X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Magic Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    A ja mam następna wizytę w 10t5d , czyli będę musiała iść na jeszcze jedną po 2 tygodniach, żeby wszystko dobrze widzieć?
    Najlepiej. Bo znajoma była w 11t5d i wyszło jej NT 2.9 :/ pp tygodniu nerow i płaczu poszła ponownie i wyszło już 2.2. A chłopiec urodzil sie zdrowy

Lilianka 1.05.2015
    Oliwierek 17.08 2016
    Kornel 23.06.2018
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzaa wrote:
    Miałam dokładnie taka sama sytuację w pierwszej ciąży, ani gin ani ekipa ze szpitala nie wzięła tego za coś dziwnego ale zawsze najlepiej jak zapytasz lekarza, będziesz spokojniejsza :)
    Dziękuję ;-)

dqpri09kh0x52aib.png
  • magdaaq Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    A ja mam następna wizytę w 10t5d , czyli będę musiała iść na jeszcze jedną po 2 tygodniach, żeby wszystko dobrze widzieć?
    Zdecydowanie tak. 10+5 mam.jutro.i.ide na normalna wizyte z usg.

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • magdaaq Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magic wrote:
    Magdaaq nie nie :) ja do endo nie kusze chodzić bo leki dobiera mi lekarz prowadzący ciąże. Ale że raz na rokmusze zrobić ust tarczycy to się wybiorę. Akurat ten tekst skopiowalam z bloga A dotyczyło bez pośrednio blogerki w ciąży i chora tarczycą:) ale dotyczy ta ustawa wszyatkich specjalistów
    Ah ok:-) ja mam ginekologa endokrynologa wiec wogole luxus nie muszę płacić podwójnie i się wkurzac o kolejne wizyty.

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magic wrote:
    Najlepiej. Bo znajoma była w 11t5d i wyszło jej NT 2.9 :/ pp tygodniu nerow i płaczu poszła ponownie i wyszło już 2.2. A chłopiec urodzil sie zdrowy
    I tego chyba wszystkie chcemy uniknąć :) Gdyby nie święta to bym poszła na początku 13 tygodnia.

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • magdaaq Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alfa_Centauri wrote:
    I tego chyba wszystkie chcemy uniknąć :) Gdyby nie święta to bym poszła na początku 13 tygodnia.
    Dokładnie tak.

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno po kilku cc podeiazuja jajowody ciekawe jak to jest :)

U mnie rosół i karkówka pieczona :) zastanawiam się tylko co do tego, bo zjadlabym ziemniaki ale nie wiem czy mi się chce obierac :p

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdaaq wrote:
    Dokładnie tak.
    Dokładnie

• magdaaq Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:

U mnie rosół i karkówka pieczona :) zastanawiam się tylko co do tego, bo zjadlabym ziemniaki ale nie wiem czy mi się chce obierac :p
    Ja po 3 porodzie sie wykastruje :D

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • Marikita Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magic wrote:
    Warszawa :(
    Wysokie-Mazowieckie - lekarze sportowi, specjaliści od kolan
    a jak nie do zapraszam do Białegostoku, doc Falkowski.

Na serio polecam :)

Magic lubi tę wiadomość

f2w3pc0zmldpbhp7.png
    duphaston, kwas foliowy, acard
    fdd0d780f1.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko ty chyba naturalnie :p
    Dobra idę obrać te ziemniaki i zrobię surowke :) wogole liczę że ta karkówka będzie na 2 dni jutro zrobię kopytka lub kluski śląskie i będzie git ;)

Ja też wizytuje 14 :) tylko na 20,20 i podejrzewam, że będzie opóźnienie :/

A na prenatalne nie wiem kiedy pewnie po świętach jakoś

• magdaaq Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    Tylko ty chyba naturalnie :p
    Dobra idę obrać te ziemniaki i zrobię surowke :) wogole liczę że ta karkówka będzie na 2 dni jutro zrobię kopytka lub kluski śląskie i będzie git ;)

Ja też wizytuje 14 :) tylko na 20,20 i podejrzewam, że będzie opóźnienie :/

A na prenatalne nie wiem kiedy pewnie po świętach jakoś
    Mniamm kluski slaskie mmmm oj lubie z sosikiem....apetytu narobiłaś. Dobrze ze juz zapiekanka gotowa. Lena wstanie to idziemy jesc

anecz_kaa lubi tę wiadomość

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • Tinnera Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magic wrote:
    Mam.
    " Wzwiązku z ustawą „Za życiem” wprowadzono zmiany do art. 47c Ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych z 27 sierpnia 2004 r. (Dz.U. Nr 210, poz. 2135) tj. z 19 października 2016 r. (Dz.U. z 2016 r. poz. 1793).

