X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2024
Odpowiedz

Lipiec 2024

Oceń ten wątek:
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Dior, dziękuję ❤️

Kejt93, to zaraz będziecie się tulić 😃😊✊🏻

Kejt93 lubi tę wiadomość

age.png
  • moonflower Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejt tak widocznie musiało być, wiesz czy dziś zrobią Ci CC?

Kejt93 lubi tę wiadomość

2.07.2012 💙
    22.11.2016 💔
    15.05.2023 💔
    9.07.2024 💙
    age.png
  • Sajgonka Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przeżyłam dziś nieźle cały dzień z chłopakami, chociaż jest momentami ciężko, miałam trochę zawroty głowy i mroczki przed oczami. Wieczorem mnie zapewne znów czekają dziwne ruchy młodego i skurcze.
    Aktualnie leżę 🤭

Ja byłam pewna po pierwszym porodzie, że mam żelazną szyjkę, bo też po kilkunastu godzinach skurczy miałam wciąż rozwarcie na 2palce. Ale ruszyło jak dostałam oxy + zzo, więc jednak szyjka kejt przebiła moją 🙈 pomyśleć, że w dawnych czasach przed oksytocyną niektóre z nas rodzilyby po kilka dni😅

Kejt trzymam kciuki za szczęśliwe i rychłe rozwiązanie ✊🏻

Mamma mia, a wiesz czy będą Cię trzymać w szpitalu już do porodu?

Kejt93 lubi tę wiadomość

👦🏻2021
    👶🏻2024

age.png
  • Ammeluna Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejt - jesteś silna 🤞 czekamy na wieści po 🤗

Mamma Mia - a jaką wagę szacują lekarze?
    Trzymam kciuki za Was 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2024, 20:31

Kejt93 lubi tę wiadomość

age.png
  • Ciri86 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Ja raczej będę lipcowa, więc tak Was regularnie podczytuje i czasem coś napiszę. Mam nadzieję, że nie macie mi tego za zle, w kupie raźniej 😅🙈 ☺️ Teraz mam 2 cm rozwarcia, szyjka ok 18 mm, zależy od pomiaru - czy na skurczu, czy nie. Jestem w szpitalu, bo się rozkręcalo u mnie i Atosiban na 48h wleciał wraz z zestawem typu siarczan magnezu neuroprotekcyjnie, sterydy na płuca, luteina.
    Niestety mamy hipotrofie. Pojawiła się późno, ale jest. Najprawdopodobniej w wyniku mojej infekcji covidowej plus dużej anemii, bo jest to typ hipotrofii SGA. Jutro mam mieć sporo badań z krwi jeszcze.

Co do oxy, to rodziłam 2 x bez oxy i 1 x z oxy. Nie widziałam większej różnicy w nocy skurczy. Jedyne co to oxy mi je "zagęściła" - były częstsze.
    Natomiast widziałam ogromną różnicę pomiędzy bolesnością skurczy, kiedy wody odeszły, a skurczami na pełnym rozwarciu, przy zachowanym worku owodniowym 😬 to był koszmar, olbrzymie ciśnienie.
    Teraz mam nadzieję, że jednak te wody zdecydują się odejść w sensownym momencie. Mam trochę traumę przez to.

My też mamy stwierdzone SGA że względu na mały brzuszek, ale główka też jest mniejsza, więc jest proporcjonalnie, szacunkowo waga jest w 16 percentylu, brzuszek tylko w 3 :(
    Chodzę 2 razy w tygodniu na ktg, ale do szpitala mnie nie położyli, jeśli 03.07 na wizycie dalej będzie mały przyrost to kierują mnie już do porodu.
    U mnie nie stwierdzili czemu, po prostu jest mniejszy tak mówił lekarz, ale jak napisałaś że po infekcji u ciebie, to może u mnie przez tego paciorkowaca, całą ciążę mi wychodziły liczne kolonie, 3 razy antybiotyk i nic, gbs wiadomo dodatni.

