LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Niecierpliwa123 wrote:Paula gratuluje maluszka i super ze wszystko w porzadku!
Ja wrocilam z przychodni bo cisnienie mialam 155/90 a ze ja jestem raczej nisko cisnieniowa to przy takim bólu glowy troche mnie to przestraszylo.
Piekna pani doktor rodzinna stwierdzila ze jak dzisiaj wizyta u gin to dobrze i ze trzeba to cisnienie obserwowac i lekarz pewnie da leki od cisnienia, kazala wziac paracetamol. Wiecie co no wzielam tabletke i man takie wredne mysli ale nie dalabym rady z tym bólem:( przez ta glupia glowe juz drugi raz musialam wziac procha! Jest mi strasznie zle bo z corka nie mialam takich przebojów vi oprócz kilku nosp tak w poprzedniej ciazy nigdy nic wiecej nie wzielam. A tu dopiero paczatki i juz kolejny raz:( ehhh... Mam doła! Mam nadzieje ze usg mi chociaz zrobi dzisiaj zebym byla pewna ze w brzucholu z maluchem wszystko dobrze.
Na poprzedniej wizycie znów cisnienie wysokie i znow musze brac..
-
Andziula_1988 wrote:U mnie z kolei inna sytuacja. Ogólnie jestem niskociśnieniowcem i nadal tak jest około 90/60 plus minus. Ale za to tętno mi wariuje. Raz 109 raz ponad 90. Nie wiem czy to normalne. Wiecie coś na ten temat?
Andziula_1988 lubi tę wiadomość
-
Andziula_1988 wrote:Piękny Okruszek
od razy człowiek spokojniejszy jak zobaczy, że wszystko ok.
W poniedziałek idę na usg prenatalne i kurczę chyba będę pierwsza. Zastanawiam się czy nie lepiej było umówić się trochę później. Ale taki przykaz terminu dostałam od gin. To będzie równo 11 tc wg ostatniej miesiączki, wg usg ciąża jest trochę starsza.
Wolałam nie myśleć i się nie martwić teraz jednak powoli nie mogę się doczekać.
Co do uczuć to hmmm. Ciężko powiedzieć. Chyba boję się jeszcze i jakoś staram się unikać tych myśli, bo jeszcze wcześnie, bo jeszcze może być różnie, żeby nie zapeszyć itp. Ale coraz częściej w mojej głowie mimo woli pojawiają się myśli jak to będzie jak Maluch się urodzi, czy będziemy dobrymi rodzicami, czy sobie poradzimy. Hehe zawsze byłam przekonana, że tworzymy super team i będziemy jak rodzinka.pl ale teraz mam wątpliwościNo i zdarzyło mi się raz cy dwa położyć w pokoju gościnnym i myśleć jak go pięknie i funkcjonalnie urządzić ;-p
-
Alfa_Centauri wrote:Ja muszę czekać z usg prenatalnym do 21 grudnia. Chciałam iść wcześniej ale moja gin mi odradziła, bo czasem podobno nie wszystko dobrze widać przed skończonym 12 tygodniem i przez to są słabe wyniki.
Alfa_Centauri lubi tę wiadomość
-
shadee wrote:dziewczyny, a powiedzcie tak szczerze, czy myśląc o maluchach jakie nosicie pod sercem czy patrząc na USG na zdjęcia małych ludzików ogarnia was fala miłości czy może na razie nie czujecie jeszcze nic?
jak to jest z tymi emocjami u was?
chociaż jak mam gorszy dzień to mam wrażenie, że za szybko
ale mój zawsze mnie naprostuje
My liczymy na dziewczynke.
Dzisiaj miałam fajny sen, przesuneli mi wizyte o tydzień do przodu a wizyte prowadziło troje studentów, bardzo kumatych, zrobili usg i dali długo podglądać fasolkeaż się budzić nie chciałam
w porównaniu z ostatnimi koszmarami i wypadkami to zdecywanie lepszy
Czytam Was ale nie zdążam napisać w pore na dany tematwieczorem staram sie nadrabiać ale padam przed ekarnem i śpię do rana a rano to tylko wyrywkowo
Miłego dnia i trzymam kciuki za wizytyAndziula_1988, Alfa_Centauri, Niecierpliwa123 lubią tę wiadomość
-
Magic wrote:Ja idę się wysterylizować... zawsze uwielbiałam stan w ciąży teraz rycze codzień i żałuję że tak się stało bo wolałabym oddać te szanse tym którzy mają problem z posiadaniem dzieci. Zjadłam śniadanie i zaraz puszczę pawia:(
-
magdaaq wrote:Tak najlepiej isc miedzy 11a14 ale z doświadczenia wiem.ze 12+ to najlepszy czas
-
Alfa_Centauri wrote:Ja muszę czekać z usg prenatalnym do 21 grudnia. Chciałam iść wcześniej ale moja gin mi odradziła, bo czasem podobno nie wszystko dobrze widać przed skończonym 12 tygodniem i przez to są słabe wyniki.
