LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
sunset wrote:A ja znalazlam takie coś
Test PAPP-a normy, które mogą wydać się lekarzowi „podejrzane”W przypadku zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM.W przypadku zespołu Edwardsa i Pataua: wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM.W przypadku zespołu Turnera: wartość PAPP-A poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM.W przypadku triploidii: fb-HCG i PAPP-A są poniżej 0,1 MoM lub przekraczają 5 MoM.
na podstawie: www.dobreusg.pl
Ważne: każdy wynik badania biochemicznego powinien zostać zestawiony ze szczegółowym badaniem USG. Zdarza się, że test PAPP-a wskazuje na ryzyko, ale prawidłowy obraz ultrasonograficzny pozwala stwierdzić, że nie są one podejrzane. Bardzo istotne jest, aby badania prenatalne wykonać w ośrodku z dużym doświadczeniem.
-
muminka83 wrote:Hmmm ja będę mieć robione jutro a więc 12+3 i przyznam że troszkę to co piszesz mnie przeraża bo to oznacza że te wyniki mogą być gorsze niż np tydzień wcześniej. Chyba że źle kumam.
PixiDixi, muminka83 lubią tę wiadomość
-
PixiDixi wrote:Mu na zajady pomaga wit.B2 i ewentualnie ,ale to na koncu jak jest b.zle tribiotic.
wit. b2 jem dziennie 1,6 mg = 114% dziennego zapotrzebowania. Wiec z witaminami kombinowac nie bede... na razie octoniseptem odkazam. Te "zajady" to nie pekaja w kacikach (zazwyczaj pekaja- przynajmniej tak mialam kiedys) tylko mam jakby mocno wysuszona i zaczerwieniona skore w kacikach... wygladam troche jak klown... jest opcja jeszcze, ze ostatnio znowu zaczelam uzywac pieprzu i mozliwe, ze to on jest winowajca:( mam faze na kanapki z pomidorami:P
Pieprz odstawilam... zobacze jak sytuacja bedzie wygladala za kilka dni.bo na razie nie jestem wyjsciowa;)
w sumie to wygladam jak na zdjeciu nizej ( zdjecie z google)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 20:54
-
kashanti wrote:Robilas tylko USG czy tez PAPPA? bo widze, ze niekotre dziewczyny maja tylko USG co daje najmniej wiarygodne wyniki...
Trzymaj sie! wyniki nie sa wcale takie zle! Nifty na 100% bedzie dobre!Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 20:33
magdaaq, anecz_kaa, PixiDixi lubią tę wiadomość
Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
Zmienie na chwilke temat:), Jutri moj mezul ma urodzinki i....zrobie dluzszy wstep o co mi kaman;) zauwazylam,ze w ciazy trudniej mi idzie dokonywac wyborow ,a i czesto sa nietrafione....
Doradzcie cos ,troche tez juz po ptakachkupilam mezulowi sluchawku bezprzewodowe ,jak dla mnie odbajerzone Sony i dresik taaak dresik Nike i moje pytanie, czy to jest dobry prezent?? Od corek dostanie (tez moj pomysl i juz kupilam) recznik Legii(jest fanem) i plyte z rapem .
Tak dumam dumam czy to jest ok bo ciezko mi cos mu kupic bo nic nigdy nie che,nic nie potrzebuje.... -
kashanti wrote:Teoretycznie ale nawet w danii widelki robienia tego test to 8+0 - 13+6 - Wg. dusnkiego szpitala roznica polega na tym, ze z grupy badanych kobiet, te ktore robily badania krwi przed 10 tygodniem mialy wykrywalnosc trisomii praktycznie 100% po 10 tygodniu wykrywalnosc zaczynala spadac. Jak dasz mi chwile to sprobuje znalezc wyniki tych badan zeby dac ci statystyke.
-
kashanti wrote:
wit. b12 jem dziennie 1,6 mg = 114% dziennego zapotrzebowania. Wiec z witaminami kombinowac nie bede... na razie octoniseptem odkazam. Te "zajady" to nie pekaja w kacikach (zazwyczaj pekaja- przynajmniej tak mialam kiedys) tylko mam jakby mocno wysuszona i zaczerwieniona skore w kacikach... wygladam troche jak klown... jest opcja jeszcze, ze ostatnio znowu zaczelam uzywac pieprzu i mozliwe, ze to on jest winowajca:( mam faze na kanapki z pomidorami:P
Pieprz odstawilam... zobacze jak sytuacja bedzie wygladala za kilka dni.bo na razie nie jestem wyjsciowa;)
w sumie to wygladam jak na zdjeciu nizej ( zdjecie z google)
Kashanti nie B12 a B2B2 szybko redukuje objawy i spokjnie mozna w ciazy przyjmowac .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 20:39
-
PixiDixi wrote:Zmienie na chwilke temat:), Jutri moj mezul ma urodzinki i....zrobie dluzszy wstep o co mi kaman;) zauwazylam,ze w ciazy trudniej mi idzie dokonywac wyborow ,a i czesto sa nietrafione....
Doradzcie cos ,troche tez juz po ptakachkupilam mezulowi sluchawku bezprzewodowe ,jak dla mnie odbajerzone Sony i dresik taaak dresik Nike i moje pytanie, czy to jest dobry prezent?? Od corek dostanie (tez moj pomysl i juz kupilam) recznik Legii(jest fanem) i plyte z rapem .
Tak dumam dumam czy to jest ok bo ciezko mi cos mu kupic bo nic nigdy nie che,nic nie potrzebuje....anecz_kaa, PixiDixi lubią tę wiadomość
-
PixiDixi wrote:Zmienie na chwilke temat:), Jutri moj mezul ma urodzinki i....zrobie dluzszy wstep o co mi kaman;) zauwazylam,ze w ciazy trudniej mi idzie dokonywac wyborow ,a i czesto sa nietrafione....
Tak dumam dumam czy to jest ok bo ciezko mi cos mu kupic bo nic nigdy nie che,nic nie potrzebuje....taki mocno indywidualny
PixiDixi lubi tę wiadomość
Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018