X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po_prostu_ja wrote:
    Babeczki, pozwólcie, ze odejdę trochę od tematów ślubów. Co roku jeździmy w góry na snowboard, na początku nowego roku tez mamy taki plan. Będę wtedy w 12 tygodniu ciąży. Oczywiście nie mam zamiaru jeździć w ogóle na desce ani nic w tym stylu, po prostu myśle, żeby pojechac tez zwyczajnie sobie odpocząć ;) mieszkamy w centralnej Polsce. Myślicie, ze można spokojnie jechać, bez obaw, ze zmiana ciśnienia itd? Czy myślicie, ze może to mieć negatywny wpływ na dziecko? Wizyte mam we wyorek i oczywiście zapytam o to, ale do tej pory chciałabym poradzić się Was w tej kwestii :p

Mi ginekolog odradzila wyjazd w gory, zeby odpoczac w 12 tc, z uwagi na cisnienie inne, czy klimat czy jakos tak, moze jej tylko chodzilo o I trymestr :)

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po_prostu_ja wrote:
    Babeczki, pozwólcie, ze odejdę trochę od tematów ślubów. Co roku jeździmy w góry na snowboard, na początku nowego roku tez mamy taki plan. Będę wtedy w 12 tygodniu ciąży. Oczywiście nie mam zamiaru jeździć w ogóle na desce ani nic w tym stylu, po prostu myśle, żeby pojechac tez zwyczajnie sobie odpocząć ;) mieszkamy w centralnej Polsce. Myślicie, ze można spokojnie jechać, bez obaw, ze zmiana ciśnienia itd? Czy myślicie, ze może to mieć negatywny wpływ na dziecko? Wizyte mam we wyorek i oczywiście zapytam o to, ale do tej pory chciałabym poradzić się Was w tej kwestii :p

Ciężko powiedziec jak różnice ciśnien odbierzesz. Zależy tez na jakiej wysokości będziecie większość czasu (noclegi itd) są wyższe i niższe miejsca ;) musiałabyś spytać lekarza o stan ciąży chwilkę przed wyjazdem (jakas dodatkowa wizyta). Tak mi sie zdaje

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Cynamonkowaaa Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez właśnie słyszałam ze góry to zły pomysł ;) Ale najlepiej skonsultować się z lekarzem :)

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak od razu sprostuję żeby nie bylo ze burzę rozpętałam. - każdy ten dzień widzi na swój sposób, każdą wizję szanuję i nie mam nic do nikogo:). Generalnie ja pochodzę z bardzo wierzącej rodziny, nasz cywilny był wydarzeniem, troche sie wyłamaliśmy :), ale goście byli w szoku że moze to tak pięknie być zorganizowane i moja siostra zaczela sie wahać czy w ogole inwestować w kościelny.
    Ja jakbym miała kiedykolwiek brać ślub kościelny to w kościele św. Anny w Zieleńcu (nawiązując do snowboardu po_prostu_ja :)) zimą i bez żadnych gości, tylko my:)... Ale to chyba nigdy nie nastąpi, chyba że kościół trochę spuści z tonu.

qb3cp07w5ku95ses.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonkowaaa wrote:
    Powiem Ci ze jakbym miała teraz to wszystko organizować to wylądowałabym w wariatkowie:D Dlatego wole teraz ślub cywilny:) Gdyby było nas teraz stać na wesele to bym się chwile wstrzymała, znalazła sale w tygodniu żeby przyspieszyć termin i poprzestałabym na cywilnym :) No ale nas nie stać. Wole żeby maluszek trochę podrósł i za 2-3 lata weźmiemy kościelny a po nim wesele :) O ile oczywiście z dzieckiem nam ksiądz ślub da :D

Jak nie będzie chciał dać to powiedz mu ze jego odpowiedzialność w takim razie będziecie bez :D i zmieni zdanie w ciągu minuty :P

• kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    ja miałam cywilny w sierpniu (urodziłam w luty nast. roku) a koscielny 2 lata pozniej, moin zdaniem to ok.

co ulatwia- w szpitalu mezowi powiedza odnosnie ciebie czy dziecka, partnerowi juz nie. Nie wiem czy jakbys miała cc on moze wziasc dziecko?Poza tym ja znam dziewczyne ktorej facet zginal zanim ona urodzila i dziecko jest niczyje wg polskiego prawa. Ojciec jak chce uznac dziecko to bierze slub z jego matka, a jak nie to po ur. Juz pomijam 500+ etc

