X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2017
Odpowiedz

Lipiec 2017

Oceń ten wątek:
  • mamakejti Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2017, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania25 wrote:
    Ja już nic nie rozumiem... mam wyniki badań krwi i moczu, no ale najbardziej mnie niepokoi TSH...
    - w 7. tygodniu ciąży miałam 2,9
    - po 3 tygodniach brania Euthyroxu (dawki 50) spadło mi poniżej 2 - chyba 1,7
    - dziś (cały czas biorę dawkę 50) - 2,590.....

Nie rozumiem tych wyników...

nie musisz rozumieć Mania;) wydzielanie TSH kieruje mózg, wystarczy, że się zestresujesz, to ci skoczy, osoby z głęboką depresją mogą mieć TSH 10 bez żadnej choroby tarczycy...ja miałam tydzień przed zabiegiem 0,7, dzień przed 1,9 - ze stresu...wyluzuj, póki nie przekroczy 2,5 jest bezpiecznie, to dzisiaj jest na granicy, oznaczałaś w tym samym lab? o tych samych porach? na czczo? bez pobrania euthyroxu?

"nie spoczniemy, nim zajdziemy...;)"

f2w3skjotzzbwk43.png
  • Mania25 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, tylko mnie zadziwia to, że mimo brania leku wróciło do wartości sprzed ciąży (wtedy miałam 2,5). no nic, w sobotę mam wizytę u endokrynologa, zobaczymy, co mi powie. A jeśli chodzi o stres, to wcześniej, pracując, miałam go więcej, ciągłe zaganianie itd. Pobierali mi w innym oddziale Enel Medu, ale wysyłają chyba w to samo miejsce. Ten sam sprzęt, inny laborant. Pora ta sama, na czczo, oba badania z Euthyroxem.

A od kiedy dziecko już działa na własną rękę w tematyce tarczycy?Chyba jakoś przed 20. tygodniem nasze TSH nie ma już wppływu na dziecko...?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2017, 15:28

aaVJp2.png
    SYbyp2.png

• mamakejti Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiecie co Laski, jakaś fala negatywnych wieści na naszym forum, włanie dowiedziałam się, że najprawdopodobniej jednostka org w której pracuję ulegnie rozwiązaniu, w ramach dobrej zmiany...ech...przyjdzie mi roboty szukać na macierzyńskim....

f2w3skjotzzbwk43.png
  • Mania25 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2017, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamakejti przykro mi! :( Ale powiem Ci, że mimo że u mnie w oracy chcieliby mnie zatrzymać, to ja bardzo realnie patrząc na sytuację w pracy zdaję sobie sprawę, że bardzo możliwe, że też będę musiała szukać sobie czegoś po macierzyńskim. Mam umowę do końca lipca 2018, więc fajnie by było urodzić trochę wcześniej niż wypada mi termin, to bym miała jeszcze chociaż z tydzień-dwa na przypomnienei sobie pracy w laboratorium :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2017, 15:24

aaVJp2.png
    SYbyp2.png

• lottinka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2017, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o kurcze, mamakejti, jak to nigdy nie wiadomo do końca na czym się stoi...

Ale Ty z Twoim doświadczeniem (i pracoholizmem hehe ;)) będziesz przebierać w ofertach!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2017, 15:23

mamakejti lubi tę wiadomość

Everything you need will come to you at the perfect time :)
    ckai3e3kbl63wt3b.png
  • mamakejti Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2017, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania25 wrote:
    Tak, tylko mnie zadziwia to, że mimo brania leku wróciło do wartości sprzed ciąży (wtedy miałam 2,5). no nic, w sobotę mam wizytę u endokrynologa, zobaczymy, co mi powie. A jeśli chodzi o stres, to wcześniej, pracując, miałam go więcej, ciągłe zaganianie itd. Pobierali mi w innym oddziale Enel Medu, ale wysyłają chyba w to samo miejsce. Ten sam sprzęt, inny laborant. Pora ta sama, na czczo, oba badania z Euthyroxem.

A od kiedy dziecko już działa na własną rękę w tematyce tarczycy?Chyba jakoś przed 20. tygodniem nasze TSH nie ma już wppływu na dziecko...?

18 tc to działająca tarczyca u dziecka, także jeszcze tydzień u Was;)

Mania25 lubi tę wiadomość

f2w3skjotzzbwk43.png
  • Mania25 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2017, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzieś znalazłam informację, że TSH w II trymestrze może być aż do wartości 3,1... Hmm oby to się potwierdziło :)

No to z górki już teraz :)

aaVJp2.png
    SYbyp2.png

• mamakejti Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lottinka wrote:
    o kurcze, mamakejti, jak to nigdy nie wiadomo do końca na czym się stoi...

Ale Ty z Twoim doświadczeniem (i pracoholizmem hehe ;)) będziesz przebierać w ofertach!

może masz rację i będzie jeszcze lepiej? człowiek się jednak przywiązuje do miejsca i jak cos ma się zmienić to od razu strach w oczach;) kurka tylko to naprawde fajna, rozwijająca praca, w dodatku do realizacji w zaciszu domowym, raz w mcu musiałam się pokazać wytłumaczyć dlaczego problem rozwiązałam tak, a ie inaczej....
    no nic, trzeba złapać życie za jaja...

f2w3skjotzzbwk43.png
  • mamakejti Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra Laski, skoro już prawie wszystkie mamy z górki, to mam pytanie odnośnie do porodu, czy planujecie opracować plan porodu przy porodzie sn? Czy może macie w planach/zaleceniach z góry cc?

