X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po_prostu_ja wrote:
    Babeczki, pozwólcie, ze odejdę trochę od tematów ślubów. Co roku jeździmy w góry na snowboard, na początku nowego roku tez mamy taki plan. Będę wtedy w 12 tygodniu ciąży. Oczywiście nie mam zamiaru jeździć w ogóle na desce ani nic w tym stylu, po prostu myśle, żeby pojechac tez zwyczajnie sobie odpocząć ;) mieszkamy w centralnej Polsce. Myślicie, ze można spokojnie jechać, bez obaw, ze zmiana ciśnienia itd? Czy myślicie, ze może to mieć negatywny wpływ na dziecko? Wizyte mam we wyorek i oczywiście zapytam o to, ale do tej pory chciałabym poradzić się Was w tej kwestii :p

Mi ginekolog odradzila wyjazd w gory, zeby odpoczac w 12 tc, z uwagi na cisnienie inne, czy klimat czy jakos tak, moze jej tylko chodzilo o I trymestr :)

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po_prostu_ja wrote:
    Babeczki, pozwólcie, ze odejdę trochę od tematów ślubów. Co roku jeździmy w góry na snowboard, na początku nowego roku tez mamy taki plan. Będę wtedy w 12 tygodniu ciąży. Oczywiście nie mam zamiaru jeździć w ogóle na desce ani nic w tym stylu, po prostu myśle, żeby pojechac tez zwyczajnie sobie odpocząć ;) mieszkamy w centralnej Polsce. Myślicie, ze można spokojnie jechać, bez obaw, ze zmiana ciśnienia itd? Czy myślicie, ze może to mieć negatywny wpływ na dziecko? Wizyte mam we wyorek i oczywiście zapytam o to, ale do tej pory chciałabym poradzić się Was w tej kwestii :p

Ciężko powiedziec jak różnice ciśnien odbierzesz. Zależy tez na jakiej wysokości będziecie większość czasu (noclegi itd) są wyższe i niższe miejsca ;) musiałabyś spytać lekarza o stan ciąży chwilkę przed wyjazdem (jakas dodatkowa wizyta). Tak mi sie zdaje

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Cynamonkowaaa Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez właśnie słyszałam ze góry to zły pomysł ;) Ale najlepiej skonsultować się z lekarzem :)

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak od razu sprostuję żeby nie bylo ze burzę rozpętałam. - każdy ten dzień widzi na swój sposób, każdą wizję szanuję i nie mam nic do nikogo:). Generalnie ja pochodzę z bardzo wierzącej rodziny, nasz cywilny był wydarzeniem, troche sie wyłamaliśmy :), ale goście byli w szoku że moze to tak pięknie być zorganizowane i moja siostra zaczela sie wahać czy w ogole inwestować w kościelny.
    Ja jakbym miała kiedykolwiek brać ślub kościelny to w kościele św. Anny w Zieleńcu (nawiązując do snowboardu po_prostu_ja :)) zimą i bez żadnych gości, tylko my:)... Ale to chyba nigdy nie nastąpi, chyba że kościół trochę spuści z tonu.

qb3cp07w5ku95ses.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonkowaaa wrote:
    Powiem Ci ze jakbym miała teraz to wszystko organizować to wylądowałabym w wariatkowie:D Dlatego wole teraz ślub cywilny:) Gdyby było nas teraz stać na wesele to bym się chwile wstrzymała, znalazła sale w tygodniu żeby przyspieszyć termin i poprzestałabym na cywilnym :) No ale nas nie stać. Wole żeby maluszek trochę podrósł i za 2-3 lata weźmiemy kościelny a po nim wesele :) O ile oczywiście z dzieckiem nam ksiądz ślub da :D

Jak nie będzie chciał dać to powiedz mu ze jego odpowiedzialność w takim razie będziecie bez :D i zmieni zdanie w ciągu minuty :P

• kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    ja miałam cywilny w sierpniu (urodziłam w luty nast. roku) a koscielny 2 lata pozniej, moin zdaniem to ok.

co ulatwia- w szpitalu mezowi powiedza odnosnie ciebie czy dziecka, partnerowi juz nie. Nie wiem czy jakbys miała cc on moze wziasc dziecko?Poza tym ja znam dziewczyne ktorej facet zginal zanim ona urodzila i dziecko jest niczyje wg polskiego prawa. Ojciec jak chce uznac dziecko to bierze slub z jego matka, a jak nie to po ur. Juz pomijam 500+ etc

