LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
muminka83 wrote:Dziewczyny ja nic a nic nie rozumiem tych wyników samej pappa. To czarna magia. A miałam i w poprzedniej ciąży. Tak z polskiego na nasze jak to czytać
Sam wynik nic absolutnie nie mowi... dopiero lekarz z certyfikatem FMF + program komputerowy + wyniku USG daja wynik. Po samym wyniku PAPPA nic w sumie nie mozna wyczytac bo nawet nie ma norm dla ich wynikow. Sa to jedne z danych do zinterpretowania wyniku:P jak dostalam wyniki to przekopalam caly internet szuakjac jakichkolwiek wskazowek:) i wszedzie to samo - Nie da sie:)
anecz_kaa lubi tę wiadomość
-
anecz_kaa wrote:Tez tak sobie myśle. U mnie wygląda to gorzej. Wg opracowań od 10 do 25% dzieci z pepowiną dwinaczyniową ma wady wrodzone.
Dlatego zastanawiał się nad tą pępowiną i wpisał mi w papiery "prawdopodobnie dwunaczyniowa pępowina". Mówił, że sprawdzimy ją w 20 tygodniu na drugim badaniu genetycznym ale powiedział, że z takimi markerami nie mam się co martwić.
-
kashanti wrote:nie da sie
Sam wynik nic absolutnie nie mowi... dopiero lekarz z certyfikatem FMF + program komputerowy + wyniku USG daja wynik. Po samym wyniku PAPPA nic w sumie nie mozna wyczytac bo nawet nie ma norm dla ich wynikow. Sa to jedne z danych do zinterpretowania wyniku:P jak dostalam wyniki to przekopalam caly internet szuakjac jakichkolwiek wskazowek:) i wszedzie to samo - Nie da sie:)
No nie da sie bo kazdy wynik jest odnoszony do konkretnych danych,przedzial wieku,waga,czy na cyklu wspomaganym czy nie,rasa,populacja ,rodnosc etc ,obciazenia.
A MoM'y to tez mediana.
Generalnie moj wynik w odniesienu do najbardziej zblionych danych jest. -
PixiDixi wrote:Bhcg 0,414 MOM
Papp-a 1,396 MoM
Ta beta tez tak uderzyla w ZE....
Dzień dobry,
bardzo proszę o interpretację wyniku testu Papp-a:
Wolne beta-hCG - 16,90 IU/I odpowiada 0,461 MoM
Papp-a - 2,128IU/I odpowiada 0,639 Mom
Ryzyko podstawowe/Ryzyko skorygowane
Trisomia 21 - 1:760 1:10559
Trisomia 18 - 1:1868 1:17959
Trisomia 13: - 1:5858 1:20000
troche nie ogarniam jak oni to przeliczaja bo jej przyliczyli
Papp-a - 2,128IU/I odpowiada 0,639 Mom a mi mimo, ze mialam mniej IU/l to znacznie wiekszy MoM:(
Nie ma sensu interpretowac samych wynikow krwi... wiec nic sie ta beta nie martw... masz blizniaki wiec to dodatkowo jeszcze troche miesza w tym wszystkim!Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 19:32
-
PixiDixi wrote:Wiem,tylko mnie to raz dopadlo a w sumie nie raz a 4 razy wiec....Z najstarsza corka tez bylam w blizniaczej i jeden z bliznuakow obumarl, NT mial ponad 6. Pozniej tez byly abberacje takze niby puorun nie trafia dwa razy w to sami miejsce....
-
kashanti wrote:wlasnie szperam w internecie i znalazlam wyniki jakies kobietki, ktora tez miala tak niska bete
Dzień dobry,
bardzo proszę o interpretację wyniku testu Papp-a:
Wolne beta-hCG - 16,90 IU/I odpowiada 0,461 MoM
Papp-a - 2,128IU/I odpowiada 0,639 Mom
Ryzyko podstawowe/Ryzyko skorygowane
Trisomia 21 - 1:760 1:10559
Trisomia 18 - 1:1868 1:17959
Trisomia 13: - 1:5858 1:20000
troche nie ogarniam jak oni to przeliczaja bo jej przyliczyli
Papp-a - 2,128IU/I odpowiada 0,639 Mom a mi mimo, ze mialam mniej IU/l to znacznie wiekszy MoM:(
Nie ma sensu interpretowac samych wynikow krwi... wiec nic sie ta beta nie martw... masz blizniaki wiec to dodatkowo jeszcze troche miesza w tym wszystkim!
