LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
taaakMagic wrote:Kochane ja robię z banalnego przepisy pierniki do zjedzenia i dekoracji
ale największy problem bo potrzebna jest przyprawą do pierników A ż nią przed świętami w zeszłym roku był problem. Ja jutro chce zakupić dodatkowe opakowania bo chce zrobić ich sporo
wrzucić wam przepis?
Magic lubi tę wiadomość

-
Hej kobietki ja jestem lipcówką 2017:) Z sentymentem wracam do momentu, w którym Wy teraz jesteście. Trzymam za Was wszystkie kciuki i życzę Wam dużo zdrówka. No i oczywiście okruszkom w brzuszkach żeby były silne i rosły zdrowo. Szczęśliwego rozwiązania!
Magic, Loczek2018, PixiDixi, Duzaa, bbeczka91, M@ziii, Tinnera, kasiuleks, Glass, gapa25, Paulina.G, Ankakalina1987, Marikita lubią tę wiadomość
-
Skladniki: 2 szklanki(250ml×2) mąki,2 łyżki miodu,3/4szkl cukru, półtorej łyżeczki sody,pół opakowania przyprawy do piernika,1 łyżka masła,jedno jajko(+ 1roztrzrpane jajko do posmarowania pierników),około 100ml ciepłego mleka
Przygotowanie: mąkę,miód posiekać nożem. Dodaj ciaglę siekając cukier,sodę przyprawę masło i jajko. Dolej po trochu ciepłego (lekko podgotowanego)mleka i zagniatać ciasto aż będzie gęste i lekko twarde,nie lepiace. Rozwałkuj ciasto na około 1-1.5cm i wycinaj. Układaj na papierze do pieczenia w odstępie 2-3cm i smaruj roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzanym na 180* i pieczenie więcej jak 15min. Przechowujszczelnie zamknięte 1-4tyg i dekorujnp 1 dzień przed podaniem.
PixiDixi, Urszulka89 lubią tę wiadomość
Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
Mam nadzieje że w ptk gin pozwoli mi wrócić do pracy bo kota tu dostane:). Siedzę sama w domku, na drzewie pod oknem pozawieszalam kule z Lidla dla sikorek - cale stadka przylatują
, a do tego na starym studenckim laptopie odgrzebałam grę the Sims 3 i rozmnażam simów na potęgę hahaha...
wiec generalnie świruje:). Mogę wam podesłać super przepis na pierniki, robię z niego od wielu lat.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2017, 14:05

-
Tez poproszeLoczek2018 wrote:Mam nadzieje że w ptk gin pozwoli mi wrócić do pracy bo kota tu dostane:). Siedzę sama w domku, na drzewie pod oknem pozawieszalam kule z Lidla dla sikorek - cale stadka przylatują
, a do tego na starym studenckim laptopie odgrzebałam grę the Sims 3 i rozmnażam simów na potęgę hahaha...
wiec generalnie świruje:). Mogę wam podesłać super przepis na pierniki, robię z niego od wielu lat.
-
Terka juz duuuuzo bedzie widacterka wrote:Cynamonkowa-samych dobrych wrażeń wizyty!
pochwal sie potem 
Dziewczyny jak ja lubię patrzeć na te wasze zdjęcia maluszkow
jejciu piękne to
ja dopiero idę teraz przed świętami... To będzie (zależy jak liczyć
) 11-12 tydzień. Wiec z drugiej strony będzie juz tyle widać...
o ile sie nie obrazi ze znów mu przeszkadzamy i postanowi sie schować 
-
mam identyczny przepis!Magic wrote:Skladniki: 2 szklanki(250ml×2) mąki,2 łyżki miodu,3/4szkl cukru, półtorej łyżeczki sody,pół opakowania przyprawy do piernika,1 łyżka masła,jedno jajko(+ 1roztrzrpane jajko do posmarowania pierników),około 100ml ciepłego mleka
Przygotowanie: mąkę,miód posiekać nożem. Dodaj ciaglę siekając cukier,sodę przyprawę masło i jajko. Dolej po trochu ciepłego (lekko podgotowanego)mleka i zagniatać ciasto aż będzie gęste i lekko twarde,nie lepiace. Rozwałkuj ciasto na około 1-1.5cm i wycinaj. Układaj na papierze do pieczenia w odstępie 2-3cm i smaruj roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzanym na 180* i pieczenie więcej jak 15min. Przechowujszczelnie zamknięte 1-4tyg i dekorujnp 1 dzień przed podaniem.
tylko nie dodaje mleka:)
Magic lubi tę wiadomość

