X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    Myśle, ze stawianie brzucha byś odnotowała mnie nic nie boli, ale wiem kiedy się robi taki napięty i twardnieje to takie dziwne uczucie czujesz delikatny dyskomfort.A co do skracania szyjki to ciężko powiedziec zapytaj na następnej wizycie gin czy zapobiegawczo nie wdrożyć magnezu skoro szyjka ma tendencje do skracania i będzie dobrze :)
    Właśnie przy skracającej się szyjce miałam 8 magnezów dziennie i luteinę.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Justya85 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decadence wrote:
    Dziewczyny, mistrzyni głupich pytań ma kolejne do Was, tylko błagam, nie wybrechtajcie mnie zupełnie.:-) Ogólnie mój okruch na ostatnich badaniach coraz mniej przybieral na wadze, z badania na badanie. Ale ponieważ były robione akurat u różnych lekarzy (bo w tym były polowkowe), to nikt nie zwrócił na to uwagi, bo nie znał poprzednich. Młody jest w dolnej granicy normy, więc niby wszystko ok. Ale ma tendencję spadkową. Wizytę kolejną mam dopiero za dwa tygodnie, a męczy mnie fakt, że mój brzuch, tak jak na początku ładnie rósł, tak od 2-3 tygodni stoi w miejscu, a wręcz zmniejszył się o 2 cm w obwodzie, mimo, że ja przytylam. Mierzylam, bo sukienkę na slub siostry projektuję. Martwię się, czy to normalne, boję się, że ten mój maluch po prostu nie rośnie, bo logika podpowiada, że gdyby on normalnie rósł, to brzuch, na tym etapie, też. Jak jest u Was?
    Czy możemy prv?widzę że nie wiele dziewczyn odpisało a u mnie podobnie a nie chce problemów wywalać jak ich nie ma nikt więcej :)

Panie Boże chroń tą małą istotkę i pozwól nam ją kochać...synuś!
    9ewnskjogh9me2fr.png
    29.11.2017 mamy serduszko!
    Córeńka 5 latka (2013)
    Aniołek [*] hbd10 (w 7 przestało bić serduszko:() (11.05.2017)
    hashimoto, podwyższona prl, homa-r 1,66-dietka
  • Ove Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w ten pochmurny poranek!
    Blama, kciuki!
    melbusia88 wrote:
    A ja mam jeszcze pytanie do dziewczyn które biorą zelazo - przy jakiej morfologii lekarze wam je przepisali? Bo ja niby jeszcze mam w miarę wyniki, ale mój gin mówił, że tendencja wyraźnie spadkową i rozważał czy już włączyć żelazo, czy poczekać do następnych wyników
    Ja mam morfologię całkiem, całkiem (niektóre parametry leciutko poniżej normy), ale na ostatniej wizycie lekarz przypisał mi żelazo, bo powiedział, że teraz zaczyna się coraz większe zapotrzebowanie.

Decadence, co do obwodu brzuszka, to ja dziś zmierzyłam po raz pierwszy, wiec nie msm namacalnego porównania. ALE od 19 tc co tydzień mąż robi zdjęcie brzuszka i dwa razy miałam tak, że wydawało mi się, że się zmniejszył. Nie wiem czy to złudzenie wizualne/ przekłamanie aparatu czy faktycznie coś było na rzeczy. Ale w tych tygodniach poleciała mi też nieznacznie waga w dół.
    Jeśli chodzi o wagę maluszka, to póki co ja miałam dwa pomiary, więc ciężko tutaj wysnuć sensowne wnioski. Lekarz mówi, że wszystko jest OK i staram się temu zaufać.

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    Ostatnio badałam żelazo i miałam 81ug/dl hemoglobiny 12,2 .Podobnie jak u Ciebie morfologia ładna, ale już ma tendencje spadkowa gin mi się pytała czy wdrażamy żelazo czy czekamy miesiąc.Wdrozylam teraz lepiej zrobić zapas na trzeci trymestr, żeby nie pojawiły się zaparcia, których póki co i tak nie mam dała mi na recepte Sorbifer dobrze się po nim czuje
    Miłego dnia dziewczyny
    A mój jeszcze się wstrzymal z tym wdrożeniem i się zastanawiam co jeść by poprawić wyniki. Piszesz, że dał ci żelazo, żeby nie pojawiły się zaparcia, a ja słyszałam odwrotnie, że po żelazie są właśnie zaparcia.

Uleczka no mi właśnie mówił o magnezie 3x2, ale chyba bardziej pod kątem bólów podbrzusza jak na okres, które się zdarzały. Ale jeśli to też pomaga skracającej się szyjce, to super, będę brać

l22n6iyek016fbg8.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanillaice a czytałaś, co mama ginekolog napisała o usg połówkowym? NF się patrzy dodatkowo - najważniejsze, by lekarz dobrze obejrzał serce, nerki, mózg, kręgosłup i jak to jest w porządku, to dziecko jest zdrowe.
    "Poza samą oceną narządów podczas badania USG połówkowego oceniamy również grupę tak zwanych markerów wad genetycznych. Jest ich bardzo wiele, ale wymienię najważniejsze – długość kości nosowej, grubość fałdu karkowego, szerokość miedniczek nerkowych, długość kości udowych, echogeniczność jelit, torbiele splotów naczyniówkowych.
    Bierzemy je ponownie pod uwagę oceniając ryzyko wystąpienia wad chromosomalnych takich jak np. zespół Downa. Jednak czułość tych markerów, mimo, że jest ich dużo więcej niż w pierwszym trymestrze jest zdecydowanie niższa i mniej specyficzna niż markery mierzone w USG genetycznym (w 11-13 tygodniu ciąży)."
    Czyli jak NT było prawidłowe w USG genetycznym, to nie można się sugerować tylko fałdem karkowym, bo to nie jest miarodajne i o niczym nie świadczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2018, 08:30

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Zapewne temat już był ale go ponawiam bo co raz mniej czasu. Jak u Was z wozkami? Macie jakieś swoje typy? Ja już się tyle naoglądałam że mogę się na ten temat coś wypowiedzieć.
    Ogólnie jesteśmy zdecydowani na baby joger city elit - spacerówka SUPER, nie ma żadnych wad. Lekka, skrętna, łatwo się składa, duża (na pewno starczy do 4 roku życia bo bratowa ma taką samą i super się sprawdza). Sama spacerówka kosztuje 2200. Jest jeden mankament - gondola do niej jest okropna. Nie dosc ze sama gondolę kupuje się jako dodatek i kosztuje 900 zl to jeszcze po osadzeniu jej na stelaż nie jest tak stabilna jak na typowych wózkach 2w1. Dosłownie porażka. Dlatego myślimy o kupnie innego wózka do 7 miesiaca dla samej gondoli, żeby dziecko pojeździło w gondoli do końca lutego a później przerzucimy się na baby jogera city elite. Myślimy o BEBETTO HOLLAND kolor W48B lub JEDO FYN. Co myślicie o takim rozwiazaniu? Z doświadczeń koleżanek wiem że lepiej zainwestować w dobrą spacerówke...
    To moje pierwsze dziecko i już sama nie wiem co robić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2018, 08:42

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Hej dziewczyny. Zapewne temat już był ale go ponawiam bo co raz mniej czasu. Jak u Was z wozkami? Macie jakieś swoje typy? Ja już się tyle naoglądałam że mogę się na ten temat coś wypowiedzieć.
    Ogólnie jesteśmy zdecydowani na baby joger city elit - spacerówka SUPER, nie ma żadnych wad. Lekka, skrętna, łatwo się składa, duża (na pewno starczy do 4 roku życia bo bratowa ma taką samą i super się sprawdza). Sama spacerówka kosztuje 2200. Jest jeden mankament - gondola do niej jest okropna. Nie dosc ze sama gondolę kupuje się jako dodatek i kosztuje 900 zl to jeszcze po osadzeniu jej na stelaż nie jest tak stabilna jak na typowych wózkach 2w1. Dosłownie porażka. Dlatego myślimy o kupnie innego wózka do 7 miesiaca dla samej gondoli, żeby dziecko pojeździło w gondoli do końca lutego a później przeżucimy się na baby jogera city elite. Myślimy o BEBETTO HOLLAND kolor W48B lub JEDO FYN. Co myślicie o takim rozwiazaniu? Z doświadczeń koleżanek wiem że lepiej zainwestować w dobrą spacerówke...
    To moje pierwsze dziecko i już sama nie wiem co robić.

