X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • Smile Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny

Czemu się chcecie leczyć na własna rękę, lekceważąc zalecenia lekarza prowadzącego ciążę?wydaje mi się, że on wie najlepiej w jakim stanie jesteście i czy coś Wam zagraża.Jakby miał jakieś obawy to pewnie by Wam nie kazał odstawiać.

Sanna, aisa, Telashe, kijanka_88, Ejrene, _analiza, September, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

2nn3rjjg8n6fiit0.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czemu ja lekceważę?
    Myślę, że dlatego, że niecałe dwa tygodnie po odstawieniu luteiny byłam o krok o strate ciąży. Na przykład dlatego.
    Ja również z powodów, że luteina dziala rozkurczowo na macicę, a ja mam problem z nadmiernym stawianiem brzucha. Co może doprowadzić do porodu.

To nie jest lek który szkodzi. To nie antybiotyk,czy cos.
    Mimo, ze lekarz mnie przeprosił że zlekceważył objawy stawiania się nic by mi to nie dało jeśli nie daj boże coś by się stało z moim dzieckiem.

Nie jedna kobieta kontynuowała leczenia luteina i jakoś do niczego złego to nie doprowadziło

No i pytanie, dlaczego odstawił wiedząc co się dzieje z brzuchem? Doprowadził do poronienia zagrażającego, fajnie..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2016, 18:24

Maka lubi tę wiadomość

2016 🩷

2020 🩵

Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️
  • Maka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to jak? Później donosisz tą receptę, czy nie?

Smile nawet dla komfortu psychicznego myślę że warto, luteina nie zaszkodzi napewno. Tym bardziej jeżeli któraś miała jakieś przygody z krwawieniem, plamieniem.
    U mnie dr z kliniki - byłam w 16 tyg - zaleciła brać ze względu na nisko położone łożysko, a dr tutaj na miejscu stwierdził że można odstawić. Ja jestem po IVF i naprawdę jestem wyczulona na wszystko.

Patutka, stokrotka2013, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

ckaik0s3070dl07t.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maka- Ja po sytuacji, gdzie mogłam stracić dziecko i szyjka się skróciła też biore. Ale wiesz, mnie lekarz przeprosil i powiedzial, ze faktycxnie nie powinien odstawiac ze wzgledow na moje dolegliwosci, no ale teraz mi tak wypisuje średnio żeby starczyło do następnej wizyty ale nikiedy jak brałam doraźnie bo mnie bardzo brzucho bolał, to idę pod gabinet.

A co do recepty to pewnie nie donosi :-P

2016 🩷

2020 🩵

• kama005 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze mam nadmiar luteiny w domu więc nie mam problemu :) 4 marca ją poproszę o kolejną receptę tak chociaż na dwa opakowania :D

Tak samo miałam dupka którego też mam nadmiar w domu :D Ale to dobrze w razie czego wezmę :)

Maka lubi tę wiadomość

Wiktoria 11.07 12:12 3225g 55cm SN

1usapiqvhk164civ.png
  • kama005 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No zjadłabym pomidorową.

W biedrze są te pampersy 145 sztuk za ileś tam zeta bo jest ta wyprzedaż. Ja jeszcze nie kupiłam bo po co ma mi to zalegać w domu :D

eve90, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

Wiktoria 11.07 12:12 3225g 55cm SN

1usapiqvhk164civ.png
  • Smile Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to nie bardzo rozumiem, nie możecie powiedzieć swojemu lekarzowi prowadzącemu o swoich wątpliwościach i o tym, że dla własnego komfortu wolałybyście dostawać recepty?W sumie luteina ma działanie podtrzymujące ciążę do czasu wytworzenia się łożyska, a potem są inne wskazania do stosowania.Chyba że się mylę...

