynie uczulająco więc po prostu przekonamy się jak spróbujemy ;)
    co do jedzenia to popieram również twoją wypowiedź , bo też mimo że zdarzy się pewnie poratowanie jedzeniem ze słoiczka niemniej jednak także będziemy się z mężem starać by dzieciątko dostawało domowe papki ;) Mamy takie czasy że jakby nie patrzeć chciałoby się powiedzieć " a co wogóle jest zdrowe??" wszędzie wokoło chemia..i ciężko o naturalne zdrowe produkty więc po prostu trzeba zachować we wszystkim zdrowy rozsądek i metodą prób i błędów do wszystkiego dochodzić ;)

Ivettka lubi tę wiadomość

<3 <3 <3 Kochany Kamilek <3 <3 <3
    bnl7obo.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2015, 19:15

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • OlaW84 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj powiem Wam ze szok był na początku:)szczególnie ze po połogu byłam u mojego gina i powiedział że moje jajniki jakieś "nieruchawe" i ze pewnie jeszcze długo nic się nie będzie działo:) teraz już czekam z niecierpliwością na narodziny Alicji. Między mną a bratem jest też 13msc różnicy i jakoś moja mama dała sobie radę więc i ja dam...A brat to mój najlepszy przyjaciel i mieliśmy super dzieciństwo więc tym się pocieszam.

Co do pielęgnacji to im mniej tym lepiej. Na początku uzywalismy drogich produktów niemieckich a teraz to Ziajka i Dzidziuś:)

A gotowanie wcale nie jest takie złe...sama bałam się jak to będzie bo przecież to tyle roboty ale Staś ma prawie 9msc i je już prawie wszystko więc jest to duże ulatwienie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2015, 18:41

LillaMy, 1kasiulka1 lubią tę wiadomość

wniddf9hsz1h0ghb.pngzrz63e5edfgcorsm.png
  • Kamyk1989 Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2015, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nową Lipcóweczkę - moją imienniczkę :)
    Tak czytam, że już zaczynacie torby pakować do szpitala. Ja zacznę dopiero w połowie czerwca. Po 10tym będę robić resztę zakupów i jak wszystko będzie poprane i poprasowane, to się spakuję. Tak poza tym to za parę dni zaczynamy przeprowadzkę, więc nawet nie będę miała głowy do wyprawki. Od razu Wam powiem, że na czas przeprowadzki będę musiała zniknąć z forum, ale wrócę jak wszystko już będzie ogarnięte :D
    Lilcia musiała jeszcze bardziej pójść w dół bo ledwo co chodzę. Mam wrażenie jakbym zaraz miała urodzić :P Oby to było tylko chwilowe :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2015, 18:45

• rex Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie też zdecydowanie w dół, bo nie dość, że masakrycznie ugniata mi nerw kulszowy to zaraz nad spojeniem łonowym mam wielką twardą banie. A wczoraj nic tam nie było jeszcze...
    Ale ze starszym brzuch zleciał mi na sam dół ok 33 tyg już.

dxom6iye1ka3dosl.png
  • Kamyk1989 Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2015, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z młodszą miałam od początku problemy. Najpierw zagrażające poronienie, potem zagrażający poród przedwczesny. W 34tc trafiłam na porodówkę. Na szczęście udało się wszystko zatrzymać jak teraz z Lilcią. A w 36t6d odeszły mi wody a w 37t0d zrobili mi cesarkę przez brak postępu porodu. I też Emilkę czułam tak nisko.. Mam nadzieję, że ta historia się nie powtórzy.. Niech Mała wytzyma do początku lipca i będzie dobrze :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w szpitalu każą podawać d+k przy karmieniu piersia, ja piersią karmiłam b.krótko, synek dostawał sama wit. D do 3 urodzinek :)

• katepr Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ja nie pisałam że gotowanie jest ble, ja lubię gotować, ale nie lubię mrożonego jedzenia i nie będe dawać dziecku mrożonki nawet własnej roboty, a i tak kupując warzywa na taki obiadek cholera wie skąd one są, mieszkam w mieście, własnej działki nie mam :)
    Mój mógłby zejść niżej, może by mi ta cholerna zgaga przeszła aaa ;p

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Asiulka85 Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2015, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć.
    Kompletuję wyprawkę, szukam i coraz gorzej mi idzie. Może pomożecie, macie sprawdzonego sprzedawce?

Potrzebuję ręcznik kąpielowy z kapturkiem, komplet pościeli i prześcieradła.

Miłego wieczoru :)

amarranta lubi tę wiadomość

eiktrjjgaqtwe4b8.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wit D też nie dawałam :p tzn dawałam gdzieś tam kilka razy, ale stwierdziłam, że odstawię i zobaczę co lekarka na postępy, zwłaszcza, że miał zatwardzenia a jak odstawiałam to mijały. Dużo spacerowaliśmy po słonku i jak poszłam do kontroli i lejarka go przebadała to stwierdziła, ze ciemiączko za szybko się zrasta i żwbym odstawiła wit D :P
    Więc już nie wracałam do niej.
    Zresztą miał jej raczej pod dostatkiem bo nawet teraz w wieku prawie 12 lat ma komplet mleczaków :P tylko jedynki i dwójki mu się wymieniły.

dxom6iye1ka3dosl.png
‹‹ 897 898 899 900 901 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