X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Kaktus93 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cuddlemuffin wrote:
    Dziewczyny powiedzcie czy mdłości mogą wrócic? Czuję się dosłownie jak bym była znowu w 12 tygodniu (tylko ten brzuch taki jakiś duży..) - niedobrze mi okrutnie, co zjem to mi sie odbija.. Ratunku! Nie miałam nigdy zgagi wiec może to to tylko nie odróżniam? Ale nie mam żadnego pieczenia w przełyku tylko właśnie mdłości.. Aż sie boje położyć do łóżka bo na płasko gorzej..
    Mdłości podobno lubią sobie powrócić w trzecim trymestrze..u mnie też momentami się zdarzają od paru dni, mam nadzieję że nie wrócą te z pierwszej połowy ciąży bo oszaleję..

l22nsg188x4pwv1x.png
  • panan12 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile kosztuje miesięcznie taka położna?

f2w3k0s3plke7odf.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To sie placi za usluge raz nie miesiecznie. Spotykasz sie z wybrana polozna i omawiasz z nia warunki etc. Za swoja zaplacilam 1800 zl. Spotkalysmy sie raz przed porodem , pokazala mi gdzie bedziemy rodzic i po podpisaniu umowy byla juz pod telefonem dla mnie.W sklad uslugi wiec tez byly porady przez telefon jak mnie cos niepokoilo. Zobaczylysmy sie pozniej jak przyjechalam do szpiatala rodzic :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 07:06

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    To sie placi za usluge raz nie miesiecznie. Spotykasz sie z wybrana polozna i omawiasz z nia warunki etc. Za swoja zaplacilam 1800 zl. Spotkalysmy sie raz przed porodem , pokazala mi gdzie bedziemy rodzic i po podpisaniu umowy byla juz pod telefonem dla mnie.W sklad uslugi wiec tez byly porady przez telefon jak mnie cos niepokoilo. Zobaczylysmy sie pozniej jak przyjechalam do szpiatala rodzic :)
    Cenią się u ciebie :p u mnie kosztuje 500zł. Płacisz po porodzie, przed porodem podpisujesz umowę. Mam zastrzeżenie w razie cc - bierze tylko 200zł. Też spotykasz się z nią przed porodem, pokazuje Ci sale i oddział oraz podstawowe informacje jak to będzie przy przyjęciu. Potem już jest pod telefonem :)

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    Cenią się u ciebie :p u mnie kosztuje 500zł. Płacisz po porodzie, przed porodem podpisujesz umowę. Mam zastrzeżenie w razie cc - bierze tylko 200zł. Też spotykasz się z nią przed porodem, pokazuje Ci sale i oddział oraz podstawowe informacje jak to będzie przy przyjęciu. Potem już jest pod telefonem :)
    Ula to w zaleznosci od szpitala,regionu...np.Sw.Zofia 2000 zl a ja rodzilam na Madalińskiego w Warszawie w 2006 r. i taki byl koszt.Kuzybka rodzila w Przemyslu i placila 1000 zl.

Edit: Warszawka zawsze drozsza....

Edit2:) wykupilam tez na jedna noc po cc polozna by zajela sie mloda to placilam jej 250 zl za nocke a np.wlasnie w sw.Zofii 500 zl opieka nocna nad maluchem, ceny :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 07:44

• Ineczka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cuddlemuffin wrote:
    Dziewczyny powiedzcie czy mdłości mogą wrócic? Czuję się dosłownie jak bym była znowu w 12 tygodniu (tylko ten brzuch taki jakiś duży..) - niedobrze mi okrutnie, co zjem to mi sie odbija.. Ratunku! Nie miałam nigdy zgagi wiec może to to tylko nie odróżniam? Ale nie mam żadnego pieczenia w przełyku tylko właśnie mdłości.. Aż sie boje położyć do łóżka bo na płasko gorzej..
    Mogą :) Ostatnio w apce czytała,ze w trzecim trymestrze miga się pojawic znowu dziecko szybko rośnie, hormony znowu wariują organizm musi się przyzwyczaić do nowej sytuacji powinno niedługo przejść :) Mnie ostatanio często żołądek boli młody chyba tam nóżki trzyma