-
Ja tak samo podpięta pod tatęLoczek2018 wrote:Cynamonkowaaa ja tez mam ubezpieczenie PZU Zdrowie, chodzę sobie na NFZ i na PZU, jestem podpięta do grupowego u taty:).. A ja jak zaszłam w ciążę to zamiast iść do tego giną co zawsze to zachciało mi sie do przychodni przyszpitalnej polozniczej, zaczęłam plamic to pomoc znalazłam tylko u starej dobrej gin a przychodnia przyszpitalna mnie olala i chyba wracam do niej i nie wydziwiam. Najwyzej bd konsultować sobie kontrolnie jeszcze z lekarzem z PZU i tyle:)
Ja sobie nie wyobrażałam żeby moja ciąże prowadził inny lekarz niż ten do którego tyle chodzę i byłam gotowa płacić i płace... Ale ostatnio mam wrażenie ze w tym ciążowym stanie nie dogadujemy się jak kiedyś, dlatego mysle nad zmiana:) Dzisiaj daje jej jeszcze szanse, bo wiem ze jest świetnym lekarzem i mam nadzieje ze dzisiaj powróci moja sympatia do niej sprzed ciazy 
Na pewno się pochwale i tym razem zawalczę o zdjęcie
Teściowa już dotarła i wychodzimy- trzymajcie kciuki!!!
Loczek2018, Urszulka89 lubią tę wiadomość
-
Moze dlatego nie dodaje mleka bo dodaje miód plynny, nawet jak skrystalizuje w słoiku to lekko podgrzewam i na ciepło wlewam do mąki, tylko jajka chwile pozniej jak maka z miodem przestygnie. Moze konsystencja jest minimalnie inna, przetestuje w tym roku to wam powiem:)... Moje wychodzą puszyste i mięciutkie, mogą stac nawę kilka tyg. Można dodać obierke z jabłka do słoika to dluzej trzymają wilgoc:). Ale porcja z 2szkl maki to jak trafi na lasucha to chwila i nie ma. Ja juz od kilku lat robię podwojna:D bo młody pierwsza porcje potrafi zjesc jeszcze na ciepło - jedne wykrawa drugie wpierdziela:)...PixiDixi wrote:A jest jakas roznica jak jest z mlekiem lub bez?
PixiDixi, Magic lubią tę wiadomość

-
ja mam bez jaj

u was tez taka brzydka pogoda?? u mnie był rano snieg, teraz pusciło i błoto po kolana
ide odkurzac... zobaczymy
a odnosnie przyprawy do piernika to szukałam i nie ma jeszcze ;/
a taki wigilijny piernik moja mama robi na zoltkach i piwie i jest obłedny
Loczek2018 lubi tę wiadomość
-
Ja robie pierniczki z przepisu na pienik staropolski. Zaczyn robi się na ok 4 tyg przed świętami, a same pierniczki piecze na kilka dni przed. Wychodzą przepyszne
Loczek2018, PixiDixi, Magic lubią tę wiadomość
-
Kurcze Twoje "brzmia" duza trudnoscia wykonania hihibbeczka91 wrote:Ja robie pierniczki z przepisu na pienik staropolski. Zaczyn robi się na ok 4 tyg przed świętami, a same pierniczki piecze na kilka dni przed. Wychodzą przepyszne

Loczek2018 lubi tę wiadomość

juz sie stęskniłam i od rana bede nadrabias wsuztskiw stronki