Lipcówki 2015:)!
-
WIADOMOŚĆ
-
Ola witaj
No to już końcóweczka i dzieciaczki będą miały towarzystwo
Ja z Bambino najbardziej byłam zadowolona i teraz też bym na nim była tylko muszę z Pl zamawiaćna początek będę miała, a później na urlopie zrobię zapasy na ile się da. Ale jak pisałam ja tylko oliwkę (często nawet zwykłą oliwę) i mydełko lub emulsję.
Jak nie będę miała Bambino to u nas jedna sieciówka robi rewelacyjne kosmetyki dla dzieciaczków (niemieckie) o składzie jeszcze uboższym niż Baby Dream i mają öko-test, więc w razie "w" wskoczę na te.
Pay tu wit K też w zastrzyku, dlatego wolę upilnować.
No a Hiszpanie mają jakieś swoje niekoniecznie zdrowe podejście do wielu rzeczy.
Na początku przerażało mnie tylko to okołoporodowe przebijanie uszek. A teraz widzę, że przy innych pomysłach to tragedii nie ma
Choć ubieranie i hartowanie dzieci bardziej popieram tutejsze. -
Melduje, ze torby do szpitala spakowane
Wiem, ze to dość szybko bo termin mam na koniec lipca ale i tak siedzę w domu wiec miałam zajęcie... No i juz będzie z głowy, niech sobie stoją, jeść nie wołają...
OlaW84 - witaj!
Wow wiedzę ze niezle sie do roboty wzięliście
Wyobrażam sobie tylko jakie to zaskoczenie dla was musiało byc... No a le z drugiej strony teraz odchowacie i będziecie mieć czas dla siebie
Ja chciałabym drugie dziecko tak za 3 lata, oczywiście jesli będzie nam dane no i jesli nie zmienię zdania bo rożnie to może byc, mały może tak dać popalić ze nie będę chciała słyszeć o drugim bobasie lub tak jak u was coś wcześniej wyskoczy... Tak czy inaczej gratuluje i witam raz jeszczeWiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2015, 16:41
LillaMy, 1kasiulka1, ewela86 lubią tę wiadomość
-
Jak starszy się urodził podawałam mu Wit. D, potem przy młodszym było zalecenie K+D i podawałam mu w tych jednorazowych ampulkach. Bardziej zastanawiał mnie ten fluor u Was Rex, a co Wit. K - przeciwwskazania ?
Witam nową LipcóweczkęNo to miałaś niespodziankę, dzidziuś jeden po drugim.... Pewnie było i jeszcze bedzie Ci cciężko, ale odchowasz sobie parę i za kilka lat odpoczniesz z dumą
-
Cześć Dziewczyny
Monita pokaż Mi ten twój kocyk i podaj linka o ile jeszcze posiadasz
Kolejna nowa lipcóweczkaa to Ci niespodzianka z tą drugą ciążą ..
W sumie są plusy i minusy tego
Mia ja też mam torby spakowane, nigdy nie wiadomo kiedy się przydają
Będąc na dniach otwartych w szpitalu dostałam próbki witaminek D i K ..
Mówili że są bardzo potrzebne w pierwszych dniach życia -
hej
Ola witaj
No ładnie połowa popakowana a ja zamierzam torbę dopiero za tydzień pakować ;pp
Jeśli chodzi o wit.K to u nas się też podaje tą jednorazową dawkę po porodzie, po fizjologi doustnie a po cc domięśniowo w zastrzyku, niestety pokłady wit K u noworodka starczają uwaga na 1 dobę po urodzeniu ;p a później powinno się dawać od 8 doby życia przy wyłącznym karmieniu piersią.
