LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej u nas położna przychodzi tylko po porodzie bo jest 1 na cala gminę
Dziewczyny wczoraj bylam na wizycie i okazało sie,ze z powodu krwawienia podczas ostatniego badania cytologii nie można bylo odczytać wyniku w laboratorium i lekarz stwierdził ze po prostu zrobimy ta cytologię jeszcze raz po porodzie. Teraz sie zastanawiałam czy przypadkiem do porodu nie bedzie ona potrzebna?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2018, 14:49
02.09.2020 Gabryś
22.07.2018 Zuzanka
-
MałaCzarna1988 wrote:Hej dziewczyny. Zapewne temat już był ale go ponawiam bo co raz mniej czasu. Jak u Was z wozkami? Macie jakieś swoje typy? Ja już się tyle naoglądałam że mogę się na ten temat coś wypowiedzieć.
Ogólnie jesteśmy zdecydowani na baby joger city elit - spacerówka SUPER, nie ma żadnych wad. Lekka, skrętna, łatwo się składa, duża (na pewno starczy do 4 roku życia bo bratowa ma taką samą i super się sprawdza). Sama spacerówka kosztuje 2200. Jest jeden mankament - gondola do niej jest okropna. Nie dosc ze sama gondolę kupuje się jako dodatek i kosztuje 900 zl to jeszcze po osadzeniu jej na stelaż nie jest tak stabilna jak na typowych wózkach 2w1. Dosłownie porażka. Dlatego myślimy o kupnie innego wózka do 7 miesiaca dla samej gondoli, żeby dziecko pojeździło w gondoli do końca lutego a później przerzucimy się na baby jogera city elite. Myślimy o BEBETTO HOLLAND kolor W48B lub JEDO FYN. Co myślicie o takim rozwiazaniu? Z doświadczeń koleżanek wiem że lepiej zainwestować w dobrą spacerówke...
To moje pierwsze dziecko i już sama nie wiem co robić.Lena8411
Usg I trymestru w normie
Test podwojny ryzyko niskie
Nifty wynik prawidłowy
Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
Echo serca płodu OK -
Mała Czarna wiec twoje rozumowanie jak najbatdziej ok warto zainwestowac w dobrą spacerowke bo ona sluzu na dluzej.
MałaCzarna1988 lubi tę wiadomość
Lena8411
Usg I trymestru w normie
Test podwojny ryzyko niskie
Nifty wynik prawidłowy
Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
Echo serca płodu OK -
Britty to nie musi byc polozna z osrodka do ktorego należysz, musi byc to polozna, ktora ma kontrakt z NFZ, np taka ktora ma własna praktykę polozniczą, ze szkoly rodzenia czy w ogole z zupelnie innej przychodni. Skladasz deklaracje wyboru poloznej i tyle. A do lekarza pierwszego kontaktu chodzisz tam gdzie chodzilas. Warto to przemyslec.
-
Britty wrote:Hej u nas położna przychodzi tylko po porodzie bo jest 1 na cala gminę
Dziewczyny wczoraj bylam na wizycie i okazało sie,ze z powodu krwawienia podczas ostatniego badania cytologii nie można bylo odczytać wyniku w laboratorium i lekarz stwierdził ze po prostu zrobimy ta cytologię jeszcze raz po porodzie. Teraz sie zastanawiałam czy przypadkiem do porodu nie bedzie ona potrzebna?Britty lubi tę wiadomość
-
Małaczarna super jest ta możliwość korzystania z wizyt położonej jeszcze w ciąży. Nie wiedziałam, że jest taka możliwość! Dziękuję za info. Ja na pewno chętnie skorzystam z takiej możliwości jeśli się uda, bo w mnie w promieniu min. 50 km (jak nie
100km) nie ma szkoły rodzenia. Czyli trzeba podzwonić po przychodniach i popytać o położna? Czy ona musi być z gminy w której mieszkam? Bo mieszkam w gminie x, a moja przychodnia i lekarz rodzinny jest z gminy y. -
Melbusia nie ma już rejonizacji ale np jak stwierdzą że za daleko mają do Ciebie to mają prawo Ci odmówić bo już masz swoją przypisaną położną. Wiec trzeba podzwonić i popytać, najlepiej gdyby była z polecenia.
