X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2017
Odpowiedz

Lipiec 2017

Oceń ten wątek:
  • birdy-n Przyjaciółka

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PiKi z tego co się orientowałam to normalne USG od 12 tygodnia robią

7v8rcsqv0odqdxtr.png
  • kamika23 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PiKi ja też słyszałam że do tego 12 - 13 tygodnia to na USG dopochwowym tylko coś widać. Ja tam nie widzę problemu, żeby mąż ze mną poszedł na USG dopochwowe. Przecież to nic czego by wcześniej nie widział hehe :P

Ja mam jutro wizytę rano, więc mój nie może iść ze mną, ale u mnie nie będzie jeszcze serduszka więc nic nie straci. Na kolejne USG już się tak umówię żebyśmy poszli razem (pewnie za tydzień) bo on bardzo chce a mnie to cieszy :)

ckaidqk34aroni5a.png
  • rosax3 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    birdy-n wrote:
    rosax ja niestety na ptaki mam mega alergię- na koty też, ale do przeżycia- po prostu długo nie trzymam kotów przy twarzy. Najgorzej w stajni bo na siano też mam dużą alergię i nie dość że od razu katar to jeszcze na rękach czerwone kropki jakby mnie coś pogryzło :/
    To ja tez w stajni tak mam. Konno jezdzic to nie problem. Wyczyscic kopyta osiodlac i bC blisko konia to nic mi nie jest a jak w stajni postoje to az dusznosci mam.. :/

Zawsze marzylam o swojej stajni ale ze swoja alergia musi mi wystarczyc sasiad ze stajnia ;D

l22n8rib255dd6pr.png
    07.11.2012 Julian
    Aniolki 13.08.2013 [*]11tc, 04.01.2016 [*]8tc cp,19.03.2016 [*]4+5tc, 22.05.2016 [*]4+6tc cp
  • birdy-n Przyjaciółka

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamika ja jak raz swojego nie wpuściłam (jeszcze przed ciążą) to się obraził... także zawsze jadę z ogonem do gina ;)

kamika23 lubi tę wiadomość

7v8rcsqv0odqdxtr.png
  • rosax3 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nicka789 wrote:
    Czyli jesli mam na suwaczku 4tc to mam 5tc?
    Tak masz 5 tc ciazy. Naqet na belly po lewej stronie jest napusane jestes w 5 tyg ciazy (4+cis w nawiasie

l22n8rib255dd6pr.png
    07.11.2012 Julian
    Aniolki 13.08.2013 [*]11tc, 04.01.2016 [*]8tc cp,19.03.2016 [*]4+5tc, 22.05.2016 [*]4+6tc cp
  • kamika23 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to obrażalski ;) Myślę, że powinni się angażować ile się da, a my powinnyśmy pozwalać i zachęcać :)

ckaidqk34aroni5a.png
  • birdy-n Przyjaciółka

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosax3 wrote:
    To ja tez w stajni tak mam. Konno jezdzic to nie problem. Wyczyscic kopyta osiodlac i bC blisko konia to nic mi nie jest a jak w stajni postoje to az dusznosci mam.. :/

Zawsze marzylam o swojej stajni ale ze swoja alergia musi mi wystarczyc sasiad ze stajnia ;D
    Dlatego ja trzymam konia w pensjonacie- za dużo w sianie nie muszę grzebać...
    Mi też się stajnia marzy, ale taka tylko na własny użytek 2-3 konie przy domu, ale do tego to jeszcze daleka droga- u nas ziemia kosztuje krocie...

7v8rcsqv0odqdxtr.png
  • birdy-n Przyjaciółka

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamika23 wrote:
    a to obrażalski ;) Myślę, że powinni się angażować ile się da, a my powinnyśmy pozwalać i zachęcać :)
    Tak tylko, że z nim wizyta trwa zawsze dwa razy dłużej..