Naditta, Ejrene, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

2nn3rjjg8n6fiit0.png
  • Maka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego moim wskazaniem do stosowania wg I dr jest nisko położone łożysko, a wg II dr nie ma potrzeby. I robi się mętlik w głowie którego słuchać, przynajmniej ja tak mam. Ja luteine jeszcze mam do następnej wizyty... O tą receptę pytałam z ciekawości.

ckaik0s3070dl07t.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smile wrote:
    No to nie bardzo rozumiem, nie możecie powiedzieć swojemu lekarzowi prowadzącemu o swoich wątpliwościach i o tym, że dla własnego komfortu wolałybyście dostawać recepty?W sumie luteina ma działanie podtrzymujące ciążę do czasu wytworzenia się łożyska, a potem są inne wskazania do stosowania.Chyba że się mylę...
    Luteina nie podtrzymuje ciąży.
    Luteina jest lekiem rozkurczowym zawierającym progesteron.
    Lekiem podtrzymującym jest duphaston.
    Luteina ciąży nie podtrzyma, jedynie zastopuje krwawienie czy cos. Ona ma za zadanie "rozluźniać" macicę i ogólnie po prostu ją uspokajać.

Mój lekarz twierdził jak twierdził, a potem jak stało się co się stało to zmienił zdanie i przrpisuje ale niektórzy lekarze są nieugięci.

Maka wrote:
    Dlatego moim wskazaniem do stosowania wg I dr jest nisko położone łożysko, a wg II dr nie ma potrzeby. I robi się mętlik w głowie którego słuchać, przynajmniej ja tak mam. Ja luteine jeszcze mam do następnej wizyty... O tą receptę pytałam z ciekawości.
    Fakt przez to łożysko powinien Ci dawać, bo łożysko naciska na szyjkę....
    Szczerze to ja jako lekarz bałabym się kazać odstawić pacjentce taki lek, który ma duże znaczenie. Nir powinno sie go od tak przerywać...

2016 🩷

2020 🩵

• stokrotka2013 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja postanowiłam jutro oznaczyć progesteron i po wynikach zobaczę jaka jest sytuacja.

https://www.maluchy.pl/li-72585.png
    Piotruś ur. 28.06.2016 (3200g 53cm naszego szczęścia <3)
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka a Ty miałaś problemy tylko z orogesteronem?

2016 🩷

2020 🩵

• nowatorka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luteina i duphaston to chyba to samo jest. Jedno i drugie progesteron, jeden syntetyczny, drugi naturalny ale dzialanie to samo

Agaax, aisa, MirelS, renieczka, goodwill, Maka, jusella, Ejrene, Naditta, stokrotka2013, Smile, _analiza, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • MirelS Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/luteina-progesteron-hormon-wazny-w-ciazy-jaka-fununkcje-pelni-luteina_37601.html

Nie zażywam tego i się nie znam, ale wystarczy wpisać w google i można się dokształcić ;) to hormon,a nie jakaś witaminka i ja bym nie brała bez konsultacji z lekarzem.
    Miłego wieczorku!

jusella, Ejrene, Smile, _analiza, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

• nowa! Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się na koniec weekendu.
    Miałam dosyc intensywny weekend. Wczoraj byłam na pogaduchach i odwiedzilam swoja koleżankę ktora urodziła miesiąc temu, patrzyłam na jej córeczkę i dochodzilo do mnie ze jeszcze troche a takie maleństwo bedzie ze mną. A dzis przez caly dzień miałam gości siostra z rodzinka (3 malych dzieci ) teraz powoli padam :-)
    Jesli chodzi o luteine to bralam ja na poczatku ciąży w związku z krwiakiem , okolo 16 tc lekarz kazał odstawić bo wszystko bylo dobrze i od 20 tc znowu lekarz zalecil branie luteiny ze względu na problemy z szyjka.

Zuzulka88 lubi tę wiadomość

• Maka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luteina, lutinus, duphaston, prolutex to wszystko to progesteron.
    Wiadomo że hormon. Ale jeżeli któraś zmagala się z problemami typu krwawienia, skurcze, czy skracajaca szyjka to jak najbardziej jest wskazany.
    Przyjmowany dopochwowo nawet oszczędza nam wątrobę. Więc nie ma żadnych skutków ubocznych, a może naprawdę pomóc.

