X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Paulina.G Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://m.mjakmama24.pl/rodzice/dom-prawo-finanse/ciezarna-w-pracy-jak-ma-zadbac-o-siebie-kobieta-w-ciazy-pracujaca-w-pozycji-stojacej,569_4217.html

Tu nawet pisze o maksymalnie 3 h... jeszcze lepiej

3i499vvjspjyuavk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina.G wrote:
    Cześć Dziewczyny kolejnego dnia... ;)
    Brzuch juz jest "spokojniejszy", w każdym badz razie przestal tak kluc jak wczoraj.
    Jutro znow do pracy, jak znow bedzie zle w czwartek dzwonie do ginekolożki, niech cos poradzi.
    W tym wszystkim jeszcze moj mąż... ktory mowi ze za duzo mysle i ze moge normalnie pracowac i wszystko robić... :/ Wkurzylo mnie to... :( A to ze w ustawie stoi ze ciężarna nie moze pracowac więcej niz 7 lub 8 godzin tylko na stojąco, nie wazne w ktorym tygodniu jest, to juz się nie liczy...
    Musisz pogadać z mężem i mu to wytłumaczyć.

Mój robi za mnie wszystko bo jest taki spanikowany i jeszcze rodzice pomagają zeby mogła jak najwiecej odpoczywać. Ale wiesz u Nas wszystko było przegadane i ustalone wiec polecam szczerze porozmawiać o Twoich obawach i strachach na prwno zrozumie :)

Paulina.G lubi tę wiadomość

• Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdaa wrote:
    Zaświadczenie o ciąży przedstawiasz swojemu pracodawcy jak dostajesz od lekarza.
    A jak nie chce jeszcze, żeby wiedział? Nie chce by rozniosło się po firmie, a nie znam go na tyle by mu zaufać. W styczniu kończy mi się umowa i muszà widzieć, ale wolałabym jeszcze z miesiąc poczekać.
    Próbowałam dodzwonić się do pipu, ale ciagle zajęte ;p
    Ja o zaświadczenie muszę dziś poprosić, sama nie dała. Ale myślę, że to dlatego że niw każda kobieta potrzebuje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2017, 12:53

po_prostu_ja lubi tę wiadomość

dqpri09kh0x52aib.png
  • Paulina.G Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie w tym problem ze on chyba to rozumie... A pomimo to tak gada :/

3i499vvjspjyuavk.png
  • po_prostu_ja Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:
    A jak nie chce jeszcze, żeby wiedział? Nie chce by rozniosło się po firmie, a nie znam go na tyle by mu zaufać. W styczniu kończy mi się umowa i muszà widzieć, ale wolałabym jeszcze z miesiąc poczekać.
    Ja o zaświadczenie muszę dziś poprosić, sama nie dała. Ale myślę, że to dlatego że niw każda kobieta potrzebuje

Wklejam przykładowy artykuł:

W przypadku kobiet zatrudnionych na umowę o pracę termin złożenia zaświadczenia o ciąży nie jest regulowany przez przepisy prawa pracy. Zaświadczenie lekarskie o ciąży nie musi spełniać żadnych wymogów formalnych, a jedynie potwierdzać fakt ciąży pracownicy. Jednakże pracownica w ciążypowinna się postarać o jak najwcześniejsze przedłożenie pracodawcy zaświadczenia, bo wtedy zaczynają jej formalnie przysługiwać wszystkie prawa kobiety w ciąży, czyli np. zakaz pracy w godzinach nocnych, 8-godzinny dzień pracy, zakaz wykonywania pracy szkodliwej czy ograniczenie pracy przy komputerze do 4 godzin dziennie.

Moja kierowniczka poinformowała pracodawcę o ciąży dopiero w 14 tygodniu, wiec raczej nie ma takiego musu, by zrobić to wcześniej.

