Lipiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
PiKi ja też słyszałam że do tego 12 - 13 tygodnia to na USG dopochwowym tylko coś widać. Ja tam nie widzę problemu, żeby mąż ze mną poszedł na USG dopochwowe. Przecież to nic czego by wcześniej nie widział hehe
Ja mam jutro wizytę rano, więc mój nie może iść ze mną, ale u mnie nie będzie jeszcze serduszka więc nic nie straci. Na kolejne USG już się tak umówię żebyśmy poszli razem (pewnie za tydzień) bo on bardzo chce a mnie to cieszy -
birdy-n wrote:rosax ja niestety na ptaki mam mega alergię- na koty też, ale do przeżycia- po prostu długo nie trzymam kotów przy twarzy. Najgorzej w stajni bo na siano też mam dużą alergię i nie dość że od razu katar to jeszcze na rękach czerwone kropki jakby mnie coś pogryzło
Zawsze marzylam o swojej stajni ale ze swoja alergia musi mi wystarczyc sasiad ze stajnia
07.11.2012 Julian
Aniolki 13.08.2013 [*]11tc, 04.01.2016 [*]8tc cp,19.03.2016 [*]4+5tc, 22.05.2016 [*]4+6tc cp -
Nicka789 wrote:Czyli jesli mam na suwaczku 4tc to mam 5tc?
07.11.2012 Julian
Aniolki 13.08.2013 [*]11tc, 04.01.2016 [*]8tc cp,19.03.2016 [*]4+5tc, 22.05.2016 [*]4+6tc cp -
rosax3 wrote:To ja tez w stajni tak mam. Konno jezdzic to nie problem. Wyczyscic kopyta osiodlac i bC blisko konia to nic mi nie jest a jak w stajni postoje to az dusznosci mam..
Zawsze marzylam o swojej stajni ale ze swoja alergia musi mi wystarczyc sasiad ze stajnia
Mi też się stajnia marzy, ale taka tylko na własny użytek 2-3 konie przy domu, ale do tego to jeszcze daleka droga- u nas ziemia kosztuje krocie... -
O ile w przypadku wizyty w ciąży z USG obecność partnera jest dla mnie zrozumiała, o tyle na zwykłej wizycie - np. kontrolnej czy przy okazji jakiejs infekcji - nie widzę powodu, aby był ze mną w gabinecie. Do proktologa też z nim wchodzić nie będę :p A jakby strzelił focha tak poza ciążą, że go do gabinetu wziąć nie chcę, to bym go chyba zabiła śmiechem
-
A wiecie ze badanie prenatalne to zwykle badanie usg? tak wczoraj na to natrafilam. Tylko sie tak nazywa. Tak jak usg piersi ma swoja nazwe tak i to jest zwykle usg prenatalne zalecane sa trzy takie
07.11.2012 Julian
nick nieaktualnyKamika zapisałam się do gemelli - prywatna klinika ginekologiczna z kontraktem nfz. USG tez maja. Zapisałam się do dr Rojka, podobno ma swoje humory czasami ale jak się naczytałam o niektórych lekarzach to myślę że ten nie będzie najgorszy. Naczytałam się o pełnej olewce i o takich co kochają kasę . Nie chciałabym trafić na takiego. A do mojej starej ginekolog mam za daleko a ona nie miała usg co do smogu to ja o tym nie myślę a wychodzę i tak rzadko. A nie chciałabyś oczyszczacza powietrza do mieszkania ?
-
rosax3 wrote:Tak masz 5 tc ciazy. Naqet na belly po lewej stronie jest napusane jestes w 5 tyg ciazy (4+cis w nawiasie
Bylam na wizycie ostatni raz i lekarza ktory mnie prowadzil transfer itd. Za tydzien wizyta zeby sprawdzic pecherzyk. Powiedzial mi ze to 4tc bo ja mialam transfer 2 tyg temu
rosax3 lubi tę wiadomość
-
SteveS wrote:O ile w przypadku wizyty w ciąży z USG obecność partnera jest dla mnie zrozumiała, o tyle na zwykłej wizycie - np. kontrolnej czy przy okazji jakiejs infekcji - nie widzę powodu, aby był ze mną w gabinecie. Do proktologa też z nim wchodzić nie będę :p A jakby strzelił focha tak poza ciążą, że go do gabinetu wziąć nie chcę, to bym go chyba zabiła śmiechem
To było w trakcie leczenia niepłodności i każda wizyta z USG. Uznał, że dotyczy go to tak samo jego jak i mnie- nie będę się kłócić- nie przeszkadza mi jego obecność. Tyle tylko, że wizyty dłużej trwają bo on ma milion pytań o wszystko. -