Do czego zatem kobiety w ciąży mają prawo?

Mają prawo do:

1. korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej (art. 47c ust. 1 ustawy „Za życiem”) – o czym nikt nigdy nie raczył mnie poinformować. Ale teraz ja informuję ich ;-)

2. a także korzystania poza kolejnością z usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach (art. 47c ust. 1 ustawy „Za życiem”) – nawet w tym tygodniu pani aptekarka zawołała mnie do siebie i obsłużyła poza kolejnością, co wprawiło w osłupienie kilka starszych pań, które zasugerowały, że one też nie czują się najlepiej i gdzie tu sprawiedliwość! :D … [ale w ciąży nie były ;-) ]

3. korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej w dniu zgłoszenia lub najpóźniej w ciągu 7 dni roboczych od dnia zgłoszenia (art. 47c ust. 3 i 4 ustawy „Za życiem”) – czyli bzdury opowiadały panie na recepcji nie proponując mi wizyty w terminie do 7 dni od mojego zgłoszenia. Albo nie wiedziały o tej zmienionej ustawie albo doszły do wniosku, że lepiej ciężarną zbyć a nie kombinować, jak by tu znaleźć dla niej miejsce.

A co zatem ma zrobić ciężarna, jeśli wszyscy mają gdzieś to, że ona ma prawo korzystać z opieki zdrowotnej na powyższych zasadach?

W takim wypadku należy na piśmie złożyć prośbę, pewnego rodzaju skargę.

Jak ona powinna brzmieć? Ania zasugerowała mi takie brzmienie pisma:

” W związku z odmową wyznaczenia wizyty w dniu „tym i tym” lub w ciągu 7 dni roboczych, uprzejmie proszę o wyznaczenie wizyty u lekarza endokrynologa z zachowaniem zasad wynikających z Ustawy o wsparciu kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem”, która daje prawo kobietom w ciąży do korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej w szpitalach i świadczeń specjalistycznych w ambulatoryjnej opiece zdrowotnej. Zgodnie z ustawą:

1. Świadczeniodawca udziela tych świadczeń poza kolejnością przyjęć wynikającą z prowadzonej przez niego listy oczekujących.

2. Świadczeniodawca udziela świadczeń opieki zdrowotnej, o których mowa w ust. 1 i 2, w dniu zgłoszenia.

3. W przypadku gdy udzielenie świadczenia nie jest możliwe w dniu zgłoszenia, świadczeniodawca wyznacza inny termin poza kolejnością przyjęć wynikającą z prowadzonej przez niego listy oczekujących. Świadczenie z zakresu ambulatoryjnej opieki specjalistycznej nie może być udzielone w terminie późniejszym niż w ciągu 7 dni roboczych od dnia zgłoszenia.

Taką prośbę należy złożyć w dyrekcji placówki w dwóch egzemplarzach z potwierdzeniem odbioru dla siebie. Warto też podać nasz adres, telefon i adres email, aby można było się z nami skontaktować."
    Noo ciekawe bo ja na nfz mam dopiero od stycznia wizyty, teraz juz po ptakach :)

"Troszkę Nas Jest.."
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:

Nie ma tego. Przynajmniej tak twierdzi moja ginekolog.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• shadee Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie USG I trymestru zaplanowane 12+2 - lekarz mówił że optymalnie 12-13 tydzień, bo badanie jest bardziej wiarygodne niż w 10 tc

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• magdaaq Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    u mnie USG I trymestru zaplanowane 12+2 - lekarz mówił że optymalnie 12-13 tydzień, bo badanie jest bardziej wiarygodne niż w 10 tc
    Zgadza się

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaq ja mam nadzieje, ze moja się odstawi sama niedługo, bo tandemu wolałabym uniknąć. U nas już wszystkie zabki są, i jak przy każdym ząbkowaniu był dramat i dziesiątki pobudek tak teraz od początku listopada mam tylko 2-3 w nocy co dla mnie jest luksusem. Jak będzie trzeba odstawić, bo coś to trudno, ale jak nie to widze ile dobrego daje młodej moje mleko i ile ukojenia na wszystkie bóle świata. Wiec niech ciuma na zdrowie, przed 18-ka się odstawi :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2017, 13:05

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam na 10 stycznia. 12+3

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy tylko ja odczuwam taki strach przegd usg genetycznym?

• Nalia Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniechaaaa wrote:
    Czy tylko ja odczuwam taki strach przegd usg genetycznym?
    Ja się nie boje, co ma być, to będzie ;) i tak już tego nie zmienimy.

muminka83 lubi tę wiadomość

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
‹‹ 227 228 229 230 231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