LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
cuddlemuffin wrote:Dziewczyny powiedzcie czy mdłości mogą wrócic? Czuję się dosłownie jak bym była znowu w 12 tygodniu (tylko ten brzuch taki jakiś duży..) - niedobrze mi okrutnie, co zjem to mi sie odbija.. Ratunku! Nie miałam nigdy zgagi wiec może to to tylko nie odróżniam? Ale nie mam żadnego pieczenia w przełyku tylko właśnie mdłości.. Aż sie boje położyć do łóżka bo na płasko gorzej..
-
To sie placi za usluge raz nie miesiecznie. Spotykasz sie z wybrana polozna i omawiasz z nia warunki etc. Za swoja zaplacilam 1800 zl. Spotkalysmy sie raz przed porodem , pokazala mi gdzie bedziemy rodzic i po podpisaniu umowy byla juz pod telefonem dla mnie.W sklad uslugi wiec tez byly porady przez telefon jak mnie cos niepokoilo. Zobaczylysmy sie pozniej jak przyjechalam do szpiatala rodzic
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 07:06
-
PixiDixi wrote:To sie placi za usluge raz nie miesiecznie. Spotykasz sie z wybrana polozna i omawiasz z nia warunki etc. Za swoja zaplacilam 1800 zl. Spotkalysmy sie raz przed porodem , pokazala mi gdzie bedziemy rodzic i po podpisaniu umowy byla juz pod telefonem dla mnie.W sklad uslugi wiec tez byly porady przez telefon jak mnie cos niepokoilo. Zobaczylysmy sie pozniej jak przyjechalam do szpiatala rodzic
-
Urszulka89 wrote:Cenią się u ciebie :p u mnie kosztuje 500zł. Płacisz po porodzie, przed porodem podpisujesz umowę. Mam zastrzeżenie w razie cc - bierze tylko 200zł. Też spotykasz się z nią przed porodem, pokazuje Ci sale i oddział oraz podstawowe informacje jak to będzie przy przyjęciu. Potem już jest pod telefonem
Edit: Warszawka zawsze drozsza....
Edit2:) wykupilam tez na jedna noc po cc polozna by zajela sie mloda to placilam jej 250 zl za nocke a np.wlasnie w sw.Zofii 500 zl opieka nocna nad maluchem, cenyWiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 07:44
-
cuddlemuffin wrote:Dziewczyny powiedzcie czy mdłości mogą wrócic? Czuję się dosłownie jak bym była znowu w 12 tygodniu (tylko ten brzuch taki jakiś duży..) - niedobrze mi okrutnie, co zjem to mi sie odbija.. Ratunku! Nie miałam nigdy zgagi wiec może to to tylko nie odróżniam? Ale nie mam żadnego pieczenia w przełyku tylko właśnie mdłości.. Aż sie boje położyć do łóżka bo na płasko gorzej..
Ostatnio w apce czytała,ze w trzecim trymestrze miga się pojawic znowu dziecko szybko rośnie, hormony znowu wariują organizm musi się przyzwyczaić do nowej sytuacji powinno niedługo przejść
Mnie ostatanio często żołądek boli młody chyba tam nóżki trzyma
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
U nas była taka możliwość w zaszłym roku, ale od tego roku we wszystkich szpitalach można rodzic tylko z jedna osoba wiec jak będzie mąż nie może być opłaconej położnej albo douli.Zobaczcie czy u was się to nie zmieniło. Ja chciałam mieć swoją, ale ważniejszy jest dla mnie mąż wiec problem się sam rozwiązał. Mija gin pracuje w tym szpitalu wiec mam nadzieje,ze jakos to będzie
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
Ech dzięki za szybki i liczny odzew dziewczyny, trochę mnie pocieszyłyście, że to jednak normalne z tymi mdłościami. Przeraziło mnie tylko jedno zdanie: dziecko szybko rośnie. Hehe niech się lepiej tak nie rozpędza, bo już jest duża (1,5kg w 30tc) wiec jak teraz jeszcze zacznie jakoś mega rosnąć to jak ja (dość drobna) ją urodze...