age.png
    👱‍♀️38 lat, 🤵43 lata
    AMH-2,55 (03.23)
    KIR Bx, mutacja Leiden, Pai-I, MTHFR, niedoczynosc tarczycy,adenomioza
    wysoki Cross match 32%,
    Starania od maja 2016
    2018 - 2xIUI ❌
    2020 - CP-metotreksat
    08.2021
    1 IVF - 2 ❄️❄️ niezbadane, 2 transfery ❌
    10.2022
    2 IVF - 3 ❄️❄️❄️ - po PGT-A mamy 1 ❄️ (5.1.1)

10.22-05.23-stan zapalny endo(4 biopsje)
    04.23-08.23 osocze
    05.23- laparoskopia
    06.23-leczenie immuno
    06.23-11.23- aku
    07.23- 5 biopsja 0/10
    08.23-10.23- za cienkie endo

31.10.23 FET 5.1.1.
    7dpt-56, 9dpt-125
    13dpt-623,15dpt-1402
    20dpt-4409, 24dpt-8616
    29dpt (6+4) -jest ❤️

38+1 - poród SN, synek 2420g, 49 cm, 10/10
  • Mimi09 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moonflower wrote:
    Mimi ja od kwietnia borykam się z obrzękami nóg praktycznie od pasa w dół, niestety w ciąży nie można nic na wodę brać więc tak się męczę, już bliżej niż dalej, na wadze na plusie 26 kg ale lekarz twierdzi że w dużej mierze to woda, to samo twierdzi uro fizjo
    Ponoć taka moja uroda…
    Obrzęk też nie schodzi po nocy, najgorzej jest ze stopami i kostkami, nawet nie będę was straszyć zdjęciami, wygląda to średnio, już mi się stopa nie mieści w bitkenstocki nawet na najluźniejszej dziurce, ogólnie chodzę w takich piankowych klapkach na rzep 😂😂 ale już bliżej niż dalej, to nie pociesza… po co obrzęk lubi sie jeszcze chwilę utrzymać więc się nie stresuj.

Ja to zaraz będę skreślać dni w kalendarzu do 16.07 😂 właśnie przez te obrzęki bo bardzo mnie to już męczy 🫣

Moonflower, no jakbym o sobie czytała, źle nikomu nie życzę, ale miło, że nie jestem w tej niedoli sama 🙈🙈 U mnie też tylko klapki, ale dzisiaj to już nawet do klapek miałam problem stopę włożyć. Dzisiaj właśnie też mężowi mówiłam, że jakby była zima to chyba nie wychodziłabym już z domu, no bo w czym 🙈 i ja już też +24 kg... I też właśnie mam nadzieję, że duża część z tego to jednak ta woda.
    Kocur wrote:
    Moon - ja też byłam okropnie opuchnięta ale też zajadałam mdłości i na liczniku miałem w sumie +30 kg i teraz ku pokrzepieniu po 2 tygodniach zjechałam już 15 kg. Po samym porodzie tylko -7 ale gubię kg każdego dnia. Woda zeszła no i jem 1/3 tego co w ciąży, staram się dużo pić wody . Stopy w końcu mają żyły i widoczne kostki , nogi też dużo lepiej ;) także myślę że idzie szybciej niż sądziłam.

Dzięki Kocur, dajesz nadzieję 😁😁 Oby i u mnie to tak w miarę sprawnie potem schodziło...

🔹 Łącznie 4 stymulacje, 15 komórek, 15 zarodków, 0 blastek 💔
    🔹Tylko 1 transfer 2 zarodków 2-dniowych (2x4A❄️)
    7dpt-⏸️; 8dpt-33; 10dpt-114; 13dpt-296; 15dpt-869; 17 dpt-2136; 20dpt-6934; 24 dpt-19951
    6t1d - mamy ❤️🥹
    37t4d - po 5 latach walki zostałam mamą 🥰

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Sajgonka, na tey chwilę nic nie wiem, ale wątpię.... Z tego, co się dowiedziałam, to u nas w szpitalu jest tak, że jak przepływy są ok, to tak nie trzymają.
    Na ten moment u mnie jest jakby podwójna sprawa, bo i zagrożenie porodem przedwczesnym (bez tokolizy jestem dopiero od dziś w nocy od godz. 2:20) i właśnie ta hipotrofia (a chodzi o to, że do niedawna jeszcze dziecko było w 90 centylu...).

@Ammeluna, przy przyjęciu w nocy z czw na pt na IP wyszło 1700g i 1 oraz 4 centyl (brzuch, głowa). Natomiast wczoraj USG robil inny lekarz i jemu wyszło nieco wyżej, bo ok 1800g i 4-6 centyl.
    Dziś USG robil mój gin, który jest perinatologiem i powiedział, że głowa jest większa, ale brzuch 7 centyl, pomiar sprawdzony 5 krotnie. Za kilka dni ponowne USG. Przepływy ok, natomiast hgb u mnie była 9,3, teraz jest 9,5.

@Ciri, może tak byc... U mnie jeszcze pobrali posiewy i czekam na wyniki, powinny być jutro.
    A jak z Twoją waga w ciąży? Przybralas standardowo?
    Ja miałam w tym miesiącu rzeczywiście często biegunkę, do tego covid, który dopiero co mi się kończy i pierwszy tydzień przeszłam bardzo słabo, więc może rzeczywiście u mnie to jest przyczyna - tak sobie myślę, że wtedy jest szansa, że pójdzie do przodu.

Teraz miałam słuchanie tętna i tachykardia jeszcze się pojawiła... Więc wrzucili mnie pod ktg i leżymy znowu. Mam nadzieję, że to chwilowy wybryk.

age.png
  • Ciri86 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    @Ciri, może tak byc... U mnie jeszcze pobrali posiewy i czekam na wyniki, powinny być jutro.
    A jak z Twoją waga w ciąży? Przybralas standardowo?
    Ja miałam w tym miesiącu rzeczywiście często biegunkę, do tego covid, który dopiero co mi się kończy i pierwszy tydzień przeszłam bardzo słabo, więc może rzeczywiście u mnie to jest przyczyna - tak sobie myślę, że wtedy jest szansa, że pójdzie do przodu.

Waga raczej standardowo w środę na wizycie było ok +10,5 kg, więc teraz moze byc ciut więcej, bo czuję że mój brzuch z dnia na dzień co raz cięższy.
    Przepływy wszystkie u Małego prawidłowe, ktg też nam wychodzi prawidłowo.
    Ja jedynie od połowy ciąży mam problem z lekkim oporem w tętnicy macicy, ale pije 2 razy dziennie medgarin, wcześniej brałam acard i od początku ciąży clexane 0,6. Medargin też podobno działa na wzrost masy u dziecka. Ogólnie odliczam dni do wizyty 03.07.
    Dzisiaj poukładałam ciuchy w komodzie, jeszcze jutro wrzucę część do szafy. Czekam na materac do dostawki i chyba wszystko mamy gotowe.

Dziewczyny a kupowalyscie już witaminę D3?
    Czy czekać z tym do porodu co zleca?
    Zamówiłam probiotyki z polecenia położnej żółty vivomoxx i z polecenia koleżanki piankę ginexid, pisała mi, że jest ulga po jej użyciu :)

age.png
    👱‍♀️38 lat, 🤵43 lata
    AMH-2,55 (03.23)
    KIR Bx, mutacja Leiden, Pai-I, MTHFR, niedoczynosc tarczycy,adenomioza
    wysoki Cross match 32%,
    Starania od maja 2016
    2018 - 2xIUI ❌
    2020 - CP-metotreksat
    08.2021
    1 IVF - 2 ❄️❄️ niezbadane, 2 transfery ❌
    10.2022
    2 IVF - 3 ❄️❄️❄️ - po PGT-A mamy 1 ❄️ (5.1.1)

10.22-05.23-stan zapalny endo(4 biopsje)
    04.23-08.23 osocze
    05.23- laparoskopia
    06.23-leczenie immuno
    06.23-11.23- aku
    07.23- 5 biopsja 0/10
    08.23-10.23- za cienkie endo