Andziula_1988 lubi tę wiadomość

3i499vvjq8tpbt16.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina.G wrote:
    Wlasnie w tym problem ze on chyba to rozumie... A pomimo to tak gada :/
    A o trochę gorzej :/ hmm No to juz nie wiem co Ci doradzić, ale moze spróbuj faktycznie szczerej rozmowy i wytłumacz mu swoje odczucia i strach jaki Ci towarzyszy. To twój maż na pewno Cię zrozumie i pomoże przecież kocha Cuebie i tego małego szkraba który rośnie :)

• M@ziii Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po_prostu_ja wrote:
    Oczekuje dokładnej daty i godziny? Hahaha, szalony :)
    Był już dziś chociaż miły czy tak samo jak wczoraj,M@zii? :)
    Dziś był już milszy, taki normalny, jak na siebie :) pewnie spodziewał się zee wrócę po 3 miesiacach jak jedna z dziewczyn.

Paulina miałam podobnie z moim facetem, też na początku pokazywał jakieś dąsy, że dużo śpię, że ciągle coś mnie boli. Kilka razy na niego nakrzyczałam pokazałam kilka artykułów na temat ciąży i tego jak sier wszystko zmienia. I zmienił podejście, teraz więcej robi w domu, nie muszę go tak gonić żeby posprzątał, nie robi problemów. Ogólnie jest o wiele lepiej. :)

p19uskjo4qa4qv4m.png
    Niedoczynność tarczycy
  • Paulina.G Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedziałam mu przed chwilka wszystko, to odpowiedzial ze rozumie że się boje... i ze praca nie może wplynac na dziecko, wiadomo że nie moge się 1000 razy schylac i dzwigac (co w pracy robie) ale to dopiero poczatek ciazy...
    On ma taki charakter, że można jemu tlumaczyc a on dalej swoje.. taki osiolek uparty z niego

Agniechaaaa lubi tę wiadomość

3i499vvjspjyuavk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina.G wrote:
    Powiedziałam mu przed chwilka wszystko, to odpowiedzial ze rozumie że się boje... i ze praca nie może wplynac na dziecko, wiadomo że nie moge się 1000 razy schylac i dzwigac (co w pracy robie) ale to dopiero poczatek ciazy...
    On ma taki charakter, że można jemu tlumaczyc a on dalej swoje.. taki osiolek uparty z niego
    Miałam zacytować a nie polubić :/
    Kurczę szkoda, ze z niego taki uparciuch bo nawet samo wsparcie psychiczne by Ci juz duzo pomogło

• M@ziii Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój to chyba myślał że dopóki nie ma brzucha to nic się nie dzieję. Ale wytłumaczyłam mu jak krowie na rowie że pierwsze 3 miesiace są najniebezpieczniejsze dla dzidziusia i chyba sier trochę przestraszył. W tamtym roku jego bratowa poroniła i nasza znajoma to może zrozumiał

p19uskjo4qa4qv4m.png
    Niedoczynność tarczycy
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:
    To Twoja wola nie ma na to przepisów prawnych.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze co do zaświadczenia lekarz da po.wizycie kiedy slychac serduszko ale da jeśli go oto poprosimy..sam z siebie nie da.bo nie każda kobieta potrzebuje. Zależy w jakich warunkach pracuje.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M@ziii wrote:
    Mój to chyba myślał że dopóki nie ma brzucha to nic się nie dzieję. Ale wytłumaczyłam mu jak krowie na rowie że pierwsze 3 miesiace są najniebezpieczniejsze dla dzidziusia i chybaer sier trochę przestraszył. W tamtym roku jego bratowa poroniła i nasza znajoma to może zrozumiał
    My straciliśmy 2ciaze wiec tez znamy to na własnej skórze. Pamietam jak teraz po pozytywnej becie pierwsze co powiedział to niech juz minie te 12tygodni, okropnie sie boi zreszta ja tez sie boje

• M@ziii Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniechaaaa wrote:
    My straciliśmy 2ciaze wiec tez znamy to na własnej skórze. Pamietam jak teraz po pozytywnej becie pierwsze co powiedział to niech juz minie te 12tygodni, okropnie sie boi zreszta ja tez sie boje
    Bardzo Wam współczuję. Ja nie straciłam ale bardzo się tego boję. Znajoma miała puste jajo płodowe, jejku jak ja się bałam że też będę miała. Przed wizytą to tak się trzęsłam, jak galareta, nawet nie byłam w stanie sama pojechać, bo mogłabym jakiś wypadek spowodować.

p19uskjo4qa4qv4m.png
    Niedoczynność tarczycy
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M@ziii wrote:
    Bardzo Wam współczuję. Ja nie straciłam ale bardzo się tego boję. Znajoma miała puste jajo płodowe, jejku jak ja się bałam że też będę miała. Przed wizytą to tak się trzęsłam, jak galareta, nawet nie byłam w stanie sama pojechać, bo mogłabym jakiś wypadek spowodować.
    U nas za drugim razem było puste jajo :( cos okropnego teraz to tak sie bałam usg zeby tylko cos tam w srdeczku zobaczyć

• Lena21 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniechaaaa wrote:

Ja tez miałam obawy jak to będzie z moim mężem jedynakiem, który jest nauczony że ja się zajmuje domem, ale powiem Wam że bardzo mnie zaskoczył - pomaga, sprząta, nieczego nie oczekuje, jak coś potrzebuje to ładnie prosi i mówi że mam to zrobić jeśli będę się lepiej czuła. Może dlatego że długo czekaliśmy, może dlatego że Naorawde kiepsko się czuje i słabo wyglądam to zrozumiał, że to nie jest żaden wymysł. Opowiadałam mu triche o zagrożeniach i widziałam, ze później sam czytał w internecie na te tematy. Nie mam na co narzekać...

• M@ziii Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniechaaaa wrote:
    U nas za drugim razem było puste jajo :( cos okropnego teraz to tak sie bałam usg zeby tylko cos tam w srdeczku zobaczyć
    Ja tak samo, ale jak tylko lekarz powiedział że jest żywy zarodek to mi ulżyło, a jak jeszcze zobaczyłam że serduszko biję to byłam w niebo wzięta. Następną wizytę mam w czwartek, już się nie mogę doczekać żeby znowu zobaczyć nasze maleństwo :)
    A wczoraj urodziła mi się bratanica :)

Andziula_1988, po_prostu_ja lubią tę wiadomość

p19uskjo4qa4qv4m.png
    Niedoczynność tarczycy
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe co w przypadku jak ja pracuję 8 h przy kompie. I nic innego w mojej pracy robić nie mogę czasami. I co wtedy pracodawca ma zrobić? Jak to wygląda? Orientujecie się?

dqpri09kh0x52aib.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie dziewczyny tak się mówi magiczne 12tyg...ale tak naprawdę do 21 tygodnia się może wszystko wydarzyć.
    Ja nie wracam do tego co było. Mam 2 aniołki w sercu ale zupełnie nie przekładam tego tematu na ciążę. Powtórzę enty raz że nasze nerwy w niczym nie pomagają i powtórzę jak mantrę CO MA BYĆ TO BĘDZIE I NALEŻY BYĆ DOBREJ MYŚLI. to 9mcy ciąży..duzo wizyt badań...nie dajcie się zwariować

po_prostu_ja lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:
    Ciekawe co w przypadku jak ja pracuję 8 h przy kompie. I nic innego w mojej pracy robić nie mogę czasami. I co wtedy pracodawca ma zrobić? Jak to wygląda? Orientujecie się?

Ja czytałam i od 1 maja zmieniły się przpisy i moznar pracować 8h przy komputerze, z zastrzeżeniem że co 50minut należy się 10min przerwy

‹‹ 43 44 45 46 47 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