Ja miałam dzis racuchy z miesem a mam ochote na mieso... i ziemniaki :P masakra :)

Troche sie tym interesuje juz i jesli jest zaswiadczenie o ojcostwie sprzed porodu, to w szpitalu ma dostep do dziecka, moze decydowac w sprawie interwencji medycznych, a nawet moze zabrac dziecko, jesli matka musi zostac w szpitalu. I jesli by byla sytuacja jak u Twojej znajomej, to tez dziecko dziedziczy po ojcu :) kazdy ma swoje przekonania :) dla mnie slub to tylko w kosciele :)

qb3c20mm6mszqqpm.png

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek2018 wrote:
    Tak od razu sprostuję żeby nie bylo ze burzę rozpętałam. - każdy ten dzień widzi na swój sposób, każdą wizję szanuję i nie mam nic do nikogo:). Generalnie ja pochodzę z bardzo wierzącej rodziny, nasz cywilny był wydarzeniem, troche sie wyłamaliśmy :), ale goście byli w szoku że moze to tak pięknie być zorganizowane i moja siostra zaczela sie wahać czy w ogole inwestować w kościelny.
    Ja jakbym miała kiedykolwiek brać ślub kościelny to w kościele św. Anny w Zieleńcu (nawiązując do snowboardu po_prostu_ja :)) zimą i bez żadnych gości, tylko my:)... Ale to chyba nigdy nie nastąpi, chyba że kościół trochę spuści z tonu.
    Dokladnie, każdy ma swoje podglądy i swoją wizje :) My jesteśmy trochę pod ściana. Bo gdyby nas było stać teraz na wesele to miałabym w nosie kościelny, byłby cywilny a po nim wesele :) No ale chcemy jednak teraz wziąć ten ślub a wesele kiedyś tez nam się marzy;) Aczkolwiek, jak będziemy chcieli już wziąć kościelny to nasza parafia to Franciszkanie i wiem ze oni grosza za ślub nie biorą :)

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chociaz, az tak ekstemalnie praktykujaca nie jestem, bo bym rodziny nie zakladala od drugiej strony w zlej kolejnosci ;)

qb3c20mm6mszqqpm.png

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Jak nie będzie chciał dać to powiedz mu ze jego odpowiedzialność w takim razie będziecie bez :D i zmieni zdanie w ciągu minuty :P
    Hahaha, zapewne by tak było :D No ale jesteśmy dobrej myśli, mam nadzieje ze wszystko będzie jak zaplanujemy :)

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • terka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak naprawdę każdy patrzy inaczej. Jednemu ślub żaden nie jest potrzebny, drugi nie widzi sensu kościelnego bo widzi w tym same wydatki a jeszcze inny nie wyobraża sobie życia bez ślubu kościelnego ;) każdego wola każdego życie ;) ja nie wyobrażałam sobie ślubu w USC bez kościelnego, mam męża który myśli podobnie, trafiliśmy na super ludzi którzy kasy nie ciągnęli a sprawy nie zajmowały nam tyle czasu co słyszę... Wierze ze są miejsca gdzie robią problemy i to jest mega smutne. Ale wiem ze da sie normalnie bez zbędnych wydatków latania i problemów...

PixiDixi, bbeczka91, Marikita lubią tę wiadomość

• terka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonkowaaa wrote:
    Hahaha, zapewne by tak było :D No ale jesteśmy dobrej myśli, mam nadzieje ze wszystko będzie jak zaplanujemy :)

Spokojnie. Bedzie im zależało żebyście nadrobili to czego w kolejności nie zrobiliście :D raczej namawiają na ślub niż problemy robią ;) albo ja znam takich ludzi albo tak jest ;)