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas była taka możliwość w zaszłym roku, ale od tego roku we wszystkich szpitalach można rodzic tylko z jedna osoba wiec jak będzie mąż nie może być opłaconej położnej albo douli.Zobaczcie czy u was się to nie zmieniło. Ja chciałam mieć swoją, ale ważniejszy jest dla mnie mąż wiec problem się sam rozwiązał. Mija gin pracuje w tym szpitalu wiec mam nadzieje,ze jakos to będzie ;)

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • cuddlemuffin Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech dzięki za szybki i liczny odzew dziewczyny, trochę mnie pocieszyłyście, że to jednak normalne z tymi mdłościami. Przeraziło mnie tylko jedno zdanie: dziecko szybko rośnie. Hehe niech się lepiej tak nie rozpędza, bo już jest duża (1,5kg w 30tc) wiec jak teraz jeszcze zacznie jakoś mega rosnąć to jak ja (dość drobna) ją urodze...

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam do was prośbę. Wiem że ten temat już się pojawił nie raz ale nie chce mi się przeglądać 900 stron forum.
    Ma może któraś z was zrobioną fajną listę wyprawki dla maluszka i mamy i mogłaby zrobić zdjęcie i dodać. Z góry bardzo wam dziękuję

• PixiDixi Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedronka na ten czas podsyłam listę ,ale nie "naszą" ,jak dziewczyny znajdą to będziesz miała dwie listy :). Moim zdaniem ta lista jest ok. może wyklucz ten kombinezon bo lata ;), lista z majówek, fajna :), mała uwaga do pępek raczej nie używa się fioletu bo według lekarzy nie widać czy dobrze się goi.U mnie do obcinania paznokci znowu bardziej sprawdziły się cążki ( więc najlepiej mieć to i to wtedy dokonać swojego wyboru;)

LISTA WYPRAWKOWA:
    Body z krótkim 5
    Body z długim 5
    Śpioszki/piżamki 5
    Spodenki 5
    Czapeczka 2
    Łapki niedrapki 2
    Skarpetki 5
    Kombinezon 1
    Pieluchy tetrowe 10
    Wanienka 1
    Przewijak 1
    Termometr 1
    Ręcznik z kapturkiem 2
    Nożyczki do paznokci 1
    Waciki 1
    Balsam/oliwka 1
    Krem do pupki 1
    Krem do buzi 1
    Pieluchy 1
    Materac 1
    Kołderka/poduszka 1
    Pościel 2
    Prześcieradło 2
    Smoczek 1
    Laktator 1
    Butelka 1
    Pojemniki do pokarmu 3
    Kocyk 2
    Chusta 1
    Fotelik 1
    Wózek 1
    Monitor oddechu 1
    Rożek/becik 1
    Łóżeczko 1
    Koszula do karmienia 2
    Podkłady 5
    Katarek 1

HIGIENA

Pieluszki

- Tetrowe 15 szt
    // u nas bardzo się przydały, potem dokupiłam nawet więcej - łącznie miałam ok 30 szt, moja córka z powodu Frejki dużo ulewała i przez pierwsze 4 mce szła pieluszka na każde karmienie //
    - Flanelowe 3 szt
    // używałam np. u lekarza czy pod główkę do wózka //
    - Jednorazowe rozm. 1 2-5 kg
    // (zużyłam ok. 100 szt jakby ktoś się zastanawiał jaką ilość kupić, dziecko urodzone z wagą 4kg) //

Produkty higieniczne

- Duże prostokątne płatki kosmetyczne do przemywania pupy
    - Gaziki do przemywania oczu 5x5 100 szt
    // w sumie nie przydały się, wygodniej myło mi się buzię dużymi płatkami kosmetycznymi //
    - Patyczki z ogranicznikiem
    - KATAREK do odciągania nosa
    //dla mnie must have!//
    - Podkłady higieniczne do przewijania (SENI 60x60)
    // bardzo się przydały, zabierałam zawsze ze sobą na wyjścia, uratowały mi nie raz łóżko czy kanapę przed zabrudzeniem //
    - Cążki i nożyczki do paznokci
    // u nas do dziś sprawdzają się nożyczki //
    - Szczotka do włosów z miękkim włosiem
    // mało używana, ale nie jest to droga rzecz, więc można kupić //
    - Nakładka na palec do masażu dziąseł
    //chyba nawet jej nie użyłam //
    - Chusteczki nawilżane
    // polecam analizy z bloga srokao, próbowałam różne, pokochałam Babydream Calendula z Rossmanna, nie chcę już innych //

