🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny które biorą heparynę, czy Wam też się robią takie siniaki na brzuchu 😳? Bo nie wiem czy ja źle robię te zastrzyki, ale mam mega fioletowe sińce. Co prawda ogólnie mam takie ciało że wystarczy mocniej dotknąć i mam siniaka ale nie spodziewałam się aż takich.Mysia_24
-
Ja pracuję, tyle że odkąd powiedziałam szefowej o ciąży, przeszłam na 100% zdalną. Gdybym miała dojeżdżać do biura i tam siedzieć 8h, to byłoby dużo cięższe do wykonania przy mdłościach i ogólnym braku sił.Patipatka99 wrote:Cześć! U mnie dzisiaj już 11+6
czuję się okropnie. To moja druga ciąża, pierwsza to był luksus
cały czas mi niedobrze, spać mogłabym całe dnie, piersi bolą okropnie, a dodatkowo wyskakują mi codziennie nowe wypryski na twarzy i dekolcie. Istny dramat
w środę mam prenatalne, termin póki co na 18.07, zobaczymy jak będzie po USG.
Mam pytanie jak u was z l4? Jesteście już na zwolnieniu czy na razie pracujecie?
W pierwszej ciąży miałam lekarza, który od pierwszej wizyty mi proponował zwolnienie, teraz byłam póki co u dwóch różnych i żaden z nich tego nie proponował, a powiem szczerze, że chciałabym już odpocząć. Praca mnie bardzo stresuje i psychicznie już nie daje rady. Mam zamiar porozmawiać z lekarzem czy byłaby możliwość dostać to l4.
A jak u was? Jakiś lekarz wam to już proponował?
U mnie na obu wizytach lekarka pytała pod koniec o L4. Gdyby tak nie było, a bym sama potrzebowała, to po prostu bym poprosiła o wystawienie. Nawet jeśli fizycznie nie masz wymagającej pracy, a jest np. stres psychiczny czy po prostu słabe samopoczucie, to warto skorzystać i nie oglądać się "co powiedzą" w pracy.
Gratuluję udanych prenatalnych i wyników niptów 😀.
Patipatka99, MayMasza lubią tę wiadomość
Synek 05.2024 ❤️ -
U mnie tylko na początku były siniaki i to w miejscach za nisko od pępka. Jak robię na linii pępka lub odrobinę pod to igła całkiem gładko wchodzi i czasami zostaje mi tylko taka bordowa kropka. Najgorzej jest jak trafię w zrost, ciężko się potem przebić więc celuję w inne miejsce.Mysia 24 wrote:Dziewczyny które biorą heparynę, czy Wam też się robią takie siniaki na brzuchu 😳? Bo nie wiem czy ja źle robię te zastrzyki, ale mam mega fioletowe sińce. Co prawda ogólnie mam takie ciało że wystarczy mocniej dotknąć i mam siniaka ale nie spodziewałam się aż takich.
-
emciak wrote:U mnie tylko na początku były siniaki i to w miejscach za nisko od pępka. Jak robię na linii pępka lub odrobinę pod to igła całkiem gładko wchodzi i czasami zostaje mi tylko taka bordowa kropka. Najgorzej jest jak trafię w zrost, ciężko się potem przebić więc celuję w inne miejsce.
Staram się robić właśnie na linii pępka, na rozatepach podobno nie można robić staram się nie kłuć w nie. To mam nadzieję że za kilka dni przestaną się takie robić🫣Mysia_24 -
A masz clexane czy neoparin?Mysia 24 wrote:Staram się robić właśnie na linii pępka, na rozatepach podobno nie można robić staram się nie kłuć w nie. To mam nadzieję że za kilka dni przestaną się takie robić🫣
-
Sorki że odbiegam od tematu zakończyłam leczenie Bonjestą.
Moje wrażenia:
1. Lek zaczyna „porządnie” działać po ok. tygodniu regularnego brania
2. Dość mocno usypia, ale akurat wszystkie tu chyba chodzimy jak zombie więc nic to nie zmienia 🤪 dlatego brałam go na noc, wtedy w nocy lepiej nawet spałam
3. Dzięki niemu zaczęłam jeść w miarę normalnie i spędziłam święta jak człowiek
4. Przedwczoraj odstawiłam, wczoraj miałam najgorszy do tej pory dzień w ciąży, okropne bóle głowy, dreszcze i mdłości ledwo do opanowania, leżałam w łóżku i głównie płakałam, nic nie jadłam. Trzeba mieć to na uwadze przy odstawieniu, chociaż niektóre dziewczyny nie odczuwają nic. Dzisiaj jest już lepiej, chociaż też niewiele zjadłam, ale mdłości już „falują” więc pojawiają się i znikają.
