X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blama wrote:
    No właśnie ostatnio miałam się Was pytać, czy pijecie :) wykonujecie masaż krocza czy inne ćwiczenia, czy pozostawiacie wszystko naturze ? :D
    Ja cwicze z narzeczonym oddechy, pozycje wertykalne porodu a krocze zostawiam naturze :) jakos boje sie robic masaze itp zeby nie zaszkodzic.
    A jak zapytalam sie swojego gin o balonik aniball to tak nie do konca byl do niego przekonany wiec odpuscilam temat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 12:23

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim! Moje serce ozdrowiało (najprawdopodobniej pomogła zwiększona dawka euthyroksu), a więc wszystkie dolegliwości przez tarczycę. Już nie mam żadnych dodatkowych skurczy, serce nie ma żadnych wad, mogę rodzic naturalnie.
    Dziewczyny mam brać żelazo Tardyferon-Fol i zapomniałam spisać z recepty jak to dawkować. Czy to możliwe, że raz dziennie po 2 tabletki? Czy macie to rozdzielone na dwa razy dziennie po 1 tabletce?

Duzaa, melbusia88, Kaktus93, Loczek2018 lubią tę wiadomość

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno herbate z liści malin można pic cała ciąże tak mi położna powirdziaka w szkole rodzenia.Ja nie piłam i teraz już za późno podobnie z masażem krocza średnio to przyjemne w sumie zaczynam 37 tydzień wiec bezpiecznie, ale nie chce tz masażem niczego przyspieszyć a po drugie chyba już tez trochę późno.CHodze na zajęcia z odddyhamia wczoraj ta symulacja reszte zostawiam naturze dobrze, ze takie zajęcia z mężem są sporo się dowiedział i ćwiczy ze mna oddechy. Ja przytyłam 1kg nie wiem czy to woda czy nie aktualnie 9kg na plusie Za to krzyż mi dokucza dzisiaj już lepiej zaraz na masaż

Britty lubi tę wiadomość

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jestem z sierpnia, ale Was też podpytam, odświeżyłam wątek na Porodzie "Krew pępowinowa"... jeśli macie jakieś oferty, najlepiej indywidualne, przygotowane przez przedstawiciela podzielcie się :) treść tamtego postu:

Chciałabym odświeżyć wątek krwi pępowinowej, a dokładnie, zapytać mamy, które właśnie bankują, będą bankowały o aktualny cennik PBKM. Mnie interesuje konkretnie pakiet błękitny, czyli ten ze sznurem.

Będę teraz rodzić 2-giego malucha, byłam pewna, że tym razem oferta będzie jakaś okazyjna, a tu pani zaproponowała tylko obniżkę o 500 zł opłaty podstawowej w stosunku do kosztów podanych na stronie... nie wydaje mi się, aby to była okazja. Przy pierwszym porodzie proponowała większy upust niż ten oficjalny na stronie :(

Jeśli dostałyście jakieś oferty na szkole rodzenia, bądź same wykupiłyście, podzielcie się kwotą... chcę zdeponować krew, ale nie chcę być nabita w butelkę...

• MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    Cześć wszystkim! Moje serce ozdrowiało (najprawdopodobniej pomogła zwiększona dawka euthyroksu), a więc wszystkie dolegliwości przez tarczycę. Już nie mam żadnych dodatkowych skurczy, serce nie ma żadnych wad, mogę rodzic naturalnie.
    Dziewczyny mam brać żelazo Tardyferon-Fol i zapomniałam spisać z recepty jak to dawkować. Czy to możliwe, że raz dziennie po 2 tabletki? Czy macie to rozdzielone na dwa razy dziennie po 1 tabletce?
    Katka ja bym poszla do apteki w ktorej wykupowalas recepte. Powinna bez problemu ją odszukac i zapisac dawkowanie - ja tak juz nie raz robilam ;)

katka84 lubi tę wiadomość

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blama wrote:
    No właśnie ostatnio miałam się Was pytać, czy pijecie :) wykonujecie masaż krocza czy inne ćwiczenia, czy pozostawiacie wszystko naturze ? :D

Ja od tygodnia piję herbatkę z liści malin, masaż krocza od jakiś dwóch tygodni wykonuję, a co do ćwiczeń to i II i III trymestr jestem dalej aktywna, czyli dalej chodze na basen, ćwiczę mięśnie dna miednicy, oddychanie torem przeponowym, a teraz troche więcej ćwiczeń oddechowych, bardziej skupiając się na świadomym rozluznieniu krocza :)