-
nick nieaktualny
-
Biedronka na ten czas podsyłam listę ,ale nie "naszą" ,jak dziewczyny znajdą to będziesz miała dwie listy
. Moim zdaniem ta lista jest ok. może wyklucz ten kombinezon bo lata
, lista z majówek, fajna
, mała uwaga do pępek raczej nie używa się fioletu bo według lekarzy nie widać czy dobrze się goi.U mnie do obcinania paznokci znowu bardziej sprawdziły się cążki ( więc najlepiej mieć to i to wtedy dokonać swojego wyboru;)
LISTA WYPRAWKOWA:
Body z krótkim 5
Body z długim 5
Śpioszki/piżamki 5
Spodenki 5
Czapeczka 2
Łapki niedrapki 2
Skarpetki 5
Kombinezon 1
Pieluchy tetrowe 10
Wanienka 1
Przewijak 1
Termometr 1
Ręcznik z kapturkiem 2
Nożyczki do paznokci 1
Waciki 1
Balsam/oliwka 1
Krem do pupki 1
Krem do buzi 1
Pieluchy 1
Materac 1
Kołderka/poduszka 1
Pościel 2
Prześcieradło 2
Smoczek 1
Laktator 1
Butelka 1
Pojemniki do pokarmu 3
Kocyk 2
Chusta 1
Fotelik 1
Wózek 1
Monitor oddechu 1
Rożek/becik 1
Łóżeczko 1
Koszula do karmienia 2
Podkłady 5
Katarek 1
HIGIENA
Pieluszki
- Tetrowe 15 szt
// u nas bardzo się przydały, potem dokupiłam nawet więcej - łącznie miałam ok 30 szt, moja córka z powodu Frejki dużo ulewała i przez pierwsze 4 mce szła pieluszka na każde karmienie //
- Flanelowe 3 szt
// używałam np. u lekarza czy pod główkę do wózka //
- Jednorazowe rozm. 1 2-5 kg
// (zużyłam ok. 100 szt jakby ktoś się zastanawiał jaką ilość kupić, dziecko urodzone z wagą 4kg) //
Produkty higieniczne
- Duże prostokątne płatki kosmetyczne do przemywania pupy
- Gaziki do przemywania oczu 5x5 100 szt
// w sumie nie przydały się, wygodniej myło mi się buzię dużymi płatkami kosmetycznymi //
- Patyczki z ogranicznikiem
- KATAREK do odciągania nosa
//dla mnie must have!//
- Podkłady higieniczne do przewijania (SENI 60x60)
// bardzo się przydały, zabierałam zawsze ze sobą na wyjścia, uratowały mi nie raz łóżko czy kanapę przed zabrudzeniem //
- Cążki i nożyczki do paznokci
// u nas do dziś sprawdzają się nożyczki //
- Szczotka do włosów z miękkim włosiem
// mało używana, ale nie jest to droga rzecz, więc można kupić //
- Nakładka na palec do masażu dziąseł
//chyba nawet jej nie użyłam //
- Chusteczki nawilżane
// polecam analizy z bloga srokao, próbowałam różne, pokochałam Babydream Calendula z Rossmanna, nie chcę już innych //
Środki do pielęgnacji
- Gaziki nasączone spirytusem do pępka lub fiolet
- Octenisept
// nie sprawdził się, nie kupię tym razem //
- Sól fizjologiczna do oczu i noska
- Woda morska w sprayu
Kosmetyki
- Żel do kąpieli Babydream
- Do pielęgnacji pupy: linomag maść i linomag a+e
- Krem na odparzenia z cynkiem: Babydream
- Krem ochronny na zimę – Nivea na każdą pogodę
Przybory do kąpieli
- Wanienka
- Myjka
// zbędny zakup, nie używałam, myłam ręką //
- Termometr do wody
- Okrycie kąpielowe duże 2szt
AKCESORIA
- Smoczek symetryczny 2szt
- Butelki (anti-colic Tommee Tippee, 1x mała, 1x duża)
- Termoopakowanie Tommee Tippee
// tu od razu zaznaczę - byłam nastawiona na kp, ale z opcją odciągnięcia pokarmu i podania z butelki przez tatę czy zabrania ze sobą na wyjście - wolałam mieć butelki niż potem szukać po sklepach w razie potrzeby - zwłaszcza, że przez allegro wyszły połowę taniej niż stacjonarnie //
- Kocyki (1 cieńszy, 1 grubszy)
- Termometr (elektoniczny pod paszkę oraz bezdotykowy - oba Microlife)
DLA MAMY
- Koszule do karmienia (2 szt z krótkim rękawem, 1szt z długim)
- Szlafrok
- Klapki do szpitala
- Podkłady poporodowe Canpol (3 opakowania)
- Majtki siateczkowe wielorazowe Canpol (1 opakowanie)
- Podkłady higieniczne (SENI 90x60)
- Wkładki laktacyjne
- Tantum Rosa
// jak wyżej - mój must have! //
- Maltan na bordawkiWiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 08:41
katka84, Mmargotka lubią tę wiadomość
-
Ineczka wrote:U nas była taka możliwość w zaszłym roku, ale od tego roku we wszystkich szpitalach można rodzic tylko z jedna osoba wiec jak będzie mąż nie może być opłaconej położnej albo douli.Zobaczcie czy u was się to nie zmieniło. Ja chciałam mieć swoją, ale ważniejszy jest dla mnie mąż wiec problem się sam rozwiązał. Mija gin pracuje w tym szpitalu wiec mam nadzieje,ze jakos to będzie
Ja dlatego właśnie mam swoją położną bo rodzę u nas w szpitalu a lekarza prowadzącego mam z Krakowa czyli ponad 70km od mojego miejsca zamieszkania.