7v8rcsqv0odqdxtr.png
  • SteveS Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ile w przypadku wizyty w ciąży z USG obecność partnera jest dla mnie zrozumiała, o tyle na zwykłej wizycie - np. kontrolnej czy przy okazji jakiejs infekcji - nie widzę powodu, aby był ze mną w gabinecie. Do proktologa też z nim wchodzić nie będę :p A jakby strzelił focha tak poza ciążą, że go do gabinetu wziąć nie chcę, to bym go chyba zabiła śmiechem :D

KgXdp1.png
  • rosax3 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie ze badanie prenatalne to zwykle badanie usg? tak wczoraj na to natrafilam. Tylko sie tak nazywa. Tak jak usg piersi ma swoja nazwe tak i to jest zwykle usg prenatalne ;D zalecane sa trzy takie ;D

l22n8rib255dd6pr.png
    07.11.2012 Julian
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamika zapisałam się do gemelli - prywatna klinika ginekologiczna z kontraktem nfz. USG tez maja. Zapisałam się do dr Rojka, podobno ma swoje humory czasami ale jak się naczytałam o niektórych lekarzach to myślę że ten nie będzie najgorszy. Naczytałam się o pełnej olewce i o takich co kochają kasę . Nie chciałabym trafić na takiego. A do mojej starej ginekolog mam za daleko a ona nie miała usg :/ co do smogu to ja o tym nie myślę a wychodzę i tak rzadko. A nie chciałabyś oczyszczacza powietrza do mieszkania ?

• Nicka789 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosax3 wrote:
    Tak masz 5 tc ciazy. Naqet na belly po lewej stronie jest napusane jestes w 5 tyg ciazy (4+cis w nawiasie

Bylam na wizycie ostatni raz i lekarza ktory mnie prowadzil transfer itd. Za tydzien wizyta zeby sprawdzic pecherzyk. Powiedzial mi ze to 4tc bo ja mialam transfer 2 tyg temu

rosax3 lubi tę wiadomość

3jgxqqmziee3p7kr.png 27.11 0heart.gif
    I IVF- 11.2016 11dpt beta 47,33 13dpt 121,47
    15dpt 387,6 18dpt 1613
  • birdy-n Przyjaciółka

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SteveS wrote:
    O ile w przypadku wizyty w ciąży z USG obecność partnera jest dla mnie zrozumiała, o tyle na zwykłej wizycie - np. kontrolnej czy przy okazji jakiejs infekcji - nie widzę powodu, aby był ze mną w gabinecie. Do proktologa też z nim wchodzić nie będę :p A jakby strzelił focha tak poza ciążą, że go do gabinetu wziąć nie chcę, to bym go chyba zabiła śmiechem :D

To było w trakcie leczenia niepłodności i każda wizyta z USG. Uznał, że dotyczy go to tak samo jego jak i mnie- nie będę się kłócić- nie przeszkadza mi jego obecność. Tyle tylko, że wizyty dłużej trwają bo on ma milion pytań o wszystko.

7v8rcsqv0odqdxtr.png
  • Lenka80 Nowa

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaNatalia wrote:
    a który tc? :)

1 dzień 7tc

Lenka
  • Muszka15 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie i ja, ...o cYm tam bylo aha...mi w pierwszej ciazy usg lekarz robil w 9 tyg przez brUch i bylo ladnie widac...po 12 tyg to wiem ze polozna sprawdzala bicie serca lrzez brZuch juz tez a usg znacznie czulsze jest...genetyczne chyba bede robic ( krew + usg) ale zamierzam urodzic niezaleznie od wyniku...na dobra sprawe moglabym sobie je darowac hmm no ale u nas sa w darmowym zestawie...mam jeszcze sporo czasu do namyslu...plamienia wprawdzie nadal sa ale nieco lzejsze....ja sie wykoncze serio...w pt bedzie 2 tygodnie tych plamien i krwawien...gdybym nie widziala bijacego serca w pn to bym sie poddala...poza tym bylam dzisiaj zrobic badania krwi tarczycowe- i tutaj pytanie czy ktoras z Was miala nadczynnosc tarczycy( grievsa basedova?) ..ja mialam 3 lata temu i po 1,5 rocNej kuracji bylam niby zdrowa z tym ze to moze wrocic w kazdym momencie...i tak mnie dzisiaj rano trzeslo ze skoczylam na krew...ktoras ma z tym jakies doswiadczenie?... ja chyba jako jedyna z Uk mam tyle badan od poczatku,no ale coz,ciagle problemy...w przyszly czwartek kolejne usg to bedzie trzecie juz...mam nadzieje ze nic sie nie zmieni na gorsze do tego czasu...no i miesniaki....ktoras ma moze? Nikt mi nic nie mowi...jak maly to obserwowac no ale wyszly jednak conajmniej 2 duze i lekarka zamilkla na ten temat...ciezko byc pozytywnie nastawionym