5. Co do wymiotów nie doradzę - bo na szczęście (a może niestety bo jednak to ulga) nie wymiotowałam nawet raz.
6. Ogólnie ostatecznie polecam - dało mi to „życia” na kilka tygodni bez mdłości i mocnej wybiórczości z jedzeniem. Przeżyje „delirkę po odstawieniu” i będzie git 😁
#bonjesta
MayMasza lubi tę wiadomość
-
Mysia 24 wrote:Dziewczyny które biorą heparynę, czy Wam też się robią takie siniaki na brzuchu 😳? Bo nie wiem czy ja źle robię te zastrzyki, ale mam mega fioletowe sińce. Co prawda ogólnie mam takie ciało że wystarczy mocniej dotknąć i mam siniaka ale nie spodziewałam się aż takich.
Ja po większości zastrzyków nie mam śladu, czasami robi mi się mały siniak. A też mam tendencję do siniaków.
Musisz wbić igłę szybko i pewnie, pod kątem 90 stopni, wstrzykujesz wszystko co jest w strzykawce, łącznie z tym powietrzem, bo ono podobno działa trochę jak korek. -
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku dziewczyny!
Przed sylwestrem odebrałam całe wyniki nifty i wyszło mi ryzyko preeklampsji, zaczęłam brać acard. Byłam ostatnio na wizycie u gina i dostałam już skierowanie na drugie badania prenatalne bo są kolejki i żeby się wcześniej zapisać 🫣 mam wrażenie, że ciąża przyspiesza i szybko to jakoś leci a ja wciąż nie czuję się w ciąży 😆 brzuch niby rośnie ale wciąż nie widać jakoś mocno. Lekko zaokrąglony.
Widze, że pojawił się temat żylaków. Też miałam z tym problem, robilam kiedys laser na jedną nogę, teraz czuje ze jak długo siedzę to puchną. Macie jakies sposoby żeby przygotować nogi na bardziej zaawansowana ciąże?
A tak w ogóle to z nowym rokiem powoli wracam do żywych, ostatni raz wymiotowałam w zeszłym roku więc nie jest źle 😆 mam nadzieję, że Wy równie pozytywnie wchodzicie w nowy rok 🤗
Donna89, MayMasza, emciak, Mysia 24, Pysio lubią tę wiadomość
Starania od 07.2024
💁♂️✅
03.25 Hashimoto 👨⚕️
04.25 ANA9 ➡️ PPJ (ANA23) ⚠️
06.25 biopsja endometrium ⚠️ ➡️ antybiotyk
08.25 ferrytyna ⬇️ suplementacja
09.25 drożność z lipiodolem ✅
24.10.25 ⏸️🥹
25.10.25 β-hCG - 29,8 mlU/ml
27.10.25 β-hCG - 98,0 mlU/ml
30.10.25 β-hCG - 418,7 mlU/ml
07.11.25 β-hCG - 11621,8 mlU/ml
💊 Pueria Uno, Letrox 25, Ultragestan

-
@Kirby a próbowałaś olejku rozmarynowego na puchnace nogi?Gotuje się go z oliwy z oliwek,rozmarynu,lisci laurowych.Potem odstawia na tydzień do odlezenia.Ale uwierz mi przynosil mi ogromną ulge,pomagal duzo lepiej niz wszystkie apteczne kremy.No i wiadomo jak odpoczywasz to staraj sie klasc sobie poduszke pod nogi ale tak zeby nogi byly wyzej niz klatka piersiowa-to powinno pomoc jesli nogi puchna☺️
-
Pani Bocianowa wrote:Sorki że odbiegam od tematu zakończyłam leczenie Bonjestą.
Moje wrażenia:
2. Dość mocno usypia, ale akurat wszystkie tu chyba chodzimy jak zombie więc nic to nie zmienia 🤪 dlatego brałam go na noc, wtedy w nocy lepiej nawet spałam
4. Przedwczoraj odstawiłam, wczoraj miałam najgorszy do tej pory dzień w ciąży, okropne bóle głowy, dreszcze i mdłości ledwo do opanowania, leżałam w łóżku i głównie płakałam, nic nie jadłam. Trzeba mieć to na uwadze przy odstawieniu, chociaż niektóre dziewczyny nie odczuwają nic. Dzisiaj jest już lepiej, chociaż też niewiele zjadłam, ale mdłości już „falują” więc pojawiają się i znikają.