Środki do pielęgnacji

- Gaziki nasączone spirytusem do pępka lub fiolet
    - Octenisept
    // nie sprawdził się, nie kupię tym razem //
    - Sól fizjologiczna do oczu i noska
    - Woda morska w sprayu

Kosmetyki

- Żel do kąpieli Babydream
    - Do pielęgnacji pupy: linomag maść i linomag a+e
    - Krem na odparzenia z cynkiem: Babydream
    - Krem ochronny na zimę – Nivea na każdą pogodę

Przybory do kąpieli

- Wanienka
    - Myjka
    // zbędny zakup, nie używałam, myłam ręką //
    - Termometr do wody
    - Okrycie kąpielowe duże 2szt

AKCESORIA

- Smoczek symetryczny 2szt
    - Butelki (anti-colic Tommee Tippee, 1x mała, 1x duża)
    - Termoopakowanie Tommee Tippee
    // tu od razu zaznaczę - byłam nastawiona na kp, ale z opcją odciągnięcia pokarmu i podania z butelki przez tatę czy zabrania ze sobą na wyjście - wolałam mieć butelki niż potem szukać po sklepach w razie potrzeby - zwłaszcza, że przez allegro wyszły połowę taniej niż stacjonarnie //
    - Kocyki (1 cieńszy, 1 grubszy)
    - Termometr (elektoniczny pod paszkę oraz bezdotykowy - oba Microlife)

DLA MAMY

- Koszule do karmienia (2 szt z krótkim rękawem, 1szt z długim)
    - Szlafrok
    - Klapki do szpitala
    - Podkłady poporodowe Canpol (3 opakowania)
    - Majtki siateczkowe wielorazowe Canpol (1 opakowanie)
    - Podkłady higieniczne (SENI 90x60)
    - Wkładki laktacyjne
    - Tantum Rosa
    // jak wyżej - mój must have! //
    - Maltan na bordawki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 08:41

katka84, Mmargotka lubią tę wiadomość

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    U nas była taka możliwość w zaszłym roku, ale od tego roku we wszystkich szpitalach można rodzic tylko z jedna osoba wiec jak będzie mąż nie może być opłaconej położnej albo douli.Zobaczcie czy u was się to nie zmieniło. Ja chciałam mieć swoją, ale ważniejszy jest dla mnie mąż wiec problem się sam rozwiązał. Mija gin pracuje w tym szpitalu wiec mam nadzieje,ze jakos to będzie ;)
    U nas jest tak, że może być jedna osoba przy porodzie ale nie licząc duoli czy położnej.
    Ja dlatego właśnie mam swoją położną bo rodzę u nas w szpitalu a lekarza prowadzącego mam z Krakowa czyli ponad 70km od mojego miejsca zamieszkania.

Pixi - no tak, Warszawa robi swoje :p
    U nas położne nie dają od razu tak do opieki dziecka po cc chyba że ty bardzo chcesz. To i tak wtedy pomagają. Przy normalnym sn też z tego co mi koleżanka opowiadała to położne przychodzą i np biorą Ci dziecko jak chcesz się umyć czy w spokoju zjeść :) No i w nocy - jak słyszą że młode rozrabia to też starają się brać na kilka godzin.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 08:43

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki to dodam - przy nacięciu krocza - riwanol płyn. Chodziłam z nim do łazienki przez kilka dni i przemywałam ranę po toalecie. Dla mnie sprawdził się 1000% lepiej niż tantum rosa. U mnie po tantum było wrażenie spinania.

PixiDixi, katka84 lubią tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    U nas jest tak, że może być jedna osoba przy porodzie ale nie licząc duoli czy położnej.
    Ja dlatego właśnie mam swoją położną bo rodzę u nas w szpitalu a lekarza prowadzącego mam z Krakowa czyli ponad 70km od mojego miejsca zamieszkania.

Pixi - no tak, Warszawa robi swoje :p
    U nas położne nie dają od razu tak do opieki dziecka po cc chyba że ty bardzo chcesz. To i tak wtedy pomagają. Przy normalnym sn też z tego co mi koleżanka opowiadała to położne przychodzą i np biorą Ci dziecko jak chcesz się umyć czy w spokoju zjeść :) No i w nocy - jak słyszą że młode rozrabia to też starają się brać na kilka godzin.