Tez tak uwazam,ze miesza....moja gin uwaza,ze nie musze,ale jestem w ryzyku tzw.posrednim wiec robie Nifty i nie mysle i niczym
-
Urszulka89 wrote:Aneczka a na usg sprawdzał Ci przepływy w serduszku? Mi wczoraj wszystko pokazywał jak być powinno a jak jest. Wg niego wszystko pięknie chodzi - sama widziałam jak wszystko dosłownie chodzi rytmicznie
Dlatego zastanawiał się nad tą pępowiną i wpisał mi w papiery "prawdopodobnie dwunaczyniowa pępowina". Mówił, że sprawdzimy ją w 20 tygodniu na drugim badaniu genetycznym ale powiedział, że z takimi markerami nie mam się co martwić.
Tak. Ja mialam dopplera na chwile. U mnie kest 2 naczyniowa napewno. Tak mam tez wpisane
-
Powiem tak, moje wyniki też były okropnie zaniżone przez mój wiek ale nie chcę dać się zwariować. Po rozmowie z genetykiem jestem spokojniejsza, wiem że mogę zrobić amniopunkcje na którą wzięłam skierowanie A się jeszcze nie zdecydowałam bo do 15 stycznia mam podjąć decyzję. W piątek będę jeszcze rozmawiała z moim ginem który też uważa że jest to zbędne bo wynik był 1:783 więc aż tak źle nie jest. Mój mąż też jest za tym abym dała spokój. Co zrobię jeszcze nie wiem, do poniedziałku mam czas na decyzję.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 19:41
Adrian 19lat, Tomek 13lat, Aniołek [*] 9tc. 18.09.2015
hsg- podejrzenie obustronnej niedroznosci. 4.05. Laparoskopia - prawy jajowód udrożniony.
3.11 beta 178. 6.11 beta 786. 29.11 ❤
Moja Lenka ur.27.06.2018r. ❤ -
Kashanti wiesz co dobilam sie do niesmialych i bardzo powoli stawianych propozycji aby pappe robic tez za jedynym przykladaem wlasnie Danii miedzy 9 a 10 tyg.Nasi lekarze tez zauwazyli w jakims osrodku malopolskim,ze bialko pappa jest najbardziej miarodajne w wyniku w tym przedziale czasowym.
kashanti lubi tę wiadomość
-
PixiDixi wrote:Tez tak uwazam,ze miesza....moja gin uwaza,ze nie musze,ale jestem w ryzyku tzw.posrednim wiec robie Nifty i nie mysle i niczym
Zamiast amniopunkcji powinno sie dostawac skierowanie na nifty albo harmony dla kobiet po 35 rz, przy ciazy blizniaczej, przy slabszych wynikach badan i gdy w rodzinie wystepowaly juz takie przypadki albo sama matka miala juz takie przykre przygody. Umowmy sie, ze tych badan nie byloby tak wiele wiec panstwo nie zbankrutowaloby ... bo skoro alkoholicy maja zapewniona opieke w spzitalu gdy na wlasne zyczenie zniszcza sobie watrobe to dlaczego matka ma z wlasnej kieszeni placic za badania?! mord mi sie wlacza....Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 19:46
muminka83 lubi tę wiadomość
-
Kinga40 wrote:Powiem tak, moje wyniki też były okropnie zaniżone przez mój wiek ale nie chcę dać się zwariować. Po rozmowie z genetykiem jestem spokojniejsza, wiem że mogę zrobić amniopunkcje na którą wzięłam skierowanie A się jeszcze nie zdecydowałam bo do 15 stycznia mam podjąć decyzję. W piątek będę jeszcze rozmawiała z moim ginem który też uważa że jest to zbędne bo wynik był 1:783 więc aż tak źle nie jest. Mój mąż też jest za tym abym dała spokój. Co zrobię jeszcze nie wiem, do poniedziałku mam czas na decyzję.
Twoj wynik jest wynikiem posrednim przy,ktorym nie kieruje sie na amnio. Dopiero wyniki oscyujace ponizej 300 to obligatoryjnie jest amnio. Wyniki pisrednie czyli od tzw. Odciecia u nas w PL od 300 do 1000 sugeruja Nifty. Wyniki powyzej 1000 sa dobrymi wynikami.