5. Co do wymiotów nie doradzę - bo na szczęście (a może niestety bo jednak to ulga) nie wymiotowałam nawet raz.
6. Ogólnie ostatecznie polecam - dało mi to „życia” na kilka tygodni bez mdłości i mocnej wybiórczości z jedzeniem. Przeżyje „delirkę po odstawieniu” i będzie git 😁
#bonjesta
Zazdroszczę! Mi niestety nie pomogły nic a nic. Nawet brałam 2 tabletki, a wymioty i mdłości i tak były. 🥲
-
WiolaP wrote:@Kirby a próbowałaś olejku rozmarynowego na puchnace nogi?Gotuje się go z oliwy z oliwek,rozmarynu,lisci laurowych.Potem odstawia na tydzień do odlezenia.Ale uwierz mi przynosil mi ogromną ulge,pomagal duzo lepiej niz wszystkie apteczne kremy.No i wiadomo jak odpoczywasz to staraj sie klasc sobie poduszke pod nogi ale tak zeby nogi byly wyzej niz klatka piersiowa-to powinno pomoc jesli nogi puchna☺️
Ooo nie próbowałam, w ogóle nie słyszałam o tym. Dzięki, poczytam i wypróbuję!Starania od 07.2024
💁♂️✅
03.25 Hashimoto 👨⚕️
04.25 ANA9 ➡️ PPJ (ANA23) ⚠️
06.25 biopsja endometrium ⚠️ ➡️ antybiotyk
08.25 ferrytyna ⬇️ suplementacja
09.25 drożność z lipiodolem ✅
24.10.25 ⏸️🥹
25.10.25 β-hCG - 29,8 mlU/ml
27.10.25 β-hCG - 98,0 mlU/ml
30.10.25 β-hCG - 418,7 mlU/ml
07.11.25 β-hCG - 11621,8 mlU/ml
💊 Pueria Uno, Letrox 25, Ultragestan

-
Ja czasami mam takie wielkie krwiaki i grudki pod skora od heparyny. Gdzies przeczytalam ze trzeba bardzo powoli robic zastrzyk liczac do 20, a potem poczekac jeszcze chwile i dopiero wyciagnac igle. To mi czasem pomagaMysia 24 wrote:Dziewczyny które biorą heparynę, czy Wam też się robią takie siniaki na brzuchu 😳? Bo nie wiem czy ja źle robię te zastrzyki, ale mam mega fioletowe sińce. Co prawda ogólnie mam takie ciało że wystarczy mocniej dotknąć i mam siniaka ale nie spodziewałam się aż takich.
Mysia 24 lubi tę wiadomość
-
Mialam wlasnie pytać,czy któraś z Waszą jeszcze ,a żywa te leki. Ja poprzednio dostałam xonvea ale jej nie wzięłam. Jednak po ostatniej wizycie lekarz nakazał mi brac bo jestem ledwo żywa. Dopiero 2 dni brania apetyt okropnie boli mnie głowa,czuje ogromną senność (biorę popołudniu bo na noc wymiotowalam). Poczekam jeszcze kilka dni, ale jak tak dalej pójdzie to nie pociągnę tego bo wolę zwymiotować chyba i mieć spokój niż męczyć sie z bólami glowy na które niewiele mozna wziąć a faszerowane sie lekami tez bez sensuPani Bocianowa wrote:Sorki że odbiegam od tematu zakończyłam leczenie Bonjestą.
Moje wrażenia:
#bonjesta
Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅ -
WiolaP a rozmaryn można w ciąży? Ja czytałam, że jest niezalecany więc unikam ale może się mylę 🤔
Pani Bocianowa i MayMasza, mam nadzieję, że chwila moment i zaczną mdłości odpuszczać i samopoczucie znacząco się poprawi. U mnie zostały mdłości wieczorne ale nie są uporczywe.
Kasiastaraczka, niestety nie posiadam
WiolaP lubi tę wiadomość
-
U mnie po pierwszych kilku zastrzykach byly siniaczki, potem następne przebiegały bezboleśnie i bez siniaków. Natomiast w ostatnich dniach stały się bardzo bolesne i zostawiają siniaki. Nie wiem dlaczego, robię tak samo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia, 08:32
Mysia 24 lubi tę wiadomość
-
emciak wrote:WiolaP a rozmaryn można w ciąży? Ja czytałam, że jest niezalecany więc unikam ale może się mylę 🤔
Tak rozmaryn ma właściwości wczesnooporonne dlatego nie powinno sie go spozywac w ciąży.Ale ten olejek sluzy tylko i wyłącznie do nacierania nog,nie przenika do krwiobiegu więc jest bezpieczny 😉
emciak lubi tę wiadomość
-
Wandapanda dokładnie tak robię a brzuch już mam fioletowy 🫤
Ceci wczoraj wyczytałam żeby po zrobieniu zastrzyku przyłożyć coś zimnego tak zrobiłam wieczorem i chyba trochę działa bo dziś mam tylko małe ślady po wkłuciu zamiast ogromnego siniaka.
Co do wymiotów to męczą mnie od tygodnia codziennie minim 2 razy wczoraj była tragedia 5 razy, u mnie to chyba nie typowe mdłości tylko zgaga bo co zjem, a jem mało bo i apetytu za bardzo nie mam to czuje że stoi mi gardle 🤢 okropneMysia_24 -
Dziewczyny wrzucam wam tu jako taka ciekawostke ziola i przyprawy niewskazane w ciazy☺️
aloes, szałwia, piołun, kozieradka, żeń-szeń, rozmaryn, tymianek, krwawnik, chmiel, jałowiec, lukrecja, koper włoski, senes, kurkuma, cynamon (w nadmiarze), estragon, dziurawiec, lubczyk, mięta polna, boldo, pluskwica groniasta, rzewień,curry.
Ananabanana, emciak lubią tę wiadomość
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH