X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Magic Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    A ja mam następna wizytę w 10t5d , czyli będę musiała iść na jeszcze jedną po 2 tygodniach, żeby wszystko dobrze widzieć?
    Najlepiej. Bo znajoma była w 11t5d i wyszło jej NT 2.9 :/ pp tygodniu nerow i płaczu poszła ponownie i wyszło już 2.2. A chłopiec urodzil sie zdrowy

Lilianka 1.05.2015
    Oliwierek 17.08 2016
    Kornel 23.06.2018
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzaa wrote:
    Miałam dokładnie taka sama sytuację w pierwszej ciąży, ani gin ani ekipa ze szpitala nie wzięła tego za coś dziwnego ale zawsze najlepiej jak zapytasz lekarza, będziesz spokojniejsza :)
    Dziękuję ;-)

dqpri09kh0x52aib.png
  • magdaaq Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    A ja mam następna wizytę w 10t5d , czyli będę musiała iść na jeszcze jedną po 2 tygodniach, żeby wszystko dobrze widzieć?
    Zdecydowanie tak. 10+5 mam.jutro.i.ide na normalna wizyte z usg.

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • magdaaq Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magic wrote:
    Magdaaq nie nie :) ja do endo nie kusze chodzić bo leki dobiera mi lekarz prowadzący ciąże. Ale że raz na rokmusze zrobić ust tarczycy to się wybiorę. Akurat ten tekst skopiowalam z bloga A dotyczyło bez pośrednio blogerki w ciąży i chora tarczycą:) ale dotyczy ta ustawa wszyatkich specjalistów
    Ah ok:-) ja mam ginekologa endokrynologa wiec wogole luxus nie muszę płacić podwójnie i się wkurzac o kolejne wizyty.

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magic wrote:
    Najlepiej. Bo znajoma była w 11t5d i wyszło jej NT 2.9 :/ pp tygodniu nerow i płaczu poszła ponownie i wyszło już 2.2. A chłopiec urodzil sie zdrowy
    I tego chyba wszystkie chcemy uniknąć :) Gdyby nie święta to bym poszła na początku 13 tygodnia.

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • magdaaq Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alfa_Centauri wrote:
    I tego chyba wszystkie chcemy uniknąć :) Gdyby nie święta to bym poszła na początku 13 tygodnia.
    Dokładnie tak.

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno po kilku cc podeiazuja jajowody ciekawe jak to jest :)

U mnie rosół i karkówka pieczona :) zastanawiam się tylko co do tego, bo zjadlabym ziemniaki ale nie wiem czy mi się chce obierac :p

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdaaq wrote:
    Dokładnie tak.
    Dokładnie

• magdaaq Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:

U mnie rosół i karkówka pieczona :) zastanawiam się tylko co do tego, bo zjadlabym ziemniaki ale nie wiem czy mi się chce obierac :p
    Ja po 3 porodzie sie wykastruje :D

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • Marikita Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magic wrote:
    Warszawa :(
    Wysokie-Mazowieckie - lekarze sportowi, specjaliści od kolan
    a jak nie do zapraszam do Białegostoku, doc Falkowski.

Na serio polecam :)

Magic lubi tę wiadomość

f2w3pc0zmldpbhp7.png
    duphaston, kwas foliowy, acard
    fdd0d780f1.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko ty chyba naturalnie :p
    Dobra idę obrać te ziemniaki i zrobię surowke :) wogole liczę że ta karkówka będzie na 2 dni jutro zrobię kopytka lub kluski śląskie i będzie git ;)

Ja też wizytuje 14 :) tylko na 20,20 i podejrzewam, że będzie opóźnienie :/

A na prenatalne nie wiem kiedy pewnie po świętach jakoś

• magdaaq Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    Tylko ty chyba naturalnie :p
    Dobra idę obrać te ziemniaki i zrobię surowke :) wogole liczę że ta karkówka będzie na 2 dni jutro zrobię kopytka lub kluski śląskie i będzie git ;)

Ja też wizytuje 14 :) tylko na 20,20 i podejrzewam, że będzie opóźnienie :/

A na prenatalne nie wiem kiedy pewnie po świętach jakoś
    Mniamm kluski slaskie mmmm oj lubie z sosikiem....apetytu narobiłaś. Dobrze ze juz zapiekanka gotowa. Lena wstanie to idziemy jesc

anecz_kaa lubi tę wiadomość

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • Tinnera Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magic wrote:
    Mam.
    " Wzwiązku z ustawą „Za życiem” wprowadzono zmiany do art. 47c Ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych z 27 sierpnia 2004 r. (Dz.U. Nr 210, poz. 2135) tj. z 19 października 2016 r. (Dz.U. z 2016 r. poz. 1793).

