Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Olinka1205 wrote:Dostałam żelazo i juz kupiłam dziś wzięłam pierwsza tabletkę. Dziękuję za rady i napewno skorzystam
no ja mam szpital jeszcze przez białko w moczu
mam nadzieje ze tam mnie trochę podreperuja i będzie dobrze.a przed ciążą to nigdy nic mi nie było.
A jakie żelazo dostałaś?
Maka- haha okej.
Wiesz co szyjka sprawdzana jest przez usg i palpalcyjnie- na ile jest wyczuwalna.
Długość szyjki nie jest aż tak ważna jak to, czy jest zamknięta.
Ale skoro piszesz, że Cię badał i nic nie mówił to raczej jest okej.
Ale wiesz co. O uszy mi sie obiło od lekarzy i w necie czytałam, ze jak szyjka sie skraca czy cos to to nie boli ani nic. Po prostu sie dzieje...2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
Ja też już mam hemoglobinę poniżej normy i muszę brać żelazo. Miałam kupić Biofer i biorę 2 razy dziennie. Do tego zacznę robić sobie sok z buraków, marchwi i jabłek. W pierwszej ciąży od 6 miesiąca też musiałam już działać.
Zuzulka88 lubi tę wiadomość
-
Olinka1205 wrote:No ja mam na razie hemoglobine 10,4 i właśnie za mało erytrocytow ; ( od dziś biorę żelazo i właśnie chciałam czymś je wspomóc ale właśnie na mięso patrzeć nie mogę. ...
spróbuję sie przemoc i może z zamkniętymi oczami przełknąć (ble)
Jeśli jednak zrezygnowałas z niego to warto szczególnie w ciąży spotkać się z dietetykiem który pomoże Ci zapanować nad i niedoborami żelaza
jusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
Sergiusz
-
Witam sie z rana
Patutka biorę biofer.
Telashe - Mięso zawsze lubiłam i jadłam go sporo ale ostatnio tak nie bardzo mi smakuje.rzeczywiście dietetyk to dobry pomysł. Bede próbować może akurat coś pomoże i będzie smaczne do tegodzięki za wszystkie rady . Od dziś zaczynam działać
jusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
Dominika w drodze -
Milcia wrote:Ja też już mam hemoglobinę poniżej normy i muszę brać żelazo. Miałam kupić Biofer i biorę 2 razy dziennie. Do tego zacznę robić sobie sok z buraków, marchwi i jabłek. W pierwszej ciąży od 6 miesiąca też musiałam już działać.
O i taki soczek dziś sobie zrobięjusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
Dominika w drodze -
Dzień dobry.
U nas po wizycie wszystko ok. Usg nie było tylko detektor i samolot. Połowkowe mam 09.03. Powiedział, że moczem mam się nie przejmować póki nie ma białka w moczu i profilaktycznie mam przyjmować urosept.
Dziewczyny gdzie dokładnie czujecie ruchy Maluszków? Ja głównie w dole brzucha ciut nad linią włosów lonowych a czasami nawet niżej lub ciut wyżej. Pytałam położnej i niby to normalne ale ja już jestem przewrazliwiona i chce zasięgnąć Waszej opiniibo nigdzie nic konkretnego nie mogę znaleźć.
jusella, kot_bury, aisa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
Marcel Zdzisław vel. Pająk
PCO stwierdzone w 2008r.
05.2015 cb (6tc)
1-4cs z CLO+Ovitrelle; 5cs CLO+fostimon+ovitrelle
-
Ja Najczęściej od tygodnia czuję w okolicach pępka, a czasem nawet z boku tak jakby obok bioder, ale pępek przeważa
a wcześniej tak właśnie do okolo 19tc czułam w dole brzucha
W zasadzie to też zależy gdzie dziecko lubi być. Moje śpi nad spojeniem lonowym, na samym dole brzucha, a buszuje wyzej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2016, 08:57
2016 🩷
2020 🩵
Milcia wrote:Patutka, Biofer jest do kupienia bez recepty.
Chyba, że właśnie to polecił wam lekarz
Babka w aptece mowila, że te na receptę są duzo lepsze na anemię
2016 🩷
2020 🩵
Mi to zaleciła gin. W poprzedniej ciąży miałam żelazo na receptę. 10 ampułek za 50 zł i tak do końca ciąży... finansowo masakra. A potem po porodzie słyszałam, że to żelazo wycofali z aptek, a Biofer też do tego brałam. Na ostatnich badaniach robionych przed porodem, wyniki miałam idealne. Co nie zmienia faktu, że po porodzie hemoglobina spada na łeb na szyję. Ja miałam 5,4, a dziewczynom, które miały poniżej 5 przetaczali po 2 jednostki krwi. Z wypisem dostałam receptę na Tardyferon.
-
A no rozumiem, dlatego się zapytałam.
Ja mam takie za 29.99 w kazdej aptece po 50 szt
A biorę dwa razy dziennie.
Mam nadzieję, ze cokolwiek się poprawi po tym. Nie chcę leżeć w szpitalu znów
mi ogolnie gin powiedział, żebym się modliła o to, żeby biodra się rozeszły i nie bylo wskazań do cesarki, bo mam takie braki, że transfuzja po cesarce na 100% a przy naturalnym zależy ile krwi zejdzie....2016 🩷
2020 🩵
Dzień dobry! W nocy obudziły mnie silne skurcze macicy, ledwo dotoczyłam się po nospe. Mam nadzieję, że to tylko rozciąganie macicy, bo przez tą szyjke popadam trochę w paranoję
Ja nie wiem co z moim żelazem, ale raczej w diecie mi go nie brakuje, lubię buraczki
Ja czuję ruchy jeszcze nisko, rzadko w okolicach pępka i bardzo często na lewym boku mi lubi harcowaćZuzulka88 lubi tę wiadomość
-
Mi nie sprawdzali żelaza. Ja przed ciąża brałam sorbifer na receptę. Był bardzo skuteczny
Moja mała nie ma ochoty się dzisiaj ruszać. Leniucha małyWiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2016, 11:02
-
Ja ruchy na poczatku czulam tylko nisko a potem i nisko i wyzej (ponizej pepka). Moja dzidzia jest ulozona glowa w dol wiec na dole to pewnie z lokcia daje a na gorze kopie
Mirel a te skurcze byly bolesne? Wazne ze nie bylo plamien przy nichZuzulka88 lubi tę wiadomość
-
MirelS - współczuję boli, niestety się nie znam wiec się nie wypowiadam czy to normalne. Ale nie stresuj się na zapas! Dobrze ze mamy nospę
Ps. Z wyników morfologii możesz się dowiedzieć (chyba) o niedoborach- tak jak piszą dziewczyny hematokryt i hemoglobina, erytrocyty poniżej normy świadczą o zaburzeniach:) chociaż sam hematokryt może być nieznacznie obniżony i nie jest powodem do zmartwień.
Ja ciągle ruchów nie czuje wyraźnych, ale czeeekam cierpliwie sobie. Chyba dziś się wybiorę do pepco i nareszcie kupię jakieś pierwsze wyprawkowe fanty:)
W ogóle to dziendobry, kobietki!jusella, MirelS, kot_bury, aisa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
19.07.2016 r. Aleksander