-
Alfa_Centauri wrote:Dzięki za komentarz, bo już się zmartwiłam, ze niepotrzebnie zwlekam. Jak ktoś ma starszą ciążę na USG to może pewnie robić wcześniej. U mnie jest młodsza o 1 dzień, ale nie zmieniam na razie suwaczka ani TP na pierwszej stronie bo jeszcze pewnie za wcześnie i może podgonić
-
nick nieaktualny
-
Mam.
" Wzwiązku z ustawą „Za życiem” wprowadzono zmiany do art. 47c Ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych z 27 sierpnia 2004 r. (Dz.U. Nr 210, poz. 2135) tj. z 19 października 2016 r. (Dz.U. z 2016 r. poz. 1793).
Do czego zatem kobiety w ciąży mają prawo?
Mają prawo do:
1. korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej (art. 47c ust. 1 ustawy „Za życiem”) – o czym nikt nigdy nie raczył mnie poinformować. Ale teraz ja informuję ich
2. a także korzystania poza kolejnością z usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach (art. 47c ust. 1 ustawy „Za życiem”) – nawet w tym tygodniu pani aptekarka zawołała mnie do siebie i obsłużyła poza kolejnością, co wprawiło w osłupienie kilka starszych pań, które zasugerowały, że one też nie czują się najlepiej i gdzie tu sprawiedliwość!… [ale w ciąży nie były
]
3. korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej w dniu zgłoszenia lub najpóźniej w ciągu 7 dni roboczych od dnia zgłoszenia (art. 47c ust. 3 i 4 ustawy „Za życiem”) – czyli bzdury opowiadały panie na recepcji nie proponując mi wizyty w terminie do 7 dni od mojego zgłoszenia. Albo nie wiedziały o tej zmienionej ustawie albo doszły do wniosku, że lepiej ciężarną zbyć a nie kombinować, jak by tu znaleźć dla niej miejsce.
A co zatem ma zrobić ciężarna, jeśli wszyscy mają gdzieś to, że ona ma prawo korzystać z opieki zdrowotnej na powyższych zasadach?
W takim wypadku należy na piśmie złożyć prośbę, pewnego rodzaju skargę.
Jak ona powinna brzmieć? Ania zasugerowała mi takie brzmienie pisma:
” W związku z odmową wyznaczenia wizyty w dniu „tym i tym” lub w ciągu 7 dni roboczych, uprzejmie proszę o wyznaczenie wizyty u lekarza endokrynologa z zachowaniem zasad wynikających z Ustawy o wsparciu kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem”, która daje prawo kobietom w ciąży do korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej w szpitalach i świadczeń specjalistycznych w ambulatoryjnej opiece zdrowotnej. Zgodnie z ustawą:
1. Świadczeniodawca udziela tych świadczeń poza kolejnością przyjęć wynikającą z prowadzonej przez niego listy oczekujących.
2. Świadczeniodawca udziela świadczeń opieki zdrowotnej, o których mowa w ust. 1 i 2, w dniu zgłoszenia.
3. W przypadku gdy udzielenie świadczenia nie jest możliwe w dniu zgłoszenia, świadczeniodawca wyznacza inny termin poza kolejnością przyjęć wynikającą z prowadzonej przez niego listy oczekujących. Świadczenie z zakresu ambulatoryjnej opieki specjalistycznej nie może być udzielone w terminie późniejszym niż w ciągu 7 dni roboczych od dnia zgłoszenia.
Taką prośbę należy złożyć w dyrekcji placówki w dwóch egzemplarzach z potwierdzeniem odbioru dla siebie. Warto też podać nasz adres, telefon i adres email, aby można było się z nami skontaktować."
kashanti lubi tę wiadomość
Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
Marikita wrote:Albo trafia na konowałów, albo nie trafił na jakiegoś dobrego ... przykro mi! Magic skąd jesteś? U nas jest super specjalista od kolan (Białystok). Jestem po rekonstrukcji więzadła krzyżowego w lewym kolanie więc wiem jaka to katorga mieć jakieś problemy z kolanamiLilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
Andziula_1988 wrote:U mnie z kolei inna sytuacja. Ogólnie jestem niskociśnieniowcem i nadal tak jest około 90/60 plus minus. Ale za to tętno mi wariuje. Raz 109 raz ponad 90. Nie wiem czy to normalne. Wiecie coś na ten temat?
Andziula_1988 lubi tę wiadomość
-
Magdaaq nie nie
ja do endo nie kusze chodzić bo leki dobiera mi lekarz prowadzący ciąże. Ale że raz na rokmusze zrobić ust tarczycy to się wybiorę. Akurat ten tekst skopiowalam z bloga A dotyczyło bez pośrednio blogerki w ciąży i chora tarczycą
ale dotyczy ta ustawa wszyatkich specjalistów
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2017, 12:13
Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018