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam +7kg na plusie, ale Dziewczyny nie ma co się porównywać, bo dopuszczalna ilość kilogramów zależy BMI sprzed ciąży, a jeszcze u niektórych z nas są diety cukrzycowe, więc one też mieszają :)

Ja biorę Tardyferon Fol 1x2 rano na czczo. Ginekolog mówiła po 1 rano i wieczór, a hematolog, że 2 rano, bo wieczorem Tardyferon średnio się wchłania, więc jemu bardziej ufam :)

katka84, Carolline lubią tę wiadomość

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • karolcia87 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam już 15 na + w tej ciąży mam nadzieję że więcej nie poleci ;)
    Herbatę z liści malin, wiesiołka i masaż zaczęłam od tygodnia stosować. Liczę że ułatwi troszkę poród :) jutro idę na spotkanie z położną to się dowiem jakie jeszcze zalecenia co do porodu mi podpowie.

aniołek w niebie Mikołaj 12.2013
    Córka Aurelka 09.2015 <3
    klz9krhm9br6smg4.png
  • sunset Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się tez lepiej czuje jak biorę rano tardyferon.

A waga 5kg na plusie

c55fflw1uez1iz08.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkarolina89 wrote:
    Ja mam +7kg na plusie, ale Dziewczyny nie ma co się porównywać, bo dopuszczalna ilość kilogramów zależy BMI sprzed ciąży, a jeszcze u niektórych z nas są diety cukrzycowe, więc one też mieszają :)

Ja biorę Tardyferon Fol 1x2 rano na czczo. Ginekolog mówiła po 1 rano i wieczór, a hematolog, że 2 rano, bo wieczorem Tardyferon średnio się wchłania, więc jemu bardziej ufam :)
    No właśnie też mi się wydaje, że 1x2 tabletki. Tylko rano na czczo nie mogę, bo biorę euthyrox, a on wtedy będzie źle się wchłaniał. Będę brała przed obiadem lub przed podwieczorkiem, a jeszcze muszę magnez wcisnąć, bo też z żelazem się gryzie. Kiedy to wszystko brać eh.
    Endokrynolog kazała brać inne witaminy co najmniej od obiadu, nie wcześniej, bo te tarczycowe źle się z nimi wchłaniają.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 13:22

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze na drugie śniadanie jem płatki owsiane, które blokują wchłanianie czegokolwiek. Te leki i witaminy powinni rozpisywać na dwa dni, co my tu stosujemy ;)

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wiesiołek + herbata z lisci malin i pije zeby tych wód mi nie ubywało... bo stresuje mnie to.

co to za cwiczenia na swiadome rozluznianie krocza??

Dziewczyny dlugo, ale jak mus to mus.... tez byscie siedziały i tyle ;/

• kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    No właśnie też mi się wydaje, że 1x2 tabletki. Tylko rano na czczo nie mogę, bo biorę euthyrox, a on wtedy będzie źle się wchłaniał. Będę brała przed obiadem lub przed podwieczorkiem, a jeszcze muszę magnez wcisnąć, bo też z żelazem się gryzie. Kiedy to wszystko brać eh.
    Endokrynolog kazała brać inne witaminy co najmniej od obiadu, nie wcześniej, bo te tarczycowe źle się z nimi wchłaniają.

Ja biorę letrox, czyli zamiennik euthyroxu, tak do III trymestru nastawialam budzik z 2-3h przed braniem żelaza i brałam w nocy na śpiocha, a teraz mam przymusowa pobudkę w nocy na siku, wiec wtedy łykam letrox :) w ulotce jest zalecana przerwa 2h między żelazem. Przed śniadaniem żelazo, czyli koło 7-8 i magnez od około 10 zaczynam 3 x dzień, jod, dha, wit d3 po obiedzie :)

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    A jeszcze na drugie śniadanie jem płatki owsiane, które blokują wchłanianie czegokolwiek. Te leki i witaminy powinni rozpisywać na dwa dni, co my tu stosujemy ;)

Ciężko jeszcze powiązać to z dietą, bo np na diecie cukrzycowej mam chleb razowy, dużo błonnika itd, a to wszystko też zaburza wchłanianie żelaza. Ja juz przed ciążą byłam w leczeniu hematologicznym, nawet miałam biopsję szpiku, kolonoskopie, gastroskopie, żeby szukać dlaczego żelazo się nie chcę zbytnio wchlaniać, nic nie wyszło, jedynie duuuuuze jego braki, no i po walce udało się wrocić do norm, a 2 tyg później... dodatni test ciążowy i się znowu wszystko posypało :p teraz hemoglobina w granicach 10-10.5.