f2w3skjotzzbwk43.png
  • Mania25 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2017, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze o planie nie myślałam, wiem tylko tyle że chciałabym rodzić SN w wodzie, ale zastanawiam się czy uda mi się dojechać te 100 km do Warszawy i potem po Warszawie.... Poza tym wiem, że z tym porodem w wodzie nie jest wcale tak kolorowo, bo trzeba spełnić szereg warunków, by na to się zgodzili.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2017, 15:41

aaVJp2.png
    SYbyp2.png

• Anga1989 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2017, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kieruje myśl o sn bo jakos cc do mnie wogole nie przemawia i mam nadzieje ze lekarka nie bedzie widziec problemów i nie da skierowania na cc

l22nhdgen92nqanl.png
  • Leoparde Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2017, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chcę tylko poród rodzinny SN, bez znieczulenia ile się da ;-)

• Anga1989 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2017, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania mam znajomą która też chciała rodzić w wodzie ale nie zdążyła. Mała bardzo szybko wyszła na świat ;) ale to było kilka lat temu

l22nhdgen92nqanl.png
  • Maria91 Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, dziękuję za życzenia urodzinowe! :* Nadrabiam zaległości sprzed 4 dni, więc trochę mi to zajmie ;)
    rosax3 wrote:
    Maria to ty jeszcze nic nie powiedzialas ?
    Tak mozna ? U nas w de jest obowiazek poinformowac pracodawce do 3 msc ciazy :) bynajmiej u mnie w regionie.

Wszystkiego najlepszego !

Dyrektorce powiedziałam, jak byłam w 12 tygodniu i jeszcze 3 najbliższe koleżanki wiedzą. Póki co tyle :)

ckai3e3kpa7j0vb9.png
  • Tina85 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2017, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do planów porodu to u mnie w ogole sie nie przydał ;) ale to oczywiscie zależy od sytuacji. Ja miałam bardzo dokładny plan porodu w wodzie bez znieczulenia. Po 15 czy 20 godzinach masakrycznych skurczy byłam juz tak wykończona, ze chciałam wszytsko co dostępne- morfinę, gaz i zzo a woda mnie tylko wkurzała. Ale u mnie ogólnie porodf był ciężki, a ze w planie porodu miałam zaznaczone ze bardzo zależy mi na SN to robili wszystko żebym urodziła naturalnie, a koniec końców i tak pojechałam na cesarkę- w dodatku w bikini ;)

• Tina85 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2017, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A teraz sie wlasnie zastanawiam czy próbować znowu SN czy iść odrazu pod nóż- czy sa tutaj jakies mamy po CC- co planujecie tym razem?

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciala SN ale jak lekarz zdecyduje to tego nie wiem. A zamierzacie sie zapisac do szkoly rodzenia? I czy juz nie za pozno? Moja znajoma chodzila,ale tylko kilka razy byla bo pozno sie zapisala wlasnie. A macie jakies swoje polozne?

• Muszka15 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2017, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nastawiam sie na cc, pierwsza tez mialam cc ale z innych powodow...jakbym miala wybor to tez bym raczej na cc poszla,naprawde bylo mi z ta pierwsza cc dobrze mimo ze balam sie przestrasznie i byl to moj pierwszy w zyciu pobyt w szpitalu...skolei gdybym musiala rodzic sn to zapewne ze znieczuleniem i tu obawy mialabym o tyle ze czesto u nas konczy sie to porodem kleszczowym czego bym baaaardzo chciala uniknac,nie wiem jak moje cialo by rodzilo,ciezko przewidziec a ja chce juz poprostu wyjac w miare bezpiecznie to nasze dziecko,nie wiem czy ewentualne komplikacje by mnie nie przerosly...no wiec raczej cc ale konsultacje apropo tego bede dopiero miala,czekam na list ze szpitala...

0MPT.png
  • ajami19 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2017, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :-)
    Ja też chciałabym się dopisać do listy połówkowych na 10 marca.

Co do porodu to ja miałam w pierwszej ciąży cc. Tzn. zaczynałam naturalnie i przy skurczach partych zaczęło zanikać tętno synkowi. Natychmiastowa decyzja o cc. Niestety w pełnym znieczuleniu więc można powiedzieć, że przespałam narodziny własnego dziecka z czym bardzo długo było mi źle. Przez całą ciąże nie moglam się doczekać aż usłyszę pierwszy płacz dziecka, zobaczę go, przytulę od razu, a tu taki klops.
    Dlatego teraz bardzo mi zależy na porodzie naturalnym. Ogólnie mój lekarz nie widzi przeciwwskazań ale ostateczna decyzja będzie podejmowana pod koniec ciąży.

• Maria91 Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego 2017, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nicka678 wrote:
    POLÓWKOWE:

06.02 PannaNatalia
    09.02 DTEM
    11.02 Marzenie27
    14.02 Zoja
    14.02 Asiczka11
    15.02 Muszka15
    16.02 Nalunia
    17.02 Solane
    20.02 ejkej
    21.02 Leoparde
    23.02 AniaKami
    23.02 Jaguś_7810
    28.02 Pikcia
    01.03 Katty
    01.03 Mania25
    02.03 gabi544
    02.03 kamika23
    03.03 Anga1989
    14.03 bulkaasia
    Nicka678 sam początek marca
    Lottinka- między 8 a 18 marca

Dopisuję się terminem 14 marca <3

Nadrobiłam zaległości, macie przepięknie brzuszki! Mi się raz pojawia, raz znika;/ dziś prawie płasko, więc zdjęcia nawet nie ma co wklejać.

Co do porodu, to ja chciałabym SN, ale oczywiście nigdy nie wiadomo jak to będzie.

ckai3e3kpa7j0vb9.png
‹‹ 571 572 573 574 575 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