LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
blama wrote:No właśnie ostatnio miałam się Was pytać, czy pijecie
wykonujecie masaż krocza czy inne ćwiczenia, czy pozostawiacie wszystko naturze ?
jakos boje sie robic masaze itp zeby nie zaszkodzic.
A jak zapytalam sie swojego gin o balonik aniball to tak nie do konca byl do niego przekonany wiec odpuscilam temat.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 12:23
-
Cześć wszystkim! Moje serce ozdrowiało (najprawdopodobniej pomogła zwiększona dawka euthyroksu), a więc wszystkie dolegliwości przez tarczycę. Już nie mam żadnych dodatkowych skurczy, serce nie ma żadnych wad, mogę rodzic naturalnie.
Dziewczyny mam brać żelazo Tardyferon-Fol i zapomniałam spisać z recepty jak to dawkować. Czy to możliwe, że raz dziennie po 2 tabletki? Czy macie to rozdzielone na dwa razy dziennie po 1 tabletce?Duzaa, melbusia88, Kaktus93, Loczek2018 lubią tę wiadomość
-
Podobno herbate z liści malin można pic cała ciąże tak mi położna powirdziaka w szkole rodzenia.Ja nie piłam i teraz już za późno podobnie z masażem krocza średnio to przyjemne w sumie zaczynam 37 tydzień wiec bezpiecznie, ale nie chce tz masażem niczego przyspieszyć a po drugie chyba już tez trochę późno.CHodze na zajęcia z odddyhamia wczoraj ta symulacja reszte zostawiam naturze dobrze, ze takie zajęcia z mężem są sporo się dowiedział i ćwiczy ze mna oddechy. Ja przytyłam 1kg nie wiem czy to woda czy nie aktualnie 9kg na plusie Za to krzyż mi dokucza dzisiaj już lepiej zaraz na masaż
Britty lubi tę wiadomość
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
nick nieaktualnyHej dziewczyny, jestem z sierpnia, ale Was też podpytam, odświeżyłam wątek na Porodzie "Krew pępowinowa"... jeśli macie jakieś oferty, najlepiej indywidualne, przygotowane przez przedstawiciela podzielcie się
treść tamtego postu:
Chciałabym odświeżyć wątek krwi pępowinowej, a dokładnie, zapytać mamy, które właśnie bankują, będą bankowały o aktualny cennik PBKM. Mnie interesuje konkretnie pakiet błękitny, czyli ten ze sznurem.
Będę teraz rodzić 2-giego malucha, byłam pewna, że tym razem oferta będzie jakaś okazyjna, a tu pani zaproponowała tylko obniżkę o 500 zł opłaty podstawowej w stosunku do kosztów podanych na stronie... nie wydaje mi się, aby to była okazja. Przy pierwszym porodzie proponowała większy upust niż ten oficjalny na stronie
Jeśli dostałyście jakieś oferty na szkole rodzenia, bądź same wykupiłyście, podzielcie się kwotą... chcę zdeponować krew, ale nie chcę być nabita w butelkę... -
katka84 wrote:Cześć wszystkim! Moje serce ozdrowiało (najprawdopodobniej pomogła zwiększona dawka euthyroksu), a więc wszystkie dolegliwości przez tarczycę. Już nie mam żadnych dodatkowych skurczy, serce nie ma żadnych wad, mogę rodzic naturalnie.
Dziewczyny mam brać żelazo Tardyferon-Fol i zapomniałam spisać z recepty jak to dawkować. Czy to możliwe, że raz dziennie po 2 tabletki? Czy macie to rozdzielone na dwa razy dziennie po 1 tabletce?katka84 lubi tę wiadomość
-
blama wrote:No właśnie ostatnio miałam się Was pytać, czy pijecie
wykonujecie masaż krocza czy inne ćwiczenia, czy pozostawiacie wszystko naturze ?
Ja od tygodnia piję herbatkę z liści malin, masaż krocza od jakiś dwóch tygodni wykonuję, a co do ćwiczeń to i II i III trymestr jestem dalej aktywna, czyli dalej chodze na basen, ćwiczę mięśnie dna miednicy, oddychanie torem przeponowym, a teraz troche więcej ćwiczeń oddechowych, bardziej skupiając się na świadomym rozluznieniu krocza -
Ja mam +7kg na plusie, ale Dziewczyny nie ma co się porównywać, bo dopuszczalna ilość kilogramów zależy BMI sprzed ciąży, a jeszcze u niektórych z nas są diety cukrzycowe, więc one też mieszają
Ja biorę Tardyferon Fol 1x2 rano na czczo. Ginekolog mówiła po 1 rano i wieczór, a hematolog, że 2 rano, bo wieczorem Tardyferon średnio się wchłania, więc jemu bardziej ufamkatka84, Carolline lubią tę wiadomość
-
Ja mam już 15 na + w tej ciąży mam nadzieję że więcej nie poleci
Herbatę z liści malin, wiesiołka i masaż zaczęłam od tygodnia stosować. Liczę że ułatwi troszkę poródjutro idę na spotkanie z położną to się dowiem jakie jeszcze zalecenia co do porodu mi podpowie.
-
kkarolina89 wrote:Ja mam +7kg na plusie, ale Dziewczyny nie ma co się porównywać, bo dopuszczalna ilość kilogramów zależy BMI sprzed ciąży, a jeszcze u niektórych z nas są diety cukrzycowe, więc one też mieszają
Ja biorę Tardyferon Fol 1x2 rano na czczo. Ginekolog mówiła po 1 rano i wieczór, a hematolog, że 2 rano, bo wieczorem Tardyferon średnio się wchłania, więc jemu bardziej ufam
Endokrynolog kazała brać inne witaminy co najmniej od obiadu, nie wcześniej, bo te tarczycowe źle się z nimi wchłaniają.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 13:22
-
katka84 wrote:No właśnie też mi się wydaje, że 1x2 tabletki. Tylko rano na czczo nie mogę, bo biorę euthyrox, a on wtedy będzie źle się wchłaniał. Będę brała przed obiadem lub przed podwieczorkiem, a jeszcze muszę magnez wcisnąć, bo też z żelazem się gryzie. Kiedy to wszystko brać eh.