Aneczka do 37tc ćwicząc dno miednicy rownomiernie wzmacniałam i rozluznialam, a teraz staram sie więcej rozluzniać niż napinac w różnych pozycjach :)

katka84, anecz_kaa lubią tę wiadomość

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkarolina89 wrote:
    Ja biorę letrox, czyli zamiennik euthyroxu, tak do III trymestru nastawialam budzik z 2-3h przed braniem żelaza i brałam w nocy na śpiocha, a teraz mam przymusowa pobudkę w nocy na siku, wiec wtedy łykam letrox :) w ulotce jest zalecana przerwa 2h między żelazem. Przed śniadaniem żelazo, czyli koło 7-8 i magnez od około 10 zaczynam 3 x dzień, jod, dha, wit d3 po obiedzie :)
    Ja mam cukrzycę dodatkowo, to pomiar na czczo ciężko by było złapać. A jak się ma ciągle 89-90 cukry, to troszkę bym się bała ryzykować. Raz z ciekawości zrobiłam pomiar 45 min. po euthyroksie i o 9 jednostek cukier skoczył do góry. Już tylko 4 tygodnie i rzucę to wszystko :P
    A tak właśnie mi się wydawało, że Ty Karolina też cukrzycowa ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 14:24

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    Ja mam cukrzycę dodatkowo, to pomiar na czczo ciężko by było złapać. A jak się ma ciągle 89-90 cukry, to troszkę bym się bała ryzykować. Raz z ciekawości zrobiłam pomiar 45 min. po euthyroksie i o 9 jednostek cukier skoczył do góry. Już tylko 4 tygodnie i rzucę to wszystko :P
    A tak właśnie mi się wydawało, że Ty Karolina też cukrzycowa ;)

Tak tak, też jestem słodka ;) ale na czczo mam problem tylko jak dzien wcześniej zgrzeszę ;) a tak to między 80-90 jest :) tyle, że po euthyroxie musisz czekać te pół godziny, wiec jeśli nie śpisz wtedy jeszcze, to z głodu skacze cukier :)

Cholerka, bo nie da się ogarnąć tarczycy, anemii, cukrzycy i ciąży w tym samym momencie :p doba powinna mieć 48h :D i tak dobrze nam idzie :D

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • Britty Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej odbicie ja miałam jakaś ulotkę o krwi pępowinowej, cena ok 2000 za pobranie i jakieś 600 zł rocznie za zamrożonie w banku, podst pakiet. Szczere długo się nad tym zastanawialam ale po przeczytaniu różnych informacji na kilku portalach ulotka wylądowała w koszu na śmieci, nie podoba mi się ten cały marketing ale to tylko moja opinia :)

Współczuję wam dziewczyny tych porblem ów cukrzycowych i tarczycy, mojej szwagier Ce tarczyca się unormowała sama po porodzie tego też wam życzę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 15:33

katka84, jej odbicie lubią tę wiadomość

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • Mini89 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie oznaką ze tarczyca szaleje był wzrost wagi - 3kg w dwa tygodnie doszły. Zwiekszylam dawki letroxu i widać efekt bo ostatnie 3 tyg doszedł tylko kilogram.
    U nas po wizycie mały 2900, pierwsze oznaki starzenia łożyska ale jest ok. No i 27 do szpitala , skierowanie juz mam. Teraz jeszcze sciskac nogi te dwa tygodnie ;)

Nalia, katka84, Decadence, MałaCzarna1988, Loczek2018 lubią tę wiadomość

ex2buay3h02dl23a.png
  • Britty Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mini89 wrote:
    U mnie oznaką ze tarczyca szaleje był wzrost wagi - 3kg w dwa tygodnie doszły. Zwiekszylam dawki letroxu i widać efekt bo ostatnie 3 tyg doszedł tylko kilogram.
    U nas po wizycie mały 2900, pierwsze oznaki starzenia łożyska ale jest ok. No i 27 do szpitala , skierowanie juz mam. Teraz jeszcze sciskac nogi te dwa tygodnie ;)
    Masz skierowanie na CC czy możesz rodzic sn?

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • Mini89 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty wrote:
    Masz skierowanie na CC czy możesz rodzic sn?
    Skierowanie - względy ortopedyczne uniemożliwiają mi SN ;)

Britty lubi tę wiadomość

ex2buay3h02dl23a.png
‹‹ 1093 1094 1095 1096 1097 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