Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny takie branie leków też trzeba dobrze przemyśleć, bo jeżeli nie ma potrzeby to po co brać? Nie ma skutków ubocznych. Ale skąd to wiadomo? Pewnie nie ma po prostu badań i za 20 lat się dowiemy, że jakieś skutki uboczne były. Ja, że tak powiem bywam u 2 lekarzy, jeden w Polsce, drugi w UK. I obie moje lekarki Twierdzą, że zapisuje się to jak witaminę A w Polsce to chyba co 2 ciężarna ma zapisane leki na podtrzymanie ciąży, właśnie progesteron. Tylko czy Ci lekarze wcześniej sprawdzają poziom tego hormonu? Mało który.
Mam 4 koleżanki w Polsce które mają dzieci, każda z nich brała luteine. Żadna nie miała badań czy jest taka potrzeba, a tylko jedna miała wskazania (plamienia).
Trzeba troszkę samemu czytać i sprawdzać no i nie łykac leków dla świętego spokoju.Ejrene, jusella, kijanka_88, aisa, September, Zuzulka88, Asit lubią tę wiadomość
17.07.2016
-
Naditta wrote:Dziewczyny takie branie leków też trzeba dobrze przemyśleć, bo jeżeli nie ma potrzeby to po co brać? Nie ma skutków ubocznych. Ale skąd to wiadomo? Pewnie nie ma po prostu badań i za 20 lat się dowiemy, że jakieś skutki uboczne były. Ja, że tak powiem bywam u 2 lekarzy, jeden w Polsce, drugi w UK. I obie moje lekarki Twierdzą, że zapisuje się to jak witaminę A w Polsce to chyba co 2 ciężarna ma zapisane leki na podtrzymanie ciąży, właśnie progesteron. Tylko czy Ci lekarze wcześniej sprawdzają poziom tego hormonu? Mało który.
Mam 4 koleżanki w Polsce które mają dzieci, każda z nich brała luteine. Żadna nie miała badań czy jest taka potrzeba, a tylko jedna miała wskazania (plamienia).
Trzeba troszkę samemu czytać i sprawdzać no i nie łykac leków dla świętego spokoju.
A wiesz dlaczego się nie sprawdza? Bo wynik jest niemiarodajny. Pora dnia, stres wszystko ma na ten hormon wpływ. Wydaje mi się że lepiej brać i się nie stresować (i dziecka przy okazji)..A tym bardziej jeżeli są wskazania. Wiadomo że dziewczyna która wpadła albo zaszła w 2 cyklu i nie ma żadnych problemów nawet nie wie co to jest i żyje, donosi. Super. Zazdroszczę. Ale jeżeli ciąża jest wystarana albo są jakieś problemy to niestety bardziej się o wszystko boi. A ten święty spokój akurat w ciąży jest bardzo ważny.Patutka, stokrotka2013, Milcia, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Naditta- zgadzam się
dziwne, że lekarze dali im tak po prostu luteine..
Nie rozumiem akurat tego.
Ja na początku miałam bo 1 ciążę straciłam i mialam silne bole brzucha.
A teraz przez szyjkę, skurcze no i to poronienie zagrażające.
Dziwne, że lekarze dają ten lek tak o....2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
Patutka powodzenia! odpoczywaj i odpczywaj i w miedzy czasie odpoczywaj. Jestes w dobrych rekach wiec wszystko bedzie dobrze;*
U mnie lekarz obserwowwal poziom progesteronu i ufalam wasilewskiemu dzieki ktoremu zaciazylam. Rozumiem ze lęk u Was sie pojawia, ja tez tak mialam ale zaufalam i obserowwalam sie.. i jest ok;D u nas lutka dopochwowa 100 zl opakowwaniePatutka, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
Adaś skarbuś56 cm szczęścia 3580 g miłości
Urodziłem się 12 lipca 2016
-
Patutka wrote:Stokrotka a Ty miałaś problemy tylko z orogesteronem?
Tak jestem po IVF i od początku miałam za niski
Patutka wszystko będzie dobrze jesteście dzielne odpoczywaj jestesc w dobrych rękach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 07:53
https://www.maluchy.pl/li-72585.png
Piotruś ur. 28.06.2016 (3200g 53cm naszego szczęścia)
-
Ja lekarzowi ufam bo gdyby tak nie było to był lutki nie odstawiala lekarz nie negal sugerował żeby spróbować odstawić i ja się zgodzilam.
Tak jak pisałam od początku miałam problemy z progesteronem i wczoraj miałam słabszy dzień i tak jak Maka pisałam ciąża która nie przychodzi łatwo powoduje że obawy są i będą duże i zwraca się uwagę na wszystko. Strach o ciążę nam wszystkim się włącza w większym lub mniejszym stopniu.
Dziś oznaczę progesteron wiem że wynik jest nie miarodajny ale to pozwoli mi się uspokoić.
