X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Głównym i najlepszym źródłem żelaza w żywności, są produkty zwierzęce. Wchłania się z nich około 25% żelaza. Są to: chude mięso mięso wołowe, indyk, drób, tłuste ryby, wątroba zwierząt i żółtko jaja.

Z produktów roślinnych wchłania się o wiele mniej tego pierwiastka, bo niepełne 5%. Roślinnym źródłem żelaza są rośliny strączkowe, zielone, świeże warzywa (brokuły, papryka, szpinak, natka), owoce (suszone figi), nasiona (sezam) i płatki śniadaniowe.
    Można jednak zwiększyć stopień wchłaniania żelaza, łącząc produkty zawierające ten pierwiastek z żywnością bogatą w witaminę C: owoce cytrusowe, świeże warzywa, soki owocowe; fruktozę (wszystkie owoce); białko (mięso zwierząt i ryb).
    Pamiętajmy, że nadmiar błonnika, wapnia, cynku i manganu w diecie może przyczynić się do zaburzeń wchłania żelaza w organizmie.

http://polki.pl/zrodla-zelaza-w-diecie,we-dwoje-zdrowie-zyj-zdrowo-artykul,10052681.html

Olinka1205, goodwill, Ejrene, aisa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • kama005 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czerwone mięso ma najlepiej przyswajalne żelazo :) o ile dobrze pamiętam to Wit C zwiększa wchłanianie żelaza więc wiesz ziemniaki sok do tego :)
    Sok z buraków piłam na zwiększenie poziomu żelaza :)

Olinka1205, goodwill, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

Wiktoria 11.07 12:12 3225g 55cm SN

1usapiqvhk164civ.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Aaaaaaaaa!
    Przepraszam, nie zaczaiłam... hahah. Myslalam, że to z teraz nie wiem dlaczego oO

A nie mowil Ci może o długości tego czegoś? :-P

Tylko o położeniu :) Facetom staje, dobrze, że powiedział, bo kurcze nie wiedziałam :D:D

Patutka, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

• Patutka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olinka1205 wrote:
    Może znacie jakieś dobre rzeczy które zawierają żelazo?

Współczuję! Nas czeka jak wyniki do 4.03 będą słabe.
    Co do żelaza to sama go nie nadrobisz w ciąży, musisz brać jakieś..

Z takich tych to czerwone mięcho ma żelazo, natka czy szpinak ^^
    Jak możesz to jedz :-D ja od mięcha s ciąży mam jeszcze większą awersję niż normalnie, a natki nie dotknę, zostaje szpinak.
    Aleeeee znowu cały czas bym spała, dosłownie ja jestem zmeczona po zrobieniu sniadania. Gadałam z koleżanką, co w ciąży miała anemię czy z mamą powiedziały, że to normalne z tym spaniem i brakiem sil...
    Ale ostatnio u gina bylam tak wystraszona, że nawet sie nie zapytałam..

Wiem, że nie dasz rady nadrobić bez leków :-( tak jak ja. Gin tak powiedział, jak będziemy to jeść to pomożemy lekom i o. Nie wiem jak Ty no ale ja ogolnie mam strasznie niską hemoglobine i mało płytek krwi, więc jak wyniki jeszcze spadną to mam mieć przytaczana z tego co zrozumiałam.
    Jem buraki ale eh...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 22:39

2016 🩷

2020 🩵

Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️
  • Olinka1205 Debiutantka

Wysłany: 25 lutego 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję; ) od jutro wprowadzam zmiany w diecie ;)

Zuzulka88 lubi tę wiadomość

w57vvfxmhhu8iimz.png
    Dominika w drodze ;)
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile wrote:
    Tylko o położeniu :) Facetom staje, dobrze, że powiedział, bo kurcze nie wiedziałam :D:D
    Hahahahahahahahahaha. Wiesz nie każdemu staje xD hahahaha.

Ja się zastanawiam czy to za krótkie u mnie zostało siusiakiem czy dziewczynką... ahhh

kama005 lubi tę wiadomość

2016 🩷

2020 🩵

• Dalile Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już niedługo :)

• Patutka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mogę sie doczekać :-( jeszcze 4 dni!

