LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Nalia wrote:A ja mam następna wizytę w 10t5d , czyli będę musiała iść na jeszcze jedną po 2 tygodniach, żeby wszystko dobrze widzieć?
pp tygodniu nerow i płaczu poszła ponownie i wyszło już 2.2. A chłopiec urodzil sie zdrowy
Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
Magic wrote:Magdaaq nie nie
ja do endo nie kusze chodzić bo leki dobiera mi lekarz prowadzący ciąże. Ale że raz na rokmusze zrobić ust tarczycy to się wybiorę. Akurat ten tekst skopiowalam z bloga A dotyczyło bez pośrednio blogerki w ciąży i chora tarczycą
ale dotyczy ta ustawa wszyatkich specjalistów
-
Magic wrote:Najlepiej. Bo znajoma była w 11t5d i wyszło jej NT 2.9
pp tygodniu nerow i płaczu poszła ponownie i wyszło już 2.2. A chłopiec urodzil sie zdrowy
Gdyby nie święta to bym poszła na początku 13 tygodnia.
-
nick nieaktualny
-
Tylko ty chyba naturalnie :p
Dobra idę obrać te ziemniaki i zrobię surowkewogole liczę że ta karkówka będzie na 2 dni jutro zrobię kopytka lub kluski śląskie i będzie git
Ja też wizytuje 14tylko na 20,20 i podejrzewam, że będzie opóźnienie
A na prenatalne nie wiem kiedy pewnie po świętach jakoś
-
anecz_kaa wrote:Tylko ty chyba naturalnie :p
Dobra idę obrać te ziemniaki i zrobię surowkewogole liczę że ta karkówka będzie na 2 dni jutro zrobię kopytka lub kluski śląskie i będzie git
Ja też wizytuje 14tylko na 20,20 i podejrzewam, że będzie opóźnienie
A na prenatalne nie wiem kiedy pewnie po świętach jakośanecz_kaa lubi tę wiadomość
-
Magic wrote:Mam.
" Wzwiązku z ustawą „Za życiem” wprowadzono zmiany do art. 47c Ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych z 27 sierpnia 2004 r. (Dz.U. Nr 210, poz. 2135) tj. z 19 października 2016 r. (Dz.U. z 2016 r. poz. 1793).
Do czego zatem kobiety w ciąży mają prawo?
Mają prawo do:
1. korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej (art. 47c ust. 1 ustawy „Za życiem”) – o czym nikt nigdy nie raczył mnie poinformować. Ale teraz ja informuję ich
2. a także korzystania poza kolejnością z usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach (art. 47c ust. 1 ustawy „Za życiem”) – nawet w tym tygodniu pani aptekarka zawołała mnie do siebie i obsłużyła poza kolejnością, co wprawiło w osłupienie kilka starszych pań, które zasugerowały, że one też nie czują się najlepiej i gdzie tu sprawiedliwość!… [ale w ciąży nie były
]
3. korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej w dniu zgłoszenia lub najpóźniej w ciągu 7 dni roboczych od dnia zgłoszenia (art. 47c ust. 3 i 4 ustawy „Za życiem”) – czyli bzdury opowiadały panie na recepcji nie proponując mi wizyty w terminie do 7 dni od mojego zgłoszenia. Albo nie wiedziały o tej zmienionej ustawie albo doszły do wniosku, że lepiej ciężarną zbyć a nie kombinować, jak by tu znaleźć dla niej miejsce.
A co zatem ma zrobić ciężarna, jeśli wszyscy mają gdzieś to, że ona ma prawo korzystać z opieki zdrowotnej na powyższych zasadach?
W takim wypadku należy na piśmie złożyć prośbę, pewnego rodzaju skargę.
Jak ona powinna brzmieć? Ania zasugerowała mi takie brzmienie pisma:
” W związku z odmową wyznaczenia wizyty w dniu „tym i tym” lub w ciągu 7 dni roboczych, uprzejmie proszę o wyznaczenie wizyty u lekarza endokrynologa z zachowaniem zasad wynikających z Ustawy o wsparciu kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem”, która daje prawo kobietom w ciąży do korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej w szpitalach i świadczeń specjalistycznych w ambulatoryjnej opiece zdrowotnej. Zgodnie z ustawą:
1. Świadczeniodawca udziela tych świadczeń poza kolejnością przyjęć wynikającą z prowadzonej przez niego listy oczekujących.
2. Świadczeniodawca udziela świadczeń opieki zdrowotnej, o których mowa w ust. 1 i 2, w dniu zgłoszenia.
3. W przypadku gdy udzielenie świadczenia nie jest możliwe w dniu zgłoszenia, świadczeniodawca wyznacza inny termin poza kolejnością przyjęć wynikającą z prowadzonej przez niego listy oczekujących. Świadczenie z zakresu ambulatoryjnej opieki specjalistycznej nie może być udzielone w terminie późniejszym niż w ciągu 7 dni roboczych od dnia zgłoszenia.
Taką prośbę należy złożyć w dyrekcji placówki w dwóch egzemplarzach z potwierdzeniem odbioru dla siebie. Warto też podać nasz adres, telefon i adres email, aby można było się z nami skontaktować."
"Troszkę Nas Jest.." -
anecz_kaa wrote:Podobno po kilku cc podeiazuja jajowody ciekawe jak to jest
U mnie rosół i karkówka pieczonazastanawiam się tylko co do tego, bo zjadlabym ziemniaki ale nie wiem czy mi się chce obierac :p
-
Magdaq ja mam nadzieje, ze moja się odstawi sama niedługo, bo tandemu wolałabym uniknąć. U nas już wszystkie zabki są, i jak przy każdym ząbkowaniu był dramat i dziesiątki pobudek tak teraz od początku listopada mam tylko 2-3 w nocy co dla mnie jest luksusem. Jak będzie trzeba odstawić, bo coś to trudno, ale jak nie to widze ile dobrego daje młodej moje mleko i ile ukojenia na wszystkie bóle świata. Wiec niech ciuma na zdrowie, przed 18-ka się odstawi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2017, 13:05
-
nick nieaktualny