LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ula_88 wrote:Hej dziewczyny :)mogę do Was dołączyć ?
Termin mam na 04.07.2018
A z USG jak na razie na 28.06
Mam juz synka 3 latka
Niby jeszcze nie jestem w połowie ciąży a już pojawiły się problemy,mam krótka szyjkę 2,4 i w poniedziałek mam mieć założony pessar czy są tu mamy z podobnym problemem ?będzie dobrze, zaufaj lekarzom.
W poprzedniej ciązy szyjka zaczęła mi się skracać i w 30 tc miałam 2,5 cm. Pomogło leżenie i luteina bo na tym etapie już się nic więcej nie robi.
Pocieszające jest to, że w 35 tc miałam szyjkę skróconą o 70% a i tak urodziłam po terminie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2018, 20:21
-
Urszulka89 wrote:witaj
będzie dobrze, zaufaj lekarzom.
W poprzedniej ciązy szyjka zaczęła mi się skracać i w 30 tc miałam 2,5 cm. Pomogło leżenie i luteina bo na tym etapie już się nic więcej nie robi.
Pocieszające jest to, że w 35 tc miałam szyjkę skróconą o 70% a i tak urodziłam po terminie.
W pierwszej ciąży też miałam ten problem od 19 tyg urodziłam w 36
Ale powiem wam że aż tak się nie bałam jak teraz chyba byłam mniej tego wszystkiego swiadomaUla_88 -
Ula_88 wrote:O też bym chciała w 30 tyg mieć taką szyjkę a tu w 18 takie cuda
W pierwszej ciąży też miałam ten problem od 19 tyg urodziłam w 36
Ale powiem wam że aż tak się nie bałam jak teraz chyba byłam mniej tego wszystkiego swiadoma, ale musi być dobrze
Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc -
anecz_kaa wrote:Ja na szczescie mam szyjke ponad 4cm.
Shadee kiedys mowilas ze masz napisane nt łożyska na usg genetycznym
taaa i na tym moja wiedza w tym temacie się skończyła, bo jak zaczęłam czytać czym to grozi to stwierdziłam że lepiej nie czytać.ja po prostu nie ogarniam tych ciążowych tematów, M. zapytał mnie ostatnio w sumie co to jest to łożysko i nawet nie umiałam mu wytłumaczyć
-
olcia87 wrote:Hej.Nie wiem czy czytałaś moją histrię, pierwsza ciąża stracona z powodu infecji i skróconej szyjki w 19tc, druga ciąza pessar założony w 20 tc na szyjkę 3,5 cm, leżalam cały czas do tego 6 magne b6 dziennie i 3 razy luteina oraz globulki przeciw infekcji przy pessarze koniecznosć, teraz 3 ciąża, szyjkateraz w 18 tc 5 cm, ale z ta szyjką to loteia bo ona już na drugi dzień może mieć dużo mniej, jak skróci się do 3,5 założa ponownie pessar, wizytę mam w poniedziałek i się boję, bo te szyjki lubią się skracać już tak 18 19 tygodnia ciąży
, ale musi być dobrze
Teraz będzie napewnbo dobrze,napisz mi w poniedziałek ckvtam po wizycie trzyma mocno kciuki?! Ja w poniedziałek pessarolcia87 lubi tę wiadomość
Ula_88 -
Ula_88 wrote:Hej dziewczyny :)mogę do Was dołączyć ?
Termin mam na 04.07.2018
A z USG jak na razie na 28.06
Mam juz synka 3 latka
Niby jeszcze nie jestem w połowie ciąży a już pojawiły się problemy,mam krótka szyjkę 2,4 i w poniedziałek mam mieć założony pessar czy są tu mamy z podobnym problemem ?
-
magdis wrote:Hej,ja też termin z OM na 4.07.a z usg na 28.06. I nawet widze rocznik ten sam,tylko ja mam 5letnia corcie. Dziewczyny,powiedzcie w jaki sposob lekarz bada wam ta dlugosc szyjki? Mi ani w poprzedniej ani w tej ciazy zaden lekarz nawet slowem nie pisnal na temat szyjki i zastanawiam sie czy mi to badaja ale ze jest ok to nic nie mowia czy w ogole mi tego nie sprawdzaja?
anecz_kaa lubi tę wiadomość
-
shadee wrote:ze zgrozą uświadomiłam sobie że jestem chyba najbardziej niedoinformowaną ciężarówką na tym forum
nie mam pojęcia ani jaką długość ma moja szyjka, ani jak usytuowane jest moje łożysko, nie rozkminiałam dotąd czy mam już wody płodowe czy jeszcze nie, nie pamiętam nawet dokładnie w którym tygodniu ciąży jestem - bez zaglądnięcia tu i sprawdzenia ... brawo ja
-
magdis wrote:Hej,ja też termin z OM na 4.07.a z usg na 28.06. I nawet widze rocznik ten sam,tylko ja mam 5letnia corcie. Dziewczyny,powiedzcie w jaki sposob lekarz bada wam ta dlugosc szyjki? Mi ani w poprzedniej ani w tej ciazy zaden lekarz nawet slowem nie pisnal na temat szyjki i zastanawiam sie czy mi to badaja ale ze jest ok to nic nie mowia czy w ogole mi tego nie sprawdzaja?
Z początku co wizyte lekarz sprawdzał mi szyjke na fotelu ginekologicznym, później na USG dopochwowym. Jednego razu jak byłam na wizycie jak zwykle zaczęło sie od badania na fotelu ginekologicznym - badanie było niezbyt przyjemne, wrecz bolało. Na USG okazało sie, że mam nisko położone łożysko nachodzace na szyjkę. Dwa dni po wizycie skończyłam na IP bo miałam nagłe mega plamienia. Kiedy zapytałam się na IP czy przyczyna plamienia mogło być badanue na fotelu ginekologicznym to powiedzieli mi że nie wykluczone, chociaż pewności nie maja. Teraz musze leżeć, plamilam 10 dni.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2018, 22:44