Co do wózka to już zakupiłam. Dla mnie koła muszą być porządne - tzn pompowane, stelaż stabilny i duża gondola. Na spacerówce strasznie mi nie zależy bo mam po starszej w idealnym stanie. Jedynie taka większa spacerówka może się przydać na wiosnę gdy maluch będzie jeszcze mało stabilnie siedział. Twoje typy są fajne i podobają mi się, ale nie są one na moje warunki drogowe. Mieszkam na południu, dużo u nas gór i lasów ;) chodniki też nie jakieś rewelacyjne :p także Jedo odpada od razu a bebetto holland ma moja sąsiadka i na naszym terenie się nie sprawdza. :/ gdy jechała po lekko kamienistej drodze to ona wyjęła dziecko z wózka a ja pchałam wózek. Tak trzęsło...

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małaczarna ja co prawda nie mam doświadczenia, ale decyzję podjęłam na podstawie niektórych opinii tutaj i w realu. Właśnie czekam na dostawę używanego Anexu 3w1. Zestaw za 1300zl, a używany był rok. Po okresie gondolowym kupię nową dobrą spacerówkę, która posłuży dłużej niż gondola.

l22n6iyek016fbg8.png

Wysłany: 15 marca 2018, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BEBETO HOLAND udało mi sie wynegocjować ze sprzedawcą sklepu za 1430 zl wiec uważam że super cena. Ja chce nowe bo planujemy drugie dziecko jak mały skończy rok wiec nie wiem czy używany wózek wytrzyma taka ilość dzieci ;) ale też rozważaliśmy taką opcje.
    Mieszkam w mieście i tereny mam płaskie, mam nadzieje że wózek da radę.
    Ogólnie jestem załamana materacykami w gondolach. One nie są zbyt miękkie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2018, 08:58

mhsvp07wihx7lu0a.png

Wysłany: 15 marca 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do grubości fałdu karkowego to mój na połówkowych miał 4,9. Wcześniej NT 2,4. Lekarz za każdym razem dokładnie sprawdzał narządy i mówił że wszystko ok. Nie dajmy się zwariować :)

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    BEBETO HOLAND udało mi sie wynegocjować ze sprzedawcą sklepu za 1430 zl wiec uważam że super cena. Ja chce nowe bo planujemy drugie dziecko jak mały skończy rok wiec nie wiem czy używany wózek wytrzyma taka ilość dzieci ;) ale też rozważaliśmy taką opcje.
    Ja mam adamexa barlette i materac dosyć gruby i napewno nie za miękki. Po starszej miałam tako jumper i przeszedł przez 3 dzieci - moje i dwie siostrzenice. Jest w bdb stanie tyle że mąż zapomniał go włożyć na poddasze, został ostatnie 3 lata w garażu i niezbyt się nadaje na dalsze użytkowanie.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Vanillaice Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2018, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    Vanillaice a czytałaś, co mama ginekolog napisała o usg połówkowym? NF się patrzy dodatkowo - najważniejsze, by lekarz dobrze obejrzał serce, nerki, mózg, kręgosłup i jak to jest w porządku, to dziecko jest zdrowe.
    "Poza samą oceną narządów podczas badania USG połówkowego oceniamy również grupę tak zwanych markerów wad genetycznych. Jest ich bardzo wiele, ale wymienię najważniejsze – długość kości nosowej, grubość fałdu karkowego, szerokość miedniczek nerkowych, długość kości udowych, echogeniczność jelit, torbiele splotów naczyniówkowych.
    Bierzemy je ponownie pod uwagę oceniając ryzyko wystąpienia wad chromosomalnych takich jak np. zespół Downa. Jednak czułość tych markerów, mimo, że jest ich dużo więcej niż w pierwszym trymestrze jest zdecydowanie niższa i mniej specyficzna niż markery mierzone w USG genetycznym (w 11-13 tygodniu ciąży)."
    Czyli jak NT było prawidłowe w USG genetycznym, to nie można się sugerować tylko fałdem karkowym, bo to nie jest miarodajne i o niczym nie świadczy.
    Katka i dziewczyny, dziękuję za odpowiedzi. Czytałam, wczoraj cały wieczór szukałam w internecie. No wlasnie zdziwiło mnie to,że ta grubość taka wysoka w ryzyko wystąpienia trisomii 21 wyszło jeszcze mniejsze niż na usg 1 trymestru. Może więc rzeczywiście to nic nie znaczy.
    Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi :).