2016 🩷

2020 🩵

• kama005 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szybko minie :)

Patutka lubi tę wiadomość

1usapiqvhk164civ.png
  • niezapominajka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to się doigrałam... Wprawdzie wyniki moczu i morfologia ok, ale tsh skoczyło... W dodatku moja szyjka skróciła się do 2,5cm, w dodatku twarda to ona na pewno nie jest :(
    We wt mam połówkowe i lekarz ma spr jeszcze raz... Jeśli nie bedzie lepiej to posiew i pesar albo leżenie :/ Jak z Jaśkiem ok, to coś innego wyskoczyło.
    No i z tego wszystkiego zapomniałam o zdjęciu, tak więc moljego królewicza poznacie dopiero we wtorek ;)

1usajw4zj5vrwf30.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kama005 wrote:
    Szybko minie :)
    Mam nadzieję :-D
    Chciałabym wiedzieć czy wszystko jest okej na 100%

Ej dziewczyny macie ból spojenia lonowego?

2016 🩷

2020 🩵

• Dalile Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie nie

• Maka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka mnie też nie boli, za to brzuch i podbrzusze dzisiaj czuje :-/ kurcze żałuje, że szyjkę sprawdzał tylko na fotelu i nie zmierzył długości.. Teraz się będę martwić.

ckaik0s3070dl07t.png
  • Olinka1205 Debiutantka

Wysłany: 25 lutego 2016, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Współczuję! Nas czeka jak wyniki do 4.03 będą słabe.
    Co do żelaza to sama go nie nadrobisz w ciąży, musisz brać jakieś..

Z takich tych to czerwone mięcho ma żelazo, natka czy szpinak ^^
    Jak możesz to jedz :-D ja od mięcha s ciąży mam jeszcze większą awersję niż normalnie, a natki nie dotknę, zostaje szpinak.
    Aleeeee znowu cały czas bym spała, dosłownie ja jestem zmeczona po zrobieniu sniadania. Gadałam z koleżanką, co w ciąży miała anemię czy z mamą powiedziały, że to normalne z tym spaniem i brakiem sil...
    Ale ostatnio u gina bylam tak wystraszona, że nawet sie nie zapytałam..

Wiem, że nie dasz rady nadrobić bez leków :-( tak jak ja. Gin tak powiedział, jak będziemy to jeść to pomożemy lekom i o. Nie wiem jak Ty no ale ja ogolnie mam strasznie niską hemoglobine i mało płytek krwi, więc jak wyniki jeszcze spadną to mam mieć przytaczana z tego co zrozumiałam.
    Jem buraki ale eh...

No ja mam na razie hemoglobine 10,4 i właśnie za mało erytrocytow ; ( od dziś biorę żelazo i właśnie chciałam czymś je wspomóc ale właśnie na mięso patrzeć nie mogę. ...:( spróbuję sie przemoc i może z zamkniętymi oczami przełknąć (ble) ;)

w57vvfxmhhu8iimz.png
    Dominika w drodze ;)
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam podobny problem, tylko chyba gorsze wyniki :-P w takim razie :-P
    Też próbowałam od poniedziałku zmuszać się do mięsa, skończyło się w toalecie. Jadlam mieso normalnie przed ciąża, no ale teraz po prostu nie mogę.

Jedz buraki, natkę z pietruszki na kanapki, duzo bialego sera(to poleciła mi położna), szpinak, brokuły. Wspomożesz leki tym i będzie latwiej.
    Przede wszystkim wykup jak najszybciej leki jeśli dostałaś

2016 🩷

2020 🩵

• Patutka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maka wrote:
    Patutka mnie też nie boli, za to brzuch i podbrzusze dzisiaj czuje :-/ kurcze żałuje, że szyjkę sprawdzał tylko na fotelu i nie zmierzył długości.. Teraz się będę martwić.
    Nie nie nie kochana, mnie nie boli brzuszek, tylko kość spojenia lonowego, nie szyjka, tylko kość ;-)

No szyjkę niestety tylko gin może sprawdzić :-(

2016 🩷

2020 🩵

• Dalile Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mi sprawdza za każdym razem, na każdej wizycie.

• Olinka1205 Debiutantka

Wysłany: 25 lutego 2016, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam żelazo i juz kupiłam dziś wzięłam pierwsza tabletkę. Dziękuję za rady i napewno skorzystam ;) no ja mam szpital jeszcze przez białko w moczu :( mam nadzieje ze tam mnie trochę podreperuja i będzie dobrze.a przed ciążą to nigdy nic mi nie było.

w57vvfxmhhu8iimz.png
    Dominika w drodze ;)
  • Maka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem że Ciebie spojenie, dlatego piszę że mnie nie boli:-) mój brzuch i obawa o szyjkę to tak o poprostu sobie teraz rozmyslam.

ckaik0s3070dl07t.png
  • kama005 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też Gin sprawdzała szyjke na fotelu i powiedziała że ok :) więc spokojnie :)

1usapiqvhk164civ.png
‹‹ 536 537 538 539 540 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