LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, miałam dziś wizytę. Do tej pory wiek ciąży z główki, kości udowej i brzuszka pokrywały się niemal idealnie. A dziś wiek z kości i brzuszka taki jak powinien, a z główki o ponad tydzień więcej. Czy to normalne?25.05.2010 Aniołek 9 tc
03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud
17.04.2015 - Aniołek 8 tc
03.01.2016 - Aniołek 8 tc
29.04.2016 - Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy -
Hej dziewczyny. Gratulacje udanych wizyt, dużo zdrówka do samej mety!
Ja właśnie siedzę z godzinnym opóźnieniem pod gabinetem, mamy dzis USG III trymestru. Ciągle sie oszczędzamy, mam nadzieje że bd wszystko ok.
Zamówiliśmy wózek Maxi Cosi 3w1 i masakra pełna, niewiadomo czy i kiedy w ogóle bedzie... Sam producent nie wie kiedy bd miał nasz wózek.. Jestem załamana.
W weekend idziemy na szkole rodzenia jak moja gin pozwoli, a w środę ruszam na warsztaty ciążowe Świadoma Mama.
-
Roma tak normalne, dzieci nie sa idealnie proporcjonalne, tzn niektóre "części" mogą mieć wieksze inne mniejsze, np nasza Kluska w ostatnich pomiarach ma kość udowa na 80 centylu a brzuszek i glowke ok 60, co po prostu oznacza, ze ma dlugie nogi. Naprawde nie ma sie czym przejmowac
roma lubi tę wiadomość
-
melbusia88 wrote:Dziewczyny jeśli chodzi o Pampersy to te bardziej zielone, czy te białe? Bo widziałam że Pampers ma dwa rodzaje i nie wiem jakie. Białe droższe, ale czy to znaczy że zielone tańsze są gorsze?
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
Loczek2018 wrote:Hej dziewczyny. Gratulacje udanych wizyt, dużo zdrówka do samej mety!
Ja właśnie siedzę z godzinnym opóźnieniem pod gabinetem, mamy dzis USG III trymestru. Ciągle sie oszczędzamy, mam nadzieje że bd wszystko ok.
Zamówiliśmy wózek Maxi Cosi 3w1 i masakra pełna, niewiadomo czy i kiedy w ogóle bedzie... Sam producent nie wie kiedy bd miał nasz wózek.. Jestem załamana.
W weekend idziemy na szkole rodzenia jak moja gin pozwoli, a w środę ruszam na warsztaty ciążowe Świadoma Mama.
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
Co do fotelików - ja póki co jestem zdecydowana na Avionaut ultralite. Waga tego cuda to 2,8 kg a mi zależy żeby był lekki bo będę z dzieckiem odbierać syna co dzień ze szkoły. Ważne dla mnie jest to, żeby szybko wpiąć i wypiąć dziecko z bazy i z lekkim fotelikiem móc swobodnie po Niego pójść. Jestem drobna (haha no oczywiście nie teraz, bo teraz to słonica że mnie) więc nie wyobrażam sobie targać że sobą 5 kg fotelika z dzieckiem w środku.
https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3Dqf-wc3vt3wA&ved=0ahUKEwjNmJCQhfTaAhVHJVAKHXgqCdMQo7QBCCQwAA&usg=AOvVaw04xtt05Y4Vx0bjro3IYrt0Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2018, 18:41
25.05.2010 Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy -
Dziewczyny,ale się wkopałam z tą uczelnią...nie wiem co robić
Pisałam Wam swego czasu,że żadają ode mnie płatności za luty kiedy umowę podpisałam w marcu, dodoam,że napisąłam pismo do uczelni i cisza nikt nic mi ie odpisuje i dodatkowo jest następny cyrk, napisałam podanie o urlop dziekański do września od 1 maja , wiem ,że już na początku czerwca idę do szpitala więc stwierdziłam,że do egzaminów nie mam jak podejść . Pismo o urlop wysłałam im 30 kwietnia na maila wraz z zaswiadczeniem lekarskim ( nadal cisza)a oni chcą bym zapłaciła też za maj! podliczyli mnie razem z odsetkami za ten cholerny luty na kwotę 2150 zł i straszą ,że jak nie zapłacę do 10 maja to skreślają mnie i sprawę kierują do kancelarii...