A propo innych to ja będe używać octeniseptu z tym że nie będe psikać pępka co 5min bo najważniejsze jest aby był on suchy, generalnie nic się nie powinno z nim robić dopiero gdy pojawi się śluz, brzydki zapach czy coś jeszcze to wtedy octenisept ale osuszać należy przede wszystkim bo czasem matki psikają psikają i tak zostawiają i robi się bagienko i pępek jakimś cudem nie odpada 3 tyg ;p
Żel i oliwkę mam z hippa
Karmić będę na początku słoiczkami. Nie wyobrażam sobie gotować takich małych porcji ;p
-
dobryyyy
OlaW84 - oczywiście serdecznie witamy cię w naszym gronie
Ivetka - cudaśne ubranka i kocyk
Pay - fajne zakupki
Asiulka - z tego co napisałaś to rzeczywiście nikt nie chciałby spędzać swoich urodzin tak jak ty ale całe szczęście że wszystko dobrze się skończyło i że ogólnie dobrze znosisz ciążę ty i twój mały skarb więc teraz tylko oby tak pozytywnie do samego rozwiązania
Bommbelek - ojoojojj intensywnie się u ciebie działo i dziwne że nikt nawet nie zaproponował ci pomocy w kuchni żeby cię troszkę odciążyćtrzeba było otwarcie komuś to zasugerować lub też później dać do zrozumienia że jesteś padnięta i nie masz siły na nocne posiadówki. Jak ci się uda wrzuć fotkę tego albumiku który dostałaś
Mia - co do tematu kosmetyków czy jedzenia dla naszych pociech to oczywiście również uważam że nie można dać się zwariować. Wiadomo każdy wychowuje i stosuje rzeczy takie jakie mu się podoba i ma się do tego prawo ale jeśli o mnie chodzi i o to czego wraz z mężem będziemy starać się trzymać to również nie popadanie w paranoje i stosowanie wszystkiego co tylko wymyślają producenci. Tak jak mówisz my tez wychowaliśmy się bez tych wszystkich specyfików i mamy się dobrze, mamy inne czasy i inne możliwości i jasne tez uważamy że jeśli można sobie w życiu w czymś ułatwić to czemu z tego nie skorzystać
ale na pewno nie będziemy przesadzać
I tak :
-octenisept - również kupiliśmy uważając że zawsze się może przydać i że jest teraz ogólnie chwalony ale przez mamy, naszych znajomych czy położne i to był dla nas argument ZA czyli zdanie bardziej doświadczonych osób, aleeee nieoficjalnie na zajęciach w SR nasza położna też mówiła że teraz jest to niby zabronione wspominać i radzić przyszłym rodzicom stosowanie spirytusu ale powiedziała że on właśnie jeśli chodzi o kikut naszych maleństw najlepiej wysusza i się sprawdza i spokojnie można go stosować bo kiedyś właśnie tylko tego się używało i nie było problemujedyne co zaradziła to to by przy położnej z patronatu nie przyznawać się do tego bo zależy na jaką osobę się trafi ;)a po co ma nam suszyć głowę
najważniejsze jaki będzie rezultat tej pielęgnacji
- oliwka - często teraz tez słyszy się że wysusza skórę itd a właśnie z lekcji kąpania maluszka położna mówiła że oczywiście może np po kąpieli się tak zdarzyć ale wtedy gdy osuszymy na maxa skórę naszego dzieciątka i tego nie powinno się robić a wręcz zostawić delikatnie wilgotną skórę dziecka i wówczas na taką skórę malucha zastosować oliwkę bo wtedy dopiero spełnia swoją najważniejszą rolęlub też mówiła że niektórzy dodają oliwkę do wody w wanience i też tak można , czy też by zapobiec powstaniu ciemieniuchy najlepiej właśnie oliwka się sprawdza przed kąpielą by zastosować ja na główkę maleństwa , potem przeczesać główkę szczoteczka a następnie spłukać podczas kąpieli
więc ogólnie rzecz biorąc ma różnorodne zastosowanie
My z mężem kupiliśmy oliwkę hipp bo miała dobre rekomendacje i np moja dermatolog nie zalecała bambino bo ostatnio miała coraz więcej osób u których wyszło że pogorszyła się i ma więcej właściwości uczulających ale tu również uważam że na jednych jeden kosmetyk zadziała ok a na innych ten sam wpłynie uczulająco więc po prostu przekonamy się jak spróbujemy
co do jedzenia to popieram również twoją wypowiedź , bo też mimo że zdarzy się pewnie poratowanie jedzeniem ze słoiczka niemniej jednak także będziemy się z mężem starać by dzieciątko dostawało domowe papkiMamy takie czasy że jakby nie patrzeć chciałoby się powiedzieć " a co wogóle jest zdrowe??" wszędzie wokoło chemia..i ciężko o naturalne zdrowe produkty więc po prostu trzeba zachować we wszystkim zdrowy rozsądek i metodą prób i błędów do wszystkiego dochodzić
Ivettka lubi tę wiadomość
-
oj powiem Wam ze szok był na początku:)szczególnie ze po połogu byłam u mojego gina i powiedział że moje jajniki jakieś "nieruchawe" i ze pewnie jeszcze długo nic się nie będzie działo:) teraz już czekam z niecierpliwością na narodziny Alicji. Między mną a bratem jest też 13msc różnicy i jakoś moja mama dała sobie radę więc i ja dam...A brat to mój najlepszy przyjaciel i mieliśmy super dzieciństwo więc tym się pocieszam.
