LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
roma wrote:Teraz sobie wkręciłam, że mam dawkę antybiotyku za dużą. Dostałam Zinnat, bo cefuroksym był w zasadzie jedynym dozwolonym w ciąży antybiotykiem, który wykazał skuteczność w antybiogramie, tyle że zaznaczyli dożylnie. A ja dostałam w tabletkach 500 mg aż 3 razy dziennie, a w ulotce jest zalecane 250 - 500 2 razy dziennie.❤Ada&Pola❤
-
roma wrote:Teraz sobie wkręciłam, że mam dawkę antybiotyku za dużą. Dostałam Zinnat, bo cefuroksym był w zasadzie jedynym dozwolonym w ciąży antybiotykiem, który wykazał skuteczność w antybiogramie, tyle że zaznaczyli dożylnie. A ja dostałam w tabletkach 500 mg aż 3 razy dziennie, a w ulotce jest zalecane 250 - 500 2 razy dziennie.
PixiDixi lubi tę wiadomość
-
Urszulka89 wrote:E.coli to bakteria kałowa, bytuje w odbycie - tam jest jej normalne środowisko. Często jest przenoszona w okolicę pochwy czy cewki. Zaufaj lekarzowi, ja miałam dawkę 1g 2x dziennie.25.05.2010 Aniołek 9 tc
03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud
17.04.2015 - Aniołek 8 tc
03.01.2016 - Aniołek 8 tc
29.04.2016 - Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy -
Tak, ginekolog. Ale to lekarka, z którą nie mam żadnych doświadczeń, musiałam iść gdziekolwiek bo mój lekarz jest na wyjeździe do poniedziałku i jest nieosiągalny. Amoksilav to amoksycylina, tutaj są inne dawki określone jako skuteczne dlatego tyle brałaś.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2018, 22:36
25.05.2010 Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
roma wrote:Tak, ginekolog. Ale to lekarka, z którą nie mam żadnych doświadczeń, musiałam iść gdziekolwiek bo mój lekarz jest na wyjeździe do poniedziałku i jest nieosiągalny. Amoksilav to amoksycylina, tutaj są inne dawki określone jako skuteczne dlatego tyle brałaś.
Hm, myślę że lepiej brać antybiotyk niż żeby bakteria przedostała się dalej. Ale jeśli chcesz być spokojniejsza to w poniedziałek odwiedź swojego gin. Niemniej jednak żebyś dłużej bez leku nie została. Ja miałam Zinnat przy innej infekcji ale nie w ciąży i ja nie mogę mieć go bo miałam biegunkę
niemniej jednak bądź dobrej myśli i nie czytaj internetów. Naprawdę, to nie jest rzetelne źródło informacji.
-
No tak, w Internecie można znaleźć wszystko ☺ zawsze, jak szukam jakichś rzetelnych informacji to czytam publikacje zagraniczne dotyczące wyników badań. Na temat leków można znaleźć na prawdę dużo. Czytałam właśnie, że testy na myszach i królikach przy zastosowaniu dawek 2 - 14 razy wyższych niż maksymalne, stosowane u ludzi nie wykazały żadnego negatywnego wpływu na ciążę. No nic, nie będę mądrzejsza od lekarza. Zaczęłam brać wczoraj wieczorem to kontynuuję. A w poniedziałek zadzwonię do mojego lekarza.25.05.2010 Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
roma wrote:No tak, w Internecie można znaleźć wszystko ☺ zawsze, jak szukam jakichś rzetelnych informacji to czytam publikacje zagraniczne dotyczące wyników badań. Na temat leków można znaleźć na prawdę dużo. Czytałam właśnie, że testy na myszach i królikach przy zastosowaniu dawek 2 - 14 razy wyższych niż maksymalne, stosowane u ludzi nie wykazały żadnego negatywnego wpływu na ciążę. No nic, nie będę mądrzejsza od lekarza. Zaczęłam brać wczoraj wieczorem to kontynuuję. A w poniedziałek zadzwonię do mojego lekarza.
-
hej,
Ja posiew miałam póki co robiony dwa razu (w grudniu i ostatnio pod koniec stycznia). Póki co czysto. Na pewno jakoś w marcu znów poproszę (sama się dopominam o posiew, bo lekarz jakoś nie widzi potrzeby).
Infekcje bakteryjne często podobno przebiegają bezobjawowo niestety.
-
roma wrote:Teraz sobie wkręciłam, że mam dawkę antybiotyku za dużą. Dostałam Zinnat, bo cefuroksym był w zasadzie jedynym dozwolonym w ciąży antybiotykiem, który wykazał skuteczność w antybiogramie, tyle że zaznaczyli dożylnie. A ja dostałam w tabletkach 500 mg aż 3 razy dziennie, a w ulotce jest zalecane 250 - 500 2 razy dziennie.Panie Boże chroń tą małą istotkę i pozwól nam ją kochać...synuś!
29.11.2017 mamy serduszko!
Córeńka 5 latka (2013)
Aniołek [*] hbd10 (w 7 przestało bić serduszko:() (11.05.2017)
hashimoto, podwyższona prl, homa-r 1,66-dietka -
Opowiem Wam moja historie... jak co wizyte robie sobie badanie krwi i ogolne moczu. W moczu zawsze pokazywaly mi sie bakterie - nieliczne i nic poza tym, wszystko w porzadku. Nie mialam zadnych obiawow, pieczenia, swedzenia ale cos mnie tknęło i zrobiłam sobie posiew moczu i ku mojemu zdziwieniu wyszla mi bakteria Enterococcus Faecalis z wynikim 10^5 czyli bardzo wysoki. Gin kazał powtórzyć posiew w innym laboratorium żeby mieć pewność i wyszło to samo. Okazało sie, że mam bakteriomocz bezobjawowy. Przez 10 dni brałam Duomox 1g 3×1 na poczatku II trymestru. Po kuracji nie mialam żadnych bakterii.
Lepiej wykonywać za dużo badań niż za mało. Ginekolog zawsze po ogolnym badaniu moczu mowil ze wszystko ok, a tu takie cos wyszlo... -
Dziewczynki,wam lekarze sami od siebie zlecaja te posiewy czy prosicie o to bo macie jakies objawy? Ja w ciazy nie mialam jeszcze zadnego posiewu, ani z moczu ani z pochwy. Co prawda nie mam zadnych niepokojaxych objawow poza ogromnymi ilosciami bialego,gestego sluzu ale ponoc to w ciazy normalne. Ale jak piszecie ze bez zadnych objawow moga wychodzic takie cuda na kiju to moze trzeba by porobic
-
Posiewy moczu robię sobie sama bez zaleceń ginekologa a posiew z pochwy mialam tylko przed ciążą - wynik ujemny. W ciąży jeszcze nie miałam bo tu plamiłam kilka razy więc lekarz powiedział że to nie ma sensu bo właśnie mi wyjdą jakieś cuda na kiju, później po antybiotykoterapii tez stwierdził że nie ma sensu. Nastepna wizyte mam 7 marca - wtedy poprosze o posiew z pochwy.