31.10.23 FET 5.1.1.
    7dpt-56, 9dpt-125
    13dpt-623,15dpt-1402
    20dpt-4409, 24dpt-8616
    29dpt (6+4) -jest ❤️

38+1 - poród SN, synek 2420g, 49 cm, 10/10
  • Minia95 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciri86 wrote:
    Waga raczej standardowo w środę na wizycie było ok +10,5 kg, więc teraz moze byc ciut więcej, bo czuję że mój brzuch z dnia na dzień co raz cięższy.
    Przepływy wszystkie u Małego prawidłowe, ktg też nam wychodzi prawidłowo.
    Ja jedynie od połowy ciąży mam problem z lekkim oporem w tętnicy macicy, ale pije 2 razy dziennie medgarin, wcześniej brałam acard i od początku ciąży clexane 0,6. Medargin też podobno działa na wzrost masy u dziecka. Ogólnie odliczam dni do wizyty 03.07.
    Dzisiaj poukładałam ciuchy w komodzie, jeszcze jutro wrzucę część do szafy. Czekam na materac do dostawki i chyba wszystko mamy gotowe.

Dziewczyny a kupowalyscie już witaminę D3?
    Czy czekać z tym do porodu co zleca?
    Zamówiłam probiotyki z polecenia położnej żółty vivomoxx i z polecenia koleżanki piankę ginexid, pisała mi, że jest ulga po jej użyciu :)
    Ja jeszcze witaminy D3 nie kupowałam, zapytam chyba po porodzie w szpitalu co polecają bo sama już nie wiem jaka kupić. Wolałabym lek niż suplement ale to potrzebuje receptę wtedy. No i żeby dawkowanie było bezproblemowe. A pianka ginexid jest faktycznie fajna. Też sobie kupiłam i już użyłam parę razy na wypróbowanie i faktycznie daje bardzo fajne uczucie w takie upalne dni a po porodzie szczególnie się przyda i da ukojenie.

Synuś - 1.07.2024 ❤️
  • Natka9106 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie kupiłam wit d3, czekam co powiedzą w szpitalu, też zastanawiam się nad tym czy kupować już jakiś espumisan czy coś innego na problemy brzuszkowe w razie co i mleko modyfikowane. Te 3 rzeczy wiszą na mojej liście i mi brakują.

• AEGO Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minia95 wrote:
    Ja jeszcze witaminy D3 nie kupowałam, zapytam chyba po porodzie w szpitalu co polecają bo sama już nie wiem jaka kupić. Wolałabym lek niż suplement ale to potrzebuje receptę wtedy. No i żeby dawkowanie było bezproblemowe. A pianka ginexid jest faktycznie fajna. Też sobie kupiłam i już użyłam parę razy na wypróbowanie i faktycznie daje bardzo fajne uczucie w takie upalne dni a po porodzie szczególnie się przyda i da ukojenie.
    Kurczę ja mam całe opakowanie jej, ale albo mi się nie sprawdza, albo robię coś nie tak, bo mnie tylko szczypała. 😳

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Ciri, rozumiem. Zapytałam, bo u mnie w ostatnim miesiącu zerowy przyrost wagi. Ogólnie mam +6,5kg.
    Biorę Clexane i Acard :)
    Trzymam kciuki za wizytę 😃

age.png
  • Emimo Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wit d3 mam tą co sama przyjmuje. Piankę kupiłam, dużo osób polecam nigdy nie używałam. Mleko też kupiłam, bo w razie problemów nie chce, żeby Mały miał podawane te szpitalne ( słaby skład )

26.10 11dpo ⏸️
    14.11 ♥️
    🙋‍♀️40 lat
    👧2003
    👦2008
    👧2010
    👧2021
    👶2024
    age.png
  • Natka9106 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emimo wrote:
    Ja wit d3 mam tą co sama przyjmuje. Piankę kupiłam, dużo osób polecam nigdy nie używałam. Mleko też kupiłam, bo w razie problemów nie chce, żeby Mały miał podawane te szpitalne ( słaby skład )

Emimo na jakie mleko się zdecydowałaś? Bo mam z tym dylemat 🤔🤔🤔

AEGO lubi tę wiadomość

• Hope2018 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejt, cały czas mocno zaciskamy kciuki!