Co do pielęgnacji to im mniej tym lepiej. Na początku uzywalismy drogich produktów niemieckich a teraz to Ziajka i Dzidziuś
A gotowanie wcale nie jest takie złe...sama bałam się jak to będzie bo przecież to tyle roboty ale Staś ma prawie 9msc i je już prawie wszystko więc jest to duże ulatwienieWiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2015, 18:41
LillaMy, 1kasiulka1 lubią tę wiadomość
-
Witam nową Lipcóweczkę - moją imienniczkę
Tak czytam, że już zaczynacie torby pakować do szpitala. Ja zacznę dopiero w połowie czerwca. Po 10tym będę robić resztę zakupów i jak wszystko będzie poprane i poprasowane, to się spakuję. Tak poza tym to za parę dni zaczynamy przeprowadzkę, więc nawet nie będę miała głowy do wyprawki. Od razu Wam powiem, że na czas przeprowadzki będę musiała zniknąć z forum, ale wrócę jak wszystko już będzie ogarnięte
Lilcia musiała jeszcze bardziej pójść w dół bo ledwo co chodzę. Mam wrażenie jakbym zaraz miała urodzićOby to było tylko chwilowe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2015, 18:45
-
Ja z młodszą miałam od początku problemy. Najpierw zagrażające poronienie, potem zagrażający poród przedwczesny. W 34tc trafiłam na porodówkę. Na szczęście udało się wszystko zatrzymać jak teraz z Lilcią. A w 36t6d odeszły mi wody a w 37t0d zrobili mi cesarkę przez brak postępu porodu. I też Emilkę czułam tak nisko.. Mam nadzieję, że ta historia się nie powtórzy.. Niech Mała wytzyma do początku lipca i będzie dobrze
-
nick nieaktualny
-
Ale ja nie pisałam że gotowanie jest ble, ja lubię gotować, ale nie lubię mrożonego jedzenia i nie będe dawać dziecku mrożonki nawet własnej roboty, a i tak kupując warzywa na taki obiadek cholera wie skąd one są, mieszkam w mieście, własnej działki nie mam
Mój mógłby zejść niżej, może by mi ta cholerna zgaga przeszła aaa ;p
-
Wit D też nie dawałam :p tzn dawałam gdzieś tam kilka razy, ale stwierdziłam, że odstawię i zobaczę co lekarka na postępy, zwłaszcza, że miał zatwardzenia a jak odstawiałam to mijały. Dużo spacerowaliśmy po słonku i jak poszłam do kontroli i lejarka go przebadała to stwierdziła, ze ciemiączko za szybko się zrasta i żwbym odstawiła wit D
Więc już nie wracałam do niej.
Zresztą miał jej raczej pod dostatkiem bo nawet teraz w wieku prawie 12 lat ma komplet mleczakówtylko jedynki i dwójki mu się wymieniły.