X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2017
Odpowiedz

Lipiec 2017

Oceń ten wątek:
  • jednataka Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabi544 wrote:
    Ja najczęściej sprawdzam, jak leżę na plecach, bo jak stoję to zawsze jest napięty. Kładę się i widzę, że robi mi się taka kulka twarda, taki szpiczasty trochę, próbuję lekko wcisnąć palec to czuję duży opór, czasem nie mogę wcisnąć nawet opuszka w skórę a normalnie jest trochę miękki i mogę ucisnąć tak, żeby paznokieć się schował. ;)
    Ale nie sprawdzam np świeżo po tym, jak chodziłam, bo gin mówił że to normalne że po wysiłku ona tak reaguje, to w końcu mięsień :)

PiKi, mamakejti - gratuluję! to już 7 miesiąc :)

U mnie średnio w II trymestrze przybywa 1 kg na tydzień. Trochę mnie to przeraża bo do końca jeszcze troszkę zostało, mam nadzieję że nie skończę na 30+

Dziś się ważyłam i od początku ciąży jest 8,5 kg ;)

kurcze Gabi to ja już sama nie wiem. Pamiętam,że z córką brzuch nigdy nie był napiety, dopiero w 7/8 miesiącu i wtedy czułam znaczną róznicę. Wydaje mi się,żejednak jak się chodzi też nie powinien być twardy, a te gulki to właśnie skurcz. Ale już sama nie wiem...to po co ja leże?:P bo jak leżę to u mnie miękki, wcześniej się gulki robiły i twardnienia,ale już przeszło. Widzę,że co lekarz to opinia :/

Córeczka 06.05.2014
    Synek 03.07.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jednataka wrote:
    kurcze Gabi to ja już sama nie wiem. Pamiętam,że z córką brzuch nigdy nie był napiety, dopiero w 7/8 miesiącu i wtedy czułam znaczną róznicę. Wydaje mi się,żejednak jak się chodzi też nie powinien być twardy, a te gulki to właśnie skurcz. Ale już sama nie wiem...to po co ja leże?:P bo jak leżę to u mnie miękki, wcześniej się gulki robiły i twardnienia,ale już przeszło. Widzę,że co lekarz to opinia :/

Ja nawet nie czuję ciągnięcia brzucha czy dyskomfortu, jak stoję czy chodzę to po prostu jak dotykam i próbuję wcisnąć palec, to to jest lekko twardawy, ale nie twardy jak kamień. ;) a gulki robiły mi się właśnie w środku nocy na przykład, podczas leżenia w ciągu dnia i to mnie najbardziej martwiło. Ale odkąd biorę magnez to zdarza się sporadycznie, a tak to mam twardy jak właśnie pochodzę, albo jak młoda np bardzo kopie :) zresztą mamaginekolog w którejś transmisji na żywo odpowiadała na pytanie o twardnienie brzucha w ciąży i mówiła że to normalne, że macica reaguje na bodźce (zależy czy kobieta jest szczupła czy pulchniejsza, bo w zależności od tego do niej dociera więcej lub mniej tych bodźców). Wiadomo, że trzeba skontrolować szyjkę i jak coś niepokoi to powiedzieć ginowi :)
    Ale tak jak mówisz - co lekarz to opinia.

• 1kaktus Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zalezy bo rozmawialam o tym z ginem i powiedzial ze macica jako mieien juz trenuje i takir twardnienia to wlasnie akurcze hixona brixa czy jakos tak (niepamietam dokladnie).

Wydaje mi sie tez ze takie gulki gdzieniegdzie to nie skurcze tylko wlasnie Dziecko sie wypina. Bo jak macica twardnieje jako miesien to raczej w calosci i wtedy wlasnie robi sie taka twarda powierzchnia i brzuch sie napina i robi sie duza powierzchnia spinania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2017, 14:21

qdkki09kwrowb7nz.png

Aniołek 25.05.2016 [*] 6tydz.
  • 1kaktus Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/142250663d3b.jpg

To moim zdaniem ewidentnie jest Mikus :-)

Mozecie wyprowadzic mnie z bledu.

Nalunia, DarkPrincess, sisi, bulkaasia lubią tę wiadomość

qdkki09kwrowb7nz.png

• Anga1989 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1kaktus wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/142250663d3b.jpg

To moim zdaniem ewidentnie jest Mikus :-)

Mozecie wyprowadzic mnie z bledu.

Na pewno to On :) mi prawa strone Niki wypycha :)

l22nhdgen92nqanl.png
  • 1kaktus Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawa to jego z gory upatrzona pozycja :-) ostatnio cos kombinowal i zwiedzal akwarium :-P bo wypchnal sie z lewej potem poczulam kopniaki pod mostkiem a po jakims czasie wrocil na swoja pozycje z prawej :-)

qdkki09kwrowb7nz.png

• Muszka15 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie i ja,mi w pierwszej ciazy brzuch twardnial ciagle,czasami w pracy cala zmiane stalam na twardym,nie bralam magnezu ,urodailam w dzien terminu przez planowana cc,nikt mi niempowiedsial nawet ze twardnienia sa jakies niebezpieczne czy cos...

W tej ciazy twardnieje znacznie mniej ale w taki wysiklowy dzien do 20 razy na dobe potrafi sie odczuwalnie spiac,w dobry dzien ,leniwy taki gdzies 5-6 ...ogolnie okolo 10 i polozna powiedziala ze nie ma granicy,kazda kobieta ma inne odczuwanie i kazdej inaczejmacica reaguje...mi skorcze braxtona Hicksa zaczely sie gdzies w 18 tyg i sa codziennie ,i ja sie ciesze bo wiem ze macica jako miesien jesli wszystko jest ok to reaguje...biore jedna tabletke magnezu dodatkowo poza tym co jest w zestawie,bardzo chce uniknac skorczy lydek ktore w pierwszej ciazy straszliwie mnie meczyly...

0MPT.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2017, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha to ewidentnie Dzieć ;) ja rzadko mam takie coś, częściej jak naciskam to czuję że z jednej strony mięciutki a z drugiej mega twarde to wiem że mała ma tam jakąś część ciałą ;) ale może nie widzę takich górek ze względu na nadmiar tłuszczyku na brzuchu :D

Dokładnie - te skurcze braxton - hicks ale one też chyba nie powinny być za częste ;)

Ja dziś siedzę pod telefonem, nie dzwonią z laboratorium więc chyba krzywa wyszła ok :D

Dziewczyny doświadczone w macierzyństwie - tak się zastanawiałam, jakie ubranka przygotować dla małej na wyjście ze szpitala. Wiadomo, że pogody nie przewidzimy, ale zakładając, że będzie gorąco w lipcu, jaki wziąć zestaw? No i w razie ewentualnego chłodniejszego dnia? Pytam Was, bo do szpitala swoich ubranek nie biorę - wszystko szpitalne dają, ubranka trzeba mieć tylko na wyjście i to właśnie mąż będzie musiał przynieść, a on nie rozróżnia jeszcze pajaca od śpiochów więc będę musiała mu przygotować wcześniej dwie opcje pogodowe a on doniesie ;) a i ja nie mam takiego doświadczenia z takim noworodkiem.

• eMZetka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poszłam pierwszy raz na zajęcia dla kobiet w ciąży i poczułam, że brzuch zrobił się twardy (to był poniedziałek). W sumie odpoczywałam potem cały dzień i uznałam po prostu, że skonsultuje to na wizycie z moją ginekolog. Najgorzej, że po nocy obudziłam się z napiętym brzuchem, a to już bardzo zły objaw, o czym nie wiedziałam. Ogólnie czułam dyskomfort, taki twardy napięty brzuch, ale nie było to jakoś bolesne, byłam na spacerze, u koleżanki, jeździłam samochodem i tak dotrwałam do czwartku do wizyty. Wychodząc na wizytę po zejściu z 3 piętra brzuch zrobił się dosłownie jak skała i podczas jazdy jakby taki wrażliwy był. Ginekolog zbadała, okazało się, że takie silne napinanie brzucha to właśnie skurczowe jest i szyjka miękka skrócona, trzeba szybko do szpitala. Ginekolog powiedziała, że brzuch może czasem w ciąży boleć, ale jak zaczyna się często i mocno napinać to od razu do szpitala, bo może to prowadzić do skracania szyjki właśnie. Zestresowałam się strasznie i wtedy już poszły skurcze, macica się cała napinała, znów zbadano mi szyjke i chyba przez to, że była już już miękka zaczęło się dość silne plamienie. Reszta to jak sen, kroplówki, panika, łzy i modły do Boga. I wyrzuty sumienia, że jakbym pojechał od razu to wszystko by nie zaszło aż tak daleko. Na szczęście Bobas dalej w brzuchu i mam nadzieje, że długo tam jeszcze posiedzi. Ale nauczkę już mam, niby ciąża to nie choroba, ale poleżeć nie zaszkodzi!

Nasz Synuś ❤ 23.06.2017 r. 2280 g

Aniołek 8tc 24.08.2016 r.
  • Nalunia Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Emzetka że dzielisz się z nami tym, teraz przynajmniej wiemy na co zwracać uwagę, mam tylko pytanie czy czułaś normalnie ruchy bejbika od tych zajęć do wizyty u gin?

[img][/img]
  • eMZetka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ruchy czułam, ale jakby mniej się ruszał, choć w sumie cały czas ma różne dni, więc ciężko mi stwierdzić, czy to w wyniku twardnień brzucha czy zbieg okoliczności, nie chcę wymyślać i wprowadzać w błąd. Na pewno w szpitalu, gdy doszedł ogromny stres bardzo szalał, a ja byłam obolała i wybitnien to odczuwałam. Przypomniało mi się jeszcze, że mój brzuch zrobił się jakiś taki obrzmiały, dosłownie jakby codziennie się powiększał, po kroplówkach to zeszło.