katka84 lubi tę wiadomość

Kasia27
    p19uyx8dgi2niu08.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanillaice wrote:
    Katka i dziewczyny, dziękuję za odpowiedzi. Czytałam, wczoraj cały wieczór szukałam w internecie. No wlasnie zdziwiło mnie to,że ta grubość taka wysoka w ryzyko wystąpienia trisomii 21 wyszło jeszcze mniejsze niż na usg 1 trymestru. Może więc rzeczywiście to nic nie znaczy.
    Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi :).
    Kiedyś lekarka mi mówiła (chyba w pierwszej ciązy) że nawet jak wynik jest 7-8 a wszystkie narządy ok to nie ma się czym martwić.

Vanillaice lubi tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png

Wysłany: 15 marca 2018, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie nie wiem jaka jest żywotność wózków bo czytając niektóre opinie o wózkach to można zgłupieć. Na adamexy też patrzyłam. Anex też mi się podoba ale jego cena już nie, jak planuje po 7 mies spacerowke. A używki fajnej nie mogłam znaleźć. Jeszcze jakby to było od poleconej osoby to bez problemu bym kupiła a tak to mam jakieś obawy że ktoś moze ukryc wady itp.

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    Myśle, ze stawianie brzucha byś odnotowała mnie nic nie boli, ale wiem kiedy się robi taki napięty i twardnieje to takie dziwne uczucie czujesz delikatny dyskomfort.A co do skracania szyjki to ciężko powiedziec zapytaj na następnej wizycie gin czy zapobiegawczo nie wdrożyć magnezu skoro szyjka ma tendencje do skracania i będzie dobrze :)
    Mi też brzuch czasem twardnieje, biorę magnez 3x1 , a mimo to twardnienia wystepuja. Ale czasem wine za to zwalam na dziecko, bo czuję, że brzuch twardnieje, patrzę, a on jest z jednej strony ostro wywalony. :D pewnie wtedy dzidziuś się wypina xD mam takie twardnienia od miesiąca, a szyjka nawet z 3.8 miala ostatnio wymiar 4.1 xD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2018, 09:40

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    Ja mam adamexa barlette i materac dosyć gruby i napewno nie za miękki. Po starszej miałam tako jumper i przeszedł przez 3 dzieci - moje i dwie siostrzenice. Jest w bdb stanie tyle że mąż zapomniał go włożyć na poddasze, został ostatnie 3 lata w garażu i niezbyt się nadaje na dalsze użytkowanie.
    My chcemy kupić X-lander X-move.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • blama Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:

Pochodziliśmy z mężem troszkę po sklepach i chyba też się zdecydujemy na ten wózek - podoba się nam, sprzedawca, który jest naszym znajomym zachwalał... Chcemy wydać na wózek 2w1 plus osobno nosidełko (najprawdopodobniej firmy Cybex) do 2000 i z takim zestawem byłoby to możliwe. Zakup planujemy w kwietniu, chyba, że znajdę jakąś używaną perełkę :).

ex2btv73igihq37e.png

relgx1hp11ql973x.png
  • roma Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A miała któraś z Was do czynienia z Espiro Next?

25.05.2010 Aniołek 9 tc
    03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud :-)
    17.04.2015 - Aniołek 8 tc
    03.01.2016 - Aniołek 8 tc
    29.04.2016 - Aniołek 9 tc
    25.07.2018 - Córcia :-)

Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy :-)
  • Vanillaice Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co myślicie o wózku X-lander x-cite? Nad tym się zastanawiamy,ale jeszcze nie wiedzieliśmy go na żywo. W weekend sa targi w bobolandzie więc może pojedziemy rozeznać się w temacie, bo na razie jeszcze żadnych nie oglądaliśmy tak na żywo :)

Kasia27
    p19uyx8dgi2niu08.png

Wysłany: 15 marca 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo jak caly zestaw to spokojnie można negocjować ceny. A tak w ogole to za duży wybór wózków i dlatego mamy problem ;)

mhsvp07wihx7lu0a.png
‹‹ 854 855 856 857 858 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