Wysłany: 1 grudnia 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Spokojnie. Bedzie im zależało żebyście nadrobili to czego w kolejności nie zrobiliście :D raczej namawiają na ślub niż problemy robią ;) albo ja znam takich ludzi albo tak jest ;)
    Ja będę szukać do skutku księdza który nie będzie hipokryta, to dla mnie najważniejsze żebym nerwicy nie dostała :D

po_prostu_ja lubi tę wiadomość

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście nie chciałabym narzucac nikomu swojego światopoglądu, ale warto wspomnieć, że ślub katolicki to przede wszystkim sakrament. To nie przystrojenie kościoła, to nie suknia z trenem i to nie sala weselna.
    Do ślubowania miłości przed Panem Bogiem potrzebujecie tylko kapłana i dwoje świadków. Wszystko inne to dodatki wynikające z tradycji lub mody.

kkarolina89, po_prostu_ja, PixiDixi, bbeczka91, Tinnera, Urszulka89, Marikita lubią tę wiadomość

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alfa_Centauri wrote:
    Oczywiście nie chciałabym narzucac nikomu swojego światopoglądu, ale warto wspomnieć, że ślub katolicki to przede wszystkim sakrament. To nie przystrojenie kościoła, to nie suknia z trenem i to nie sala weselna.
    Do ślubowania miłości przed Panem Bogiem potrzebujecie tylko kapłana i dwoje świadków. Wszystko inne to dodatki wynikające z tradycji lub mody.

Pieknie powiedziane :) i o to chodzi :)

Marikita lubi tę wiadomość

qb3c20mm6mszqqpm.png

Wysłany: 1 grudnia 2017, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie to ma sens wtedy jeżeli 2 osoby są mocno wierzące, praktykujące i przestrzegające wszystkich zasad kościoła, bo w religii nie można wybierać co nam się podoba a co nie:) Albo bierzemy wszystko albo nic. I ja takich ludzi szanuje:) Aczkolwiek mówię, to jest moje zdanie i nie chce wywoływać burzy;) Dlatego ze ślubem kościelnym się waham, bo z jednej strony bym chciała ale z drugiej do kościoła nie chodzę, mieszkam z partnerem przed ślubem, bede miała z nim dziecko i sama nie chciałabym być hipokrytka :)

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak z innej beczki, właśnie Mąż dzwonił z pracy i dopytywał na kiedy mam dokładnie termin, bo 28 czerwca Polska gra mecz z Japonią :D czy te terminy z początkowych USG to się w ogóle sprawdzają czy należy liczyć plus/minus 2 tygodnie?

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc

Wysłany: 1 grudnia 2017, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alfa_Centauri wrote:
    A tak z innej beczki, właśnie Mąż dzwonił z pracy i dopytywał na kiedy mam dokładnie termin, bo 28 czerwca Polska gra mecz z Japonią :D czy te terminy z początkowych USG to się w ogóle sprawdzają czy należy liczyć plus/minus 2 tygodnie?
    Tego się chyba nigdy nie przewidzi kiedy maluszek będzie chciał opuścić swoje mieszkanko :D

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • Osnowa Przyjaciółka

Wysłany: 1 grudnia 2017, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonkowaaa, a jakie świadczenia dostaniesz z uczelni? Bo ja jestem na 3 roku. Urodze w lipcu to jeszcze mi rok inzynierki zostanie :) studiuje dziennie. A jak nie mam ślubu to na 500+ nie mogę liczyć? Czy źle zrozumiałam?

ckaiskjo3c7906hm.png

Wysłany: 1 grudnia 2017, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osnowa wrote:
    Cynamonkowaaa, a jakie świadczenia dostaniesz z uczelni? Bo ja jestem na 3 roku. Urodze w lipcu to jeszcze mi rok inzynierki zostanie :) studiuje dziennie. A jak nie mam ślubu to na 500+ nie mogę liczyć? Czy źle zrozumiałam?
    U mnie na uczelni jest tak ze jak nie masz ślubu to żeby dostać jakby socjalne na dziecko to musisz mieć sadowne alimenty od ojca dziecka, to samo w przypadku 500+. Jak nie masz tych alimentów to na uczelni policzą Ci dochód rodziców ;) Mnie się śmiać chciało, bo jestem właścicielem mieszkania w którym mieszkam i w którym obydwoje z partnerem jesteśmy zameldowani wiec nie wiem co do tego maja rodzice, No ale tak jest:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2017, 18:25

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena21 wrote:
    Ja dostałam kilka książek od siostry i kolezanki i właśnie ciężarówka przez 9 miesięcy najbardziej polubiłam :)
    To witaj w klubie ;)

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
‹‹ 167 168 169 170 171 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