Szkoda że o tym lekarze nie mowia... położne maja obowiazek do nas przyjsc jak np w moim przypadku bylam leżąca a potrzebowalam oddac krew na badanie - przyszla, pobrala krew, zabrala mocz, zbadala cisnienie itp i nie ma tutaj wymowek że jedna polozna na cala gmine. Musi i koniec kropka. To nam gwarantuje NFZ. -
Ja mieszkam w miescie, w innej gminie a polozna mam z przychodni z zupelnie innej gminy - dojezdzajaca. Tam tez ucza chustonoszenia, jest szkola rodzenia, rehabilitacja dziecieca, ortopeda dzieciecy itp. Dlatego wybralam polozna z tej przychodni bo wiem że w razie "W" bedzie mogla mnie gdzies wcisnac.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2018, 15:31
-
Carolline wrote:Hej! Nadrobiłam trochę temat jako, ze od wczoraj jestem w szpitalu to mam czas na czytanie. Kashanti a badań jakiś fajnych o prześwietleniu w ciąży nie widziałaś? Będą mi dziś robić prześwietlenie płuc i z tego co czytam to jest bezpieczne, ale wiadomo trochę się człowiek stresuje.
Jeśli chodzi o RTG to ja na początku nie wiedziałam , ze jestem w ciąży i byłam na prześwietleniu kolana . Miałam na sobie fartuch. Jestem w stresie do dzis[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
MałaCzarna1988 wrote:Dziewczyny korzystacie z wizyt polożnej? Bo od 21 tygodnia każdej z nas przysługuje wizyta położnej a po 30 tygodniu ciąży położna ma przychodzić dwa razy w tygodniu. U mnie dzisiaj była i jestem pozytywnie zaskoczona. Miała detektor tętna, wiec zmierzyla mi tetna maluszka, pokazała jak wymacać gdzie ma dupkę, nóżkę, no super sprawa
dała mi 3 reklamówki z gadżetami a w nich 2 butelki z Aventy i Lovi, po 2 smoczki z Aventy i Lovi, 10 szt podkładów poporodowych, taki duży balsam 200 ml Emolium dla bobaska, różne pampersy na wypróbowanie, książeczki i inne pierdoły. Jestem miło zaskoczona:) na nastepny raz też mówiła że mi coś przyniesie
obgadałyśmy plan działania i ma do mnie przychodzić z taką specjalną lalką i uczyć jak się przebiera, myje, zakłada pieluchy, jak udzielić pierwszej pomocy itp. I to wszystko na NFZ !!! Szczerze polecam !
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
Melbusia a może przy takich zaparciach i hemoroidach pomoże Tobie podstawka pod nogi ostatnio na warsztach babka nam o tym mowila wkleję link trzeba go brac z przymrużeniem oka będziesz wiedziala o co chodzi http://joemonster.org/filmy/72030 była jedna dziewczyna która właśnie miała takie problemy i to jej pomogło bardzo.Nie musi być ocxywisice ten stołek może być taki z ikei jak dzieci maja gdy do zlewu nie siegaja ważne żeby mieć wyżej kolana i kat mniejszy
katka84 lubi tę wiadomość
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
Hej Ania od wczoraj jestem w szpitalu z powodu strasznego kaszlu z dusznościami. Było podejrzenie zapalenia płuc, ale wychodzi na to, ze mi się astma zrobiła w wyniku infekcji. Musieli jednak płuca sprawdzić. Fartuch dostałam tez choć pani zapewniała, ze to są tak minimalne ilości promieniowania, ze nie ma szansy zaszkodzić. Dostałam antybiotyk, ze względu na zle wyniki oraz inhalacje, i od razu inhalacje mega pomogły. Jutro jeszcze coś skontrolują i myśle, ze mnie wypuszcza może.