Ja miałam dzis racuchy z miesem a mam ochote na mieso... i ziemniaki :P masakra :)

Troche sie tym interesuje juz i jesli jest zaswiadczenie o ojcostwie sprzed porodu, to w szpitalu ma dostep do dziecka, moze decydowac w sprawie interwencji medycznych, a nawet moze zabrac dziecko, jesli matka musi zostac w szpitalu. I jesli by byla sytuacja jak u Twojej znajomej, to tez dziecko dziedziczy po ojcu :) kazdy ma swoje przekonania :) dla mnie slub to tylko w kosciele :)

qb3c20mm6mszqqpm.png

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek2018 wrote:
    Tak od razu sprostuję żeby nie bylo ze burzę rozpętałam. - każdy ten dzień widzi na swój sposób, każdą wizję szanuję i nie mam nic do nikogo:). Generalnie ja pochodzę z bardzo wierzącej rodziny, nasz cywilny był wydarzeniem, troche sie wyłamaliśmy :), ale goście byli w szoku że moze to tak pięknie być zorganizowane i moja siostra zaczela sie wahać czy w ogole inwestować w kościelny.
    Ja jakbym miała kiedykolwiek brać ślub kościelny to w kościele św. Anny w Zieleńcu (nawiązując do snowboardu po_prostu_ja :)) zimą i bez żadnych gości, tylko my:)... Ale to chyba nigdy nie nastąpi, chyba że kościół trochę spuści z tonu.
    Dokladnie, każdy ma swoje podglądy i swoją wizje :) My jesteśmy trochę pod ściana. Bo gdyby nas było stać teraz na wesele to miałabym w nosie kościelny, byłby cywilny a po nim wesele :) No ale chcemy jednak teraz wziąć ten ślub a wesele kiedyś tez nam się marzy;) Aczkolwiek, jak będziemy chcieli już wziąć kościelny to nasza parafia to Franciszkanie i wiem ze oni grosza za ślub nie biorą :)

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chociaz, az tak ekstemalnie praktykujaca nie jestem, bo bym rodziny nie zakladala od drugiej strony w zlej kolejnosci ;)

qb3c20mm6mszqqpm.png

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Jak nie będzie chciał dać to powiedz mu ze jego odpowiedzialność w takim razie będziecie bez :D i zmieni zdanie w ciągu minuty :P
    Hahaha, zapewne by tak było :D No ale jesteśmy dobrej myśli, mam nadzieje ze wszystko będzie jak zaplanujemy :)

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • terka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak naprawdę każdy patrzy inaczej. Jednemu ślub żaden nie jest potrzebny, drugi nie widzi sensu kościelnego bo widzi w tym same wydatki a jeszcze inny nie wyobraża sobie życia bez ślubu kościelnego ;) każdego wola każdego życie ;) ja nie wyobrażałam sobie ślubu w USC bez kościelnego, mam męża który myśli podobnie, trafiliśmy na super ludzi którzy kasy nie ciągnęli a sprawy nie zajmowały nam tyle czasu co słyszę... Wierze ze są miejsca gdzie robią problemy i to jest mega smutne. Ale wiem ze da sie normalnie bez zbędnych wydatków latania i problemów...

PixiDixi, bbeczka91, Marikita lubią tę wiadomość

• terka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonkowaaa wrote:
    Hahaha, zapewne by tak było :D No ale jesteśmy dobrej myśli, mam nadzieje ze wszystko będzie jak zaplanujemy :)

Spokojnie. Bedzie im zależało żebyście nadrobili to czego w kolejności nie zrobiliście :D raczej namawiają na ślub niż problemy robią ;) albo ja znam takich ludzi albo tak jest ;)