Endokrynolog kazała brać inne witaminy co najmniej od obiadu, nie wcześniej, bo te tarczycowe źle się z nimi wchłaniają.
Ja biorę letrox, czyli zamiennik euthyroxu, tak do III trymestru nastawialam budzik z 2-3h przed braniem żelaza i brałam w nocy na śpiocha, a teraz mam przymusowa pobudkę w nocy na siku, wiec wtedy łykam letroxw ulotce jest zalecana przerwa 2h między żelazem. Przed śniadaniem żelazo, czyli koło 7-8 i magnez od około 10 zaczynam 3 x dzień, jod, dha, wit d3 po obiedzie
katka84 lubi tę wiadomość
-
katka84 wrote:A jeszcze na drugie śniadanie jem płatki owsiane, które blokują wchłanianie czegokolwiek. Te leki i witaminy powinni rozpisywać na dwa dni, co my tu stosujemy
Ciężko jeszcze powiązać to z dietą, bo np na diecie cukrzycowej mam chleb razowy, dużo błonnika itd, a to wszystko też zaburza wchłanianie żelaza. Ja juz przed ciążą byłam w leczeniu hematologicznym, nawet miałam biopsję szpiku, kolonoskopie, gastroskopie, żeby szukać dlaczego żelazo się nie chcę zbytnio wchlaniać, nic nie wyszło, jedynie duuuuuze jego braki, no i po walce udało się wrocić do norm, a 2 tyg później... dodatni test ciążowy i się znowu wszystko posypało :p teraz hemoglobina w granicach 10-10.5.
Aneczka do 37tc ćwicząc dno miednicy rownomiernie wzmacniałam i rozluznialam, a teraz staram sie więcej rozluzniać niż napinac w różnych pozycjachkatka84, anecz_kaa lubią tę wiadomość
-
kkarolina89 wrote:Ja biorę letrox, czyli zamiennik euthyroxu, tak do III trymestru nastawialam budzik z 2-3h przed braniem żelaza i brałam w nocy na śpiocha, a teraz mam przymusowa pobudkę w nocy na siku, wiec wtedy łykam letrox
w ulotce jest zalecana przerwa 2h między żelazem. Przed śniadaniem żelazo, czyli koło 7-8 i magnez od około 10 zaczynam 3 x dzień, jod, dha, wit d3 po obiedzie
A tak właśnie mi się wydawało, że Ty Karolina też cukrzycowaWiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 14:24
-
katka84 wrote:Ja mam cukrzycę dodatkowo, to pomiar na czczo ciężko by było złapać. A jak się ma ciągle 89-90 cukry, to troszkę bym się bała ryzykować. Raz z ciekawości zrobiłam pomiar 45 min. po euthyroksie i o 9 jednostek cukier skoczył do góry. Już tylko 4 tygodnie i rzucę to wszystko
A tak właśnie mi się wydawało, że Ty Karolina też cukrzycowa
Tak tak, też jestem słodkaale na czczo mam problem tylko jak dzien wcześniej zgrzeszę
a tak to między 80-90 jest
tyle, że po euthyroxie musisz czekać te pół godziny, wiec jeśli nie śpisz wtedy jeszcze, to z głodu skacze cukier
Cholerka, bo nie da się ogarnąć tarczycy, anemii, cukrzycy i ciąży w tym samym momencie :p doba powinna mieć 48hi tak dobrze nam idzie
katka84 lubi tę wiadomość
-
Jej odbicie ja miałam jakaś ulotkę o krwi pępowinowej, cena ok 2000 za pobranie i jakieś 600 zł rocznie za zamrożonie w banku, podst pakiet. Szczere długo się nad tym zastanawialam ale po przeczytaniu różnych informacji na kilku portalach ulotka wylądowała w koszu na śmieci, nie podoba mi się ten cały marketing ale to tylko moja opinia
Współczuję wam dziewczyny tych porblem ów cukrzycowych i tarczycy, mojej szwagier Ce tarczyca się unormowała sama po porodzie tego też wam życzęWiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 15:33
katka84, jej odbicie lubią tę wiadomość
02.09.2020 Gabryś
22.07.2018 Zuzanka
-
U mnie oznaką ze tarczyca szaleje był wzrost wagi - 3kg w dwa tygodnie doszły. Zwiekszylam dawki letroxu i widać efekt bo ostatnie 3 tyg doszedł tylko kilogram.
U nas po wizycie mały 2900, pierwsze oznaki starzenia łożyska ale jest ok. No i 27 do szpitala , skierowanie juz mam. Teraz jeszcze sciskac nogi te dwa tygodnieNalia, katka84, Decadence, MałaCzarna1988, Loczek2018 lubią tę wiadomość
-
Mini89 wrote:U mnie oznaką ze tarczyca szaleje był wzrost wagi - 3kg w dwa tygodnie doszły. Zwiekszylam dawki letroxu i widać efekt bo ostatnie 3 tyg doszedł tylko kilogram.
U nas po wizycie mały 2900, pierwsze oznaki starzenia łożyska ale jest ok. No i 27 do szpitala , skierowanie juz mam. Teraz jeszcze sciskac nogi te dwa tygodnie02.09.2020 Gabryś
22.07.2018 Zuzanka