Patutka, stokrotka2013, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

ckaik0s3070dl07t.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarze bez problemu je przepisuja wiec ja bym na wlasna reke na pewno nie brala tylko poprosila lekarza o recepty a jak nie chce dac to mozna go zawsze zmienic. Jezeli kolejny nie chce dac to prawdopodobnie nie ma potrzeby brania

Zuzulka88 lubi tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowatorka- no nie do końca. Mojemu lekarzowi sie nie chcialo mnie zbadać i nie przepisał. :-)
    Przez co zlekceważył długość szyjki i skurcze macicy. :-)

Zadania w tym temacie są podzielone przez lekarzy. Niektórzy mówią, że jak już się zaczęło brać, to powinno brać go do końca ciąży, a niektórzy, że można leczenie przerywać.

Jeżeli ktoś już brał ten lek to bądź co bądź ale MA wskazanie brać go do końca ciąży, bo przecież jakieś ale było...
    I teraz albo to ale powróci ze zdwojoną siłą albo nie.

Ja naszczęście pokazałam lekarzowi wypis i zobaczył, ze popełnił błąd.

2016 🩷

2020 🩵

• Milcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja luteinę brałam teraz do ok 16 tygodnia dla mojego świętego spokoju. Bałam się powtórki z pierwszej ciąży zagrożonej, gdzie brałam ją do 37 tygodnia. Na początku z powodu krwawienia, a potem z powodu częstego twardnienia brzucha i skurczy. Do tego miałam jeszcze zapisaną no spę max i relanium. Wszystko to na wyciszenie macicy. Teraz pytałam dwóch lekarzy o luteinę, to jeden powiedział, że koncern produkujący ten lek musiał nieźle zapłacić za taką reklamę, a drugi mi powiedział, że nie ma takiej potrzeby. Miałam jeszcze w domu, to brałam i nie czuję się z tym źle, że było to na własną rękę.

Patutka, Maka, stokrotka2013, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Ejrene Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się wieczorową porą.
    nowatorka wrote:
    Luteina i duphaston to chyba to samo jest. Jedno i drugie progesteron, jeden syntetyczny, drugi naturalny ale dzialanie to samo

Dokładnie tak :) a jak wiemy progesteron na początku odpowiada za utrzymanie ciąży tak że Smile też miała rację.

Niech każdy robi jak uważa, ale nie rozumiem dziewczyn które prowadzą ciążę u lekarza do którego nie mają zaufania.

My dziś z mężem spędziliśmy wspaniały dzień, i nawet mandat który dostaliśmy w między czasie nie był w stanie mi popsuć humoru.
    Jutro też mamy połówkowe i poznamy w końcu płeć mego lokatora :)

jusella, goodwill, stokrotka2013, aisa, Smile, kot_bury, September, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

atdc15nmjt4tk663.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ejrene no to ciekawe czy lokator czy lokatorka :)

Ja bralam duphaston i odpowiednik luteiny na poczatku ciazy. Jeden lekarz mi kazal do 10 tc, drugi do 13no i bralam do 13. Obu lekarzom ufam. Tydzien sobie mozna pobrac na wlasna reke jak komus zostaloale chybanie cala ciaze chodzic po aptekach i udawac ze sie zapomnialo recepty albo kupowac przez internet i nie wiadomo co tam sie dostanie. To nie jest lek ktory sie bierze doraznie ale powinno sie brac juz regularnie codziennie jak sie bierze. O recepte nie trudno, to ze niekttore z was spotkaly lekarzy ktorzy nie chcieli wypisywac to wyjatki, na prawde malo jest takich ktorzy lutki nie wypisza no chyba ze kompletnie nie ma do tego wskazan. Jak zabraknie opakowania czy 2 to i rodzinny przepisze ;)

Maka, Ejrene, jusella, stokrotka2013, aisa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
‹‹ 546 547 548 549 550 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