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Spokojnie. Bedzie im zależało żebyście nadrobili to czego w kolejności nie zrobiliście :D raczej namawiają na ślub niż problemy robią ;) albo ja znam takich ludzi albo tak jest ;)
    Ja będę szukać do skutku księdza który nie będzie hipokryta, to dla mnie najważniejsze żebym nerwicy nie dostała :D

po_prostu_ja lubi tę wiadomość

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście nie chciałabym narzucac nikomu swojego światopoglądu, ale warto wspomnieć, że ślub katolicki to przede wszystkim sakrament. To nie przystrojenie kościoła, to nie suknia z trenem i to nie sala weselna.
    Do ślubowania miłości przed Panem Bogiem potrzebujecie tylko kapłana i dwoje świadków. Wszystko inne to dodatki wynikające z tradycji lub mody.

kkarolina89, po_prostu_ja, PixiDixi, bbeczka91, Tinnera, Urszulka89, Marikita lubią tę wiadomość

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alfa_Centauri wrote:
    Oczywiście nie chciałabym narzucac nikomu swojego światopoglądu, ale warto wspomnieć, że ślub katolicki to przede wszystkim sakrament. To nie przystrojenie kościoła, to nie suknia z trenem i to nie sala weselna.
    Do ślubowania miłości przed Panem Bogiem potrzebujecie tylko kapłana i dwoje świadków. Wszystko inne to dodatki wynikające z tradycji lub mody.

Pieknie powiedziane :) i o to chodzi :)

Marikita lubi tę wiadomość

qb3c20mm6mszqqpm.png

Wysłany: 1 grudnia 2017, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie to ma sens wtedy jeżeli 2 osoby są mocno wierzące, praktykujące i przestrzegające wszystkich zasad kościoła, bo w religii nie można wybierać co nam się podoba a co nie:) Albo bierzemy wszystko albo nic. I ja takich ludzi szanuje:) Aczkolwiek mówię, to jest moje zdanie i nie chce wywoływać burzy;) Dlatego ze ślubem kościelnym się waham, bo z jednej strony bym chciała ale z drugiej do kościoła nie chodzę, mieszkam z partnerem przed ślubem, bede miała z nim dziecko i sama nie chciałabym być hipokrytka :)

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak z innej beczki, właśnie Mąż dzwonił z pracy i dopytywał na kiedy mam dokładnie termin, bo 28 czerwca Polska gra mecz z Japonią :D czy te terminy z początkowych USG to się w ogóle sprawdzają czy należy liczyć plus/minus 2 tygodnie?

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc

Wysłany: 1 grudnia 2017, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alfa_Centauri wrote:
    A tak z innej beczki, właśnie Mąż dzwonił z pracy i dopytywał na kiedy mam dokładnie termin, bo 28 czerwca Polska gra mecz z Japonią :D czy te terminy z początkowych USG to się w ogóle sprawdzają czy należy liczyć plus/minus 2 tygodnie?
    Tego się chyba nigdy nie przewidzi kiedy maluszek będzie chciał opuścić swoje mieszkanko :D

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • Osnowa Przyjaciółka

Wysłany: 1 grudnia 2017, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonkowaaa, a jakie świadczenia dostaniesz z uczelni? Bo ja jestem na 3 roku. Urodze w lipcu to jeszcze mi rok inzynierki zostanie :) studiuje dziennie. A jak nie mam ślubu to na 500+ nie mogę liczyć? Czy źle zrozumiałam?

ckaiskjo3c7906hm.png

Wysłany: 1 grudnia 2017, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osnowa wrote:
    Cynamonkowaaa, a jakie świadczenia dostaniesz z uczelni? Bo ja jestem na 3 roku. Urodze w lipcu to jeszcze mi rok inzynierki zostanie :) studiuje dziennie. A jak nie mam ślubu to na 500+ nie mogę liczyć? Czy źle zrozumiałam?
    U mnie na uczelni jest tak ze jak nie masz ślubu to żeby dostać jakby socjalne na dziecko to musisz mieć sadowne alimenty od ojca dziecka, to samo w przypadku 500+. Jak nie masz tych alimentów to na uczelni policzą Ci dochód rodziców ;) Mnie się śmiać chciało, bo jestem właścicielem mieszkania w którym mieszkam i w którym obydwoje z partnerem jesteśmy zameldowani wiec nie wiem co do tego maja rodzice, No ale tak jest:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2017, 18:25

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena21 wrote:
    Ja dostałam kilka książek od siostry i kolezanki i właśnie ciężarówka przez 9 miesięcy najbardziej polubiłam :)
    To witaj w klubie ;)

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
‹‹ 167 168 169 170 171 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