No masakra jakaś, stuidowałam zawsze na państwowej uczelni ( nigdy takich sytuacji nie miałam) i teraz mam za swoje bo poszłam do prywatnej i normalnie jak krwiopijcy...Zastanawiam się czy jest sens iść jakoś na ugodę czy do sądu ( jakaś część mnie jest za tym by jakoś to załagodzić a spora część mnie by padalcom dać po nosie i do sądu...
Nie wiem co robićWiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2018, 18:44
-
kashanti wrote:hej dziewczeta...
mam pytanie-
- czy ktoras miala/uzywala blooming bath? albo ma cos w tej sprawie do powiedzenia?
https://www.bloomingbath.com/blooming-bath-lotus.html
chcemy kupic i zastanawiamy sie czy classic ( 7 platkow ) czy lotus (4 palatki) - to nasze pierwsze dziecko wiec troche przerazeni jestesmy kapiela wiec taki miekki kwiat do wanienki, ktory bedzie nam mała zabezpieczal wydaje sie najelpszym pomyslem. jest gruby, mieciutki, szybko schnie ( mozna prac + suszyc w suszarce ~10 min a suszarke akurat mamy wiec problemu nie ma w ogole) - bedziemy uzywac w wanience a nie w zlewie:)
Nie słyszałam o takim czymś ale fajnie wygląda :p ja przy starszej miałam taki leżaczek z frottki (nie plastikowy) i teraz też zamierzam
http://allegro.pl/lezaczek-do-kapieli-noworodka-frotta-gruba-niski-i6735599198.htmlkashanti lubi tę wiadomość
-
melbusia88 wrote:Dziewczyny jeśli chodzi o Pampersy to te bardziej zielone, czy te białe? Bo widziałam że Pampers ma dwa rodzaje i nie wiem jakie. Białe droższe, ale czy to znaczy że zielone tańsze są gorsze?
Ja miałam chyba do roku te białe bo mają fajną siateczkę i luźna kupka (a noworodki często takie właśnie robią) została wchłonięta do środka przez co dupka nie była nią obklejona. Potem przeszłam na zielone.melbusia88, katka84 lubią tę wiadomość
-
I my po wizycie. Maluszek ma sie świetnie, coś tam sobie ciamkał i takie śmieszne minki robił. Jak zwykle leżał w poprzek z klejnotami na wierzchu
od ostatniej wizyty jego waga wzrosła prawie dwukrotnie! Teraz waży 1620 gram
ginekolog powiedział że jak na dzien dzisiejszy waga wyjściowa wychodzi na 3800 ale zobaczymy.
Teraz o mnie... morfologia sie pogorszyła, pokazała mi sie krew w moczu (przed ciążą mialam problemy z kamieniami, kolki nerkowe itp, obym dotrwała bez bóli do porodu), no i wykryto u mnie sporą przepukline pępkową - lekarz już mnie nastraszył operacja po porodzie...PixiDixi, Urszulka89, Loczek2018, anecz_kaa, katka84 lubią tę wiadomość
-
roma wrote:Dziewczyny, miałam dziś wizytę. Do tej pory wiek ciąży z główki, kości udowej i brzuszka pokrywały się niemal idealnie. A dziś wiek z kości i brzuszka taki jak powinien, a z główki o ponad tydzień więcej. Czy to normalne?
teraz "pieszczotliwie" mówimy do brzuszka "saganek" hehe. Nóżki też ma o tydzień do przodu a brzuszek kilka dni do tyłu. Więc nie wiem jak to moje maleństwo wygląda, chyba takie małe ufo z dużą główką i długimi nóziami
tak jak dorośli są różnej budowy, tak samo jest z maluszkami.
roma lubi tę wiadomość
-
MałaCzarna1988 wrote:I my po wizycie. Maluszek ma sie świetnie, coś tam sobie ciamkał i takie śmieszne minki robił. Jak zwykle leżał w poprzek z klejnotami na wierzchu
od ostatniej wizyty jego waga wzrosła prawie dwukrotnie! Teraz waży 1620 gram
ginekolog powiedział że jak na dzien dzisiejszy waga wyjściowa wychodzi na 3800 ale zobaczymy.
Teraz o mnie... morfologia sie pogorszyła, pokazała mi sie krew w moczu (przed ciążą mialam problemy z kamieniami, kolki nerkowe itp, obym dotrwała bez bóli do porodu), no i wykryto u mnie sporą przepukline pępkową - lekarz już mnie nastraszył operacja po porodzie...