0MPT.png
  • DTEM Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoja wrote:
    Gratuluję pierwszych owocnych wizyt! Bardzo się cieszę, że wszystko jest dobrze :-)
    DTEM lekarz zlecił mi zrobienie tych badań równiez między 11 a 13 tc. Wspominał, że kosztują ok 220zł . Jeszcze się nie umówiłam i myślę, że poczekam do 10tc , czyli kolejnej wizyty i wtedy się umówię.
    Znalazłam opis tych badań:
    Badanie USG 1 trymestru
    Badanie USG genetyczne wykonuje się od ukończonego 12 tygodnia do 13 tyg. i 6 dni. Trwa ono około 30 minut i jest wykonywane przez doświadczonego specjalistę posiadającego certyfikat FMF (The Fetal Medicine Foundation) przy użyciu sprzętu najwyższej klasy. Dzięki niemu możliwe jest dokładne zbadanie parametrów: pęcherzyka ciążowego i żółtkowego, grubość fałdu karkowego, obecność kości nosowej, zarys i wymiary poszczególnych organów płodu, pracę jego serca oraz długość kości udowych.

Wyniki pomiarów przeprowadzonych podczas badania USG w połączeniu z wynikami testu PAPP-A wprowadzane są do programu komputerowego, który opierając się o statystyczne bazy populacyjne oblicza ryzyko wystąpienia najczęstszych wad. Umożliwia to wykrycie u płodu chorób genetycznych- zespołu Downa, Edwardsa czy Patau, a także takich wad wrodzonych jak: bezmózgowie, wady serca, rozszczep wargi lub kręgosłupa, wodogłowie, karłowatość i inne.

Jeśli okaże się, że wszystkie analizowane parametry są w normie to lekarz pogratuluje Ci bardzo niskiego ryzyka wystąpienia wad genetycznych u płodu. Nieprawidłowości natomiast stanowią podstawę do dalszych, inwazyjnych badań prenatalnych, które mogą mieć miejsce jedynie z zalecenia lekarza oraz za zgodą pacjentki, dlatego wspólnie zastanowicie się nad wykonaniem amniopunkcji, biopsji trofoblastu, fetoskopii lub kordocentezy.

A skąd jesteś?- ja poczytałam w Szczecinie i ceny od 400 do nawet 800-900 zł?!?!?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2016, 12:48

5djy9n73ddhyjn9b.png 9.110heart.gif.
    9f7je6ydpsf0hnxs.png
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nicka789 wrote:
    Czyli jesli mam na suwaczku 4tc to mam 5tc?
    Mój ginekolog (i kilku innych u których byłam w poprzedniej ciąży) uważa, że jak jest np 4tc2d to jest to 4 tydzień i z tego co mi wiadomo większość ginekologow tak uważa tylko belly inaczej liczy.

Nicka789 lubi tę wiadomość

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • BloodMary Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja sie swojego zapytalam czy ze mna pojdzie na kolejna wizyte bo juz bedzie slychac serduszko, to zapytal czy bede miala USG przez brzuch? Odpowiedzialam, ze nie a on 'to nie ide'... no bezczelny ;D ale jeszcze go namowie ;D Nie wyobrazam sobie zeby mogl to przegapic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2016, 12:52

16udk0s3u51hfmay.png
    36 dc bhcg : 41
    38 dc bhcg : 141, progesteron : 21
    44 dc bhcg : 3330
  • birdy-n Przyjaciółka

Wysłany: 16 listopada 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BloodMary nie ma chyba co namawiać na siłę- różni faceci różnie reagują. Niektórzy słabo się czują jak obcy facet grzebie w miejscu przeznaczonym tylko dla niego i jeszcze się z tego cieszymy ;) Może narazie pokaż mu tylko wydruk a na następne może się przekona ;)

7v8rcsqv0odqdxtr.png
  • Muszka15 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maz tez nie chce isc na dopochwowe,mowi ze bedzie mu niezrecznie ...takiego przez brzuch to nie przegapi...to samo z porodem,niezbyt chcial isc na poczatku do cc ,ale sie przemogl i byl taki zadowolony ze teraz mowi ze do naturalnego nie bardzo chce isc...

0MPT.png
‹‹ 84 85 86 87 88 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