Za wizytujace dziś planowo i polowkowo trzymam mocno kciuki
Patutka za was też
Ja dziś mam w planie laboratorium a później spotkanie z koleżanką ze studiów z którą się dobrych kilka lat nie widziałambędę wieczorem miłego dnia
jusella, Patutka, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-72585.png
Piotruś ur. 28.06.2016 (3200g 53cm naszego szczęścia)
-
Patulka powodzenia! Koleżanka też to miała założone i przenosiła ciążę
teraz znowu jej założyli bo szybko się skrscala wiwc głowa do góry będzie dobrze!
Hmm dziewczyny widzę podzielone zdania co do luteiny lub duphaston.
Ja powiem po swoim doświadczeniu... Zaufałam lekarzowi i kazał dupka nie brać.. Choć bardzo nalegalam.. Ale Zaufałam... Skończyło się poronienie a co lekarz? No cóż rozłożył ręce i tyle kolejna klientka weszła do niego a ja odeszlam z brakiem nadzieji,rozzalona.
Dziewczyny moja intuicja mnie nie zawiodła tego lekarz nie ma on działa mechanicznie.. Ja teraz brałam duphaston i gdyby ten lekarz nie kazał brać to i tam bym wzięła na własną rękę Abu dmuchać na zimne. Ten lek nie ma tyle skutków ubocznych a luteina to już wcale..nadmiar progesteronu się wchłania. Jak dla swojego komfortu psychicznego brałam jest więcej zalet brania niż minusów np.stracic ciążę..
Pamiętajcie dziewczyny biorące leki jak np.luteine sa bardziej czasami poinformowane o skutkach działania niż niektóry lekarz ponieważ się tym interesuje na bieżąco a lekarz już niekoniecznieWiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 08:31
Maka, Patutka, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-72635.png -
Patutka Ty to masz przeboje. Dobrze, że jesteś pod opieką i nawet jakbyś miała leżeć do rozwiązania to dasz rade. 3mamy kciuki.
Trochę się teraz wystraszyłam, że niektóre mają jakieś skurcze czy stawiania. Ja sama nie wiem czy ich nie mam czy najzwyczajniej w świecie nie potrafię rozpoznać... bo niekiedy mnie zakluje, pociągnie itp. Lekarz powiedział, że ja nie wiem czy coś czuje to znaczy, że nie mam żadnych skurczy...
Teraz mnie martwi tylko to, że po lewej stronie pod pepkiem mam jakby takie delikatne wybrzuszenie i bardziej twarde niż po lewej i nie wiem co to. W sumie od początku tak nam więc to pewnie macica albo coś.
Dziś jadę pierwszy raz pooglądać i podotykac wózki i to będzie ciężki dzień coś czuje. Mimo wszystko udanego dnia Mamuśki i Dzieciaczki!jusella, _analiza, Zuzulka88, najszczesliwsza lubią tę wiadomość
Marcel Zdzisław vel. Pająk
PCO stwierdzone w 2008r.
05.2015 cb (6tc)
1-4cs z CLO+Ovitrelle; 5cs CLO+fostimon+ovitrelle
-
U nas luteine dopochwowa z recepta kosztuje niecałe 6zl
Mi odstawila dupka i kazała brać tylko lutke. Na początku progesteron miałam niski i zagrożenie poronienia i dlatego każe mi brać
Ja jednego wózka nir dostanę w W-wie ale drugi juz tak co mnie pociesza
Patutka zdrówka!!!! Trzymajcie się a my trzymamy za was kciuki. Jesteś w dobrych rękach więc spokojniewszystko będzie dobrze!!!
jusella, Patutka, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry Szanownym Koleżankom
Patutka szybkiego powrotu do zdrowia! Odpoczywaj i staraj się nie zamartwiać
Wizytującym powodzenia życzę i czekam na same dobre wieści
Miłego, spokojnego dniaWiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 09:02
Patutka, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Witam sie w drugiej połowie ciąży. Jeee, jeee, jeeee...
Patutka, zaufaj lekarzom i odpoczywaj.
Co do luteiny - ja biorę do tej pory 2x100 i prawdopodobnie będę ją brała do końca ciąży. Wcześniejszą ciążę poroniłam, a w ciąży z synem miałam niewydolność szyjki, która teraz też daje sie we znaki...
Plan na dzisiaj - odwiozę młodego do szkoły i leżę ;)Miłego dnia Wam życzę, będę zagladać.jusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Patutka, trzymam za Ciebie mocno kciuki! w jakim szpitalu leżysz?
Dziewczyny, gratuluję wszystkim, które poznały płeć i wyszły dobre USG! Za kolejne też trzymam kciuki.
W piątek wpadłam na chwilę i dopiero nadrabiam.
jusella, goodwill, eve90, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
olcia_2209 wrote:Patutka, trzymam za Ciebie mocno kciuki! w jakim szpitalu leżysz?
Dziewczyny, gratuluję wszystkim, które poznały płeć i wyszły dobre USG! Za kolejne też trzymam kciuki.
W piątek wpadłam na chwilę i dopiero nadrabiam.
Conajmniej tydzień przede mną.
Mogę i miesiąc leżeć, oby tylko uratowali...2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️