Pixi - no tak, Warszawa robi swoje :p
U nas położne nie dają od razu tak do opieki dziecka po cc chyba że ty bardzo chcesz. To i tak wtedy pomagają. Przy normalnym sn też z tego co mi koleżanka opowiadała to położne przychodzą i np biorą Ci dziecko jak chcesz się umyć czy w spokoju zjeśćNo i w nocy - jak słyszą że młode rozrabia to też starają się brać na kilka godzin.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 08:43
-
Co do wyprawki to dodam - przy nacięciu krocza - riwanol płyn. Chodziłam z nim do łazienki przez kilka dni i przemywałam ranę po toalecie. Dla mnie sprawdził się 1000% lepiej niż tantum rosa. U mnie po tantum było wrażenie spinania.
PixiDixi, katka84 lubią tę wiadomość
-
Urszulka89 wrote:U nas jest tak, że może być jedna osoba przy porodzie ale nie licząc duoli czy położnej.
Ja dlatego właśnie mam swoją położną bo rodzę u nas w szpitalu a lekarza prowadzącego mam z Krakowa czyli ponad 70km od mojego miejsca zamieszkania.
Pixi - no tak, Warszawa robi swoje :p
U nas położne nie dają od razu tak do opieki dziecka po cc chyba że ty bardzo chcesz. To i tak wtedy pomagają. Przy normalnym sn też z tego co mi koleżanka opowiadała to położne przychodzą i np biorą Ci dziecko jak chcesz się umyć czy w spokoju zjeśćNo i w nocy - jak słyszą że młode rozrabia to też starają się brać na kilka godzin.
Marysię rodziłam na Kondratowicza i młodą dostałam do pełnej opieki po pionizacji, cc miałam o 22 jakoś koło 2 przywieźli mi na karmienie i na stałe dostałam ją koło 7 rano. Cięzko było,ale nie brałam położnej, wzięłam przy poprzednich córkach bo akurat w tych szpitalach jakoś mocno nie przejmowali się chyba pacjentkami. Nie dałam rady i wzięłam położne.
Boję się już co teraz i jak teraz będzie, bo to dwójka i nastawiam się ,że jednak będę musiała bulić na położną jak nic -
Urszulka89 wrote:Co do wyprawki to dodam - przy nacięciu krocza - riwanol płyn. Chodziłam z nim do łazienki przez kilka dni i przemywałam ranę po toalecie. Dla mnie sprawdził się 1000% lepiej niż tantum rosa. U mnie po tantum było wrażenie spinania.
Dodam jeszcze to od siebie ,że przy grubym pępku nie sprawdził nam się do pielęgnacji ocatnisept. Słabo się goił i dopiero antybiotyk oraz spirytus wygoiły go także warto mieć na uwadze . Tym razem będę chłopakom przemywała spirytusem pępek.Urszulka89 lubi tę wiadomość
-
PixiDixi wrote:Dodam jeszcze to od siebie ,że przy grubym pępku nie sprawdził nam się do pielęgnacji ocatnisept. Słabo się goił i dopiero antybiotyk oraz spirytus wygoiły go także warto mieć na uwadze . Tym razem będę chłopakom przemywała spirytusem pępek.
siostra się wkurzyła i zaczęła fioletować. Po kilku dniach ładnie odpadł
-
A jadzisiaj idę na badanie krwi na HIV, bo zapomniałam wcześniej zrobić. :p oczywiście już sobie wkręcam, że to mam ;P chociaż to raczej mało możliwe, bo mój mąż oddaje krew i zawsze ma badanie przeciwko HIV no i nigdy nie wyszło pozytywne, a na pewno byłby zarazony, gdybym ja była :p❤Ada&Pola❤
-
Dzień dobry.
co do prywatnej położnej byłam raczej nastawiona na "nie" ale po kilku rozmowach i pozytywnych opiniach jednak się zdecydujemy, jeszcze nie mamy wybranej konkretnej, musimy się jakoś na dniach zdecydować. Koszt u nas to około 500 zł.
PixiDixi - dzięki za listę, jestem właśnie na etapie szukania/czytania kosmetyków, środków do pielęgnacji i tu pytanie - gdzie zamierzać kupić te wszystkie kosmetyki dla dziecka i mamy (plus podkłady) - normalnie w aptece, rossman, internetowa apteka?
-
Nalia wrote:A jadzisiaj idę na badanie krwi na HIV, bo zapomniałam wcześniej zrobić. :p oczywiście już sobie wkręcam, że to mam ;P chociaż to raczej mało możliwe, bo mój mąż oddaje krew i zawsze ma badanie przeciwko HIV no i nigdy nie wyszło pozytywne, a na pewno byłby zarazony, gdybym ja była :p
-
Urszulka89 wrote:Robiłam na początku ciąży. Mój mąż się śmieje, że on już nie musi robić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 09:25
❤Ada&Pola❤