Nasz Synuś ❤ 23.06.2017 r. 2280 g

Aniołek 8tc 24.08.2016 r.
  • mamakejti Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś

Dziewczyny doświadczone w macierzyństwie - tak się zastanawiałam, jakie ubranka przygotować dla małej na wyjście ze szpitala. Wiadomo, że pogody nie przewidzimy, ale zakładając, że będzie gorąco w lipcu, jaki wziąć zestaw? No i w razie ewentualnego chłodniejszego dnia? Pytam Was, bo do szpitala swoich ubranek nie biorę - wszystko szpitalne dają, ubranka trzeba mieć tylko na wyjście i to właśnie mąż będzie musiał przynieść, a on nie rozróżnia jeszcze pajaca od śpiochów więc będę musiała mu przygotować wcześniej dwie opcje pogodowe a on doniesie ;) a i ja nie mam takiego doświadczenia z takim noworodkiem.[/QUOTE]

Polecam ogólnie dwa pajace, bo dzieci nasze wylezą z jeszcze niezagojonymi pępkami, więc wszystko co uwiera w pasie będzie dla nich drażniące, jak będzie ciepło to jeden pajac, a jak chłodniej, to ew. body, pajac, kombinezonik, ale nic co ma gumkę w pasie, to oczywiscie jest moje zdanie, ale za cholere nie pamiętam w czym przywiozłam córkę ze szpitala;) wiem, ze jak nie-człowiek, bo w koszu mojżesza taksówką......teraztaka opcja już nie przejdzie;)

Tina85, gabi544 lubią tę wiadomość

"nie spoczniemy, nim zajdziemy...;)"

f2w3skjotzzbwk43.png
  • Tina85 Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2017, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabi, co do ubioru na wyjście ze szpitala to ja bym obstawiala body plus pajacyk, wiadomo, ze moze byc goraco ale jednak takiego malucha w krótki rękawek raczej nie ubiorę. Z pepuszkiem moze byc ciezko, zeby nałożyć spodenki lub cos z gumkami, wiec ja bym stawiała na wygodę. Do tego wezmę jakiś cienki kocyk lub pieluszkę muślinowa, zeby malucha przed sloncem osłonić lub ewentualnie okryć jesli bedzie wiało. A ze mieszkam nad morzem to bede miała w zanadrzu jeszcze jakiegos cieplejszego pajaca, bo u nas pogoda zdradliwa :)

gabi544 lubi tę wiadomość

• Tina85 Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2017, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dla synka wlasnie wzielam spodenki i bluzeczkę- takie słodkie w foczki i oczywiscie wrócił do domu w pajacu, po pierwsze ze względu na pępuszek a po drugie sie bałam mu takiemu małemu nogi i ręce wykręcać, zeby go upchnąć w ten zestaw :) dlatego jak dla mnie najlepsze to co sie najłatwiej zakłada- np. Kopertowe body plus pajac :)

gabi544 lubi tę wiadomość

• Tina85 Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2017, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogole to biorę sie za wyprawkę bo nie zrobiłam jeszcze zupełnie NIC! Także mam ambitny plan, zeby przejrzeć rzeczy po małym i jego kuzynce i zrobic listę czego jeszcze potrzebujemy :)

• 1kaktus Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cos mi switali z tymi skurczamininich nazwq i dokladnie o te mi chodzilo o ktorych pisalyscie tylko troche nazwe pokickalam :-)

qdkki09kwrowb7nz.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 marca 2017, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przez Was nie mogłam spać, bo miałam twardy brzuch. Ale zapomniałam, że mam problemy z jelitami :D nie ma straszenia!

• Nalunia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello Laseczki :D dzisiaj zaczynamy 7 miesiąc :) weekend ma być cieplutki ponad 20 st. więc lepiej być nie może :)
    giphy.gif

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2017, 10:17

Anga1989, Jaguś_7810, sisi, gabi544, Marciiik, cookiemonster, mamakejti lubią tę wiadomość

[img][/img]
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na szczęście twardnienie brzucha mam dosyć sporadycznie, zazwyczaj po intsnesywnym dniu. Wtedy po powrocie do domu biorę Nospę (nie biorę jej codziennie), i od razu do wyrka :) Czasem jeszcze ciepły prycznic i po ok kwadransie przechodzi.

ALe zauważyłam też, że brzuch nie twradnieje mi od razu cały, zaczyna się od "stawiania" tzn. czuję napięcie głównie po bokach (niezbyt bolesne ale bardzo nieprzyjemne uczucie) i zdarza się, że boki mam strasznie twarde a środek brzucha (okolice pępka miękkie).

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 marca 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    mamakejti, Tina - dzięki za odpowiedź :) na pewno skorzystam z podpowiedzi :D
    Nalunia - no weekend zapowiada się wyśmienicie :) liczę liczę i do ciąży donoszonej zostało mi 11 tygodni :)
    kurczę w tygodniach jakoś się szybciej wydaje :)

My dziś leniuchujemy, bo coś mnie więzadła zaczynają nboleć (a dopiero się chwaliłam że nie mam z nimi problemów :D ).
    Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty :)

‹‹ 705 706 707 708 709 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