Marysię rodziłam na Kondratowicza i młodą dostałam do pełnej opieki po pionizacji, cc miałam o 22 jakoś koło 2 przywieźli mi na karmienie i na stałe dostałam ją koło 7 rano. Cięzko było,ale nie brałam położnej, wzięłam przy poprzednich córkach bo akurat w tych szpitalach jakoś mocno nie przejmowali się chyba pacjentkami. Nie dałam rady i wzięłam położne.
    Boję się już co teraz i jak teraz będzie, bo to dwójka i nastawiam się ,że jednak będę musiała bulić na położną jak nic :(

• PixiDixi Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    Co do wyprawki to dodam - przy nacięciu krocza - riwanol płyn. Chodziłam z nim do łazienki przez kilka dni i przemywałam ranę po toalecie. Dla mnie sprawdził się 1000% lepiej niż tantum rosa. U mnie po tantum było wrażenie spinania.

Dodam jeszcze to od siebie ,że przy grubym pępku nie sprawdził nam się do pielęgnacji ocatnisept. Słabo się goił i dopiero antybiotyk oraz spirytus wygoiły go także warto mieć na uwadze . Tym razem będę chłopakom przemywała spirytusem pępek.

Urszulka89 lubi tę wiadomość

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    Dodam jeszcze to od siebie ,że przy grubym pępku nie sprawdził nam się do pielęgnacji ocatnisept. Słabo się goił i dopiero antybiotyk oraz spirytus wygoiły go także warto mieć na uwadze . Tym razem będę chłopakom przemywała spirytusem pępek.
    U mnie ogólnie z pępkiem nie było problemu bo młoda długooo się naświetlała przez żółtaczkę (8 dni) i sam jej wysechł. Jak miała 2 tygodnie to pięknie jej odpadł. U nas jeszcze się fioletowało (7 lat temu w marcu) a już we wrześniu jak moja siostra urodziła to kazali octaniseptem. Była masakra u nich - jadziło się i nie chciało schnąć :/ siostra się wkurzyła i zaczęła fioletować. Po kilku dniach ładnie odpadł :)

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jadzisiaj idę na badanie krwi na HIV, bo zapomniałam wcześniej zrobić. :p oczywiście już sobie wkręcam, że to mam ;P chociaż to raczej mało możliwe, bo mój mąż oddaje krew i zawsze ma badanie przeciwko HIV no i nigdy nie wyszło pozytywne, a na pewno byłby zarazony, gdybym ja była :p

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • blama Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry. :) co do prywatnej położnej byłam raczej nastawiona na "nie" ale po kilku rozmowach i pozytywnych opiniach jednak się zdecydujemy, jeszcze nie mamy wybranej konkretnej, musimy się jakoś na dniach zdecydować. Koszt u nas to około 500 zł.

PixiDixi - dzięki za listę, jestem właśnie na etapie szukania/czytania kosmetyków, środków do pielęgnacji i tu pytanie - gdzie zamierzać kupić te wszystkie kosmetyki dla dziecka i mamy (plus podkłady) - normalnie w aptece, rossman, internetowa apteka?

ex2btv73igihq37e.png

relgx1hp11ql973x.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    A jadzisiaj idę na badanie krwi na HIV, bo zapomniałam wcześniej zrobić. :p oczywiście już sobie wkręcam, że to mam ;P chociaż to raczej mało możliwe, bo mój mąż oddaje krew i zawsze ma badanie przeciwko HIV no i nigdy nie wyszło pozytywne, a na pewno byłby zarazony, gdybym ja była :p
    Robiłam na początku ciąży. Mój mąż się śmieje, że on już nie musi robić :P

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    Robiłam na początku ciąży. Mój mąż się śmieje, że on już nie musi robić :P
    Ja też miałam iść na początku, ale w labie do którego chodzę robią tylko że skierowaniem, miałam iść do innego i tak zapomniałam o tym. ;/ Ciąża mi na mozg padła. :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 09:25

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blama ja kupuje w rosku i superpharmie,ale warto porownac ceny i moze byc tak,ze w internetowej aptece np.Gemini moze byc taniej...

‹‹ 948 949 950 951 952 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