Witam sie i ja, ...o cYm tam bylo aha...mi w pierwszej ciazy usg lekarz robil w 9 tyg przez brUch i bylo ladnie widac...po 12 tyg to wiem ze polozna sprawdzala bicie serca lrzez brZuch juz tez a usg znacznie czulsze jest...genetyczne chyba bede robic ( krew + usg) ale zamierzam urodzic niezaleznie od wyniku...na dobra sprawe moglabym sobie je darowac hmm no ale u nas sa w darmowym zestawie...mam jeszcze sporo czasu do namyslu...plamienia wprawdzie nadal sa ale nieco lzejsze....ja sie wykoncze serio...w pt bedzie 2 tygodnie tych plamien i krwawien...gdybym nie widziala bijacego serca w pn to bym sie poddala...poza tym bylam dzisiaj zrobic badania krwi tarczycowe- i tutaj pytanie czy ktoras z Was miala nadczynnosc tarczycy( grievsa basedova?) ..ja mialam 3 lata temu i po 1,5 rocNej kuracji bylam niby zdrowa z tym ze to moze wrocic w kazdym momencie...i tak mnie dzisiaj rano trzeslo ze skoczylam na krew...ktoras ma z tym jakies doswiadczenie?... ja chyba jako jedyna z Uk mam tyle badan od poczatku,no ale coz,ciagle problemy...w przyszly czwartek kolejne usg to bedzie trzecie juz...mam nadzieje ze nic sie nie zmieni na gorsze do tego czasu...no i miesniaki....ktoras ma moze? Nikt mi nic nie mowi...jak maly to obserwowac no ale wyszly jednak conajmniej 2 duze i lekarka zamilkla na ten temat...ciezko byc pozytywnie nastawionym
-
Zoja wrote:Gratuluję pierwszych owocnych wizyt! Bardzo się cieszę, że wszystko jest dobrze
DTEM lekarz zlecił mi zrobienie tych badań równiez między 11 a 13 tc. Wspominał, że kosztują ok 220zł . Jeszcze się nie umówiłam i myślę, że poczekam do 10tc , czyli kolejnej wizyty i wtedy się umówię.
Znalazłam opis tych badań:
Badanie USG 1 trymestru
Badanie USG genetyczne wykonuje się od ukończonego 12 tygodnia do 13 tyg. i 6 dni. Trwa ono około 30 minut i jest wykonywane przez doświadczonego specjalistę posiadającego certyfikat FMF (The Fetal Medicine Foundation) przy użyciu sprzętu najwyższej klasy. Dzięki niemu możliwe jest dokładne zbadanie parametrów: pęcherzyka ciążowego i żółtkowego, grubość fałdu karkowego, obecność kości nosowej, zarys i wymiary poszczególnych organów płodu, pracę jego serca oraz długość kości udowych.
Wyniki pomiarów przeprowadzonych podczas badania USG w połączeniu z wynikami testu PAPP-A wprowadzane są do programu komputerowego, który opierając się o statystyczne bazy populacyjne oblicza ryzyko wystąpienia najczęstszych wad. Umożliwia to wykrycie u płodu chorób genetycznych- zespołu Downa, Edwardsa czy Patau, a także takich wad wrodzonych jak: bezmózgowie, wady serca, rozszczep wargi lub kręgosłupa, wodogłowie, karłowatość i inne.
Jeśli okaże się, że wszystkie analizowane parametry są w normie to lekarz pogratuluje Ci bardzo niskiego ryzyka wystąpienia wad genetycznych u płodu. Nieprawidłowości natomiast stanowią podstawę do dalszych, inwazyjnych badań prenatalnych, które mogą mieć miejsce jedynie z zalecenia lekarza oraz za zgodą pacjentki, dlatego wspólnie zastanowicie się nad wykonaniem amniopunkcji, biopsji trofoblastu, fetoskopii lub kordocentezy.
A skąd jesteś?- ja poczytałam w Szczecinie i ceny od 400 do nawet 800-900 zł?!?!?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2016, 12:48
-
Nicka789 wrote:Czyli jesli mam na suwaczku 4tc to mam 5tc?
Nicka789 lubi tę wiadomość
-
Jak ja sie swojego zapytalam czy ze mna pojdzie na kolejna wizyte bo juz bedzie slychac serduszko, to zapytal czy bede miala USG przez brzuch? Odpowiedzialam, ze nie a on 'to nie ide'... no bezczelny ale jeszcze go namowie Nie wyobrazam sobie zeby mogl to przegapic
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2016, 12:52
36 dc bhcg : 41
38 dc bhcg : 141, progesteron : 21
44 dc bhcg : 3330 -
BloodMary nie ma chyba co namawiać na siłę- różni faceci różnie reagują. Niektórzy słabo się czują jak obcy facet grzebie w miejscu przeznaczonym tylko dla niego i jeszcze się z tego cieszymy Może narazie pokaż mu tylko wydruk a na następne może się przekona
-
Moj maz tez nie chce isc na dopochwowe,mowi ze bedzie mu niezrecznie ...takiego przez brzuch to nie przegapi...to samo z porodem,niezbyt chcial isc na poczatku do cc ,ale sie przemogl i byl taki zadowolony ze teraz mowi ze do naturalnego nie bardzo chce isc...