Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Głównym i najlepszym źródłem żelaza w żywności, są produkty zwierzęce. Wchłania się z nich około 25% żelaza. Są to: chude mięso mięso wołowe, indyk, drób, tłuste ryby, wątroba zwierząt i żółtko jaja.
Z produktów roślinnych wchłania się o wiele mniej tego pierwiastka, bo niepełne 5%. Roślinnym źródłem żelaza są rośliny strączkowe, zielone, świeże warzywa (brokuły, papryka, szpinak, natka), owoce (suszone figi), nasiona (sezam) i płatki śniadaniowe.
Można jednak zwiększyć stopień wchłaniania żelaza, łącząc produkty zawierające ten pierwiastek z żywnością bogatą w witaminę C: owoce cytrusowe, świeże warzywa, soki owocowe; fruktozę (wszystkie owoce); białko (mięso zwierząt i ryb).
Pamiętajmy, że nadmiar błonnika, wapnia, cynku i manganu w diecie może przyczynić się do zaburzeń wchłania żelaza w organizmie.
http://polki.pl/zrodla-zelaza-w-diecie,we-dwoje-zdrowie-zyj-zdrowo-artykul,10052681.htmlOlinka1205, goodwill, Ejrene, aisa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Czerwone mięso ma najlepiej przyswajalne żelazo
o ile dobrze pamiętam to Wit C zwiększa wchłanianie żelaza więc wiesz ziemniaki sok do tego
Sok z buraków piłam na zwiększenie poziomu żelazaOlinka1205, goodwill, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Patutka wrote:Aaaaaaaaa!
Przepraszam, nie zaczaiłam... hahah. Myslalam, że to z teraz nie wiem dlaczego oO
A nie mowil Ci może o długości tego czegoś?
Tylko o położeniuFacetom staje, dobrze, że powiedział, bo kurcze nie wiedziałam
:D
Patutka, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Olinka1205 wrote:Może znacie jakieś dobre rzeczy które zawierają żelazo?
Współczuję! Nas czeka jak wyniki do 4.03 będą słabe.
Co do żelaza to sama go nie nadrobisz w ciąży, musisz brać jakieś..
Z takich tych to czerwone mięcho ma żelazo, natka czy szpinak ^^
Jak możesz to jedzja od mięcha s ciąży mam jeszcze większą awersję niż normalnie, a natki nie dotknę, zostaje szpinak.
Aleeeee znowu cały czas bym spała, dosłownie ja jestem zmeczona po zrobieniu sniadania. Gadałam z koleżanką, co w ciąży miała anemię czy z mamą powiedziały, że to normalne z tym spaniem i brakiem sil...
Ale ostatnio u gina bylam tak wystraszona, że nawet sie nie zapytałam..
Wiem, że nie dasz rady nadrobić bez lekówtak jak ja. Gin tak powiedział, jak będziemy to jeść to pomożemy lekom i o. Nie wiem jak Ty no ale ja ogolnie mam strasznie niską hemoglobine i mało płytek krwi, więc jak wyniki jeszcze spadną to mam mieć przytaczana z tego co zrozumiałam.
Jem buraki ale eh...Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 22:39
2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
Dalile wrote:Tylko o położeniu
Facetom staje, dobrze, że powiedział, bo kurcze nie wiedziałam
:D
Ja się zastanawiam czy to za krótkie u mnie zostało siusiakiem czy dziewczynką... ahhhkama005 lubi tę wiadomość
2016 🩷
2020 🩵
No to się doigrałam... Wprawdzie wyniki moczu i morfologia ok, ale tsh skoczyło... W dodatku moja szyjka skróciła się do 2,5cm, w dodatku twarda to ona na pewno nie jest
We wt mam połówkowe i lekarz ma spr jeszcze raz... Jeśli nie bedzie lepiej to posiew i pesar albo leżenieJak z Jaśkiem ok, to coś innego wyskoczyło.
No i z tego wszystkiego zapomniałam o zdjęciu, tak więc moljego królewicza poznacie dopiero we wtorekZuzulka88 lubi tę wiadomość
-
Patutka wrote:Współczuję! Nas czeka jak wyniki do 4.03 będą słabe.
Co do żelaza to sama go nie nadrobisz w ciąży, musisz brać jakieś..
Z takich tych to czerwone mięcho ma żelazo, natka czy szpinak ^^
Jak możesz to jedzja od mięcha s ciąży mam jeszcze większą awersję niż normalnie, a natki nie dotknę, zostaje szpinak.
Aleeeee znowu cały czas bym spała, dosłownie ja jestem zmeczona po zrobieniu sniadania. Gadałam z koleżanką, co w ciąży miała anemię czy z mamą powiedziały, że to normalne z tym spaniem i brakiem sil...
Ale ostatnio u gina bylam tak wystraszona, że nawet sie nie zapytałam..
Wiem, że nie dasz rady nadrobić bez lekówtak jak ja. Gin tak powiedział, jak będziemy to jeść to pomożemy lekom i o. Nie wiem jak Ty no ale ja ogolnie mam strasznie niską hemoglobine i mało płytek krwi, więc jak wyniki jeszcze spadną to mam mieć przytaczana z tego co zrozumiałam.
Jem buraki ale eh...
No ja mam na razie hemoglobine 10,4 i właśnie za mało erytrocytow ; ( od dziś biorę żelazo i właśnie chciałam czymś je wspomóc ale właśnie na mięso patrzeć nie mogę. ...spróbuję sie przemoc i może z zamkniętymi oczami przełknąć (ble)
Dominika w drodze -
Mam podobny problem, tylko chyba gorsze wyniki
w takim razie
Też próbowałam od poniedziałku zmuszać się do mięsa, skończyło się w toalecie. Jadlam mieso normalnie przed ciąża, no ale teraz po prostu nie mogę.
Jedz buraki, natkę z pietruszki na kanapki, duzo bialego sera(to poleciła mi położna), szpinak, brokuły. Wspomożesz leki tym i będzie latwiej.
Przede wszystkim wykup jak najszybciej leki jeśli dostałaś2016 🩷
2020 🩵
Maka wrote:Patutka mnie też nie boli, za to brzuch i podbrzusze dzisiaj czuje
kurcze żałuje, że szyjkę sprawdzał tylko na fotelu i nie zmierzył długości.. Teraz się będę martwić.
No szyjkę niestety tylko gin może sprawdzić2016 🩷
2020 🩵
Dostałam żelazo i juz kupiłam dziś wzięłam pierwsza tabletkę. Dziękuję za rady i napewno skorzystam
no ja mam szpital jeszcze przez białko w moczu
mam nadzieje ze tam mnie trochę podreperuja i będzie dobrze.a przed ciążą to nigdy nic mi nie było.
Dominika w drodze