Do czego zatem kobiety w ciąży mają prawo?

Mają prawo do:

1. korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej (art. 47c ust. 1 ustawy „Za życiem”) – o czym nikt nigdy nie raczył mnie poinformować. Ale teraz ja informuję ich ;-)

2. a także korzystania poza kolejnością z usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach (art. 47c ust. 1 ustawy „Za życiem”) – nawet w tym tygodniu pani aptekarka zawołała mnie do siebie i obsłużyła poza kolejnością, co wprawiło w osłupienie kilka starszych pań, które zasugerowały, że one też nie czują się najlepiej i gdzie tu sprawiedliwość! :D … [ale w ciąży nie były ;-) ]

3. korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej w dniu zgłoszenia lub najpóźniej w ciągu 7 dni roboczych od dnia zgłoszenia (art. 47c ust. 3 i 4 ustawy „Za życiem”) – czyli bzdury opowiadały panie na recepcji nie proponując mi wizyty w terminie do 7 dni od mojego zgłoszenia. Albo nie wiedziały o tej zmienionej ustawie albo doszły do wniosku, że lepiej ciężarną zbyć a nie kombinować, jak by tu znaleźć dla niej miejsce.

A co zatem ma zrobić ciężarna, jeśli wszyscy mają gdzieś to, że ona ma prawo korzystać z opieki zdrowotnej na powyższych zasadach?

W takim wypadku należy na piśmie złożyć prośbę, pewnego rodzaju skargę.

Jak ona powinna brzmieć? Ania zasugerowała mi takie brzmienie pisma:

” W związku z odmową wyznaczenia wizyty w dniu „tym i tym” lub w ciągu 7 dni roboczych, uprzejmie proszę o wyznaczenie wizyty u lekarza endokrynologa z zachowaniem zasad wynikających z Ustawy o wsparciu kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem”, która daje prawo kobietom w ciąży do korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej w szpitalach i świadczeń specjalistycznych w ambulatoryjnej opiece zdrowotnej. Zgodnie z ustawą:

1. Świadczeniodawca udziela tych świadczeń poza kolejnością przyjęć wynikającą z prowadzonej przez niego listy oczekujących.

2. Świadczeniodawca udziela świadczeń opieki zdrowotnej, o których mowa w ust. 1 i 2, w dniu zgłoszenia.

3. W przypadku gdy udzielenie świadczenia nie jest możliwe w dniu zgłoszenia, świadczeniodawca wyznacza inny termin poza kolejnością przyjęć wynikającą z prowadzonej przez niego listy oczekujących. Świadczenie z zakresu ambulatoryjnej opieki specjalistycznej nie może być udzielone w terminie późniejszym niż w ciągu 7 dni roboczych od dnia zgłoszenia.

Taką prośbę należy złożyć w dyrekcji placówki w dwóch egzemplarzach z potwierdzeniem odbioru dla siebie. Warto też podać nasz adres, telefon i adres email, aby można było się z nami skontaktować."
    Noo ciekawe bo ja na nfz mam dopiero od stycznia wizyty, teraz juz po ptakach :)

"Troszkę Nas Jest.."
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:

Nie ma tego. Przynajmniej tak twierdzi moja ginekolog.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• shadee Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie USG I trymestru zaplanowane 12+2 - lekarz mówił że optymalnie 12-13 tydzień, bo badanie jest bardziej wiarygodne niż w 10 tc

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• magdaaq Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    u mnie USG I trymestru zaplanowane 12+2 - lekarz mówił że optymalnie 12-13 tydzień, bo badanie jest bardziej wiarygodne niż w 10 tc
    Zgadza się

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaq ja mam nadzieje, ze moja się odstawi sama niedługo, bo tandemu wolałabym uniknąć. U nas już wszystkie zabki są, i jak przy każdym ząbkowaniu był dramat i dziesiątki pobudek tak teraz od początku listopada mam tylko 2-3 w nocy co dla mnie jest luksusem. Jak będzie trzeba odstawić, bo coś to trudno, ale jak nie to widze ile dobrego daje młodej moje mleko i ile ukojenia na wszystkie bóle świata. Wiec niech ciuma na zdrowie, przed 18-ka się odstawi :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2017, 13:05

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam na 10 stycznia. 12+3

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy tylko ja odczuwam taki strach przegd usg genetycznym?

• Nalia Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniechaaaa wrote:
    Czy tylko ja odczuwam taki strach przegd usg genetycznym?
    Ja się nie boje, co ma być, to będzie ;) i tak już tego nie zmienimy.

muminka83 lubi tę wiadomość

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
‹‹ 227 228 229 230 231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