Najlepiej jakbyś się zgłosiła do fizjoterapeutki uroginekologicznej w swoim mieściewarto zacząć ćwiczyć mięśnie dna miednicy już teraz, bo pamiętaj, że brzuszek jeszcze urośnie i stan mięśni, jak i wielkość przepukliny może się pogorszyć.
MałaCzarna1988 lubi tę wiadomość
-
No to ja znów w dołku - szyjka sie rozwiera od wewnątrz - 3,6cm jest jak nie ma skurczu, jak jest skurcz to robi sie klin i część zamknięta szyjki ma ledwo 2cm... Mamy skierowanie do szpitala, jutro sie zgłaszamy na izbę przyjec po sterydy.
Mikołaj waży 1500kg, prognozowana waga w 40t - 3600, ale pani doktor mówi żebym sie nie nastawiala na 40t i mam sie obserwować bo moze być roznie..
Co do fotelika - cabriofix, z bazy zrezygnowaliśmy. Co do zaliczki - poszly 2stowy ale moze weźmiemy fotelik i łóżeczko w tym sklepie wiec moze nie bd potrzeby walki o zwrot..
Bardziej sie martwię szkola rodzenia, poszlo 330,- i wolałabym żeby ta kasa wrocila... Bo na szkole juz nie pójdziemyWiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2018, 20:37
-
kkarolina89 wrote:Najlepiej jakbyś się zgłosiła do fizjoterapeutki uroginekologicznej w swoim mieście
warto zacząć ćwiczyć mięśnie dna miednicy już teraz, bo pamiętaj, że brzuszek jeszcze urośnie i stan mięśni, jak i wielkość przepukliny może się pogorszyć.
-
Loczek przykro mi, trzymaj sie dzielnie. A wiesz co będą robić w szpitalu procz sterydow, jakies leki rozkurczowe? Musisz zostać czy podadzą na IP i odesla Cie do domu? Pal licho pieniadze, teraz najwazniejszy jest wasz maluszek, żeby jeszcze tam posiedzial kilka tygodni.
U mnie powoli konczy sie 32 tydzien i serio zaczynam odliczac dni kiedy mala wyjdzie- dzis chyba uciska mi jakis nerw bo potwornie boli krzuz/lewe biodro, tak ze ledwo moge chodzic a przewrocenie sie z boku na bok w lozku to koszmar. W dodatku mała kopie mnie bolesnie w zebra, mam dosc. I na domiar zlego zrobil mi sie maly hemoroid- i tak szczescie ze nie boli i nie krwawi ale i tak lipa. Ech niech juz sie ten dzien skonczy -
Współczuję dziewczynom które mają problemy... Oby wszystko było dobrze bo już jesteśmy bliżej niż dalej:)
U mnie dzień dziś na pozytyw! Jesteśmy z M po bardzo fajnych warsztatach "bezpieczny maluch" i do tego przyszła paczka z Gemini i mój nowiutki telefon z super aparatem do robienia zdjęć glutkowi jak już przyjdzie na świat (prezent od M)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2018, 22:00
Urszulka89, karolcia87, melbusia88, katka84 lubią tę wiadomość
-
Roma szwagierka go ma i teoretycznie juz nie bedzie uzywac i musze sobie baze dokupic, ale wladnie bazy nie mozna przypiac pasami tylko na isofix a w moim aucie nie ma
Pixi ja tez z uczelni dziennych i sama nie wiem... czytalas status? Napisz do warszawskiego rzecznika praw konsumenta i daj dokumenty, pomoga
Loczek przykro mimsm nafzieje ze wytrzymacie 2w1 jak najdluzej
Pixi czemu idziezz kuz w czerwcu?
-
Aneczka, ale możesz go używać bez bazy? Po prostu pasami zapinać fotelik. Ja pewnie bym bazy nie kupowała, ale syn idzie we wrześniu do 1 klasy, szkole mamy oddaloną o 800 m od domu. Będziemy go z młodą odbierać robiąc sobie spacerek przy okazji. Ale jak pogoda nie będzie pozwalała na spacer to będę jeździć ten kawałek autem. Nie mam zamiaru zapinać fotelika pasami, przejechać 700 m, odpinać, wejść do szkoły po Syna, znów zapinać i pod domem odpinać. Baza w takiej sytuacji to wygoda której sobie nie odmówię.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2018, 22:53
25.05.2010 Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy