LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Magic wrote:Kochane ja robię z banalnego przepisy pierniki do zjedzenia i dekoracji
ale największy problem bo potrzebna jest przyprawą do pierników A ż nią przed świętami w zeszłym roku był problem. Ja jutro chce zakupić dodatkowe opakowania bo chce zrobić ich sporo
wrzucić wam przepis?
Magic lubi tę wiadomość
-
Hej kobietki ja jestem lipcówką 2017:) Z sentymentem wracam do momentu, w którym Wy teraz jesteście. Trzymam za Was wszystkie kciuki i życzę Wam dużo zdrówka. No i oczywiście okruszkom w brzuszkach żeby były silne i rosły zdrowo. Szczęśliwego rozwiązania!
Magic, Loczek2018, PixiDixi, Duzaa, bbeczka91, M@ziii, Tinnera, kasiuleks, Glass, gapa25, Paulina.G, Ankakalina1987, Marikita lubią tę wiadomość
-
Skladniki: 2 szklanki(250ml×2) mąki,2 łyżki miodu,3/4szkl cukru, półtorej łyżeczki sody,pół opakowania przyprawy do piernika,1 łyżka masła,jedno jajko(+ 1roztrzrpane jajko do posmarowania pierników),około 100ml ciepłego mleka
Przygotowanie: mąkę,miód posiekać nożem. Dodaj ciaglę siekając cukier,sodę przyprawę masło i jajko. Dolej po trochu ciepłego (lekko podgotowanego)mleka i zagniatać ciasto aż będzie gęste i lekko twarde,nie lepiace. Rozwałkuj ciasto na około 1-1.5cm i wycinaj. Układaj na papierze do pieczenia w odstępie 2-3cm i smaruj roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzanym na 180* i pieczenie więcej jak 15min. Przechowujszczelnie zamknięte 1-4tyg i dekorujnp 1 dzień przed podaniem.PixiDixi, Urszulka89 lubią tę wiadomość
Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
Mam nadzieje że w ptk gin pozwoli mi wrócić do pracy bo kota tu dostane:). Siedzę sama w domku, na drzewie pod oknem pozawieszalam kule z Lidla dla sikorek - cale stadka przylatują
, a do tego na starym studenckim laptopie odgrzebałam grę the Sims 3 i rozmnażam simów na potęgę hahaha...
wiec generalnie świruje:). Mogę wam podesłać super przepis na pierniki, robię z niego od wielu lat.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2017, 14:05
-
Loczek2018 wrote:Mam nadzieje że w ptk gin pozwoli mi wrócić do pracy bo kota tu dostane:). Siedzę sama w domku, na drzewie pod oknem pozawieszalam kule z Lidla dla sikorek - cale stadka przylatują
, a do tego na starym studenckim laptopie odgrzebałam grę the Sims 3 i rozmnażam simów na potęgę hahaha...
wiec generalnie świruje:). Mogę wam podesłać super przepis na pierniki, robię z niego od wielu lat.
-
terka wrote:Cynamonkowa-samych dobrych wrażeń wizyty!
pochwal sie potem
Dziewczyny jak ja lubię patrzeć na te wasze zdjęcia maluszkowjejciu piękne to
ja dopiero idę teraz przed świętami... To będzie (zależy jak liczyć
) 11-12 tydzień. Wiec z drugiej strony będzie juz tyle widać...
o ile sie nie obrazi ze znów mu przeszkadzamy i postanowi sie schować
-
Magic wrote:Skladniki: 2 szklanki(250ml×2) mąki,2 łyżki miodu,3/4szkl cukru, półtorej łyżeczki sody,pół opakowania przyprawy do piernika,1 łyżka masła,jedno jajko(+ 1roztrzrpane jajko do posmarowania pierników),około 100ml ciepłego mleka
Przygotowanie: mąkę,miód posiekać nożem. Dodaj ciaglę siekając cukier,sodę przyprawę masło i jajko. Dolej po trochu ciepłego (lekko podgotowanego)mleka i zagniatać ciasto aż będzie gęste i lekko twarde,nie lepiace. Rozwałkuj ciasto na około 1-1.5cm i wycinaj. Układaj na papierze do pieczenia w odstępie 2-3cm i smaruj roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzanym na 180* i pieczenie więcej jak 15min. Przechowujszczelnie zamknięte 1-4tyg i dekorujnp 1 dzień przed podaniem.tylko nie dodaje mleka:)
Magic lubi tę wiadomość
-
Loczek2018 wrote:Cynamonkowaaa ja tez mam ubezpieczenie PZU Zdrowie, chodzę sobie na NFZ i na PZU, jestem podpięta do grupowego u taty:).. A ja jak zaszłam w ciążę to zamiast iść do tego giną co zawsze to zachciało mi sie do przychodni przyszpitalnej polozniczej, zaczęłam plamic to pomoc znalazłam tylko u starej dobrej gin a przychodnia przyszpitalna mnie olala i chyba wracam do niej i nie wydziwiam. Najwyzej bd konsultować sobie kontrolnie jeszcze z lekarzem z PZU i tyle:)
Ja sobie nie wyobrażałam żeby moja ciąże prowadził inny lekarz niż ten do którego tyle chodzę i byłam gotowa płacić i płace... Ale ostatnio mam wrażenie ze w tym ciążowym stanie nie dogadujemy się jak kiedyś, dlatego mysle nad zmiana:) Dzisiaj daje jej jeszcze szanse, bo wiem ze jest świetnym lekarzem i mam nadzieje ze dzisiaj powróci moja sympatia do niej sprzed ciazy
Na pewno się pochwale i tym razem zawalczę o zdjęcieTeściowa już dotarła i wychodzimy- trzymajcie kciuki!!!
Loczek2018, Urszulka89 lubią tę wiadomość
-
PixiDixi wrote:A jest jakas roznica jak jest z mlekiem lub bez?
PixiDixi, Magic lubią tę wiadomość
-
ja mam bez jaj
u was tez taka brzydka pogoda?? u mnie był rano snieg, teraz pusciło i błoto po kolanaide odkurzac... zobaczymy
a odnosnie przyprawy do piernika to szukałam i nie ma jeszcze ;/
a taki wigilijny piernik moja mama robi na zoltkach i piwie i jest obłednyLoczek2018 lubi tę wiadomość
-
Ja robie pierniczki z przepisu na pienik staropolski. Zaczyn robi się na ok 4 tyg przed świętami, a same pierniczki piecze na kilka dni przed. Wychodzą przepyszne
Loczek2018, PixiDixi, Magic lubią tę wiadomość
-
bbeczka91 wrote:Ja robie pierniczki z przepisu na pienik staropolski. Zaczyn robi się na ok 4 tyg przed świętami, a same pierniczki piecze na kilka dni przed. Wychodzą przepyszne
Loczek2018 lubi tę wiadomość