-
A ja po badaniu echo serca płodu.
Na szczęście wszystko oki.
A mam takie pytanie, na Usg 3d dziecko miało testo 137 , a dzisiaj 148. Czy to normalne, że się tak zmienia, czy jest stale?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2018, 18:56
Loczek2018 lubi tę wiadomość
❤Ada&Pola❤
-
MałaCzarna1988 wrote:Dziewczyny korzystacie z wizyt polożnej? Bo od 21 tygodnia każdej z nas przysługuje wizyta położnej a po 30 tygodniu ciąży położna ma przychodzić dwa razy w tygodniu. U mnie dzisiaj była i jestem pozytywnie zaskoczona. Miała detektor tętna, wiec zmierzyla mi tetna maluszka, pokazała jak wymacać gdzie ma dupkę, nóżkę, no super sprawa
dała mi 3 reklamówki z gadżetami a w nich 2 butelki z Aventy i Lovi, po 2 smoczki z Aventy i Lovi, 10 szt podkładów poporodowych, taki duży balsam 200 ml Emolium dla bobaska, różne pampersy na wypróbowanie, książeczki i inne pierdoły. Jestem miło zaskoczona:) na nastepny raz też mówiła że mi coś przyniesie
obgadałyśmy plan działania i ma do mnie przychodzić z taką specjalną lalką i uczyć jak się przebiera, myje, zakłada pieluchy, jak udzielić pierwszej pomocy itp. I to wszystko na NFZ !!! Szczerze polecam !
Ja chodzę na zajęcia do położnej - kilkoosobowa grupa, fajna sprawapotężna dawka wiedzy dla kobiety która ma pierwsze dziecko
co do wizyt domowych muszę dopytać ją jakby to wyglądało, bo póki co tylko na te zajęcia chodzę
https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
Nalia wrote:A ja po badaniu echo serca płodu.
A mam takie pytanie, na Usg 3d dziecko miało testo 137 , a dzisiaj 148. Czy to normalne, że się tak zmienia, czy jest stale?
Tętno dziecka sie zmieniatak jak i u nas
wystarczy ze na jednym badaniu jest spokojniejsze albo śpi i już będzie inaczej
Nalia lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
-
Dobry wieczór my po wizycie
z Małą wszystko dobrze, Pani Doktor chciała jej zrobić piękne zdjęcie 3d a ona strasznie ziewała i zakrywała się rączkami.. no cóż
.
Muszę mierzyć sobie codziennie ciśnienie, bo choć w domu mam ok, to u Gin zawsze 150/90.. Dostałam też kolejną listę badań w tym krzywą cukrowąWiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2018, 19:39
Mini89, Urszulka89, katka84, krooolik, karolcia87, Loczek2018 lubią tę wiadomość
-
Moja na polowkowym miala 151, potem 144 i 148. Grunt ze jest w normiena prenaralnym 1 trym bylo 174?? Jakos tak
-
Ineczka wrote:Melbusia a może przy takich zaparciach i hemoroidach pomoże Tobie podstawka pod nogi ostatnio na warsztach babka nam o tym mowila wkleję link trzeba go brac z przymrużeniem oka będziesz wiedziala o co chodzi http://joemonster.org/filmy/72030 była jedna dziewczyna która właśnie miała takie problemy i to jej pomogło bardzo.Nie musi być ocxywisice ten stołek może być taki z ikei jak dzieci maja gdy do zlewu nie siegaja ważne żeby mieć wyżej kolana i kat mniejszy
nigdy o tym nie słyszałam i na pewno wypróbuję jak przyjdzie wena. Dziękuję