Emimo, jak Ty się teraz czujesz?

Mamma- Mia - szybkiego powrotu do domku, oczywiście jeśli tylko to będzie dobre dla Ciebie i Bąbelka.

U mnie jak na zlosc- Mąż goraczka 38.5 z bólem plecow I kaszlem. Planowo mam iść na CC w czwartek i po dniu zabieg. Mąż miał być obecny na sali operacyjnej i potem kangurowac. Nie wiem co robic, czy powinnam powiadomić lekarza? może wtedy przesunie o 2-3 dni przyjęcie? Normalnie ryczeć się chce.
    Jeśli chodzi o mnie to ja mam różne chwile, raz czuje ze jest ok a raz zastanawiam się czy nie jechać do szpitala;]

Mamma-mia, Kejt93 lubią tę wiadomość

• Nimfadora Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejt! Mamy Cie wszystkie w myślach i serduchach. Trzymaj się dzielnie! ❤

Ja dzisiaj obudziłam się z opuchniętymi dłońmi. Pierwszy raz. Mega to dziwne uczucie jest, kiedy czuć taki obrzęk w ciele. Na razie na szczęście tylko te ręce.
    Lekarz wspominał, że opuchnięcie to jedna z oznak zbliżającego się porodu. Także może coś się ruszy na dniach...

Kejt93 lubi tę wiadomość

• AEGO Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope2018 wrote:
    Kejt, cały czas mocno zaciskamy kciuki!

Emimo, jak Ty się teraz czujesz?

Mamma- Mia - szybkiego powrotu do domku, oczywiście jeśli tylko to będzie dobre dla Ciebie i Bąbelka.

U mnie jak na zlosc- Mąż goraczka 38.5 z bólem plecow I kaszlem. Planowo mam iść na CC w czwartek i po dniu zabieg. Mąż miał być obecny na sali operacyjnej i potem kangurowac. Nie wiem co robic, czy powinnam powiadomić lekarza? może wtedy przesunie o 2-3 dni przyjęcie? Normalnie ryczeć się chce.
    Jeśli chodzi o mnie to ja mam różne chwile, raz czuje ze jest ok a raz zastanawiam się czy nie jechać do szpitala;]
    Hope może zróbcie jutro mu testy są te łączone na COVID, grypę? Jesli one nie wyjdą pozytywne to bardzo duża możliwość, że do piątku mu przejdzie. ✊🏻 A dodatkowo może jutro się udać do lekarza, może dostanie coś na szybsze zdrowienie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2024, 23:59

Mimi09 lubi tę wiadomość

age.png
  • Hope2018 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2024, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AEGO wrote:
    Hope może zróbcie jutro mu testy są te łączone na COVID, grypę? Jesli one nie wyjdą pozytywne to bardzo duża możliwość, że do piątku mu przejdzie. ✊🏻 A dodatkowo może jutro się udać do lekarza, może dostanie coś na szybsze zdrowienie.

tak zrobię z tymi testami.
    gorzej jak mnie zarazi...

• AEGO Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2024, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope2018 wrote:
    tak zrobię z tymi testami.
    gorzej jak mnie zarazi...
    To prawda. Staraj się wietrzyć pomieszczenia, jak macie oczyszczacz powietrza to włącz w pomieszczeniu w którym przebywasz najczęściej. Zawsze możesz wyrzucić męża na kanape/innego łóżka jeśli macie taka możliwość.

age.png
  • Hope2018 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2024, 00:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AEGO wrote:
    To prawda. Staraj się wietrzyć pomieszczenia, jak macie oczyszczacz powietrza to włącz w pomieszczeniu w którym przebywasz najczęściej. Zawsze możesz wyrzucić męża na kanape/innego łóżka jeśli macie taka możliwość.

Już go wyrzuciłam;) jak zbiera wirusy to niech ma za karę;)

‹‹ 488 489 490 491 492 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